Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

AIHE: TULOSLASKELMATuloslaskelma tehdään aina jollekin tietylle aikakaudelle, tilikaudelle, esimerkiksi vuodelle.Tuloslaskelman tilit ovat yleensä tyhjät "normaalitapauksessa" tilikauden alussa. Tuloslaskelmatilillä lasketaan tilikauden tulos: saadaan joko voittoa, tappiota tai 0-tulos. Kun tulos on laskettu Tuloslaskelmatilillä, niin se siirretään Oma pääomaan joko lisäämään sitä tai sitten vähentämään sitä riippuen siitä ollaanko tehty voittoa vai tappiota. 0-tulos ei aiheuta mitään muutosta.Esimerkki, tehtävä:Piirrä kaksi isoa T-tiliä (puolet A4 paperista kumpaankin). Kirjoita otsikoksi Tuloslaskelma ja aika 1.1.-31.12.2012.

Kirjoita tilin vasemmalle puolelle Debet ja oikealle puolelle Kredit.

Kirjoita tilin debetpuolelle isolla "Menot / kustannukset" ja kreditpuolelle "Tulot" ja alleviivaa nuo otsikot vielä.

Kirjoita menojen alle luettelo: Esimerkiksi Palkat, Vuokrat, Puhelinlasku, Bensa, Konttoritarvikkeet, Pankkikorko (siis yrityksen ottamasta=saamasta pankkilainasta)

Pankin palvelumaksut

J n e (Tuleeko mieleen muita?)

Kirjoita tulojen alle luettelo: Esimerkiksi Myyntitulot, Konsulttitulot, Korkotulot (= yrityksemme on lainannut jollekin rahaa ja saa siitä korkotuloja itselleen)Piirrä Menojen alle aivan pieni T-tili ja kirjoita siihen debetpuolelle plusmerkki (+) ja kreditpuolelle miinusmerkki (-). Menotilit toimivat näin. Niille tulee paljon kirjauksia debetpuolelle ja vain vähän kirjauksia kreditpuolelle. Kreditpuolelle kirjataan esimerkiksi jokin korjauslasku, jos jossakin laskussa tai palkanmaksussa on ollut jokin virhe.Piirrä Tulojen alle aivan pieni T-tili ja kirjoita siihen debetpuolelle miinusmerkki (-) ja kreditpuolelle plusmerkki (+). Tulotilit toimivat näin. Niille tulee paljon kirjauksia kreditpuolelle ja vain vähän kirjauksia debetpuolelle. Debetpuolelle kirjataan esimerkiksi jokin korjauslasku, jos jossakin myyntiin liittyvässä laskussa on ollut jokin virhe.Kysymys: Mitä luulisit olevan tilin nimeltä "Autojen vuokraus"?

A) Se olisi menotili, jos yritys vuokraa autoja itselleen kuljettaakseen niillä esimerkiksi myymiään tavaroita joillekin asiakkaille.

B) Se olisi tulotili, jos yrityksen toimintana olisi vuokrata autoja ja on saatu tuloja autojen vuokraamisesta asiakkaalle.

Piirrä tästä pieni T-tili molemmille vaihtoehdoille, kirjoita D ja K paikoilleen ja laita plussat sitten kummankin tilin sille puolelle minne ne kuuluivat (eli kummalla puolella lisääntyy ja vähenee). D tarkoittaa ainoastaan vasenta puolta ja K tarkoittaa ainoastaan oikeaa puolta.Piirrä T-tilit kaikille esimerkissä mainituille tileille. (Tarvitaan 7+3+2 tiliä eli 12 tiliä.) Ne mahtuvat A4 paperille, kun sen kääntää makaavaan asentoon - kolme riviä ja jokaiselle riville neljä tiliä. Niille ei tule paljon kirjauksia.Kirjoita kaikille tileille tilin nimi otsikoksi, D ja K minne ne kuuluvat sekä jokaiselle tilille plussat ja miinukset sille puolelle minne ne kuuluvat. Katso mallia siitä mitä olet edellä kirjoittanut paperille. (+ ja - menotileille, joita on 7 kpl ja - ja + tulotileille, joita on 3 kpl).Nyt tarvitaan käyttöön myös pari Taseen tiliä: Kassa ja Pankkitilit. Kirjoita siis noillekin tileille otsikot ja laita niille + debetiin ja - kreditiin. (Jos et muista, miten toimivat, niin katso edelliset muistiinpanot Tasetilistä.) Jotta voidaan hoitaa yrityksen asioita, niin täytyy olla rahaa noilla tileillä. Nämä summat tulevat Taseesta 1.1.2012. Laita siis Kassan plussapuolelle 50 alkusaldoksi ja Pankkitilille plussapuolelle 100 ja kirjoita viereen päiväys 1.1.2012.Piirrä piirtämäsi ison Tuloslaskelmatilin (jossa on ne muistiinpanot) alle toinen samanlainen, mutta toistaiseksi tyhjä. Kirjoita sille otsikoksi Tulostili 1.1.-31.12.2012 ja debetiin Menot ja kreditiin Tulot.Tee seuraavat kirjaukset:1) Asiakas maksaa meille konsultointituloja, rahat suoraan pankkitilille, summa 20.

2) Maksamme kauden vuokran, rahat suoraan pankkitililtä, summa 5.

3) Saadaan korkotuloja pankkitilille, summa 2.

4) Maksetaan palkkoja, käteisellä summa 2 ja pankista summa 6. (Laske paljonko yhteensä ja laita se palkkatilille!)

5) Maksetaan puhelinlasku pankin kautta, summa 3.

6) Maksetaan pankkikorkoja saadusta lainasta pankin kautta, summa 1.Mitkä tilit jäivät käyttämättä? Miksi? Näitä tyhjiä tilejä, joita käytetään sitten kun tilitapahtumia tulee "kuljetetaan" kuitenkin mukana, mutta näillä on nyt saldo 0 ja ne ovat "tyhjiä".Laske kaikille tileille SALDO eli Debetsumma miinus Kreditsumma.

Kirjoita jokaiselle tilille sen saldo sille puolelle, jonka summa on pienempi (tässä tehtävässä toinen puoli on jopa aivan tyhjä ja saldo tulee siis sinne).

Jokaisen saldon viereen kirjoitat Tulostili ja se tarkoittaa, että tuo saldo viedään Tuloslaskelmatilille 1.1-31.12.2012

Sitten kirjoitat jokaisen meno- ja tulostilin nimen Tuloslaskelmatilille ja viereen sen saldon määrän. Nyt täytyy olla tarkkana, jotta tili menee oikealle puolelle eli sinne minne se kuuluu: Menot debetiin ja Tulot Kreditiin.

Sitten lasket Tuloslaskelmatilin saldon. Paljonko tuli saldoksi? Tämä on tilikauden tulos? Onko se voittoa vai tappiota vai ehkä 0-tulos? Paljonko olivat kauden menot / kustannukset entä paljonko tulot yhteensä?Nyt roikkuu ilmassa sekä Kassan että Pankkitilin saldo, sillä kait laskit saldon niillekin? Paljonko sait? Mitä luulet näille (tai tiedät jo) tapahtuvan? Ne viedään Tasetilille 31.12.2012 debetpuolelle, mutta sitä Tasetta ei tässä nyt tehdä. Kirjoita kuitenkin noiden saldojen viereen Tase(eseen).Tämä ei siis vielä ole täydellinen kirjanpito, koska tässä ei ole vielä yhdistetty Tuloslaskelmaa ja Tasetta tietyllä hetkellä, esimerkiksi 31.12.2012. Ne yhdistetään seuraavalla kerralla.Vastaukset yllä oleviin kirjauksiin:

1) Pankkitili lisääntyy (D) ja Myyntitulot lisääntyy (K), summa 20.

2) Vuokramenot lisääntyy (D) ja Pankkitili vähenee (K), summa 5.

3) Pankkitili lisääntyy (D) ja Korkotulot lisääntyy (K), summa 2.

4) Palkat lisääntyy (D) ja Kassa vähenee (K), summa 2.

Palkat lisääntyy (D) ja Pankki vähenee (K), summa 6. Palkkatilille voi myös 2 ja 6 sijasta kirjoittaa suoraan summaksi 8. Valitse itse miten haluat laittaa.

5) Puhelinlasku lisääntyy (D) ja Pankkitili vähenee (K), summa 3.

6) Pankkikorko lisääntyy (D) ja Pankkitili vähenee (K), summa 1.Jos haluaa, niin näistäkin kirjauksista voi tehdä taulukon, jota "käytettäisiin", jos kirjanpito tehtäisiin tietokoneella. Siinä plussa (+) tarkoittaa siis ainoastaan Debetpuoli ja miinus (-) tarkoittaa ainoastaan Kreditpuoli.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat