Ovatko vain rikkaiden lapset suojassa?

teini yksinaisyys2

Huono-osaisten lapsilla on kaksinkertainen kuolemanriski.

 

Huono-osaisten perheiden lapsilla on yli kaksinkertainen riski kuolla alle neljävuotiaana verrattuna parempiosaisten lapsiin. Myös yksinhuoltajien lapset ovat vaaravyöhykkeellä.


Asia käy ilmi valtiotieteiden maisteri Hanna Remeksen tuoreesta väitöstutkimuksesta, jossa hän vertaili kuolleisuuslukuja vanhempien koulutus- ja tulotasoon.

Huono-osaisuus näkyy kuolleisuusluvuissa erityisesti ikävuosina 1 -4.  Erot kärjistyvät myös myöhäisteini-iässä ja varhaisaikuisuudessa. Suurempi kuolleisuus johtuu lähinnä ulkoisista syistä, kuten tapaturmista ja väkivallasta, mutta eroja havaittiin myös tautikuolleisuudessa.

- Vähän koulutettujen ja ei-työllisten nuorten kuolleisuus on moninkertaista korkeasti koulutettuihin ja työllisiin nuoriin verrattuna, toteaa Remes.

Kuolleisuus oli korkeampaa myös yksinhuoltajaperheissä. Toisaalta monet yksinhuoltajat ovat keskimääräistä vähemmän koulutettuja ja vähemmän tienaavia kuin muut.

Remeksen mukaan myös varhainen lapsuudenkodista muuttaminen osoittautui kuolleisuuden riskitekijäksi.

Kuolemat nuorella iällä ovat entistä harvinaisempia, ja etenkin lapsikuolleisuus on Suomessa maailman alhaisimmalla tasolla.

- On kuitenkin todennäköistä, että kuolleisuuserot heijastavat hyvinvoinnin ja terveyden eroja myös laajemmalla tasolla, Remes sanoo.

Hänen mukaansa yhteiskunnan haavoittuvimmille ryhmille osoitetun tuen kohdentaminen raskausaikaan ja varhaislapsuuteen sekä toisaalta teini-iässä alkavaan aikuistumisvaiheeseen voisi tehokkaasti pienentää terveys- ja kuolleisuuseroja ja ehkäistä syrjäytymistä.

Kommentoi 

Suosituimmat jutut

leikki-ikä, perhe ja yhteiskunta, tutkimus, yksinhuoltajuus

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

”Irrotan lapsen kädet kädestäni sormi kerrallaan” – tuntuuko tutulta?

Perhe

Kun arki syksyllä alkaa, monen lapsen ja aikuisen elämä muuttuu. Näitä hetkiä perheissä eletään juuri näinä viikkoina... ››

Ei sen näin pitänyt mennä: Paluu arkeen äkkikuolema-taktiikalla

Perhe 1

Ennen lomaa kysyin psykologilta, miten paluu arkeen olisi loman jälkeen helpompi. Sitten tein ihan toisin. ››

7 ajansäästövinkkiä kiireiselle vanhemmalle

Perhe

Lapsiperheessä aika on usein kortilla. Nämä yksinkertaiset keinot auttavat arjen kiireessä. ››

Tule hyvä arki

Perhe

Pyykkiä, kiukkua, rakkautta... Meidän Perhe selvitti, mistä paras perhearki on tehty. ››

Onko yksi lapsenlapsi isovanhempien suosikki? Syy voi olla tämä

Perhe 13

Terapeutti kertoo, miksi isovanhemmat saattavat hemmotella yhtä lastenlasta ylitse muiden ja mitä tilanteelle voi tehdä. ››