Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Koska olen opettaja, tunnen tietysti " sen ja sen nimisen opettajan Turusta" . No tietysti :)

Sivut

Kommentit (156)

Naapuri kysyi kerran, saadaanko vesi ilmaiseksi kun kastellaan kuumana, kuivana kesänä niin paljon nurmikkoa?No, jos joku ei tiennyt, niin ei saada.

En ole oikeastaan koskaan työskennellyt sisätaudeilla, kirurgisella yms., enkä tiedä niistä asioista mitään. Tiedän toki jotain myös somaattisista sairauksista, mutta vanhemmat sukulaiset ja tuttavat soittelevat ja kyselevät kaikkea heidän sairauksiin liittyvistä esim lonkkavaivoista tai lasten sairauksista esim. syövästä. En tiedä noista oikeastaan yhtään sen enempää kuin keskiverto suomalainen, olen työskennellyt 10 vuotta psykiatristen asiakkaiden kanssa. Minulle myös tullaan sanomaan, että mitä analyysejä teen heistä, en todellakaan jaksa tai edes viitsisi vapaa-ajalla mitään kartoituksia tehdä tuttavistani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

hän kommentoi, että " ai teillä on kriisi" ....Hän ja pari muutakin sukulaista kuvittelevat, että käytän hyväkseni kaikkea, mitä he minulle kertovat. He saattavat esim. puhelinkeskustselussa kysyä että " teetkö sä muistiinpanoja" " tai mainita erikseen, ettei tästä ja tästä saa kirjoittaa...Jos kirjoittaisin vain siitä, mitä itse olen kokenut, olisin elänyt jo yhdeksän elämää.Yksi iäkäs sukulaiseni muuten puolestaan kuvittelee, että haastateltavat kirjoittavat jutut itse. Hän voi esim. sanoa, että se Ellen Jokikunnas kirjoitti Avussa, tai Matti Nykänen kirjoitti Iltasanomissa...

Tutut luulevat, että minulla on koko ajan postimerkkejä mukana, jotta voisin niitä asiakkaille myydä. Kerran baarissakin niitä tultiin kysymään. :DMyöskin luullaan, että tiedän paljonko eri painoiset lähetykset maksavat. En voi muistaa niitä ulkoa, koska en jaa kuin sanomalehtiä.Mummot saattavat kaupassa kysellä, että onko heille lähiaikoina tulossa kirjeitä. En käsitä, miten voisin sen tietää. En ole missään tekemisissä kirjepostin kanssa. Monet luulevat myös, että lehdet ja kirjeet jaetaan samaan aikaan. Ehkä jossain jaetaankin, mutta ainakin meillä lehdet tulee aamuyöllä, muu posti sitten klo 10 - 12.

Mutta pienessä lehdessä ne kaikki nimettömät jutut menevät kyllä niiden parin hassun toimittajan kautta, vaikka ei nimiä niihin tulisikaan! Monet ovat olettaneet, että ne nimettömät uutiset " tulevat STT:ltä" valmiina, vaikka oikeasti vain kourallinen kaikista Suomen lehdistä ylipäätään on STT:n asiakas. Me emme ole! Eikä ole moni muukaan...

Itse muokkaamme tiedotteet, jotka meille tulevat ja niissä on oikeasti töitä - vaikka ei tekijän nimeä siinä jutussa olekaan, niin kyllä sen silti on joku käsitellyt.

ihmiset luulevat tosiaankin, että työni koostuu vain siitä 23 tunnin opetuksesta... Lisäksi oppilaat kuvittelevat, että " eihän opettaja katso televisiota, vaan sivistää itseään kaiket illat" . Yllättyivät kovasti, kun joskus kerroin, että lempiohjelmani on Frendit. " Ai kattooks opetkin FRENDEJÄ?!"

eli kuinka moni muu joutuu esim. ruokatunnilla samalla hoitamaan valvontoja ? Välitunneilla ei todellakaan istuskella ja kahvitella, vaan haetaan materiaaleja (paperit, tussit, sakset, liimat ym.), kopioidaan oppimateriaaleja, koulun jälkeen kotona ollessa vanhemmat saattavat soitella ja jutella. Sitten vielä tuntisuunnitelmat, kurssisuunnitelmat, monisteiden ym. laadinta, työtapojen suunnittelu, kokeiden laatiminen, korjaaminen, todistukset ym. Tarviiko muiden kotona hoitaa työasioita ? Lisäksi oppitunnilla ei voi mielessään " haaveilla" vaan koko ajan pitää olla korvat ja silmät auki ja aktiivisena elää tilanteen tasalla. Henkisesti raskasta.Pian valmistuva ope

vapaa-ajalla ei voinut käydä edes oluella, " eiväthän lääkärit ryyppää saati syö pitsaa tai käy oluella" Erittäin tuttu on myös lause " Mä tiedän, että sä et tykää kun vapa-aikana vaivataan, mutta voisitko kuitenkin kattoo tätät mun ihottumaa" ...Vierailija:

Lainaus:


Potilaat luulevat, että muistan ulkoa juuri heidän sairausasiansa. Tosiasia on, että en muista yleensä edes kasvoja saatikka sitten mistä asiasta kyseinen ihminen on vastaanotolla käynyt.
Eräs isä naureskeli vanhempainvartissa, että kyllä sitä open kelpaa, kun on lyhyet työpäivät ja saa vaan leikkiä ja lauleskella nekin vähät tunnit.

sekä nivel-luokalla, jossa todella pahoja tapauksia. Opettaja opetti joo, ehkä sen max.25 tuntia viikossa, mutta muuten menikin aikaa kokouksiin, palavereihin vanhempien tai muiden verkostohenkilöiden kanssa, selvittäessä vaikka pahoinpitelyä, jne... lukemattomia tunteja! Joten miksiköhän opettajan työ on niin raskasta! Varsinkin e-open! Saati sitten tuntien valmistelu, kukas sen hoitaa ellei ope itse???

Ranskanopettajamme olisi pitänyt jäädä jo eläkkeelle, mutta hän ei raatsinut jäädä (huokaus). Tuolloin 70-luvun loppupuolella olivat kielten kuuntelut vielä suht. uusia juttuja ja niinpä kuuntelimme Linguaphonen ranskan kielen kursseja. Joku oli saanut oikeat vastausrivit tietoonsa ja niinpä vastaukset jaettiin luokalle jo ennen tuntia...

Vierailija:

Lainaus:


Tiedoksi teille opettajille jotka teetätte samat asiat joka vuosi oppilaille:Meillä oli aikonaan myös tällainen opettaja joka käytti aina samoja aiheita vuodesta toiseen. Ja koska hän käytti myös kokeissa samoja juttuja, niin mehän hyvillä kontakteilla ylempiin luokkiin varustettuina saatiin käsiimme viime vuoden ja sitä edellisen vuoden kokeita. Niitä kun vähän kopsasi, niin sai täydet pisteet.

Eli meidän oppilaiden kannalta vaati vaan hieman näppäryyttä ja täydet pisteet kolahti, hihihihi.

ja silloin kun olen 1 tai 2 luokan opettajana (nyt 6 lk)

niin joka pv olin kotona noin klo 14 ja koska olen ollut jo pitempään opettajana, mitään suunnittelutyötä ei tosiaankaan tarvitse tehdä. Ainoastaan vanhempainillat ja sen sellaiset on iltatöinä...

Nyt olen siis 6 lk ope, ja olen kotona viim klo 15 joka pv.

Jonkun verran tarkistettavaa, mutta kun on noita klo 13 päiviä, niin silloin kerkeän nekin tekemään...Meidänkin koulussa on niitä opettajia (poikkeuksetta naisia) jotka valittaa ja voivottaa kuinka pitää kotona muka tehdä jotain töitä ja sitä rataa (pitkät päivät ja muut ei ymmärrä) niin mä en kyl ihan oikeasti tajua, keksiikö ne niitä juttuja vai eikö ne osaa hommiansa, että pitää tehdä kaikki valmiiksi ja suunnitella erikseen joka sana?? Ei tuota ymmärrä moni muukaan kollega. Jotain pätemisen halua.Ja lomat on pitkät. Ei tosiaankaan tarvitse kesäkuussa paljoa työpaikalla notkua ja elokuussa viikkoa ennen koulun alkua voi alkaa pikkuhiljaa suunnittelemaan koulualkua ja sen sellaista ja on kokouksia jne.Ei ainakaan 15 tuntia kotona töitä. Minulla on useampi lapsi ala-asteella ja kokeiden korjauskin kestää ja kestää. Voiko oikeasti 10 oppilaan kokeiden korjaus kestää tunti/päivätolkulla?Oppitunteja ei paljon suunnitella, jos vähänkään seuraa kouluopetusta ja läksyjen tekoa. Lisäksi opella on kannettava tietokone luokassa. Sillä näpyttelee oppitunneilla ja lapset laskee itsekseen laskuja. Monet kerrat olen uuden matematiikan asian opettanut itse kotona pojalle , kun opettaja ei ole viitsinyt vaivautua tunnilla opettamaan.

perehtyy uuteen oppimateriaaliin, tekee ja korjaa kokeita, valmistelee tunteja, päivittää oppilaiden poissaoloja+niiden syitä ym, monistaa kokeita ja oppimateriaalia, kokoustaa muiden opettajien ja vanhempien kanssa. Luokanvalvojalla tietysti vielä lisähommia. Oma äitini (ollut yli 20 vuotta töissä yläasteella kieltenopettajana) ei ole suostunut pitämään luokkansa oppilaille jokaiselle erikseen vanhempainvarttia (paitsi erikseen pyydettäessä), toisin kuin monet koulunsa nuoremmat opettajat: ne kun usein venyvät puolen tunnin mittaisiksi (muut tämän kertoneet) ja 0.5 h x 20 oppilasta on 10 tuntia, ja ainakin heillä on vanhempien kanssa kokoustamiseen varattu palkkaa 1:ltä tunnilta. Eli sitä saisi tehdä useamman, ehkä 9 tuntia palkatta työtä jos tuon " vartti" -homman saisi kunnolla ajalla hoidettua. Nykyisin aikaa menee vielä yhteydenpitoon vanhempien kanssa entistä enemmän, vanhemmat vaativat enemmän erikoisjärjestelyjä lapselleen kuin ennen (kun meidän lapsi pelaa jääkiekkoa/soittaa viulua ja aikoo ammattilaiseksi niin kyllä koulun pitää myötäillä, vanhemmilla entistä enemmän mielenterveysongelmia jne).Äiti toivookin, että tulisi opettajillekin säädetty työaika, että ihmiset tajuaisivat kuinka paljon he oikeasti tekevät töitä. Äiti on monet kerrat korjannut kokeita yömyöhään (2-4 yöllä), jotta saisi ne kohtuullisessa ajassa palautettua.-Opettajan tytär.

Psyykkiset paineet ja soittamisen kuormittavuus keholle aiheuttavat jatkuvia sairauspoissaoloja ja ammattimuusikot on oikeasti " sairaampaa" sakkia kun osataan kuvitella, etenkin iäkkäämmät. Paras kommentti, mihin äitini on saanut vastata oli, että " maksetaanko siitä palkkakin?" .Itse olen toimintaterapeutti, ja yleisin kommentti ja käsitys on että osaan askarrella hyvin ja muutenkin kädentaidot ym. hallussa.t. terkkuja tutuille ;)

ja ihmiset olettavat minun osaavan venäjäksi kaikki mahdolliset sanat myös erikoisaloilta. Enhän minä mikään sanakirja ole! Miten voisin valmistautumatta osata tulkata tai kääntää esim. lääketieteen asioita, jos en siitä suomeksikaan mitään ymmärrä.Myöskään ei ymmärretä sitä, että kääntämiseen tarvitaan muutakin kuin vain vieraan kielen taito, ei kaikki venäjää osaavat osaa automaattisesti kääntää. Jotkut katsovat kummeksuen, jos kääntäjä/tulkki katsoo sanakirjasta apuja, mutta se on kääntäjän yksi työväline kuten vaikka maalarille pensseli.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat