Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Vauva on 3 kk ja jossakin vaiheessa on tarkoitus aloittaa kiinteät, ehkäpä noin 5 kk iässä pikkuhiljaa tai myöhemmin 6 kk iässä.Mutta vauvalla on todettu maitoa-allergia ja kun imetin myös rintamaidon välityksellä tuntui oireilevan johonkin kun olin maito/munadieetillä. Nyt siis pelkkää korviketta.Esikoisella tosi laajat ruoka-aineallergiat 3 vuotta sitten, jotka menivät 1,5 -2 v ikään mennessä ohi, paitsi maito vieläkin. Mutta söi 1 vuoden noin 6 ruokalajia (possu, kana, persikka, päärynä, hirssi ja luumu). Kaikkea muutakin kokeiltiin, mutta ei vaan sopinut - masukipuja ja suolioireita tuli ihan jokaisesti, viiveellä. Ihan kamalan rankkaa aikaa.Kysyin nyt tän kakkosen kohdalla Kuikalta kuinka menetellä kiinteiden aloituksen suhteen ja hän sanoi että tee niinkuin esikoisella. Mutta itse miettisin asiaa vähän enemmän, sillä aloitin esikoisen kiinteät 4 kk ikäisenä ja kokeilin 1 lajia per viikko ja aloitin perusuositusten mukaan (peruna,porkkana jne) Meni ihan härdelliksi kun mikään ei sopinut ja oireet tuli 3-4 pvän viiveellä. Ei siis iho-oireita, vaan itkua, huutoa ja masuvaivoja.Jatkoin Kuikan jatkosuosituksesta kokeiluja 1 uusi/viikko ja jos ei sopinut niin pidin pienen tauon (noin 1 viikko): Mutta mikään ei sopinut:(. Kunnes pidin vauvan ollessa 9-10 kk kunnon tauon (1-1,5 kk), jonka jälkeen osa ruuista alkoikin sopimaan ja sitten muutkin vaan alkoi sopimaan 1 v jälkeen. En tiedä oliko tauko tähän syynä, mutta masu/suolisto ainakin varmasti pääsi kunnolla rauhoittumaan kokeilurumbasta. Vauva kasvoi korvikkeella ja suppealla ruokavaliolla ihan hyvin.

Miten siis suosittelisitte että toimisin tän kakkosen kohdalla? Ainakin aloitan myöhemmin (jos vaan jaksaa kasvaa korvikkeella ja ei mene ihan älyttömän suuriksi päiväannokset ja yösyömiset lisäänny ihan hirveesti) ja otan rauhallisemman tahdin.Olisiko esim. maissi hyvä aloitusruoka? Muita vinkkejä?Esikoisella ei tosiaan ollut lainkaan iho-oireita, joten en tunnu sitä saraa niin hyvin. Onko joitain tiettyjä paikkoja joihin iho-oireet tulee (jos niitä tulee), entäpä muuta liittyen iho-oireiseen allergiaan..?Kakkoselle meinaan tuli maito-altistuksessa nyppyjä, mutta emme saaneet niihin Kuikalta mitään " hoito-ohjetta" , pojalle annettiin vaan vähän Ataraxia.Kiitokset kaikista kommenteista!!Kommentit (8)

Tarinasi kuulostaa tutulle!Esikoinen oli superalleginen kaikelle. Ja huuti kuin kaulaa katkaistaisiin aina puoleen vuoteen saakka. Meilläkin oireili vain suolisto joten eihän kukaan edes uskonut että tyttöä joku vaivaisi. Prikit ja verikoe eivät näyttäneet mitään. Hänelle aloitin päärynällä, maissilla ja porolla. Poro ei käynyt enää myöhemmin mutta silloin tuli muita mukaan. En ole koskaan noudattanut 1 ruoka-aine/vko menetelmää. Sehän on aivan rääkkäystä! Suolisto reagoi niin hitaasti ja toipumiseen meillä menee viikko ainakin. Nyt 3 v allergiat helpottanut ja ainoastaan maito ei käy.Kakkonen on myös allerginen. Hänelle ei puolestaan sovi päärynä eikä maissi. Hän syö possua, porkkanaa, perunaa. Outoa miten moni suosittelee riisiä ja meidän molemmat ovat olleet todella allergisia sille.Miten annatte ruusunmarjaa pienelle? Siis kun valmista sosetta kun ei voi antaa miten ruusunmarjaa laitetaan, mistä sitä edes saa ilman riisitärkkelystä?

Samoin mustikka? Olisi niin ihanaa kun riisitärkkelystä ei laittettaisi joka paikkaan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mutta itse aloitin maito- ja kananmuna-allergiselle tytöllemme kiinteät 6kk iässä bataatilla. Sitten kokeilimme riisin, luumun, maissin jne. Nyt on ruoka-aineita reilu kymmenen ja vain peruna ja omena eivät ole sopineet.Eihän sitä tietysti tiedä, onko lapsellasi lukuisia ruoka-aineallergioita, mutta omasta mielestäni tuntuisi kuitenkin ehkä järkevämmältä aloittaa niillä ruoka-aineilla, jotka eivät ole niin yleisesti allergisoivia, kuten esim. juuri tuo bataatti, kesäkurpitsa, hirven- tai poronliha, hirssi, tattari, vadelma ym. Näin todennäköisemmin saisitte jotain ruoka-aineita ruokavalioon, joita voi sitten syödä jos oireita tulee noista yleisemmin allergisoivista kuten esim. porkkana. Tuo lepotauko tekee varmasti hyvää jos sopimattomia ruoka-aineita on paljon, ja tauon aikana voi syödä jotain noista jotka toivottavasti on todettu sopiviksi. Jos niistä siis sopivia löytyy, toki nekin jotka harvemmin allergisoi voivat allergisoida.Meidän tyttö oireilee iholla, hänelle tulee sopimattomista ruoka-aineita ihottumaa ensin poskiin, sitten jos ruoka-aineen antamista jatketaan myös taipeisiin, selkään, käsiin ja jalkoihin. Olen antanut sopimattomia ruoka-aineita muutaman päivän ajan ja jos ihottuma ei parane kortisonikuurilla sitten olen jättänyt ko. ruoka-aineen pois. Mutta hyvin on meillä kyllä mennyt kun ei ole kuin kaksi tähän asti ollut sopimattomia.

Pirinä:

Lainaus:


Miten annatte ruusunmarjaa pienelle? Siis kun valmista sosetta kun ei voi antaa miten ruusunmarjaa laitetaan, mistä sitä edes saa ilman riisitärkkelystä?

Samoin mustikka? Olisi niin ihanaa kun riisitärkkelystä ei laittettaisi joka paikkaan...
Olen ostanut tuoretta mustikkaa, keittänyt, soseuttanut ja laittanut pakkaseen. SIeltä sitten makuannoksina antanut. Ruusunmarjaa löytyy ainakin jauheena ja pakastealtaasta. Pakasteruusumarjasssa taitaa olla sokeria, en muista tarkkaan. Jauhe on puhdasta.Alkuperäiselle kirjoittajalle voimia tulevaan. Ja kiinteitä kannattaa aloitella vasta 6kk ikäisenä, varovasti. Maissi tai bataatti olisi minulla ensimmäisiä jolla aloittaisin.Omalla lapsella laajat allergiat ja hänellä käytössä kolme ruoka-ainetta: riisi,nz-lammas ja quinoa. Meillä aloitellaan rotaatiota koska lapsi on jo kaksi vuotias ja korvikkeen osuus ruokavaliosta todella pieni.

Tässä ohjeet jotka me saimme allergialääkäriltämme(Tala-Heikkilä Marianna). Aloitetaan riisillä(hiutaleista puuroa) sitten jokin marja ruusunmarja/vadelma/mustikka, hedelmä luumu/päärynä, sitten maissi/bataatti/peruna (peruna mielellään viimeisimpänä, jos lapsi oireilee suolisto-oireilla). Vihanneksia mukaan kesäkurpitsa/kukkakaali/parsakaali. Lihaa 6kk iässä possu/broileri. Viljat (kaura ensin) neuvottiin aloittamaan vasta lihan jälkeen.

Ohjeena oli, että yksi uusi ruoka-aine per viikko.

Näillä ohjeilla me pääsimme hyvin alkuun.

Mukavaa kesää!ja kokeilisin tosiaan varovaisesti korkeintaan 1 per viikko. Ja jos oireita tulee, pitäisi malttaa odottaa niin kauan, että oireet menevät kokonaan ohi. Bataattia monet suosittelevat, mutta koska meillä se alkoi käydä keitettynä ja pakastettunakin vasta 1,5 vuoden iässä, suosittelen itse PUHDASTA riisiä, eli esim. Dr. Kousan riisivelliä. On tosi helppo tehdä reissussakin ja jos riisi sopii, siitä löytyy sitten sormiruuaksi riisimuroja (puhtaita, esim. Kallo!), riisipalloja (Rice & Rice, tosin sis. suolaa), riisikeksejä ja -näkkäriä, monelaisia puuroja, ja riisitärkkelystä on monissa marja/hedelmäsoseissa edelleen, vaikka tapioka onkin valtaamassa ne. Toisena meille kävi Frutapuran 100 % päärynäsose (tosin siitepölyaikana ei paras kokeiltava!), ja noilla kahdella mentiinkin sitten reilun vuoden ikään saakka, jolloin sain poron ja persikan sopimaan rotaatiomenetelmällä.Suolioireiselle suosittelenkin lämpimästi rotaatiota, ellei ruoka-aineita ala löytyä. Eli ei pitkiä altistuksia, vaan totuttamista esim. siten, että ekalla viikolla annat 1 tl esim. maanantaina, tokalla viikolla lisäät vähän annosta, kolmannella sitten kahtena päivänä. Meillä rotaatiossa ei voitu alle kahden vuoden ikää lisätä ruokia enää kolmeksi päiväksi, sillä silloin ruoka kävi kokonaan sopimattomaksi. Jotkut toteuttavat rotaatiota esim. siten, että lapsi saa ruokaa 2 päivää ja sitten on 3 päivän tauko. Mutta meillä on toiminut parhaiten todella hidas ja rauhallinen totuttaminen. Mutta kokeilemalla selviää, kuinka paljon oman lapsen suolisto kestää:)

Maito- ja muna-allergia todettiin kun vauva oli 4 kk. Vilja-allergia 1-vuotiaana. Kiinteät aloitettiin bataatilla, sitten ruusunmarja, mustikka, maissi, päärynä, banaani, riisi jne. Meillä ei mistään näistä kiinteistä ole tullut oireita. Lihoista meillä menee nyt hirvi ja lammas. Nauta ja kana ovat pannassa maito- ja muna-allergian takia. Perunaa ei ole kokeiltu vieläkään, jostain syystä en ole vain itse halunnut kokeilla.

Meillä iho-oireet olivat ensin poskissa punoitusta ja näppylää. Näpyt alkoivat märkiä ehkä 1-2 viikon kuluttua niiden ilmaantumisen jälkeen. Sitten kun jätin itseltäni maitototteet (pelkästään imetin tuolloin)pois niin näpyt hävisivät melkein silmissä. Poika oli 3 kk ikäinen. Kutina oli myös kova, mutta se ilmeni myöhemmin ehkä 5 kk iässä, jolloin oli allergisoitunut jo monelle muullekin.Annoin pojalle 5 kk ikäisestä asti kiinteitä, aloitinperunalla ja porkkanalla, banaanilla, kauralla, maisilla yms. joilla olin muillakin lapsilla aloittanut. Kaikista tuli kovasti oireita. Vain mustikka ja vadelma sopivat. 11 kk ikäiseksi söikin pelkästään mustikkaa ja vadelmaa. Seuraavaksi sopi bataatti, riisi ja maidoton margariini. Lihoista sopi vain hirvenliha. Kalasta ja possunlihasta lensi oksennus kaaressa pari tuntia syömisen jälkeen:(Nyt ikää on 1 v. 5 kk ja saa syödä edellämainittujen lisäksi hirssiä, joka tullut viimeisimmäksi pari viikkoa sitten. Lisäksi sopii tuore kurkku, puolukka ja vesimeloni. Seuraavaksi kokeiluun tulee vehnä, joka altistetaan sairaalassa viikon kuluttua.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat