Aikuisten nielurisaleikkauksesta

Sivut

Kommentit (25)

Vierailija

sellaiset käytävämäiset ja " resuiset" muutenkin. Niissä on ns krooninen tulehdus. Mulla oli aina kurkku kipeä ja ne proput aiheuttivat myös tietynlaista kipua. Nielurisojen tehtävä on suojata, etteivät tulehdukset etene alaspäin hengitysteitä. Jos ne on koko ajan kroonisesti tulehtuneet, niin kääntyy itseään vastaan. Yleensä sairastetut nielutulehdukset muuttavat ne risaisiksi ja siellä poimuissa on sitten melkoiset bakteerikasvustot ja proppuja kerääntyy.

Vierailija

Propuista en tiedä, mutta vuoden sisään ollut kaksi kamalan äkäistä nielurisatulehdusta (ei streptokokkia kuitenkaan ainakaan testissä). Viimeksi marraskuussa jouduin sairaalaan kun nielu meinasi turvota umpeen, kipu oli käsittämätön. Sen jälkeen olen ihan tiedostanut miten isot risat on, nielu tuntuu ahtaalta ja illalla nukahtaessa tulee joskus tukehduttava tunne (vaikka ei kipeäkään). Jos vielä tulee tulehdus aioin itse ottaa leikkauksen puheeksi.

Vierailija

Mä sain numeron jonne soittamalla pääsen leikkaukseen tässä puolen vuoden sisällä. On proppuja ja risat aika reikäset, eli kerää ruuantähteitä/bakteereja. Kurkkukipua tosi usein ja äänen puuroutumista. Lääkäri mainitsi kuitenkin että siinä 30-35-vuotiaana risat alkavat pienenemään tms en muista tarkalleen, jolloin vaivat jäävät myös pienemmiksi.

Kokeilen alkuun viikon antibiootikuurin ja suuveden käyttöä.. Myös ruokavaliolla on tekemistä proppujen kertymiseen hyvin paljon, eli tarkkailkaa mitä syötte.

En ole ollut ainakaan viiteen vuoteen edes flunssainen saati kuumeessa. Mietin että laskeeko immuniteetti jos nielurisat leikataan. Tietoa?

Haamu

Vierailija kirjoitti:
Mietin että laskeeko immuniteetti jos nielurisat leikataan. Tietoa?

En ymmärrä logiikkaa tässä.

Mulla leikattiin aikuisiässä ja voin sanoa, että nielurisat ei alkaneet pienentyä 35-vuotiaana vaan jatkoivat kasvamistaan. Ne alko olla jo niin isot, että aiheuttivat kuorsausta.

Kävin siis 2 viikkoa sitten leikkauksessa, joka suoritettiin nukutuksessa. Itse leikkaus meni tosi hyvin ja ekan yönkin nukuin hyvin. Parin päivän päästä alko tulla enemmän kipuja. Särkylääkettä (Panacod 500mg ja Burana 600mg) meni nappikaupalla sekä jäätelöä. Jäätelö yllätti tehollaan, miten hyvin se leikkas kipua nopeasti. Oisko 6 litraa sitä mennyt (ehkä 8), noin viikon ajan. Nyt 2 päivää ilman särkylääkkeitä. Vaikka mun nielurisat oli aika isot, niin eivät ne alkaneet vuotaa verta.

Ei kannata pelätä tota leikkausta. Nukutuksessa en kokenut mitään traumaattista enkä muutenkaan. Paha angiina on ollut paljon kivuliaampi, koska onhan se tulehdus. Tulehtunut kudos on aina todella kivulias. Leikkaushaavahan ei ole tulehtunutta kudosta. Sain myös antibioottikuurin, koska nielurisoissa oli pieni paise, joka poistui risojen mukana.

Itse ainakin suosittelen leikkaukseen menoa :)

Helvettiäseon

No vittu ku puhuu nii voi vaan irrota proppu ja sitte suussa maistuu paskalle. Jos proppu irtoaa vaikka jossain juhlissa tai missä vaan missä et oo roskiksen lähellä nii sitte on muuten helvetti irti ja nielurisat voi ollu kipeät ja kurkkukin.

Kokki läks

Toistuvien streptokokkien takia risat poistettiin muutama päivä sitten. Ei tämä mitään iloa ole, mutta kivun saa pidettyä pois, kun ottaa lääkkeet säännöllisesti, myös öisin. Väsymys on aikamoinen, mutta mitäpä sitä sairaslomalla, kuin nukkua. Juominen on avain mukavaan oloon. Jäävettä siis paljon, jotta limakalvot pysyy kosteena. Itseäni pelotti etukäteen, mutta tähän mennessä kipu on ollut murto-osan siitä, mitä sen oletin olevan, eikä mitään vuotoja ole vielä tullut. 

Leikkauksen jälkeen oli hutera olo, eli kannattaa ottaa tosissaan se, että joku vahtii seuraavan yön, kun pääsee kotiin. 

Leikkauksesta toipuva

Mulla leikattiin nielurisat pois 2vk sitten. Syynä mitä ilmeisemmin kroonistunut tulehdustila.

Pari vuotta sitten mulla oli koko syksyn oikeastaan angiinoita, kävin nieluviljelyissä mutta niissä ei mitään kasvanut. Lopulta joku lääkäri määräsi kuitenkin antibiootin, mikä lopetti angiina kierteen ja nielurisat olivat vaivaamatta noin vuoden.
Sitten aloin ihmettelemään kun nielu oli usein arka ja punoittava, proppuja oli myös ajoittain. Koin vointini usein väsyneeksi ja tuntui että jotain tautia pukkaa vähän väliä ilman että kunnon tauti puskee päälle. Tein tuohon aikaan myös kolmivuorotyötä ja harrastin vaativaa urheilua joten pistin usein sekin piikkiin, että olisin vain ylirasittunut. Huomasin myös että nielurisat olivat kasvaneet ja oikean puoleinen imusolmuke kaulalla oli turvonnut. Kaikin puolin kurkkuni oireili erikoisesti, joten menin korvalääkärille joka epäili kroonista tulehdustilaa ja laittoi minut leikkausjonoon.
Odottelin leikkausta 6kk, tässä välissä proppujen tuotanto vain lisääntyi ja kauhoin niitä pumpuliouikoilla pois kun hengitys haisi niin pahalle ja omalta osaltaan kurkku oli myös arka.

Leikkaus meni itsellään tosi hyvin. Otin panacodia ja Buranaa säännöllisesti ja alkuun maksimi annokset, kunnes aloin oksentamaan, minkä liitin panacodiin joten vähensin sitä 1tblx4/vrk. Kolmannesta päivästä kivut oli helvetillisiä. Lääkkeistä nukahdin, heräsin kipuihin. En saanut juotua enkä syötyä jäätelöä. Hyvinä hetkinä sain alas mehujään mikä sekin ajoittain kirveli ikävästi. Noin viikon kohdalla heräsin yöllä nielun verenvuotoon kahdesti, nämä onneksi tyrehtyivät itsekseen. Eikä ole vaarallista, hyvin ikävän tuntuista kun meinaa tukehtua vereen. Syömättä ja pahemmin juomatta olo meni hyvin heikoksi. Mutta heti kun alkoi kivut hellittämään ja sai jotain keittoa alas ja vettä niin olo koheni huomattavasti. Kipuja on edelleen ja puheääni erikoista. Mutta hyvään suuntaan, panacodia en enää tarvitse.

Tämä 2vk sairasloma on ainakin omalla kohdalla ollut erittäin minimi. Toiset toki paranee nopeammin, riippuu siitä miten isosti niitä nielurisoja joudutaan kaivamaan. Toivotaan, että leikkaus oli kaiken tän tuskan arvoinen. Ainakin leikannut lääkäri sanoi että risat oli arpeutuneet, mikä viittaa kroonistuneeseen tulehdukseen.

Suosittelen ottamaan särkylääkkeitä niin että pitää itsensä väkisin hereillä ainakin 30min lääkkeen popsimisen jälkeen ja sitten tankkaa nesteitä ja ravinteita niin paljon kun pystyy. Itse en tätä älynnyt koska panacodista meni taju kankaalle niin nopeesti ja sitte heräsin taas kipuihin. Minkä seurauksena en saanut alas sitten abaut mitään. Painoa lähti 3kg.

Tsemppiä leikkaukseen menijöille! Kyllä siitä selviää :) mutta kannattaa kyllä pohtia kuinka siitä poistosta hyötyy ennen kun leikkiin ryhtyy. Ja kotona on kyllä hyvä olla joku huolehtija, sen verran heikossa kunnossa sitä kyllä on sen jälkeen ainakin viikon verran.

Sartsu

Terve,minut leikattiin 9 vuorokautta sitten.Leikkaus meni mallikkaasti,pääsin n.6 h päästä ilman vaikeuksia kotiin, sairaalassa söin jo hiukan ja seuraava päiväkin meni suht mukavasti(kovat lääkecoctail,burana 600,Panadol 1g ja targiniqia lievemästä päästä),taisin olla vielä aika pöllyssä .Sitten se kauheus paljastui ja siitä on piisannut.Pahin kipu oli päivinä3-5,sit alkoi hiukan helpottaa.Targiniqia en voinut ottaa, voin siitä,pahoin,muita meni sitten max määrät. Kyllä tämä on yksi ikävimmistä toimenpiteistä, mihin liittyy kurja jälkisärky.Kun ei voi syödä, niin heikottaa ja väsyttää.Juominenkin oli vaikeaa ja edelleen on kurkkuni hyvin katteinen ja arka.Kahden viikon saikku tulee tosi tarpeesee. Mutta se hyvä puoli...kertakärsimys,eli nyt jo tuntuu siltä, että tästä selvitään.

Nielurisa 83

Voi teitä " onnen pekkoja", itsellä mennyt nyt 4,5 viikkoa leikkauksesta ja vieläkään en ole kunnossa. Minua varoiteltiin kovasti että kurkku tulee olemaan todella kipeä sen 1-2 viikkoa... joka varmasti pitää paikkansa normaalissa tilanteessa. Minut leikattiin maanantaina 20.4. Jonka jälkeen noin 1.5 vuorokautta tuntui ettei tässä mitään hätää ole, sitten alkoivat valtavat kivut... öisin ei pystynyt nukkumaan kuin 30min- 1h kerrallaan. No nuo kivut nyt eivät olisi haitanneet yksistään mitään, sen kun tietää että ovat ohi meneviä... mutta leikkauksen jälkeisenä torstaina illalla sitten alkoi vuodot, ensin oikealta puolen. Sen sain kuitenkin kotikonstein tyrehdytettyä, siitä sitten lauantai - sunnuntai välisenä yönä tuli oikealta puolen suurempi vuoto jonka takia jouduin lähtemään lääkäriin paikattavaksi. Samana iltana pääsinkin jo tuolta reissulta pois, tympeää tästä teki vain se että matkaa lähimpään lääkäriin joka tuolle vuodolle jotain pystyy tekemään on yli 130 kilometriä... sitten alkuviikosta samalta puolen uusi vuoto, ajoin terveyskeskuksen ensiapuun josta lääkäri lähetti minut ambulanssilla tuonne kauemmaksi sairaalaan paikattavaksi. Siellä sitten yön vietettyäni pääsinkin kotiin. Elämä tuntui alkavan voittaa ja kivut himan hellittää. Loppuviikosta kuitenkin kivut alkoivat lisääntymään vasemmalla puolella josta ei ollut koko tänä aikana vuotanut yhtään mitään. Ja lauantai illalla sängyssä maatessani huomasin yhtäkkiä kurkkuni olevan täynnä jotain... siitä sitten äkkiä lavuaarille, ja suusta alkoi valumalla valumaan verta. Käsipyyhe jääkylmään veteen ja se niskaan, ja noin 10min vuodon jälkeen se tyrehtyi. Minä kiireesti pakkaselle jääpussia hakemaan ja istumaan rauhassa, tuota ihanuutta kestikin sitten se noin 20 min ja "vuoto" alkoi uudelleen... tosi se ei ollut mikään vuoto, vaan Valtimosta alkoi suihkuamaan verta suoraan kurkkuun, tunne kurkussa oli samanlainen kuin suihkun yksi pisteistä olisi ruiskuttanut verta suoraan kurkkuuni, ei muuta kuin soittamaan ambulanssia... siitä pillit ja vilkut päällä kiireellisenä sairaalaan, jonka pihassa minulta lähtikin taju pois... melko vähäksi menee ihmisen veri kun sitä tuon 2-3 tuntia valtimosta suihkuaa pois. No sairaalassa paikkasivat kurkkuni ja parin tippapussin voimalla tästä eteenpäin... makasin sairaalassa 4 päivää jonka jälkeen kotiin... kotona ollessa taas kaikki alkoi tuntumaan paremmalta, toki hemoglobiinini ei ollut vieläkään nousut seuraavana maanantaina kuin 100... kun tiistai koitti tuntui kaikki jo pelkältä pahalta unelta, mutta ei ei ollut tämä vielä ohi... tiistaina iltapäivällä sama homma vasen puoli ja sama suihku kurkkuun, soitto hätäkeskukseen ja piipaa kyytiä sairaalaan... ja lääkärillä oli todella vaikea saada tuota vuotoa loppumaan mutta kun viimein sai, oli vereni niin vähissä että sitä jouduttiin minulle antamaan useamman pussin verran. Tälläkertaa olin 6 päivää sairaalassa ja lääkäri ei minua olisi halunnut pois päästää, mutta kun minulla oli todella tärkeä tapaaminen viikonloppuna niin halusin lähteä, poikani 3v synttärit. Nyt tuosta viimeisestä paikkauksesta on kulunut 8 päivää ja kauhulla odotan tätä aikaa että nuo vasemman puolen uudelleen poltetut kohdat menettävät peitteet ja saan huokaista helpotuksesta ja jatkaa normaalia elämää... 4 päivän päästä tulee 5 viikkoa täyteen tätä p**kaa... ja uskokaa tai älkää kipu on vieläkin täysin sama tämän 4,5 viikon jälkeen... painoa on lähtenyt 9kg ja mitään muuta kuin velliä ja hernekeittoa ei uskalla syödä ettei vaan alkaisi uudestaan vuotamaan. Lääkärit sanoivat että eivät ole koskaan nähneet eivätkä kuulleetkaan mistää lähellekään vastaavanlaisista vuodoista...

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat