Seuraa 

täysin päiväkuiva ollut jo n. 2½ asti. mutta tuo yövaippa on edelleen. pitääkö se vaan rohkeasti jättää pois? yleensä vaippa on kuiva aamulla, mutta on myös aamuja jolloin se on täynnä pissaa...miten menetellä?vinkkejä ;)Kommentit (10)

ja yhä käytämme yöllä vaippaa. Päiväkuiva on jo ollut lähes vuoden, mutta yhä aamulla vaippa märkä. Pariin otteeseen olemme mekin koittaneet tuosta vaipasta luopua, mutta huonoin tuloksin. Taas tuossa olimme 3 viikkoa ilman vaippaa, mutta kun pyykkiä ei ehtinyt saada kuivaksi sitä mukaa kun tyttö kasteli niin palasimme takaisin vaippaan, joka tosin on nyt nämä pari viikkoa ollut paria poikkeusta lukuunottamatta kuiva...

3-vuotis neuvolassa oli tuosta yövaipasta puhetta ja sanoivat että todellakin on tuon ikäisillä yleistä eikä mitenkään pysty opettamaan lasta kuivaksi. Ja meidän neuvolatäti oli sitä mieltä, että mieluiten antaa vaipan olla, kun se että neiti herää joka aamu märästä pedistä...

Tietenkään ei pidäkään syyllistää lasta eli ei koskaan olla siitä syyllistetty, vaan ihan lapsen kanssa harmiteltu asiaa ja sanottu, että seuraavan kerran sitten potalle.En myöskään ole sitä mieltä, että lasta pitäisi herättää pissalle, mutta olen kuullut, että jotkut näin tekee. Eli meillä ei olla koskaan herätetty.Olen siis kuullut, että samalla kannattaisi jättää se yövaippa, koska jos päivävaippa jää pois, niin herkkyys oppimiselle on siinä olemassa.Olen samaa mieltä, että jos vaippa on aina märkä aamulla, niin silloin ei vielä olla valmiita. Mutta jos vaippa alkaa edes joka toinen aamu olla kuiva, niin sitten voisi olla valmiutta. Ja tarkkailisin sitä, että missä vaiheessa pissa tulee (voi siis olla, että kun lapsi herää niin on vielä kuiva, mutta kun vanhemmat heräävät, niin aamupissa tuli jo vaippaan).Ja tämä on kyllä tottakai jokaisella yksilöllistä, että koska oppii, mutta uskon, että nykyään on myöhäistynyt kuivaksi oppiminen juuri mukavien ja pintakuivien vaippojen ansiosta.Tärkein jäi vielä sanomatta eli rajoittakaa ihmeessä sitä juomista iltaisin. Eli jos lapsi saa esim. iltavelliä tai maitoa 2 dl juuri nukkumaan mennessä, niin ei voi mitenkään vaippa ollakaan kuiva. Eli ensin vellit pitäisi opettaa pois ja tilalle puuroa ja sellainen 1 dl maitoa. Sitten alkaa olla paremmat mahdollisuudet, että lapsi voi pidättää aamuun asti.Tarkoitukseni oli antaa vinkkejä ja kertoa omia huomioita...ei mitään puhdasta faktatietoa siis tai asiantuntemusta sen kummemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä tämä homma onnistui ihan vain jättämällä eräänä iltana vaippa pois. Ensimmäisinä öinä voi herättää lapsen kerran pissille.

Ehkä hän oppii myös itse menemään myöhemmin vessaan jos tarve vaatii.

Kyllä meillä välillä sattuu vahinkojakin, se on kuitenkin normaalia kouluikään asti.Pojilla yleisempää. Tsemppiä yrityksille:)

tosin ensin olin ' varoitellut' pari kertaa asiasta tyttöä eli ehdotellut sitä - sit tuli yksi yö luokseni ja sanoi että pissa tuli: tyttö oli omatoimisesti ottanut illalla sängyssään vaipan pois ja pissat tuli tietty sänkyyn. sen jälkeen ei yövaippaa käytetty edes reissussa. Kuukauden verran kesti että tyttö oli yökuiva kokonaan - tosin herää edelleen yleensä kerran yössä potalle. TYtön vaippa ei myöskään koskaan ollut aamulla kuiva, halusin vain vaipan pois (tyttö oli 2v8kk) ja halusin kuivittaa kesäloman aikana. Varasin kolme sängynkokoista muovifroteeta ja öisin sit vaihdettiin lakanoita 1-3x yössä, ennen kuin opitttiin pottailemaan.

Luin hiljattain parikin artikkelia aiheesta (toinen oli Kotivinkki 1/06) jossa asiantuntijoiden selvä viesti oli että ei voi opettamalla opettaa yökuivaksi. Eli hieman eri asia kuin päiväkuivaksi oppiminen, vaikuttaa mm miten sikeä uni, hormoonit ym. Ja koska lapsi ei voi asialle mitään, pitää " varoa syyllistämästä" kastelusta. Vasta yli 4 vai oliko 5- vuotiaita aletaan hoitaa, kastelupatjalla, lääkityksellä tms.Itselläni on vajaa 3-vuotias jolla vaippa ollut ihan joka yö märkä (tosin oppi päiväkuivaksikin vasta hiljattain..), enkä kyllä ota vaippaa pois ennen kuin edes joskus aamuisin kuiva. Käy kyllä iltaisin pissalla eli vaippa kastuu nukkuessa.Pissattaminen öisin ei jutun mukaan edistä asiaa millään tavoin, jos aikuinen herättää lapsen siihen.Yökuivuus kun riippuu lapsen aivojen erittämästä hormonista ja sillehän ei näin ulkopuolisena, äitinä, voi mitään miten sitä erittyy.

On aivan normaalia ja tavallista että 3v-4v lapsella on yövaippa käytössä ja vasta kun 5v mittarissa niin asiaan kiinnitetään esim nlassa huomiota ja voi ruveta saamaan hormonihoitoa Kelan tukemana.Kyllä se siitä kun aika ja lapsi on kypsä asialle.

Meillä ekoina viikkoina tuli lakanapyykkiä 2xviikossa ja sen jälkeen n. 1x viikossa. Ekan kuukauden jälkeen vahingot enää ihan satunnaisia. Oli silloin 2 v 9 kk ja päivä ja yövaippa jäivät pois melkein samassa rytäkässä.Meillä myös varattiin vaihtolakana ja froteepyyhe aika lähelle, jotta sitten keskellä yötä ei tarvinut niin pedata, vaan ainoastaan ottaa märät pois ja heittää kuivat patjan päälle. Näin ei lapsi eikä äiti herännyt niin kovin, kun vaihdettiin.Meillä on poika nyt 3,5 vuotta ja harvinaista on, että kävisi vessassa yöllä. Kyllä sitten aamusta vasta tulee pottaan/pönttöön kunnon pissa.Rohkeasti siis vain vaippa pois!

Olen tosiaan kuullut, että olisi järkevintä luopua saman tien sekä päivävaipasta sekä yövaipasta. Muuten yövaippa on tosi hankala saada pois.Onhan siinä jotain logiikkaa ja johdonmukaisuutta ettei pissa tule housuun hereillä ollessa eikä unissaan. Me tosiaan otettiin pois, kun huomattiin, että vaippa oli useina aamuina kuiva ja aamupissa tuli vasta pottaan. Jos ei heti herättyä kiirehditty potalle, niin oli tietysti tullut vaippaan.Vertailun vuoksi monet tuttavalapset olleet TOOOSI paljon pidempään päiväkuivia kuin meidän poika (siis melkein vuoden aikaisemmin oppineet sen), mutta käyttävät edelleen yövaippaa, kun meillä siitä luovuttiin jo siis 9 kk sitten.Teillä tietysti jo liian myöhäistä ja kannattaa ehkä odotella sitä, että vaippa useimpina aamuina olisi kuiva. Mutta sitä voi tosiaan joutua taas odottelemaan.Olen vähän sitä mieltä, että " Siperia opettaa" eli märkään sänkyyn ei ole kiva herätä. Miksi muuten esim. 70-luvulla useimmat lapset olivat kuivia jo parivuotiaina, kun nykyään menee lähemmäs kolmea vuotta tai pidempään? Vaipat on niin hyviä ja vanhemmat mukavuudenhaluisia...lapset tuskin ovat niin paljoa muuttuneet. Eikös?Puhun siis myös itsestäni (mukavuudenhaluisena)...meillä siis kuivaksi opittiin n. 2 v 8 kk ja poika kyseessä.

Meillä poika, viime kesänä n 2 v 4kk jätti päivävaipan pois, silloin oli parina yönä yövaippakin kuiva, mutta kun ei jätetty silloin heti, niin nyt ei ole loppua näkyvissä.. Yritin tuossa joulukuussa, ajateltiin, että otetaan vaan pois, juteltiin pojan kanssa asiasta, ja kovasti hän oli sitä mieltä että juu , vessaan mennään yöllä. No, 8 yötä jaksoin, joka yö sänky lainehti, ei mitään edistystä. Yritin parina yönä nostaa hänet nukkuvana pissalle siinä puolen yön aikaan, mutta poika veti sellaiset pultit, etten viitsinyt sitä raivoamista kuunnella - saa muutenkin aina hepulin, jos herää kesken unien.

Joten meillä mentiin takaisin vaippaan, ja joka aamu se on _todella_ märkä, eli kait hän ei sitten ole vaan vielä valmis siitä luopumaan. Yritän kuitenkin joka aamu ottaa sen heti pois, että näkisin onko se märkä vai pissaako hän siihen aamulla ekaksi, mutta nyt ainakin vaikuttaa, että märkä on yön jäljiltä.

Jos joku tietää ratkaisun, please, kertokaa! Olisihan se kiva, kun päästäisiin yövaipastakin eroon!

Vierailija

Meillä taapero alle 3-v nukkuu niin sikeän oloisesti etten ole vielä lähtenyt kokeilemaan ilman vaippaa vaikka onkin päivisin ollut ilman jo useamman kuukauden. Vain parina yönä vaippa ollut kuiva tässä monen kuukauden aikana. Harmi kun olen laittanut kestovaipat jo eteenpäin, ne tuntuisivat kosteammilta niin voisi edesauttaa kuivaksi oppimista, jos vaan suostuisi pitämään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat