miten opetetaan lapsi lukemaan?

Vierailija

tietaako kukaan, miten lukemaan opetellaan?tai linkkeja mista saa tietaa?opettajat?ltot?

Kommentit (19)

Vierailija
Viesti

käymällä hänen kanssaan läpi kirjaimia, niiden äänteitä ja äänniyhdistelmiä jotka vähitellen kasvavat sanoiksi.Mutta jos hän opettelee nyt toisella kielellä lukemaan, minä en menisi sotkemaan sitä prosessia eri kielisellä lukemaanopettelulla, kun kirjaimet eri kielissä kuitenkin ääntyvät eri tavalla. Voin olla väärässä, mutta pelkään että se sekoittaisi lasta ja siksi odottaisin hetken, että yksi asettuu kohdalleen, ennen kuin toisin esiin toisen tavan.

Vierailija
Viesti

...eli tulee herkkyyskausi lukemaanoppimiselle. Sen tunnistaa siitä, että lapsi kiinnostuu kirjaimista. Tätä vaihetta edeltää yleensä lapsen salakirjoitteluvaihe eli hän riimustelee omaan vihkoon leikkikirjaimia.Lukemaan ei minun mielestäni kannata varsinaisesti lähteä opettamaan. Sen aika on sitten koulussa. Kirjaimia voi hyvin opetella, siitä on riittävästi apua koulua ajatellen.Nykyäänhän koulussa luetaan liu' uttamalla, enää ei tankata tavuja moneen kertaan. Kirjaimet tulee siis äänteinä ja äänteistä muodostetaan tavuja ja tavuista sanoja.Esikoistyttömme oppi itsekseen lukemaan jo 5-vuotiaana pikkueskarina ja kyllä vielä nyt tokallakin lukutunnit ovat rankkoja, koska siellä on monta, jotka vielä lukevat aivan todella hitaasti. Tyttäreni lukee jo romaaneja ja pitkästyy siellä lukutunneilla.Poika menee syksyllä kouluun ja on nyt saamasta kiinni lukemisesta. Osaa liu' uttamalla jo lukea helppoja sanoja. Vielä tosin sekoilee joidenkin kirjaimienkin kanssa. Mutta minusta tilanne on parempi kuin siskolla. Parempi mennä samassa tahdissa pääjoukon kanssa!

Vierailija
Viesti

Puhuin herkkyyskausista, mutta missä kohtaa sanoin että latista lapsen kiinnostus. Itse toimin hätäisen esikoiseni kanssa niin, että vastasin toki hänen moniin kysymyksiinsä enkä tietenkään kieltänyt katsomasta kirjaimia ja kirjoja (pönttö!).En toisaalta alkanut vouhottaakaan vaikka 3v osasi kirjaimet. Ajattelin hänen parastaan. Faktaa on, että valtaosa oppii lukemaan ekalla luokalla, pieni osa eskarissa ja joku vasta tokalla. Koulussa on kypsää, jos osaa jo kaiken. Ennen kouluikää on syytä keskittyä leikkimiseen ja sosiaalisten taitojen opettamiseen...niistä on koulussa paljon enemmän hyötyä kuin varhaisesta lukutaidosta.Vierailija
Viesti

toisella kielellaan. kukaan ystavistani ei ole opettaja, mutta ajattelin, etta taalla on varmasti kouluikaisten lapsien aiteja tai ammattilaisia, jotka tietavat!

Vierailija
Viesti

Älä vain opeta lastasi lukemaan, se on koulun tehtävä. Älä myöskään opeta lastasi pukemaan, se on tarhan tehtävä. Älkää hyvät ihmiset vain vaikuttako lapsiinne mitenkään, älkääkä kasvattako heitä, sillä se on yhteiskunnan tehtävä!

Vierailija:

Lainaus:


Koulussa oppii kyllä. Tuputtaminen saattaa viedä mielenkiinnon lukemisesta kokonaan, mutta jos lapsi on itse kiinnostunut, aloita kirjainten äänteistä. Kysy neuvoa opettajalta tai vastaavalta ettet opeta väärin.
Vierailija
Viesti

Koulussa oppii kyllä. Tuputtaminen saattaa viedä mielenkiinnon lukemisesta kokonaan, mutta jos lapsi on itse kiinnostunut, aloita kirjainten äänteistä. Kysy neuvoa opettajalta tai vastaavalta ettet opeta väärin.

Vierailija
Viesti

Opeta lapselle kirjain ja sitä vastaava äänne. Liu' uta kaksi tai useampi äännettä tavuksi, tavuja sanaksi. Helppoa, siis ei tavata vanhaan malliin tyyliin: äs aa äm sam äm aa koo mak koo oo ko sammakko. Meidän lapset ovat oppineet 3 - 5-vuotiaina lukemaan. Opetin heidät, kun halusivat, paitsi esikoinen oppi itse 3-vuotiaana.

Vierailija
Viesti

Lapsethan ovat luontaisesti kiinnostuneet oppimisesta. Itse asiassa lapsen kehitykseen kuluu, että hän oppii jatkuvasti uutta. Mitä pahaa siinä on että lapsi oppii uusia, hyödyllisiä taitoja? Useimmat lapset kiinnostuvat kirjaimista ennen kouluikää, joten miksi tätä lapsen omaa kiinnostusta pitää latistaa hokemalla, että et saa vielä opetella lukemaan, vasta koulussa sitten? Kyllä lapsi aistii aikuisen negatiivisen asenteen lukemaan opettelua kohtaan ja alkaa itsekin ajatella, ettei se ole hyvä juttu.Lukemaan oppiminen käy helpoimmin ja vaivattomammin silloin, kun lapsella on siihen luontainen herkkyyskausi. Näistä kommenteista saan sen käsityksen, että tätä intoa oikein pyritään latistamaan ja pidetään suorastaan haitallisena, jos lapsi oppii lukemaan ennen kouluikää. Sitten jos jonkun lapsi onkin oppinut lukemaan ennen kouluikää, pitää vanhempien oikein puolustella, että ei todellakaan olla OPETETTU lasta, vaan hän oppi itsekseen. Siis oikein ylpeillään sillä, että lapsen luontaista kiinnostusta ei olla tuettu millään tavalla. Ei se lapsi siitä stressaannu jos yhdessä tutkitaan kirjaimia ja leikitään sanoilla kun kerran kiinnostusta on! Ja tämä juuri ON sitä OPETTAMISTA jota kaikki niin kovasti pelkäävät :)Voi elämä! Lopettakaa saman tien sitten kuivaksi opettaminen, syömään opettaminen, pukemaan opettaminen, hiihtämään, luistelemaan ja uimaan opettaminen! Tämähän on OPETTAMISTA ja se on PÄIVÄKODIN tai KOULUN tehtävä! Vastuu lapsista yhteiskunnalle! Varokaa myös ettei kukaan vaan ole missään asiassa taitavampi kuin joku muu! Tasapäisyys kunniaan! ;)

Vierailija
Viesti

Kannattaa ekaksi opetella kirjoittamaan ja tavuttamaan ja sitten ottaa joku pieni appinen. Esim, joku vanhan aikainenaapinen.Siellä on yleinsä pieniä satuja/loruja, joita on helppo lukea.Ne ovat myös aika kivoja.Anna lpsesi valita sieltä satu itse,joku helppo satu/loru.ja kun luot apsellesi sen pariin kertaan peräkkäinn se jää lapsellesi muistiin ja sitten anna hänen itse lukea se muistis ja no se menee sillä päähän ainakin niin muistan itse tehneeni.

Alueet

Uusimmat

Suosituimmat

Suosituimmat