Huostaanotetun lapsen palautus vanhemmille. Tietääkö kukaan?

Vierailija

Tuoreehko työtoverini on kertoillut, kuinka hänen lapsensa on sijaisperheessä ja kuinka hän toivoo saavansa pojan takaisin kotiin. Hän on muuttanut elämäntapojaan ja uskoo nyt varmasti saavansa lapsen takaisin ja hänen mukaansa viranomaiset ovat jo lupailleetkin.Lapsi on huostaanotettu hyvin nuorena, vauvana vielä. Äidillä oli oman kertomansa mukaan silloin ongelmia viinan ja huumeiden kanssa ja muutenkin vaikeaa. Lapsi on ollut huostaanotostaan asti samassa sijaisperheessä, jossa on ainoa sijaislapsi ja on nyt jo esolululainen. Äiti ei ole lastaan kovin usein tavannut, kun huostaanoton jälkeen oli liian huonossa kunnossa vielä pitkään ja nyt raitistuttuaan asunut lähes eri puolella maata, kuin lapsi. Tämä siis kaikki äidin itsensä kertomaa, joten en tiedä onko osa tiedoista ehkä värittynyt.Ymmärrän työtoverini halun saada lapsensa takaisin, mutta mietin, onko se todella mahdollista. Ja jos on, niin onko se todella lapsen etu? Tässä tapauksessa lapsi ei käytännössä voi edes tuntea äitiään ja on elänyt niin pitkään kuin muistaa tämän sijaisperheen jäsenenä. Onko tosiaan reilua repiä lapsi kodistaan pois siksi, että biologinen vanhempi on saanut elämänsä kuntoon? En siis tiedä, mikä käytäntö tällaisissa tilanteissa on, palaako lapsi biologisille vanhemmilleen? Osaisiko joku kertoa?

Kommentit (16)

Minä tiedän tapauksen, jossa äiti oli vakavasti päihdeongelmainen, ja lapsi otettiin esikouluikäisenä huostaan sijaisperheeseen. Vuosien myötä äiti raitistui, opiskeli ja löysi parisuhteen, ja sai lapsen takaisin n. 12 vuotiaana, 6 vuotta huostaanoton jälkeen. Oli tavannut lasta välillä enemmän, välillä vähemmän.Ja ihan hyvin heillä menee, jopa loistavasti, ja lisääkin lapsia on syntynyt. Äiti on kuitenkin äiti, ja kun voidaan osoittaa, että ongelma on poistunut, niin tottakai lapsi palautetaan kotiin. Muistaakseni tuossa tapauksessa palautus kotiin tuli jopa sossun ehdotuksesta, että haluaisitko hänet kotiin? Olivat seuranneet kaiken olevan ok. Äiti tietty katuu aiempia tekosiaan, mutta elämä jatkuu.


yleensä huostaanotetut pyritään palauttamaan vanhemmille, kun elämäntilanne sallii.Ihan pienillä saatetaan huostaanottopäätös tehdä kuitenkin saman tien 18 v ikään saakka.

Tässä tapauksessa ulkopuolisesta tai ainakin minusta (!) tuntuisi paremmalta, että lapsi saisi asua edelleen sijaisperheessään - koska se on hänen kotinsa ollut jo niin pitkään.


En ole kertaakaan nähnyt/kuullut/ kokenut sitä, että pitkäaikainen sijoitus olisi purettu silloin, kun on kysymyksessä alle kouluikäinen lapsi ja sijoitus tapahtunut jo vauvanaVierailija:

Lainaus:

koska naisen mielestä oli kivempaa ryypätä ja huorata viikonloput ja vauva oli välillä mummolla,tädeillä ja millon missäkin.Kerran minullakin soi puhelin aamulla 8 aikaan,että otanko pojan viikonlopuksi.Vauvan adoptoi tämän haahkan isosisko,joka antoi sitten tämän käydä lastaan katsomassa aina,kun jaksoi ja sossuun,kun meni tieto,niin sieltä ilmoitettiin,että kerrankin,kun lapsen äiti menee lapsen luo menettää tämä siskokin huoltajuuden.Noh,asiaan toi " hauskuutta" lisää se,että tämä nainen oli raskausaikana ryyppäillyt miten sattuu ja nyt 1,5 vuotiaalla on raju astma.Eikä lysti tähän vielä loppunut.Tämä hulttio äiti teki uuden miehensä kanssa uuden lapsen,joi kun pesusieni raskausaikana,neuvolassa kukaan viis veisannut,lapsella oli nyrkin kokoinen pää syntyessään ja edellisen lapsen tavoin joutuu olemaan keuhko-ongelmien vuoksi usein sairaalassa.

Tätä lasta ei vielä toistaiseksi oel huostaanotettu,vaikka on ilmeisesti tarkan valvonnan alla.

Äiti esim. tapaisi lasta aluksi viikonlopun ajan kerran kuukaudessa. Ja pikkuhiljaa näitä tapaamisia olisi tiheämmin ja pidempiä aikoja kerrallaan. Samalla sossut ja sijaisperhe seuraa minkälaisia vaikutuksia on lapseen. Eskari-ikäinen on vielä niin pieni, että valitettavasti hänen sanansa ei paljoa paina huoltajuusasioista päätettäessä.Mutta, vastaus alkuperäiseen kysymykseen. Pitkäaikaissijoituksissa palautus bio-vanhemmalle on harvinaisempaa mutta ei suinkaan poissuljettu ratkaisu.T. tukiperheäiti

mutta mun käsittääkseni lapset palautetaan vanhemmille, jos he aivan selvästi ovat parantaneet tapansa. mutta he ovat jatkuvassa tarkkailussa.

harvoin sitä tapahtuu, mutta tapahtuu.

Kyllä annetaan myös lapsia takaisin. Sukulaisperhe on ns. sijoituslapsiperheenä, mutta lähinnä lyhytaikaisissa sijoituksissa, kunnes akuutti vaihe on mennyt apua tarvitsevassa perheessä ohi.

Mutta esim. alkkariveljeni lapset ovat sijoiettu siten, että sijoitus tulee kestämään mitä todennäköisimmin lasten täysi-ikäisyyteen asti.

otettiin huostaan äidin väkivaltaisuuden takia.Päihdeongelmaa ei ollut.Nuorempi oli silloin n.2-vuotias ja vanhempi 5-vuotias.

Muutaman vuoden lapset olivat sijoitettuina ja nyt äiti on saanut heidät takaisin.Äiti oli siis silloin yh,nyt on uusi mies ja uusi lapsikin vielä.Nyt on asiat ainakin ulospäin ihan ok...

Leila

Olen sijaisäiti. Lapsi on 12 v. Olen kasvattanut hänet oman poikani kaksoisveljenä tavallaan. Mietin sijIslasta yhtä kauan kuin omaani. Nyt harkitaan sijoituksen purkamista äidin ja lapsen toiveesta. Silti mietin mikä on oikein.. ja surettaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat