Mitä järkeä hankkia irlanninsusikoira lapsiperheeseen??

Vierailija

mua vaan mietityttää kun tuttavaperhe meni ja hankki irlanninsusikoiran lemmikikseen ja perheessä 4- ja 6-vuotiaat lapset, että onkohan järkevää?? eikö kyseessä ole kuitenkin maailman suurin koirarotu? ei varmaan ihan niitä helpoimpia rotuja siis. Miksi ylipäätään ihmiset joilla on pieniä lapsia hankkivat noin isoja koiria?

Sivut

Kommentit (44)

IRLANNINSUSIKOIRA

Vastauksia

Kasvattaja: 0

Omistaja: 4

Koiraton: 3

Kasvattajien vastaukset

Irliskasvattajien näkökulmaa kaivataan!Omistajien vastaukset

Ovatko ihmiset erehtyneet koirasi rodusta? Minkä rodun edustajaksi ihmiset ovat koiraasi luulleet?* Useimmat vastaantulijat eivät tunne koirarotua. Irliksen ystävällinen yleisilme saa ihmiset usein tiedustelemaan, mikä rotu on kyseessä. Yleinen hämmästyksen aihe onkin sitten, että karkeakarvinen irlanninsusikoira on vinttikoira. Rotuarveluina on esitetty mm. suursnautseria (ihan normaalikokoisesta tummasta irlisnartusta), mäyräkoiraa (pennusta sillä perusteella, että sillä on ihan mäyriksen korvat) sekä sekarotuista (jolloin perheemme pienempi koira, saksanpaimenkoira miellettiin tietenkin irliksen pennuksi!).

* Eivät ole luulleet eri rodun edustajaksi mutta yleisin ilmaisu on ollut vasikka... varmaankin koiran suuren koon vuoksi. Se on aika huvittavaa mutta toisaalta vähän loukkaavaakin.

* Aika moni on erehtynyt. Irkkuja on niin vähän täällä päin. Usein sekarotuiseksi kysyen:" Mikäs cocktail tuo on?" , snautseriksi ja eräs lihavaksi skotlannin hirvikoirakasi. Kun vastasin, että tämä on Irlis niin kommetti oli: " Onpa pieni!" Epäystävällisin ja aika usein kuulemani on lehmä/vasikka. Eräs lapsi joulun alla innostui:" Kato äiti, poro!" Yksi nimitti myös bambiksi.

* Tällä hetkellä sitä luullaan joksikin terrieriksi (esim. borderterrieri) ja hämmennys on valtava, kun ihmiset kuulevat Hapsumme olevan vasta n. 9-viikkoinen vauva.Mitä ominaisuuksia ihmisten mielestä koirallasi on? Millaisena he rotuasi pitävät? Olen eniten kiinnostunut virheellisistä luuloista.* Koska irlanninsusikoira on iso koira, ensimmäinen, mitä ihmiset kysyvät on kuinka paljon se syö (yleisesti uskotaan, että irlis syö ensin ämpärillisen ja ulostaa sitten saavillisen - ja useamman kerran päivässä). Todellisuudessa irlantilainen ei ole mikään hotko. Toinen väärä luulo on, että omistaakseen irlanninsusikoiran, pitää omistaa myös vähintään keskikokoinen kartano. Todellisuudessa irlantilainen on sisätiloissa rauhallinen ja tulee toimeen ihan keskivertoasunnossakin. Kolmas harhaluulo on, että irlanninsusikoiran kanssa pitää käydä lenkillä aamusta iltaan, koska se on niin iso koira. Todellisuudessa lenkittämällä remmissä ei pysty millään tyydyttämään vinttikoiran liikkeentarvetta. Parasta onkin, jos irlikselle on tarjota aidattu alue, jossa juosta lajitoveriensa kanssa. Neljäs harhaluulo on, että vinttikoirana irlanninsusikoiraa ei voi tai ei pysty kouluttamaan: kyllä isolla koiralla täytyy olla selvät rajat, joissa toimia.

* Kaksi vastaantulijaa noin kymmenen vuoden aikana on konkreettisesti kertonut " vaarallisista tapauksista" . Toisessa oli kyse sylikoiran taposta (itse en päästäisi irlistä leikkimään vapaana ihan pienempien rotujen kanssa: vahinkoja voi sattua, vaikkei koira mitään tarkoittaisikaan), toisessa kahden saksanpaimenkoiran taposta (saksanpaimenkoirat olivat tulleet luvatta irliksen pihalle aidan yli). Jälkimmäinen oli itse asiassa huolestunut, kuinka oma saksanpaimenkoiramme selviää näiden " tappajien" kanssa ^-^. Lempeä ja pitkäpinnainen rodun luonnekuvakin voi aiheuttaa hankaluuksia juuri siinä mielessä, että pieniä koiria päästetään vapaana irlanninsusikoiran ympärille: vinttikoiralle on aina mahdollista se, että metsästysvietti leimahtaa. Itse mielummin varon, kuin kadun.

* hyvä vahti, " syö kuin hevonen" , mikä ei kyllä meidän koiran kohdalla pidä paikkaansa, kiltti " jättiläinen" , nopeajuoksuinen, seurallinen ja tottelevainen. Yleensä joudun aina kertomaan, että irlikset ovat seurakoiria, ja liian heikkohermoisia mm. vahtihommiin. Ihmiset myös usein olettavat, että irliksillä on huonot lonkat, että ne pitäisi säännöllisesti kuvauttaa, mikä ei kyllä pidä paikkaansa.

* " Kuinka paljon TUO syö?" ;" Kasvaako SE vielä paljon?" ; " Sinulla on varmasti SUURI asunto?" ; " Missä toi nukkuu" ?; " Paljonko toi tarvitsee liikuntaa?" ; " Kumpi ulkoiluttaa kumpaa?" ; " Onpa sillä sekainen turkki."

* " Sehän syö ihan hirveästi! Sitä pitää varmaan lenkittää sitten aikuisena vähintään 10 km/päivä! Nuo isot koirathan ovat vaarallisia ja arvaamattomia! Siitähän tulee hyvä vahtikoira!" jne...Miten kuvailisit omaa rotuasi?* Irlanninsusikoira on vakaa ja itsevarma koira. Se on myös vaikuttavan voimakkaan metsästysvietin omaava koira, joka osaa toimia myös itsenäisesti. Perusrauhallinen ja harkitseva koira voi hetkessä leimahtaa täyteen toimintavalmiuteen. Irlanninsusikoira säilyttää myös pitkään ihstuttavan pentumaisen leikkisyyden (ainakin oman väen kanssa). Vieraita kohtaan se voi olle pidättyväisempi. Arkuus ei kuulu silti missään muodossa luonteenkuvaan. Irlanninsusikoiralla on myös taipumusta vartiointiin. Vartiointitaipumus ei ilmene aggressiivisuutena, vaan itsevarma irlis luottaa omaan olemukseensa ja kokoonsa nousten jyhkeänä seisomaan esim. perheen lasten/muiden koirien eteen. Yleensä irlikset eivät hauku, toisinaan ne saattavat kyllä ulvoa kaveriden kanssa. Irlanninsusikoira omaa uskomatonta lempeyttä kaikkia pienempiään kohtaan: se ei koskaan esim. astu vahingossa lattialla olevien lasten ja pentujen päälle. Vastaantulijan arkuuden huomattuaan irlis laskeutuu makuulle tehden itsensä pienemmäksi ja odottaa kärsivällisesti, että toinen tulee luokse. Irlanninsusikoira on hellyyttävän totinen koira, joka suhtautuu pieneen äänensävysi muutokseenkin vakavasti. Irlanninsusikoira jää helpolla tapojen orjaksi: kerran, pari toistetusta asiasta muodostuu helpolla " talon tapa" - mikä helpottaa pennun kotikoulutusta. Irlanninsusikoira on hyvin sosiaalinen ja laumassa viihtyvä koira, jolle myös omat ihmiset ovat tärkeitä. Sen ei voisi kuvitella viihtyvän yksinään tyhjässä asunnossa pitkiä työpäiviä: irlanninsusikoira on onnellisimmillaan metsässä, pellolla, vaeltamassa oman lauman kanssa.

* Kiltti, seurallinen, ainakin meidän sesse on hyvin riippuvainen emännästään. Pentuaikana kyllä hermot petti hyvin monesti, tuntui että koiralla ei ole korvia päässä. Aikuisena vähän laiska esim. koulutuksen suhteen. Loppusiltaan kuitenkin aika nöyrä ja kiitollinen koira.

* Irkku on suuri koira, jonka sydän on myös todella suuri. Isäntäväki on sille kaikki kaikessa, siis jos makkaraa ei lasketa. Irlis on rauhallinen sanaa uskova koira ja haluaa olla mukana kaikessa mitä talossa tapahtuu, aina valmiina tulemaan mukaan. Sinnikkyyttä ja itsepäisyyttäkin löytyy myös naapureiden tarpeisiin.

* Lempeä, ovela (irlis ei ihan välttämättä tee käskystä kaikkea, mutta on niitä kyllä ToKo-koulutettukin), aika huomaamaton koira kokoonsa nähden (ei hauku yms. tosin kun irlis alkaa ääntelehtiä niin se kuuluu).Miten suurella osalla kiinnostuneista ihmisistä on virheelliset käsitykset rodustasi?* Harvalla on virheellisiä käsityksiä rodusta. Erityisesti lapset pitävät " ransu-koirasta" . Rotua tuntemattomat ihastuvat lempeään jättiin yleensä poikkeuksetta. Tietenkin jotkut vastaantulijat pitävät rotua vaarallisena ihan pelkästään koon vuoksi.

* noin puolella, voisi olla aika lähellä

* Sanoisin, että reilusti yli puolella.

* Karkeasti arvioiden n. kolmella neljästä. Irlis ei ole mikän ihan yleinen rotu (vaikkei kyllä harvinainenkaan).Koirattomien vastaukset

Mitä positiivisia ominaisuuksia tähän rotuun mielestäsi liittyy?* Ne on isoja ja kilttejä. Tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, jos vaan totuttaa ajoissa. Sama pätee ihmisiin. Kivan näköisiä jne.

* Irlis on rauhallinen ja ystävällinen koira. Liikkuvalle ja urheilulliselle ihmiselle juuri omiaan! Suurisydäminen ja ihmisrakas suuri hurtta... Irlis on koiran kokoinen koira ;)

* se on täydellinen rotu :) se on kunnon koiran kokoinen eikä mikään rotta, lempeä koostaan huolimatta, lapsirakas, pärjää myös muiden eläinten kanssa, ei kuolaa, sen kanssa uskaltaa liikkua vähän myöhempäänkin ku koko pitää jonkin verran hullut loitompana... :)Mitä negatiivisia ominaisuuksia tähän rotuun mielestäsi liittyy?* metsästysvietti... koulutettavuus?

* Välillä sillä on uskomattoman itsepäinen luonne. Samoin kovan metsästys-/ juoksuvietin omaava koira ei aina ole se suurin ilo lenkkipolulla... Varsinkin kun " Sesse" saa idean lähteä ajamaan takaa saalista...

* minusta ei oikein mitään, mut muu perhe on sitä mieltä, että se syö liian paljon, vaikea kuljettaa autossa (koon vuoksi)...Kuinka monta rodun edustajaa olet tavannut?* en yhtään

* Syvällisempää (ja sydämellisempää) tuttavuutta on tehty noin neljän koiran kanssa ja muita irliksiä on tullut tavattua n. seitsemän.

* oliskohan reilut viisiMistä tietosi rodusta ovat peräisin?* kaverin kanssa ollaan juteltu ja sitten olen lukenut kirjoista ja netistä

* Kirjoista, netistä, keskusteluista kasvattajien ja omistajien kanssa.

* kirjoista lukemalla, ja netistä etsimällä

Niin lempeä ja ihana, ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Meillä kotona oli sellainen kun kasvoin, on vain lämpeitä muistoja tuosta ihanasta koirasta.

Ei se koiran koosta ole kiinni! Olisin paljon enemmän huolissaan jos perhe ottaisi vaikka pienen terrierin, varsinkin jos perheessä ei ole ketään joka osaisi oikeasti kouluttaa koiraa. Siis oikeesti kouluttaa, eikä vaan ärjyä ja hakata. Koirakoulu pakolliseksi kaikille pennun ostajille!!!

Vierailija:

Lainaus:


(esim. juostessaan kaatoi nuoremman lapsen) niin mitähän mahtaa seurata kun koira on täysikasvuinen! ja jos koira vaikka puolustaa luutaan tms niin en halua edes ajatella seurauksia! en inhoa / pelkää koiria mutta mielestäni nämä jättiläisrodut ovat luonnottomia lemmikkejä. ap
Luutaan koira ei ihmisiltä " puolusta" , kun opettaa että ihminen on aina koiran yläpuolella ja ihmislapset lauman johtajien erityissuojeluksessa ;). Eli koira ei saa missään tilanteessa " vahtia" mitään asioita/esineitä oman perheen jäseniltä varsinkaan, koska silloin kuvittelee olevansa lauman järjestyksessä jota kuta ylempänä.Tietysti täytyy vastavuoroisesti opettaa lapsille, ettei koiraa saa häiritä jos se on esim. omassa paikassaan nukkumassa/kaluamassa luuta tmv., vaan koirakin tarvitsee oman rauhoitetun tilansa.Suosittelenkin opettamaan koiran pennusta saakka häkkiin, niin saa tarvittaessa ovenkin kiinni niin ei pääse koirat/lapset puolin sun toisin häiriköimään. Jatkuvasti ei tietysti saa häkkiin lukita, mutta silloin tällöin se on ihan kätevää, koska jos koira on oppinut pennusta saakka pitämään häkkiä tuttuna ja turvallisena tyyssijanaan, se on vain tyytyväinen kun saa olla joskus lapsilaumalta " turvassa" :).

Jos häkkiä käyttää vain harvakseltaan erityistilanteissa, koira stressaa siellä oloa, eikä osaa rauhoittua siellä. Normaalitilanteessa siis kuitenkin koiralle vapaa kulku häkkiin ja pois.

Mitä positiivisia ominaisuuksia tähän rotuun mielestäsi liittyy?* Ne on isoja ja kilttejä. Tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, jos vaan totuttaa ajoissa. Sama pätee ihmisiin. Kivan näköisiä jne.

* Irlis on rauhallinen ja ystävällinen koira. Liikkuvalle ja urheilulliselle ihmiselle juuri omiaan! Suurisydäminen ja ihmisrakas suuri hurtta... Irlis on koiran kokoinen koira ;)

* se on täydellinen rotu :) se on kunnon koiran kokoinen eikä mikään rotta, lempeä koostaan huolimatta, lapsirakas, pärjää myös muiden eläinten kanssa, ei kuolaa, sen kanssa uskaltaa liikkua vähän myöhempäänkin ku koko pitää jonkin verran hullut loitompana... :)Mitä negatiivisia ominaisuuksia tähän rotuun mielestäsi liittyy?* metsästysvietti... koulutettavuus?

* Välillä sillä on uskomattoman itsepäinen luonne. Samoin kovan metsästys-/ juoksuvietin omaava koira ei aina ole se suurin ilo lenkkipolulla... Varsinkin kun " Sesse" saa idean lähteä ajamaan takaa saalista...

* minusta ei oikein mitään, mut muu perhe on sitä mieltä, että se syö liian paljon, vaikea kuljettaa autossa (koon vuoksi)...varovainen saa olla lasten kanssa ettei se jyrää niitä. Mutta meillä kun aiemmin ollut isoja koiria niin ovat olleet niin lempeitä ettei mitään ongelmaa. Tällä hetkellä on pikku koira joka ei voi sietää lapsia joten silmät saa olla myös selässä. Mitään ei ole sattunut kun on ollut varovainen. Ja onhan tuo koira vanhemmille eräänlainen henkireikä kun pääsee välillä ulos ihan yksin miettimään ihan muita asioita ja juttelemaan muiden koiran omistajien kanssa (ne kun ainakin minun mielestä ovat puheliaampaa porukkaa kuin pikku lasten vanhemmat.)

yksi parhaita lapsiperhekoiria, joten kai se on hyvä valinta, jos yleensäkään aikoo ottaa koiraa. Joku jackrusselinterrieri voisi olla niin huomiota vaativa rotu, että eläinparka menisi hunningolle, jos sille ei riitä kaikkea aikaa, mitä se vaatisi.

Lisäksi iso koira kestää paremmin lasten innokkutta paremmin kuin pieni koira, joka tulee helpommin epävarmemmaksi.Joka tapauksessa kaikki lähtee aikuisten omistajien korvienvälistä, ei mistään muusta.

(esim. juostessaan kaatoi nuoremman lapsen) niin mitähän mahtaa seurata kun koira on täysikasvuinen! ja jos koira vaikka puolustaa luutaan tms niin en halua edes ajatella seurauksia! en inhoa / pelkää koiria mutta mielestäni nämä jättiläisrodut ovat luonnottomia lemmikkejä. ap

Meillä kanssa suuri koira (säkä n80cm hujakoilla) joka hankittiin ku esikoinen vajaa 2v ja kuopus 4kk. Varmaan nyt kopsahit tuolilta alas että " HULLUJA" .Eikö ole paljon fiksumpaa hankkia lempeä iso koira, ku joku pieni ja ärhäkkä (joka myös " särkyy" helposti) tehopakkaus? Ja koiran ei todellakaan kuulu puollustaa muristen mitään herkkuansa! Meillä lapset saa kaivaa koiran suusta mitä vaan pois. Nyt koira kohta pari vuotias.

Toki pentu riehuessaan kaataa lapsia, mutta luuletko että pienemmät koirat ei riehu?

Vierailija:

Lainaus:


mua vaan mietityttää kun tuttavaperhe meni ja hankki irlanninsusikoiran lemmikikseen ja perheessä 4- ja 6-vuotiaat lapset, että onkohan järkevää?? eikö kyseessä ole kuitenkin maailman suurin koirarotu? ei varmaan ihan niitä helpoimpia rotuja siis. Miksi ylipäätään ihmiset joilla on pieniä lapsia hankkivat noin isoja koiria?
No miksi ei? Ei irkku sen kummempi koira ole kuin muutkaan. Lemmikit on hyväksi lapsiperheissä, opettavat kersoille mitä on vastuu ja väittäminen.

Ei sillä ole mitään väliä onko pieniä lapsia vaikka on iso koira. Mitä haittaa siitä ap sun mielestä on?

Mun lapsuudenkodissa oli saksanpaimenkoira eikä se lapsia haitannut vaikka iso koira onkin.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat