Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

AIHE: TULOSLASKELMAN JA TASEEN YHDISTÄMINEN



Apuvälineet: lyijykynä, kumi, (viivoitin) ja pari A4 arkkia kirjoituspaperia.



Tase tilikauden (vuoden) alussa:



TASE 1.1.2011



DEBET

Kassa 120 (käteistä yrityksessä)

Pankkitili, Nordea 440

Pankkitili, Aktia 0

Puhelinlaitteet 130

Työkone 270

________________________

960

===



KREDIT

Oma pääoma 530

Vieras pääoma (pankkilaina) 430

_________________________

960

===



Piirrä T-tili jokaiselle Tasetilin tilille ja nimeä ne.

Kirjoita niille D vasemmalle ja K oikealle puolelle.

Kirjoita jokaisen tilin yläpuolelle miten se toimii eli + ja - merkit sille puolelle, minne ne kunkin tilin kohdalla kuuluvat. Katso aikaisemmista tehtävistä, jos et ole varma (tästähän piti olla pieni lunttilappu).

Kirjoita tästä taseesta 1.1.2011 alkusaldo niille tileille, joilla sellainen on tämän taseen mukaan. Alkusaldo kirjoitetaan tilin plussapuolelle, joka joillakin tileillä on debet- ja joillakin tileillä kreditpuolella.



Piirrä ja nimeä myös tarvitsemasi Tulostilin tilit, joista menotilejä: vuokrat, palkat, pankkikorot, puhelinmenot ja tulotilejä: konsultointitulot ja korkotulot.



Muistutus:

Debet tarkoittaa tilin vasenta puolta ja Kredit tarkoittaa tilin oikeaa puolta.

+ tarkoittaa että lisääntyy / kasvaa

- tarkoittaa että vähenee / pienenee



Tee kirjaukset ja kirjoita summan eteen aina tehtävän numero:

1) Saat pankkilainan ja laitat rahat Nordea-tilille, summa 22.

2) Siirrät käteiskassaan rahaa Nordea-tililtä, summa 7.

3) Laitat yritykseesi omaa rahaa, panet rahat Aktia-tilille, summa 18.

4) Siirrät käteiskassastasi rahaa Nordea-tilille, summa 30.

5) Asiakas maksaa yrityksellemme konsultointituloja, rahat suoraan Nordea pankkitilille, summa 50.

6) Maksamme kauden vuokran, rahat otetaan Nordea pakkitililtä, summa 15.

7) Saadaan korkotuloja Nordea pankkitilille, summa 5.

8) Maksetaan palkkoja: annetaan käteisellä 10 ja Nordeapankista menee 25, summa palkkoja siis yhteensä 35.

9) Maksetaan puhelinlasku Aktia pankin kautta, summa 13.

10) Maksetaan pankkikorkoja saadusta pankkilainasta pankin kautta, summa 6. Valitse pankkitili, jossa on rahaa tilillä.



Jäivätkö jotkut tilit käyttämättä? Miksi? Mikä niiden saldo on? Ne kuitenkin kuljetetaan mukana tilinimillä. (Tämän kauden aikana käyttämättä jääneille taseen tileille kuuluu tehdä toimenpiteitä, joiden seurauksena niiltäkin tulee "vuoden kulutus" tuloslaskelmatilille, mutta tästä ei nyt välitetä.)



- Laske jokaisen tilin sekä debet että kredit puoli yhteen alas. Älä kuitenkaan tee tätä vielä Tuloslaskelma- ja Tasetilille, vaikka nuo tilit olisivat jo olemassa paperillasi.

- Laske jokaiselle tilille saldo. Saldo on Debet ./. Kredit. (./. tarkoittaa vähennysmerkkiä. % olisi prosentin merkki eli saldo on = Debetsumma miinus Kreditsumma.

- Kirjoita saldo jokaisen tilin sille puolelle, mikä on pienempi. Kirjoita saldon viereen päiväys 31.12. ja tekstiksi Tuloslaskelma tai Tase sen mukaan kummassa tilin paikka on.



- Sitten piirretään isompikokoisemmat Tuloslaskelma- ja Tasetili. Tuloslaskelman yläpuolelle kirjoitetaan 1.1.-31.12.2012 ja Tasetilin yläpuolelle kirjoitetaan 31.12.2012.

- Kaikkien menotilien saldo kirjoitetaan sitten Tuloslaskelmatilin Debetpuolelle ja saldon viereen sen tilin nimi, mistä tuo saldo tulee.

- Kaikkien tulostilien saldo kirjoitetaan Tuloslaskelmatilin Kreditpuolelle ja saldon viereen sen tilin nimi, mistä tuo saldo tulee.

- Kaikkien tasetilille kuuluvien tilien saldot viedään Tasetilille ja sille samalle puolelle ja paikalle kuin missä ne olivat taseessa 1.1.2012.

- Sitten lasketaan saldo Tuloslaskelmatilille.

- Tuloslaskelmatilille saatava saldo kirjoitetaan sille puolelle, missä Tuloslaskelmatilin kirjausten summa on pienempi. Tuloslaskelmatilin loppusumma pitää nyt olla D = K kun saldo on laskettu mukaan ja tilin kummatkin puolet on laskettu alas.

- Kummalle puolelle Tuloslaskelmatilin saldo tuli? Onko se voittoa vai tappiota? Kun se on voittoa, niin tulot ovat suuremmat kuin menot eli Kredit on suurempi kuin Debet. Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, niin on tullut tappiota eli Debet on suurempi kuin Kredit. Tappiosaldon paikka on siis Tuloslaskelmatilin kreditpuolella ja voitto on Tuloslaskelmatilin debetpuolella.

- VOITTOSALDO kirjoitetaan sitten Tasetilin Kreditpuolelle "Oman pääoman" alle. Sen jälkeen kun voitto on kirjoitettu Tasetilin kreditpuolelle, niin Tasetilinkin pitää mennä tasan eli alas laskettu Taseen loppusumma täyttää ehdon D = K. Jos tähän ei päädytä, niin jossakin on virhe, joka pitää etsiä ja korjata.

- TAPPIOSALDO kirjoitetaan puolestaan Tasetilin Debetpuolelle. Sen jälkeen kun se on viety Tasetilin debetpuolelle, niin Tasetilin pitää mennä tasan eli loppusumman pitää täyttää ehto D = K. Tappiosaldon voisi myös kirjoittaa Tasetilin Kreditpuolelle miinusmerkkisenä "Oman pääoman alle".

- Voitto lisää yrityksen omaa pääomaa ja Tappio vähentää yrityksen omaa pääomaa.



Jos tämä kauden lopussa tehtävä Tasetili ei mene tasan, niin jossakin on vika ja virhe ja ne täytyy etsiä ja korjata. Kun kaikki virheet on löydetty ja kaikki kirjattu oikein niin sekä Tuloslaskelma- että Tasetili menevät tasan. (Saitko tässä tehtävässä tuloslaskelmatilin loppusummaksi 69 ja tasetilin loppusummaksi 1000? On vain sattumaa, että lopuksi tuli niin hieno summa kuin 1000.)



Näin yrityksen tulos (voitto tai tappio) siirtyy aina tilikauden lopussa Tulostililtä Tasetilille, jossa voitto lisää omaa pääomaa ja tappio vähentää sitä. Näin menotilit tyhjentyvät aina tilikauden lopussa. Tämän ketjun ei kuulu koskaan katketa! Tämän kauden taseen tiedot siirtyvät seuraavan kauden alkutiedoiksi.



Sitten katsotaan pankista saatua tiliotetta. Siinä oleva pankkitilin saldo 31.12.2012 pitää olla sama kuin Taseen debetpuolella oleva pankkitilin saldo. Näin tulee tarkastettua, että pankin tiedot ovat yhtäpitävät kirjanpidon tietojen kanssa. Kassasta lasketaan käteisrahat ja niitä pitää olla yhtä paljon kuin Taseen debetpuolella oleva kassatilin saldo. Jos näin ei ole, niin jossakin on vikaa ja virheitä, jotka pitää etsiä ja korjata. Joskus on useita virheitä ja ne saattavat jopa osittain peitota toisensa. Virheiden (omien) etsintä taitaa olla monelle osa koko kirjanpitohommaa! On helppo kuvitella, että mitä suurempi systeemi ja laajempi kirjanpito, sitä enemmän on saattanut tapahtua kauden aikana jotakin sellaista mikä on voinut aiheuttaa virheen. Monella yrityksellä on kirjanpidon tietoihin yhdistetty esimerkiksi osto- ja myyntireskontra, laskutus, kustannuslaskenta, budgetointi j n e



Tässä on nyt sitten kirjanpidon periaate yksinkertaisessa esimerkissä.



Voit tehdä itsellesi uusia tehtäviä muuttamalla kaikki luvut (summat) mukaan lukien alussa annetun taseen luvut. Alussa tehdyn taseen debet- ja kreditpuolien pitää mennä tasan tai muuten taseen virhe kulkee mukana koko kauden ajan.



Vielä pari pientä esimerkkiä:



1) Voitto:

Piirrä kaksi T-tiliä. Anna toiselle nimi Tulos(laskelma) ja toiselle nimi Tase.

Kirjoita Tuloslaskelman debetpuolelle Menot 20.

Kirjoita Tuloslaskelman kreditpuolelle Tulot 60.

Laske saldo eli erotus (20-60). Se on 40. Se on voittoa. Kirjoita tuo 40 Tuloslaskelmatilin debet puolelle ja piirtämäsi Tasetilin kreditpuolelle. Kirjoita saldon viereen voitto. Paina tämä malli mieleesi!



2) Tappio:



Piirrä kaksi T-tiliä. Anna toiselle nimi Tulos(laskelma) ja toiselle nimi Tase.

Kirjoita Tuloslaskelman debetpuolelle Menot 65.

Kirjoita Tuloslaskelman kreditpuolelle Tulot 35.

Laske saldo eli erotus (65-35). Se on 30. Se on tappiota. Kirjoita tuo 30 Tuloslaskelmatilin kredit puolelle ja piirtämäsi Tasetilin debetpuolelle. Kirjoita saldon viereen tappio. Paina tämä malli mieleesi!



Pystytkö selittämään miksi tässä Tasetili ei ole kunnollinen? Tämä on puutteellinen kirjanpidon päätös, koska vain tuloslaskelma on mennyt tasan, mutta ei siis tase?



Tee pieniä omia tehtäviä seuraavalla periaatteella:



Piirrä pieni tase: Debetpuoli: pankki 40 ja koneet 10 = 50 sitten Kreditpuoli: oma 20 ja vieras 30 = 50.

Piirrä seuraavat neljä tiliä: pankki, koneet, oma ja vieras. Laita tileille rahamäärät taseesta kunkin tilin pluspuolelle.

Piirrä meno ja tulotili.

Kirjaa: 1) tuloja 35, rahat pankkiin 2) menoja 15, maksetaan pankista.

Vie meno- ja tulotilin saldot piirtämällesi tulostilille. Laske tulostilin saldo ja vie se piirtämällesi tasetilille. Päätä myös seuraavat tilit: pankki, koneet, oma ja vieras, piirtämällesi tasetilille. Saitko sekä tuloslaskelmatilin (loppusumma 35) että taseen (loppusumma 70) menemään tasan?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat