Keskustelualueen etusivu ›› Keskustelualueen säännöt >>
1/4

Teräsharjalla puhtaaksi

Polta rasvaa.

[quote author="Vierailija" time="14.07.2008 klo 21:50"]

Polta rasvaa.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0
1/4

Valurautapannun käsittely

Valurautapannun käsittely
3.6.2005 klo 10:44:29
marina
Vanha valurautapannu puhdistetaan polttamalla se punahehkuiseksi hiilloksella. Tällöin palavat kaikki karstat ja pinttyneet rasvat jopa ontoista kädensijoista, jollainen on klassisessa Högforsin pannussa. Se on mielestäni muutenkin paras pannu.

Polton jälkeen pannu rasvataan sian ihralla, tietenkin suolattomalla. En tunne rasvapolton käsitettä koska en polta rasvaa, mutta onhan pannu rasvatessa kuumennettava. Liika rasva poistetaan sitten pyyhkimällä.

Käytön jälkeen pannuun pannaan vettä ja annetaan sen kiehahtaa. Tiskiharjalla ja vedellä lähtee se silloin yleensä puhtaaksi. Talouspaperilla voi pyyhkiä lisäksi. Sen jälkeen lämpimähkö pannu öljytään kevyesti.

Ainakin joissakin pannuissa neuvotaan kuumentamaan pannu ennen rasvan laittoa. Täten ruuan kiinni tarttuminen estyy. Lämpöä täytyy toki vähentää heti kun pannu on kuumentunut. Paistaminen aloitetaan täten aina myös kuumalla pannulla.

Honkongin pannut olen nähnyt, mutta en tunne niiden ominaisuuksia. Itse pesisin ne kuumalla vedellä ennen käyttöä ja rasvaisin ihralla kuten alussa varmuuden vuoksi.

Valurautapannua ei pysty normaalikäytöllä polttamaan pilalle. Pohjaanpalamiset estyvät oikealla käytöllä. Omat pannuni ovat peräisin ehkä jostain sota-ajoilta. Yksi on perintöä, toisen noukin tunkiolta. Kolmannen ostin osto-ja myyntiliikkeen loppuunmyynnistä. Se oli paksun karstan peitossa ja tosi siivottoman näköinen. Polton jälkeen siitä paljastui tehdasuusi siniharmaa valurauta Högforsin valetulla logolla, jota ei karstan läpi näkynyt. Ehkä testamenttaan pannuni.

[quote author="Vierailija" time="14.07.2008 klo 22:03"]

Valurautapannun käsittely
3.6.2005 klo 10:44:29
marina
Vanha valurautapannu puhdistetaan polttamalla se punahehkuiseksi hiilloksella. Tällöin palavat kaikki karstat ja pinttyneet rasvat jopa ontoista kädensijoista, jollainen on klassisessa Högforsin pannussa. Se on mielestäni muutenkin paras pannu.

Polton jälkeen pannu rasvataan sian ihralla, tietenkin suolattomalla. En tunne rasvapolton käsitettä koska en polta rasvaa, mutta onhan pannu rasvatessa kuumennettava. Liika rasva poistetaan sitten pyyhkimällä.

Käytön jälkeen pannuun pannaan vettä ja annetaan sen kiehahtaa. Tiskiharjalla ja vedellä lähtee se silloin yleensä puhtaaksi. Talouspaperilla voi pyyhkiä lisäksi. Sen jälkeen lämpimähkö pannu öljytään kevyesti.

Ainakin joissakin pannuissa neuvotaan kuumentamaan pannu ennen rasvan laittoa. Täten ruuan kiinni tarttuminen estyy. Lämpöä täytyy toki vähentää heti kun pannu on kuumentunut. Paistaminen aloitetaan täten aina myös kuumalla pannulla.

Honkongin pannut olen nähnyt, mutta en tunne niiden ominaisuuksia. Itse pesisin ne kuumalla vedellä ennen käyttöä ja rasvaisin ihralla kuten alussa varmuuden vuoksi.

Valurautapannua ei pysty normaalikäytöllä polttamaan pilalle. Pohjaanpalamiset estyvät oikealla käytöllä. Omat pannuni ovat peräisin ehkä jostain sota-ajoilta. Yksi on perintöä, toisen noukin tunkiolta. Kolmannen ostin osto-ja myyntiliikkeen loppuunmyynnistä. Se oli paksun karstan peitossa ja tosi siivottoman näköinen. Polton jälkeen siitä paljastui tehdasuusi siniharmaa valurauta Högforsin valetulla logolla, jota ei karstan läpi näkynyt. Ehkä testamenttaan pannuni.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0
1/4

Ruoste lähtee

hyvin myös kun jollain suolattomalla rasvalla rasvaa koko pannun ja pyyhkii paperilla useaan kertaan.

Valurauta on siitä kätevä ettei mee pilalle

[quote author="Vierailija" time="14.07.2008 klo 22:00"]

hyvin myös kun jollain suolattomalla rasvalla rasvaa koko pannun ja pyyhkii paperilla useaan kertaan.

Valurauta on siitä kätevä ettei mee pilalle

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0
1/4

Pannun mukana tulleet ohjeet

Valurautaiset tuotteet

Valurautaiset keittoastiat ovat pitkäikäisiä, kestävät korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta. Hyvän lämmönvaraamiskykynsä ansiosta valurauta-astiat sopivat erinomaisesti paistamiseen ja hauduttamiseen. Astiat on valmiiksi rasvapoltettu tehtaalla ja ne ovat heti käyttövalmiita. Uusi astia on hyvä "ajaa sisään" voitelemalla se ensimmäisten käyttökertojen jälkeen ruokaöljyllä.

Valurautaisia astioita ei saa pestä astianpesukoneessa. Älä myöskään käytä pesuainetta - pyyhkäisy talouspaperilla tai huuhtelu pelkällä lämpimällä vedellä käytön jälkeen riittää. Kuivaa astia huolellisesti huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä. Jos joudut käyttämään pesuainetta, voitele astia huuhtelun ja huolellisen kuivauksen jälkeen ruokaöljyllä, jotta se ei ruostu. Älä säilytä astiassa ruokaa. Laita sisälle talouspaperia ja jätä kansi raolleen astian ollessa käyttämättömänä.

Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis.

[quote author="Vierailija" time="14.07.2008 klo 22:05"]

Valurautaiset tuotteet

Valurautaiset keittoastiat ovat pitkäikäisiä, kestävät korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta. Hyvän lämmönvaraamiskykynsä ansiosta valurauta-astiat sopivat erinomaisesti paistamiseen ja hauduttamiseen. Astiat on valmiiksi rasvapoltettu tehtaalla ja ne ovat heti käyttövalmiita. Uusi astia on hyvä "ajaa sisään" voitelemalla se ensimmäisten käyttökertojen jälkeen ruokaöljyllä.

Valurautaisia astioita ei saa pestä astianpesukoneessa. Älä myöskään käytä pesuainetta - pyyhkäisy talouspaperilla tai huuhtelu pelkällä lämpimällä vedellä käytön jälkeen riittää. Kuivaa astia huolellisesti huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä. Jos joudut käyttämään pesuainetta, voitele astia huuhtelun ja huolellisen kuivauksen jälkeen ruokaöljyllä, jotta se ei ruostu. Älä säilytä astiassa ruokaa. Laita sisälle talouspaperia ja jätä kansi raolleen astian ollessa käyttämättömänä.

Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä