Seuraa 

Meillä ei ole ns. pottailtu ollenkaan, vaan vaippa on ollut sitkeästi kesät talvet (tai no kesällä muutamana päivänä laitettiin alushousut, mutta luovuttiin, kun ei selvästikään tuntenut pissahätää vielä) ja ikää pojalla on nyt 2v3kk. Neuvolan 2-vuotistarkastuksessa asiaa kysyttiin, mutta täti totesi, että pojilla kestää pidempään pissahädän tunnistaminen ja että onnistuu usein vasta lähempänä kolmea vuotta. Niinpä olemme vaan puhuneet potasta ja siinä on istuskeltu vaatteet päällä silloin tällöin sen aikaa kun äiti tai isä ovat olleet vessassa.Kakan pidättäminen on ollut meillä kroonista jo yli vuoden. Nyt olemme joutuneet yleensä auttamaan kakan tuloa mikrolaxeilla ja ruiskeen laitettuamme olemme istuttaneet pojan potalle ja kakka on tullut siihen. Näin runsaan kuukauden verran. Ja kappas! Tänään poika totesi aamulla, että pissa tulee, meni vessaan, otettiin vaippa ja housut pois, hän istui potalle ja sanoi: hei, hei. (Merkiksi, että hän jää tänne yksin.) Menin olohuoneeseen lukemaan lehteä ja muutaman ähinätuokion jälkeen hän huusi äitiä katsomaan tulosta: iso kakka potassa! (Ja tämä oli ensimmäinen kerta yli vuoteen kun näin helposti kakka tuli!!!) Parin tunnin päästä halusi taas vessaan ja silloin loroteltiin pisut pottaan (jälleen yksin ja kirjan kanssa). Kun ehdin paikalle, poika oli jo kaadellut pissat pyttyyn (melkein kaiken :)) ja huudellut hei, heit pissalle huuhdeltuaan vessan. Että näinkö tämä voi olla joskus yksinkertaista tämäkin asia?Koko intoilu tahtoo sanoa, että ei kai sillä pottailulla ole kiirettä eikä järkeä ennenkuin lapsi itse ymmärtää, mitä siellä oikein touhutaan ja tekee sen vielä mielellään. Meillä taisi olla sekä äiti että poika ylpeydestä haljeta...

Kommentit (20)

Kuinka monta KYMMENTÄ kertaa multakin on tivattu, miksen opeta lastani potalle. Kysyn aina, että miten mä hänet opetan,

vastauksena että aina ja aina vaan istutaan potalla.

Ja pyh.

Meidän tyttö 2v4kk istuu tasan hetkeksi potalle, sanoo KIITOS! ja katsoo tyhjään pottaan ja hymyilee, että PISSA TULI.

No ei tullu ;)

Hän ei tunnu tajuavan pottailusta yhtään mitään ja mulla EI riitä hermot siihen, että antaisin hänen juoksennella pitkin taloa ilman vaippaa. Olisi pissat ja kakat meinaan joka paikassa...Niinpä jätänkin nyt omaan arvoonsa nämä " opeta potalle lapsesi" -kommentit.Tyttö kyllä varmasti oppii,

ehkä nyt kesällä kun on mahdollista olla ulkona omalla pihalla...Kuivaksiopettelu on meillä ollut tuskien taival. Pottailua on aktiivisesti harjoiteltu kohta vuosi, välillä näytti homma jo edistyvän, mutta sitten tuli pahat takapakit. Meillä on nyt luovuttu säännöllisestä pottailusta, sillä se meni kotona vain pelkäksi riitelemiseksi ja huutamiseksi. Poika täyttää kuukauden kuluttua 3 ja on varmaan ainoa ikäisensä, jota ei yksinkertaisesti pottailu kiinnosta. Olemme nyt tehneet sen päätöksen, että kulkekoon vaipoissaan vielä kevääseen asti, mutta kun säät lämpenevät, vaippa jää sitten kerrasta pois. Minä en usko, että tähän olisi mitään muutakaan keinoa. Poika nimittäin varsin hyvin tietää, mitä pottaan pitäisi tehdä, häntä ei vain huvita siinä istua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kauhusta nähdessään potan. Anoppi puhuu aina siellä ollessamme pojalle, että kotona teet sitten pottaan. Tietää kyllä ettei käy vielä potalla. En ymmärrä miksi pitäisi hätäillä " pottakoulutuksen" kanssa, lapsi tietää kun on valmis.

Poika täyttää helmikuun lopulla 3 eikä tietoakaan siitä koska päästään vaipoista eroon. No toivottavasti ei enää sillon käytä kun ripiltä pääsee;)

Oma kolmivuotiaani oppi juuri kuivaksi, mistä olemme tosi ylpeitä. Viime kesänä yritimme ensi kertaa toden teolla, mutta minkäänlaista kiinnostusta asiaan ei ollut. Sitten perheeseen syntyi vauva, ja panimme potan syrjään ihan tietoisesti. Jouluna totesimme tytölle, että " joulun jälkeen aletaan käyttää päivällä pelkkiä pikkuhousuja" . Onneksi meillä molemmilla siis lomaa (minä muutenkin kotona äitiyslomalla). Ja kolmen päivän kastelun jälkeen tyttö on ollut täysin päiväkuiva! Mielestäni ei pottailua kannata hoputtaa liikoja; sitten kun lapsi on valmis, homma hoituu aika helposti. Mutta toki tilanteet ovat erilaisia itse kullakin.

ajankohtainen. Tyttö on nyt 2v 1kk ja olen ollut samoilla linjoilla, kuin jotkut muutkin, että kuivaksi ei tarvitse opettaa, vaan valmius siihen tulee luonnostaan. Meillä tyttö alkoi kolme kuukautta sitten vetäytyä omiin oloihinsa tekemään kakkaa ja nyt muutaman viikon ajan on todennut, että pissa tulee. Ja lorotellut siis vaippaan. Välillä olen kysynyt mennäänkö potalle, mutta koska tyttö on niin kovaluontoinen, en ole viitsinyt pakottaa. Kuitenkin toissapäivänä sitten tsemppasin, ja päätin koittaa. Ja suoraan sanoen, pakotin ja lahjoin karkilla. Yllättäen se tehosi, vaikka pari ekaa käyntiä oli tahtojen taistelua.Siis, meillä auttoi pottailun aloittamiseen seuraavat asiat:

- tarkkailin, milloin lapsi alkaa hallita rakkoa eli olisi valmis potalle

- lahjonta (saat karkkia, jos... )

- tyttö sai pissiä piilossa (laitoin pyyhkeen roikkumaan pyykkitelineeseen ja tyttö meni taakse istumaan)

- ja mieletön tsemppi, ja tarvittaessa määrätietoisuus, jos tyttö koittaa olla menemättäJa kuinka ollakaan toisena harjoittelupäivänä tyttö oli päiväkuiva, paitsi kakat vaippaan, viime yön oli kuiva, ja tänään ei olla pidetty aamulla vaippoja lainkaan.Hyvältä näyttää, varmasti tulee vielä takapakkia, mutta se on sitten sen ajan murhe.

se kun ei ole äidin määräysvallassa oleva asia, vaan lapsen pitää olla siihen halukas. Ja sitä paitsi, eihän alle kaksivuotiailla ole mikään kiire vielä olla kuivia! Minusta pottailu ei ole mikään sinänsä lapselle opetettava asia, vaan lapsi oppii kuivaksi itsekseen. Pitäähän siihen olla fysiologinen kypsyys, joka keskimäärin tulee 2-4 vuotiaana, joillakin toki jo aiemmin. Mutta malttia vaan! Alkuperäisen kirjoittajan havainnot siitä että kun lapsi on valmis, homma hoituu kuin itsestään, pitää omasta kokemuksestani hyvin paikkaansa!

kaksospojat olivat päiväkuivia viikon verran marraskuussa - juuri niin kauan kun olimme vain sisällä opettelemassa asiaa. Kun ulkoilut taas aloitettiin vaippoineen, alkoi takapakkia tulla. Lopulta vahinkoja tuli siinä määrin, että luovuin suosiolla asiasta. Molemmat siis osaisivat, mutta ei kiinnosta. A-pojalla on vielä tullut hajukammo. Kuulemma pottaan tai pönttöön tullessa kakka haisee, vaipassa ei. Kieltäytyy potasta ja pöntöstä. B-poika osaa halutessaan, mutta uhma vaikeuttaa kivasti potalle menoa. Istuu vasta kun sanon, että äiti nostaa vaipan laittoon. Saalista tulee vaihtelevasti.Saavat olla vaipoissa vielä kevääseen. Edessä on muutto, joten sen takia en halua stressata millään muulla. Sitten kun päästään vuokraparketeilta omaan kotiin, ollaan sopeuduttu ja ilmat lämpenevät, otan vaipat pois ja katsotaan mitä tapahtuu. A:lla on aika itsepäinen luonne, joten varon tiukasti sitä, ettei ala pantata kakkaa. Mieluummin vaipat kuin ummetus.

tuttavani 2,5 vuotias ei suostunut millään potalle.aina vain tuumasi,ei potta.sitten löytyi hyvä keino:tuttavani osti tosi huonoja vaippoja,ja antoi lapsen olla pitkäänkin kakat housussa.niinpä alkoi potta kummasti kiinnostaa.vaipat jäi nopeasti sitten pois!

Meillä poika 1v 11 kk ja samat pottaongelmat on kuin teilläkin,nyt kun osaa puhua niin ärsyttävästi vielä ilmoittaa " Ei pissaa pottaan" .Välillä kantaa potan olkkarista vessaan ja laittaa oven kiiini.Ajattelin pitää taukoa,ettei mene ihan sekaisin asian takia,kun itse ole ehkä liikaa kohkannut tuon pottailun takia.Tietää kyllä että sinne pitäisi tehdä tarpeet,kertoo joka päivä että hoitokaveri pissaa pottaan mutta ilmoittaa tosiaan samalla että hän ei:)

Ja jos ei pidetä vaippaa,pidättää niin pitkään kuin vaippa laitetaan,tai pissaa housuun ja huutaa " äiti kato,pissa housussa" .Eli tauko siis meidän perheeseen ja katsellaan taas..

Eli meillä on kohta kaksivuotias tyttönen, joka on vielä täysin vaipoissa. Ongelmana on se, että hän pelkää potalla käymistä. Kokeiltiin tuossa joulukuussa olla ilman vaippaa päivällä kotona muutama päivä ja tyttö ihan selvästi tietää milloin tulee kakka tai pissa ja sanoikin sen. Mutta potalle/pöntölle hän ei sitä suostunut tekemään, vaan pidätti niin pitkään että sai tulla pois potalta ja kohta lurahti yleensä lattialle. Muutaman kerran teki kyllä pönttöön ja oli sen jälkeen niin ylpeä ja innoissaan tekosestaan. Tyttö on muutenkin uusia asioita kohtaan arka ja esim. kyllpemistä hän pelkäsi pitkään, mutta totuttelemalla alkoi nauttia siitäkin. Eli valmiuksia olisi, mutta kannattaako tässä odotella että pottamakmmo menee ohi vai ottaa vaan vaippa pois tytöltä ja pistää potalle. Luulen että hän aika nopeasti tottuisi potalla käyntiin, mutta onko hyvä huudattaa tyttöä potalla?? Kertokaa koekmuksianne!!!

Meilläkin oli pottailuongelmia ja eikä ummetusongelma helpottanut tilannetta..Lapsi itki ja sanoi että potalla sattuu ja alkoi sitten pidätellä.. kehä oli valmis. Eräänä päivänä äidille valkeni: potta oli liian pieni reilunkokoiselle 2-vuotiaalle. Potan reuna painoi peppua ja suolta niin, että pottailu on varmasti ollut tuskaa.Siirryttiin pöntönsupistajaan. Pian sama tilanne. Nyt reilun kolmen vanhana poika käy kiltisti keikkumassa pöntöllä aikuisten tapaan, kun hänet sinne vie.varsinkin mökkireissuilla marketin vessassa syntyy vauhdilla tulosta, kun muistuttaa kuinka pimeää ja viluista reissu on mökin ulkohuussissa myrsylyhdyn valossa.


Meidän esikoispoikamme ei osoittanut minkäänlaista mielenkiintoa potalla istumista kohtaan parivuotiaana, eikä hän edes huomannut, milloin pissa tuli vaippaan tai kakka. Päätin sitten, etten pidä kiirettä pottailun kanssa. Sitten 2v8kuukauden iässä alkoikin yllättäen kertomaan, että pissa tulee ym.

Sitten päätin kokeilla ilman vaippaa olemista tuona päivänä ja ei kertaakaan tullut muualle kuin pottaan. Samana iltana päätettiin sitten kokeilla samantien yökin ilman vaippaa ja siitälähtien oli sitten yökuivakin, kertaakaan yöllä ei ole tullut pissoja petiin.

Noin helposti se sitten kävi meillä, vaikka aluksi tuntui ettei tuu mitään koko hommasta.

Mutta mä oonkin sitä mieltä, että poika vain tyynesti päätti, että nytpä en enää tarvikaan vaippoja..mitäpä minä siihen sitten enää söhläämään;)

Olen samaa mieltä pinjamarin kanssa, minusta alle 2-vuotiasta on ihan turha painostaa potalle mitenkään! Toki pottaa voi tarjota, jos halua löytyy, mutta mitään paineita ei kannata ottaa asiasta. Kaikki ne oppivat kuiviksi ennemmin tai myöhemmin. Esim. lahjonta-linjaa kokeilisin itse vasta 2,5 v. alkaen... Itselläni on kaksi lasta, toinen oppi 2,5 v. kesäaikaan kuivaksi ja toinen on 2-vuotias, vaipoissa vielä täysin.

Nii-in, meillä on tuskasteltu tämän pottahomman kanssa jo pitkään. Poikamme kävi 1½-vuotiaaksi potalla, kun häntä siihen säännöllisesti syöntien ja unien jälkeen laitoin. Ja tulostakin tuli melkein joka kerta, myös kakkasellaista. Juuri kesän kynnyksellä tuli täysi kieltäytyminen potalle menoon, joka kesti alkutalveen saakka. Nyt poika on 2-vuotias ja istuu potalla, harvemmin tekee tulosta. Hankin pojalle myös ns. kuivaksiopetteluhousut, mutta ne eivät ole tuottaneet toivottua tulosta eli kakka ja pissa tulee nykysin vaipan ja potan sijasta housuun.Nyt olenkin pitkään miettinyt, että luovuttaisinko " leikin" tämän asian suhteen... Eli vaipat takasin aktiivisesti päälle ja potta piiloon. Se otettaisiin esiin vain pojan omasta toivomuksesta. En tiedä... Toisaalta olisi järkevintä mennä vaippojen kanssa eteenpäin, mutta toisaalta taas en haluaisi luovuttaa. Entäpä jos meidän poika ei koe tuollaista ahaa-elämystä pottailun suhteen, vaan kulkee tyytyväisenä vaipoissa vielä 3-vuotiaana?Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia asiasta!T:) Väsynyt äiti

poika on 1v9kk. on elämänsä aikana tehnyt pissan pottaan n 5kertaa.

istuu kyllä potalle hetken, ei tee mitään sinne. sanoo yleensä vain kiitos ja poistuu.

lelut, uhkaukset/kiristys/lahjonta on kokeiltu, ei auta :)

koskaan en ole hermostunut, korottanut ääntäni jos ei potalla suostu istumaan tai ei sinne mitään tee. minusta itse hermostuminen ei ole tuntunut oikealta ratkaisulta. jotenkin tuntuu että jos hermostun, poika ei varmasti mene siihen.ollaan kokeiltu vaipattomuutta sisällä, sukkahousut tms housut jalassa. pissat tulee, hän ilmoittaa siitä, jatkaa leikkejään. olen ystäväni neuvosta kokeillut myös sitä että annan hänen olla märissä housuissaan ja jospa alkaisi vaivaamaan jne.. ei meidän poikaa haittaa olla märissä housuissa, hän tyytyväisenä jatkaa leikkejään :Dpäivähoitoon pitäisi siirtyä maaliskuun alusta alkaen.

itseäni jotenkin hävettää ettei lapseni " vieläkään" osaa tehdä pissaa ( kakasta puhumattakaan) pottaan. ajatuksiin tulee " mitähän ne minustakin luulee" ... siksi on myös ihana kuulla ettemme ole ainoita :)ehkäpä ei pitäisi ottaa stressiä pottailusta, kaipa poika ennen kouluikää oppii tekemään tarpeensa muualle kun vaippaan :D


Ei se ole katastrofi, jos lapsi kulkee vaipoissa 3-vuotiaana! Ei kaikki vaan voi kehittyä yhtä aikaa.Joo, tiedän. Helppo sanoa, kun meidän melkein 4-vuotiaalta saatiin se viimeinenkin kompastuskivi pois, eli vaippaan kakkaaminen. Nyt ollaan siis päästy lopullisesti eroon vaipoista.Kyllä se ärsytti itseänikin ja mietin monesti, että meneekö tyttö kouluun vaipoissa, mutta nyt voin sanoa, että ei mene! Niin epätoivoiselta kuin se voi tuntuakin, niin kyllä ne kaikki oppii joskus! Koitetaanhan muistaa, että tämä äitiys ei ole mitään suorittamista ja kilpailua, että kuka ehtii ensin tai kenellä on myöhäisin lapsi.T: Yniäinen kera rinsessojen kohta 4v ja 1v3kk (joka kammoaa koko pottaa)

olemme jo kohta puoli vuotta ostaneet kaikista halvimpia vaippoja, mutta eipä ole pojan innostus pottailuun lisännyt. Meillä pöntönpienentäjä on käytössä, mutta se ei houkuttele poikaa sen enempää kuin pottakaan.Me olemme myös kokeilleet sitä, että kun tulemme iltapäivällä hoidosta kotiin, pojalta otetaan vaippa pois ja uusi laitetaan vasta nukkumaan mennessä. Meidän ovela poika panttaa sitten pissaansa koko illan ja lorottelee sitten yövaippansa niin täyteen, että menee joka yö läpi. Mökillä muutama kuukausi sitten kokeilimme sitäkin, ettei pojalla ollut vaippoja pariin päivään ollenkaan. Lopputulos kakan panttaamisen jälkeen oli ummetus.Niin ja lahjontaa yritettiin myös ja aluksi se tepsikin. Ei enää, vaikka lahjukset ovat jo sitä luokkaa, että luulisi pojan innostuvan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat