Seuraa 

Täällä epätoivoinen äiti, jonka 1,5 v. lapsi ei vieläkään syö itse. Syytän tästä itseäni, koska yleensä joka ruokailussa menee hermot (äidiltä) ja otan lapselta lusikan pois, kun ei tee muuta kuin sotkee. Lapsi siis sotkee täysin tahallisesti; kaataa ruokaa lusikkakaupalla pöydälle ja lattialle, lätsyttää lautasta niin että ruoka roiskuu pitkin pöytää, " sekoittaa" ruokaa niin että lentää pöydälle asti. Juomamukista saattaa ottaa pari sievää hörppyä ja sitten aina kaataa mukin sisällön pöydälle. En tietystikään hermostu sellaisesta sotkusta, joka syntyy kun yrittää laittaa ruokaa suuhunsa ja lusikka esim. vahingossa kääntyy nurinpäin. Yleensä sotkeminen vain on hyvin tahallisen tuntuista. Motorisesti lapsi on osannut laittaa lusikan nätisti suuhun jo alle 1-vuotiaasta, mutta se ei vaan kiinnosta.Antakaapa vinkkejä! Pitääkö minun todella antaa lapsen lapioida vaikka koko ateria pöydälle? Miten kestätte sotkemista? (Itse inhoan ruoanlaittoa, mutta haluan silti tehdä lapsen ruoat itse. Siksi harmittaa todella, kun vaivalla tehty lentää lattialle.) Teenkö virheen, kun syötän itse samalla toisella lusikalla? Olisiko motivaatio korkeampi, jos en syöttäisi itse ollenkaan. Auttaisiko se, jos söisin itse samalla omaa ruokaa? (Meillä usein eri ruoat, koska lapsella yhä vasta 4 hammasta ja syö mössöjä.)Niin, ja lapsi on siis todella hyvä syömään muuten. Eli syöttämällä kaikki ruoka menee alas ja syö isoja annoksia. Monesti tuskaantuu jo kun valmistan ruokaa ja huutelee " luokaa" hyvin nälkäisen oloisena. Kyse ei siis ole yleisestä kiinnostuksen puutteesta syömistä kohtaan.

Kommentit (4)

Minulla on usein tapana ajatella monistakin lapsen asioista että " pitäisi jo itse sitä ja tätä" ja " enää ei saisi sitä ja tätä" , eli kiitokset kun rauhoititte että tämän ikäistä " saa" vielä syöttää.Itse tosin tein tänään sellaisen kokeilun, että söin kerrankin kaikki omat ateriani samaan aikaa lapsen kanssa enkä syöttänyt häntä vaan annoin syödä itse. Yllättäen ruoka menikin suuhun eikä pöydälle! MUTTA syömisessä kesti niin kauan (lapsen oli vaikeaa keskittyä), että joka aterialla yli puolet ateriasta jäi syömättä. (Tällaista ei meillä ole tapahtunut ikinä, lapsi syö aina kaiken). Hän ei jaksanut enää itse syödä, tai siis ei suostunut syömään, eikä myöskään suostunut avaamaan suutaan enää kun minä syötin. Aargh, en tiedä meninkö nyt ihan ojasta allikkoon...Jos löytyy vielä kokemuksia ja neuvoja syömisen opettelusta, niin kertokaa ihmeessä.

joksikin aikaa pois. Nyt hän selvästi vain leikkii ruoalla ja siitähän halutaan päästä eroon. En ottaisi sinuna mitään paineita siitä, että syötät lasta. Kuukausi eteenpäin ja tilanne voi olla jo ihan erilainen. Meillä oli pitkään tuossa opetteluvaiheessa niin että kotona sai itse syödä, mutta kylässä ja kahviloissa minä syötin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

meillä tuosta vaiheesta on vain puoli vuotta, mutta en enää kunnolla muista noita sotkemiskuvioita :) Joka tapauksessa puolitoistavuotiaana ei tytöllä mennyt itse lusikalla vielä oikeastaan mitään suuhun asti. Muistaakseni sai yrittää syödä itse, mutta jos alkoi ruokaa lappaa pöydälle/ lattialle niin otettiin lusikka pois tai pidetiin lautasta niin, ettei yltänyt itse. Ja syötettiin. Ja koko ajan tuntui, että pitäisi syödä jo itse..

Oikeasti ihan vain yhtenä päivänä alkoi pistää hanttiin syöttämiselle ja lusikoida ITSE ruokaa. Toki silloin vielä putoili ruokaa aina välillä, mutta ei sotkenut tarkoituksella. siihen loppui meillä syöttäminen eikä tyttöä suostu edelleenkään syötettäväksi, kun sitä on joskus kokeiltu.

Siis tilanne syömisen suhteen voi muuttua yhdessä yössä, meillä tyttö ei ollut loppujen lopuksi paljonkaan yli 1,5v, kun syöttäminen loppui.

vaikka se nyt tänään ei syönyt niin paljon kuin tavallisesti. Kyllä se korjantuu jos on tarvis vaikka jo huomenna. Ehkä se tunne, että on tarpeeksi saanut tulli juuri kuin hitammin söi aikaisemmin. Tuon ikäinen lapsi kyllä tavallisesti osaa itse säädää omat tarpeet. Meillä ainakin huomasi vaihtelut. Aina kun oli tulossa kasvuspurtti, niin ruokaa meni ihan toiseen tyyliin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat