Seuraa 

Meidän 4v tuore isoveli on ruvennut pissaamaan sänkyyn lähes joka yö. Yövaippa jäi aiemmin pois jo reilu vuosi sitten, mutta nyt vauvan syntymän jälkeen (2kk sitten) hän ei kertakaikkiaan herää vessahätäänsä ja nukkuu niin sikeästi ettei litimärkä sänkykään häiritse. Juttelin jo asiasta neuvolassa ja siellä vaan sanottiin että on hyvin tavallista (varmuudeksi otettiin kyllä pissanäyte joka olikin puhdas). Onko muilla kokemuksia tällaisesta yökastelusta? Kuinka kauan on kestänyt ja voikohan pientä poikaa jotenkin tässä asiassa auttaa?

Kommentit (5)

Meillä sama juttu. Poika oli yli puoli vuotta kuivana ennen toisen lapsen syntymää. Sitten kun vauva oli muutaman kuukauden, alkoi yökastelu uudestaan. Nyt "vauva" jo yli 1,5 vuotta ja esikoisen yökastelu jtakuu edelleen vaikka ikääkin jo 5v. Meillä on yövaippaan siirrytty takaisin jo aikoja sitten, kun sönky oli märkä vähintään kerran yössä.Joku kommentoi, että sisarusten tulon takia ei ois tavallista, että kastelu on runsasta ja kestää pitkään. Se ei kyllä pidä paikkansa. Yökastelu ei välttämättä ole vain joku ohimenevä vaihe pikkusisareen totutellessa vaan hyvin voi käydä niin, että se tulee olemaan jatkuvaa.Oletko varma, ettei pojan pissanäytteestä otettu myös niitä diabeteksen selvittäviä kokeita? En nyt muista mitä virtsasta voidaan mitata, mutta meillä pissatestillä varmistettiin, ettei ole virtsarakontulehdusta, eikä mitään diabetekseen viittaavaa. Jokatapauksessa nuo kannattaisi tarkistaa ihan ensin.Meille on sekä lääkärit, että terveydenhoitajat neuvolassa aina vain sanoneet, että asialle ei voi mitään. Voi kokeilla, ettei anna illalla niin paljon juotavaa ja käy yöllä pissattamassa lapsen, mutta sillä ei kuitenkaan välttämättä ole vaikutusta mihinkään. Eikä lapsen herättely monta kertaa yössä ole järkevää. Yökastelu loppuu sitten kun on loppuakseen. Kun lapsi täyttää 5-vuotta voidaan alkaa harkita jotain toimenpiteitä (hälyyttävä patja tms), mutta ei niistäkään välttämättä ole apua.Eipä muuta kuin tsemppiä vain! Kaippa se siitä joskus helpottaa. Jos lakanapyykkiä tulee joka yö, kannattaa ihan oman työtaakan helpottamiseksikin palata yövaippaan. Se ei mitenkään lisää yökastelua.

Kuulostaa kyllä hurjalta muutokselta pelkän pikkusisaruksen syntymän aiheuttamaksi. Jos sänky siis likomärkä ja vuoden sitä ennen ollut täysin yökuiva? Katsottiinko sokeriarvot, jos on puhjennut sokeritauti? Se on hyvin yleinen uudelleen kastelun aiheuttaja. Toinen mikä voi vaikuttaa on ruokavalio, jos syö diuretisoivia ruokia kuten esim mansikat tai juo nyt kesällä erityisen paljon. Pienimuotoinen kastelu pikkusisaruksen syntymän jälkeen menee psyykkeen piikkiin, mutta jo pitkään joka yö kastelee niin etsisin syytä muualta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä keskimmäinen lapsi oli 3v 10 kk kun pikkuveli syntyi. Tyttö oli ollut päivä- ja yökuiva 2-vuotiaasta saakka, mutta joskus pissasi yöllä sänkyyn jos oli jotain kovin jännää tekeillä, kuitenkin vain noin kerran pari kuussa. Kun pikkuveli syntyi, sisko pissasi sänkyyn noin viitenä yönä viikossa parin kuukauden ajan. Kyllä oli hankalaa, mutta meni ohi samalla kun tottui vauvaan. Päivisin ei vaikuttanut reagoivan kovin paljoa vauvan aiheuttamaan muutokseen, vaan oli suht sama tyttö kuin aina ennenkin. Jännitys purkautui vasta yöllä pissin muodossa... Voi siis olla ihan muutospainettakin, ainakin meillä oli just näin.

eron se, että aika tasan 2v jäi yövaippa pois. Vuoden aikana toki oli vahinkoja (esim. saunaillan jälkeen, nukkui sikeästi ja oli juonut paljon). Vahinkoja alkoi tulla usein lähellä 3 vuoden ikää. Samoihin aikoihin kaivoin varastosta masuasukkia varten veljen vanhoja kestovaippoja (jotta tietäisin, mitä tarvii hankkia). Nyt isoveikka on reilu 3,5v ja pikkuveli 3kk.. Yökastelu jatkuu edelleen, toki kuiviakin öitä on joukossa. Ollaan tehty välillä niin, että illalla käy useamman kerran vessassa ja herätetään pissalle ennen, ku mennään ite nukkumaan. Välillä auttaa, välillä ei. Muutama kuukausi sitten otettiin käyttöön palkinto-systeemi (ruudukko, johon jokaisen kuivan yön jälkeen saa merkinnän/tarran, 5 merkintää kasassa -> palkinto, esim. 1-2 euron pikkuauto) ja kerrottiin, että kun ei tarvii vaippaa enää ollenkaan, saa valita jonkun isomman lelun kaupasta. Usein kuivan yön jälkeen kovin innoissaan ja haluaisi nukkua ilman vaippa. Toisaalta muutamankin kastuneen vaipan jälkeen on todennut ite, ettei se haittaa. ;) Todella haluaisi kuivia öitä -> vaipattomaksi. Oletan, että suurin ongelma on, että nukkuu kovin sikeästi eikä edes kevyimmässä unessa muista nousta ja mennä vessaan.

Tuota samaa sokeritautia olen miettinyt. Lääkärissä käytiin keväällä ja mulle sanottiin, että vasta 5v jälkeen aletaan kastelua hoitaa ja että pitkä kuiva jakso (2v->melkein 3v eli lähes vuoden) ei anna syytä tutkimuksille. Toki virtsanäyte otettiin. Käytiin siis ihan "spesialistilla", tosin oli kyllä kunnan lekuri, mutta kuulemma hoitaa paljon näitä "pissapotilaita".

Kovasti meilläkin odotetaan yökuivuutta. Nyt on vauvalla käytössä kestot ja isommalla kertikset (pissamäärät on valtavia, enkä toimivaa yövaippaa ole löytänyt, kun ei halua villiksiä laittaa jalkaan, kertiksetkään ei kunnolla riitä) ja raivostuttaa välillä tuo kertisten kulutus. Lapselle tietty ei sovi näyttää ja ollaankin miehen kanssa yritetty suhtautua mahdollisimman neutraalisti kastuneisiin lakanoihin yms.

Näin meillä. Eli neuvoja ei oo oikeestaan antaa, mutta sympatiaa lähettelen!

Tyttö on nyt 3v 3kk ja aloitti päivä- ja yökastelun tuossa kesän alussa uudelleen, vaipat jätetty pois jo 2 vuotiaana. Ymmärrän että jos kastelee unissaan, mutta kun meillä tuota tapahtuu ihan jo päivälläkin. Kun lähdetään jonnekkin, käytän tietysti pissalla mutta jossain vaiheessa tyttö pissaa kuitenkin housuihin. Välillä täysin kuivia sekä päiviä että öitä, mutta välillä menee päivässä 6-7 vaatteet pesuun. Yleensä tulee itse vaan sanomaan että äiti, ei haittaa. En tiedä enää mitä tehdä, täytyykö siirtyä jälleen vaippoihin. Onko sitten joku mielenosoitus tms kun pikkusisko syntyi tuossa 3 kuukautta sitten... Hermot meinaa kyllä kieltämättä mennä. Mutta ei kai voi mitään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat