Lukuvinkkejä äidille!

lukuvinkkejaaidille

 

Äiti, lataa akut lukemalla! Viisi näkökulmaa perheeseen:

Selviytyjäperhe:
Nais Mason: Toivo (Gummerus).

Jos ehdit lukea tänä keväänä vain yhden kirjan, lue tämä. Kenialainen Nais Mason on kahden lapsen äiti ja miehensä tartuttama hiv-potilas, pian myös leski. Mutta hän on myös oman elämänsä sankari, taistelijaluonne, joka alkaa itse sairastuttuaan työskennellä HIV-positiivisten ja perheväkivaltaa kokeneiden afrikkalaisnaisten hyväksi. Omat murheet tuntuvat pieniltä tämän kirjan jälkeen, ja jälleen muistuu mieleen, miten paljon se paikka, jossa sattuu syntymään, määrittää mahdollisuuksiamme. Jos kirjalla on opetus, se on tämä: mitä jokainen meistä voi tehdä muuttaakseen maailmaa edes hiukan paremmaksi paikaksi elää?

Yksinhuoltajaperhe:
Eve Hietamies: Tarhapäivä (Otava).

Luitko Hietamiehen edellisen romaanin, Yösyötön? Tarhapäivä jatkaa Antti ja Paavo Pasasen yhteiselon tarkastelua. Yhä tärkeämmäksi muodostuu ystävätär Enni Terttu-tyttärineen. Hietamies kuvaa lapsiperheen arkea niin todentuntuisesti ja yksityiskohtaisesti, että lukijaa riemastuttaa. Onko Hietamies ollut kärpäsenä katossa vai mistä hän tietää tämän kaiken? Viihdyttävä kirja uppoaa varmasti kohdeyleisöönsä eli melko pienten lasten vanhempiin.

Sijaisperhe:
Anna-Leena Härkönen: Onnen tunti (Otava).

Härkönen käsittelee aiheensa aina perusteellisesti, tämänkin. Perheenäiti Tuulaa riivaa ajatus siitä, mihin huostaanotetut lapset päätyvät. Kuka pitää heistä huolta? Niin Tuulan perheeseen astelevat eräänä päivänä sijaislapset Luke ja Venni. Hyvin alkavan kirjan imu laimenee hiukan loppua kohden, mutta silti lukija ei taaskaan voi olla hämmästelemästä sitä, miten sujuvasti ja ennen kaikkea hauskasti Härkönen kirjoittaa satuttavistakin aiheista. Taattua Härköstä, johon väsynykin äiti jaksaa tarttua.

Aatelisperhe:
Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt (Schildts).

Tämä elämäkerta on jo parin vuoden takaa, mutta kun tarina alkaa sadan vuoden takaa, kirjakaan ei hetkessä vanhene. Tämä sopii historiallisten romaanien ja elämäkertojen ystäville. Tarjolla on hurmaava nojatuolimatka brittiläisen yläluokan omintakeiseen elämään, jossa köyhyys on suhteellista ja tempaukset omaa luokkaansa. Ihan tällaista elämää ei ole koskaan eletty meillä, ja siksi siitä on niin hauska lukea. Yksi Mitfordin kuudesta sisaruksesta on vielä elossa ja elää herttuattarena Englannin maaseudulla.

Ydinperhe:
Jonathan Franzen: Vapaus (Siltala).

Yli 600-sivuinen järkäle voi pelottaa, mutta siihen kannattaa tarttua. Amerikkalaisen Berglundin perheen tarina imaisee mukaansa, ja jos lukija välillä uupuu, Berglundeista voi huoleti pitää pari päivää paussia ja palata heidän elämäänsä uusin voimin. Franzen kuvaa hienosti henkilöidensä sisäistä maailmaa, ja jokainen löytää tästä varmasti omat samaistumiskohteensa. Sopii sille, joka turhautuu kevyen viihteen äärellä. Tämän voi varata vaikka kesälomalukemiseksi.

 

PS. Muista vielä tämä:

Satu Taskinen: Täydellinen paisti. Teos.

Jokainen, joka on valmistellut päivällistä kylään tuleville puolison sukulaisille, tunnistaa ne pienen pienet tilanteet ja tunteet sekä sen mielialasta toiseen heittelehtivän epävarmuuden, joita Wienissä asuva Satu Taskinen palkitussa esikoisteoksessaan kuvaa. Kaikki menee paistin ehdoilla. Kirja kattaa vain yhden päivän, mutta miten paljon yhteen päivään mahtuukaan! Lopuksi kyse on aivan muusta kuin paistista, ja tunnelma muuttuu sivu sivulta. Kirja voitti Helsingin Sanomien parhaan esikoiskirjan palkinnon vuonna 2011. Ei ihan helppo kirja, mutta antaa kärsivälliselle lukijalle paljon.

Kommentoi 

Suosituimmat jutut

kirjat, kultttuuri, vapaa-aika, äitiys

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Äiti, selviätkö kesän haasteista?

Vapaa-aika

Se ois kesä taas. Ja perhe kirmaa kesälaitumille. ››

Vinkkaa paras kesälomakohde Suomessa

Vapaa-aika

Mikä on perheenne kesäloman kohokohta ja suosikkipaikka? Osallistu kyselyyn. ››

Tee itse helppo leikkikeittiö

Vapaa-aika

Pikkukokki ihastuu tähän kekseliääseen kenkälaatikkokeittiöön. ››

Mitä lapsen korttiin kirjoittaisi? 2 ihanaa syntymäpäivärunoa

Vapaa-aika

Nappaa tästä ihana syntymäpäiväruno lapsen korttiin. ››

Jim Bob ja Michelle Duggarilla on 17 lasta: "Kaikki arvokas elämässä vaatii uhrauksia"

Vapaa-aika 6

Pärjäisitkö sinä seitsemäntoista lapsen äitinä? Amerikkalainen Michelle Duggar toivoo vielä lisää. ››