Pienillä pojilla pienet murheet

Kysymys:

Poikani on reipas, rohkea ja ulospäinsuuntautunut 2-vuotias, joka on vielä kotihoidossa. Hän tulee loistavasti toimeen niin tuttujen kuin tuntemattomienkin aikuisten kanssa. Mutta kun hän joutuu samaan tilaan esimerkiksi muskarissa muiden lasten kanssa, hän vetäytyy, nyhjöttää sylissäni, itkee ja jankuttaa haluavansa kotiin. Pojalleni ei ole tietääkseni sattunut ryhmässä mitään ikävää.

Tapaamme useamman kerran viikossa muita lapsia, joista useimmat poikani on tuntenut koko pienen ikänsä. Yhden lapsen kanssa leikkiminen vielä sujuukin jotenkin, mutta useampi lapsi aiheuttaa hänelle selvästi ahdistusta.

En haluaisi lopettaa muiden lapsiperheiden kanssa tapaamista, koska kaipaan itsekin seuraa. Kuinka voisin parhaiten tukea poikaani olemaan oma reipas itsensä myös muiden lasten seurassa?

Kysymys:

Poikamme, 2 v 3 kk, ja kaksi samanikäistä tyttöä ovat alkaneet töniä toisiaan päiväkodissa siihen malliin, että keinot tämän loppumiseksi ovat kuulemma alkaneet käydä vähiin. Tönimistä tapahtuu leikkien lomassa ja toisinaan ihan tuosta noin vaan.

Ainoa lapsemme on iloinen, fiksu ja empaattinen. Huonoa käytöstä ei tapahdu kotona, joten en voi puuttua asiaan niin konkreettisesti kuin haluaisin. Miten tässä tilanteessa toimi- taan päiväkodin ja vanhempien välillä, miten autamme toisiamme ja tuemme lapsen kasvua oikeaan suuntaan?

Kotona olen kertonut, että ketään ei saa töniä. Tuntuu, että hän ymmärtää asian. Kuuluuko tällainen ikäkauteen? Etsiikö lapsi rajoja ja valtaa päiväkodin arjessa ja omassa ryhmässään?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Mikä ja kuka on kaksivuotias poika?
Toinen 2-vuotiaan pojan äiti on huolissaan, koska pojan käytös on ristiriitaista. Lapsi tulee toimeen aikuisten kanssa ja pärjää ryhmässäkin, jos äiti on mukana. Joskus hän taas takertuu äitiin ja käyttäytyy ”vauvamaisesti”, kun paikalla on useampi kuin yksi lapsi. Miten häntä voisi rohkaista olemaan yhtä reipas kaikkialla?

Toinen lähes samanikäinen poika puolestaan kiistelee päiväkodissa nokkimisjärjestyksestä kahden tytön kanssa heitä tuuppimalla, vaikka välillä yhteisleikit sujuvat mallikkaasti. Äiti miettii, miten voisi tukea päiväkodin henkilöstöä, vaikka samanlaista käytöstä ei kotona näykään. Kenenpä kanssa se vesseli tappelisi kotona, ainokainen kun on.

Kaksivuotiaan hennoilla hartioilla on monta samanaikaista kehityshaastetta. Hän yrittää tulla toimeen aggressioidensa kanssa, mutta keinot ovat vielä heiveröisiä. Äidistä pitäisi irrottautua ja saada määrätä omista tekemisistään, mutta maailma on toisaalta pelottavan avara... Sosiaaliset taidot ovat ihan nupullaan, ja riitojen ratkaisemisessa töniminen on vielä kovaa valuuttaa.

Tuossa iässä keskushermosto kypsyy huikealla vauhdilla, eikä tunteiden säätely aina onnistu. Kaksivuotias ei saa hallita perheen sosiaalista kanssakäymistä, mutta syliin hänen pitäisi halutessaan päästä. En kiinnittäisi lainkaan huomiota itkuntuherrukseen, enkä moittisi siitä. En myöskään kehuisi reippaudesta, sillä se vain lisää lapsen omistushaluista käytöstä. Hän tahtoo äidin kokonaan itselleen – eikä siedä sitä, että äiti kiinnittää huomionsa muualle.

Päiväkodin väellä on varmasti keinoja kolmen taaperon hillitsemiseksi. Luulisi, että pelkästään tuuppivien muksujen erottaminen toisistaan hetkeksi auttaisi. Sekin tulisi tehdä ilman tunnekuohuja tai moitteita. Lapset eivät kuitenkaan töni toisiaan ilkeyttään vaan muiden keinojen puutteessa. Ei mene aikaakaan, kun samat lapset osaavat käsitellä erimielisyytensä sanallisesti. 

Kaksivuotiaan kehityspaineet ovat samantapaisia kuin murrosikäisellä, mutta fyysiset mitat ja sanavarasto ovat vähäisempiä. Häneen pitäisi suhtautua suurella kärsivällisyydellä ja ymmärtämyksellä.

Meidän Perhe 02/2012

Kommentoi 
Jari Sinkkonen

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Jim Bob ja Michelle Duggarilla on 17 lasta: "Kaikki arvokas elämässä vaatii uhrauksia"

Vapaa-aika

Pärjäisitkö sinä seitsemäntoista lapsen äitinä? Amerikkalainen Michelle Duggar toivoo vielä lisää. ››

"Pitsa sulle, palkka mulle" – virpomisesta jää hauskoja muistoja

Vapaa-aika 1

Virpomisreissu on jännittävä seikkailu: etukäteen ei voi tietää, mitä matkalla tulee vastaan. ››

Lasillisen jälkeen näytät paremmalta, kaksi on jo liikaa

Terveys

Tutkimus: sen näkee silmistä ja ilmeestä. ››

Pysy pirteänä keväällä – 5 parasta vinkkiä

Terveys 1

Kevään tullessa tulee joskus myös väsymys. Ehkäise sitä näillä ohjeilla. ››

Kevätsiivouksen tehotrio – löytyykö siivouskaapistasi nämä?

Koti 1

Siivousalan ammattilainen vinkkaa: näillä tuotteilla teet kevätsiivouksen näppärästi. ››