Näillä vinkeillä arjen kaaos kuriin!

kotityot

Onko sekamelska vallannut kotisi?

Kotia on vaikea pitää järjestyksessä, kun tavaraa on paljon ja lapset kylvävät ympäriinsä leivänmuruja. Hyvät rutiinit helpottavat arjen kaaoksessa.

1. Karsi tavaraa.
Meneekö suurin osa ajastasi siihen, että järjestelet paikoilleen lasten levittämiä tavaroita? Jos haluat päästä siivouksessa vähän helpommalla, karsi. Hanki itsellesi ja lapsillesi vain tavaraa, jota tarvitsette. Esitä sukulaisille toivomuksia, että syntymäpäivänä ja jouluna suosittaisiin aineettomia lahjoja: palveluja, lahjakortteja tai rahaa.

2. Jaa siivoustuska monelle päivälle.
Käy kotiasi läpi pienissä erissä, huone tai nurkka kerrallaan. Varaa eri laatikot tavaroille, jotka menevät varastoon, roskiin, kirpputorille ja sukulaisille. Lastenhuoneet näyttävät helposti rojuvarastoilta. Käy tavarat läpi yhdessä lasten kanssa. Miettikää, millä leluilla on käyttöä ja mitkä voisi nostaa tilapäisesti yläkaappiin, lahjoittaa pienemmille tai myydä kirpputorilla. Luopumisen tuskaa helpottaa, kun lapsi saa itselleen rahat myydyistä leluista.

3. Älä kalusta liian täyteen.
Sijoittele huonekalut niin, että niitä on siivotessa helppo siirrellä. Vaikka sänkyjen ja sohvien alle voi olla kätevä tunkea tavaroita, imuroidessa ne ovat pahasti tulppana.

4. Mieti säilytyspaikat.
Pidä käden ulottuvilla vain tavaroita, joita tarvitset säännöllisesti. Kausiluonteisesti tarvittavat tavarat voivat olla vähän hankalamminkin saatavilla. Investoi kestäviin ja kunnollisiin säilytysjärjestelmiin ja läpinäkyviin, kannellisiin laatikoihin. Säilytä lasten käyttämät tavarat niin, että heidän on helppo ylettyä niihin. Kun tavarat ovat aina omilla paikoillaan, lasten ei tarvitse tyhjentää koko kaappia etsiessään askartelutarvikkeita tai kynsisaksia.

5. Älä tee eteisestä varastoa.
Säilytä naulakossa vain oikeasti käytössä olevat takit, kengät ja asusteet. Pidä muut vaatehuoneessa tai varastossa. Jos eteinen on pieni, säilytä siellä kultakin perheenjäseneltä vain yksi takki ja yhdet kengät. Hanki jokaiselle oma kori, johon laittaa pipot, hanskat ja kaulaliinat. Entäpä jykevä kenkäkaappi? Ainakin jalkineet pysyvät piilossa katseilta. Hanki kunnon kynnysmatto, joka pysäyttää pahimmat kurat ja roskat.

6. Laita tavarat paikoilleen.
Ole armollinen ja siedä ajoittaista epäjärjestystä. Älä kuitenkaan lipsu liikaa, tai kaaos on taas valmis. Totuta lapset siihen, että tavarat laitetaan paikoilleen käytön jälkeen ja sotkut siivotaan ennen seuraavaa ohjelmanumeroa. Lelut kerätään koreihinsa viimeistään illalla ennen nukkumaanmenoa, ja siivoukseen osallistuvat myös lapset.

7. Lelut jäähylle.
Pienissä asunnoissa lelut vyöryvät helposti kaikkiin huoneisiin. Jos et halua nukkua ja käydä suihkussa muoviukkeleiden keskellä, sovi lasten kanssa leluvapaista vyöhykkeistä. Takavarikoi ylähyllyille ne lelut, jotka unohdetaan vanhempien makuuhuoneeseen tai suihkuun.

8. Siivoa keittiö heti ja usein.
Kodin hermokeskus vaatii huolenpitoa joka päivä. Siivoa jäljet heti ruokailun jälkeen. Laita suihkepulloon valmiiksi pesuainetta ja ruiskuta sitä tuoreeltaan ruokatahrojen päälle, jotta ne eivät ehdi kuivua. Jos tahrat pyyhkii heti, pesuainetta ei välttämättä tarvitse. Lattia pysyy siistimpänä, kun pidät vahakangasta syöttötuolin alla. Päivittäin kannattaa pyyhkäistä lattialta ja huonekaluista näkyvät likatahrat. Tarkista myös vessan kunto joka päivä. Laita wc-pytyn yläpuolelle kuvakortti, joka muistuttaa pikkupoikia nostamaan renkaan ylös pissalla käydessään.

9. Apuvälineet lähelle.
Pieni rikkaimuri nappaa lattialle pudonneet muruset kätevästi. Harja ja rikkalapio kannattaa säilyttää paikassa, josta ne on mahdollisimman helppo ottaa esille. Pölynimuri on nykyään niin kivannäköinen vehje, että sitä voi pitää esillä valmiiksi.

10. Tee perheelle siivouskalenteri.
Määrittele jokaiselle päivälle oma tehtävänsä: maanantaina siivotaan vessa, tiistaina pestään pyykkiä ja keskiviikkona imuroidaan lastenhuoneet. Kalenteriin voi merkitä myös lasten kotityöt.

Asiantuntijana kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta.
Muut lähteet: Aila Pakarinen ja Marja Viita (toim.): Suuri niksikirja ja Rita Emmet: Kaikki paikallaan.

Kommentoi 

Suosituimmat jutut

arki, koti, siivous

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Hanna-Riikka Siitonen: ”Kenelle antaisin lapseni, ellen äidilleni?”

Vanhemmuus

Vieno-tyttärelle mummola Eva-Riitta ja Matti ”Fredi” Siitosen luona on toinen koti. ››

Äidin kysymys: Miksi lapsi haluaa nakuilla?

Vanhemmuus 14

››

Tv-kokki Kari Aihinen: ”En usko lastenkasvatuksessa ehdottomiin sääntöihin”

Vanhemmuus

Muumiaskit voi saada tiistaina, vaikka karkkipäivä on vasta lauantai. ››

Miten opit elämään vanhemmuuden pelkojen kanssa?

Vanhemmuus

Huoli on osa vanhemmuutta. Mutta mitä tehdä, jos huolista kasvaa pelkoja, joista on vaikea päästä irti? ››

Kun lapsi varttuu, vanhemmuus muuttuu

Vanhemmuus 2

Osaatko kasvaa lapsesi mukana? ››