Seuraa 

Hei,Haluaisin avata keskustelua ihan perustavanlaatuisella kysymyksellä: Mitä ovat rutiinit?Mie rakastan rutiineja, tekisin mielelläni juuri täsmälleen samat asiat täsmälleen samaan aikaan täsmälleen samallalailla. Mutta miun kohta 4kk vauva ei ymmärrä tuota. :))Eli periaattessa mennään päivät saman kaavan mukaan - joskin variaatioita on pari kolme sen mukaan milloin herää, milloin syö ja milloin on menoa.Syömiseen ja nukkumiseen liittyvät kuviot menevät saman kaavan mukaan: aamu-unet sitterissä, päiväunet ulkona vaunuissa, iltapäivätirsat jälleen vaunuissa ja iltaunia + välipalaunia sylissä. Yöunille kapaloon. Hyvin on mennyt, mutta nyt huomaan, että pelkään jos tähän tulee pieninkin muutos. Eihän se niin pidä olla?Kaikki rennot = kokeneet äidit toisaalta vannoo vahvasti rutiinien nimiin, toisaalta toruu, jos käyttää vauvaa "tekosyynä" tiettyyn päiväaikatauluun ("ei voida tulla silloin kylään kun on päiväuniaika"). Nyt kun joululoma tuo tullessaan isoja muutoksia meidän totuttuun (lue= kaavoihin kangistuneeseen) päivärytmiin, huomaan jännittäväni sitä tosi paljon.Kysymykseni on siis: mitä ovat rutiinit? Miten samanlaisena vuorokaudet on hyvä pitää ja miten niihin voi ujuttaa vaihtelua?Kaikki tarinat tosielämästä ja kommentit aiheeseen kiinnostaa!T. Arkamamma

Kommentit (5)

Meillä ollaan menty n.puolen vuoden ikään "ilman rutiineja". Sitten kun kiinteät astui kuvioon tuli ateriarytmin kautta muutakin säännöllisyyttä, mutta ei minun mielestä alle puoli vuotiaalla vielä tarvi / voikaan olla kellontarkkaa rytmiä.

Esikoinen 2,5vee nukkuu enää yhdet päikkärit ja niiden ajasta kuten muutenkin nukkuma-ajoista pidetään kyllä kiinni, muuten menee hankalaksi.. Ateria-ajoissa sitten joustetaan sen mukaan onko menoa, onko mies vielä kotona, ollaanko ulkona pitempään jne.

Meillä rytmi tarkoittaa enemmänkin että asiat tehdään samassa järjestyksessä mutta ei välttämättä samaan aikaan. Ulos lähdetään aina aamupalan jälkeen, sitten lounas, sitten päikkärit jne jne.

Kuopus menee tällä hetkellä "siinä sivussa" eli syö ja nukkuu ihan omaan tahtiinsa.

Toisille rutiinit ovat tärkeämpiä kuin toisille. Joillekin muutokset päivärytmeissä ja rutiineissa näkyvät esim. levottomina öinä.Mielestäni rutiinit ovat mm. sitä, että herätään ja syödään suht samaan aikaan. Ja tietysti toimintatavat pysyvät suht samanlaisina (ellei niihin sitten halutakin muutosta), esim. että päiväunille mennään saman kaavan mukaan ja että iltarutiinit sisältävät tietyt elementit (esim. ruokailu, pesut, laulu/satu jne.). Itse en joustaisi esim. päiväuniajasta, jos se sekoittaa koko päivän, yön ja seuraavankin päivän. Arki ja juhla on tietty eri asia - juhlan sattuessa rutiineissa voidaan joustaakin.Tärkeää on kuitenkin tarkkailla lasta - miten tärkeitä rutiinit ovat hänelle. Mielestäni rutiinit ja aikataulut helpottavat arkea - vaikka toki ne joskus myös rajoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä taas on alusta asti ollut periaate että päivät otetaan vastaan sellaisina kuin tulevat. Yö tietysti täytyy olla oikeassa paikassa mutta muuten eletään ilman mitään ennalta laadittua "lukujärjestystä". Ja mielestäni meillä sujuu arki varsin leppoisasti ja mukavasti. Lapset ovat tottuneet pienestä asti että päivät ovat erilaisia. Minusta eläminen on paljon helpompaa kun ei tarvitse miettiä koska voi mitäkin tehdä ettei vain ruoka- ja uniajat siirry.

Toki rutiinit ovat tärkeät, lapsi tietää mitä milloinkin tapahtuu ja tulee tapahtumaan sekä tuntee olonsa näin turvalliseksi. Mutta tosiaan , ei rutiinien pidä olla pakkopullaa. Kukaan ei traumaa saa jos joinakin päivinä nukkuminen/syöminen/ulkoilu siirtyy tunnilla,parilla. Joten taas "maalaisjärkeä" peliin..On myös hyvä jokaisen muistaa että lapset kasvaa ja kehittyy vauhdilla, joten samoja (esim) nukkumisaikoja, ei voi pitää jatkuvasti. Unen tarve muuttuu.Meillä on kaksi lasta, molempien kanssa on ollut selkeät päivärytmit ja rutiinit. Helpottaa elämää. Joskus on vaan huomannut että minun itseni on ollut vaikeampaa sopeutua johonkin uuteen rytmiin kun vanha menee niin selkäytimestä.. mutta lapset kasvaa. =)

Tunnustan myös olevani luonteeltani sellainen, että stressaan etukäteen kun tiedän tulevan päivän olevan erinäisistä syistä erilainen kuin tavalliset päivät kotosalla. Juuri tämä jouluaika hiukan pelottaa, mutta se helpottaa kun tiedän oman äitini olevan läsnä ja ettei minun tarvitse olla yksin hoitamassa poikaa. Eniten kai itse pelkään sitä, että kun ollaan muualla kuin kotona, en saa poikaa päiväunille/ yöunille ja etten jaksa siitä aiheutuvaa ylimääräistä hässäkkää ja pitkää nukuttamis-sessiota.Mutta mutta ... otan rutiinimme mukaan mummilaan ja mummolaan eli samat kaavat päiväunille ja yöunille mentäessä kuin kotonakin ollessa. Ei mun mielestä päivien tartte olla samanlaisia jotta rutiinit säilyy vaan tärkeintä on, että vauva/ lapsi pystyy ennakoimaan, mitä seuraavaksi tapahtuu ja varmaan tärkeimmät ennakoitavat vaiheet on juuri nukkumaan meno ja ruoka-aika. Leikkeihin on sitten väleissä aikaa.Meillä esim. aina ennen päiväunia köllötellään lattialla peiton alla ja luetaan satu. Sen jälkeen laulan pojalle aina saman laulun. Ja sitten joko puetaan ulkovaatteet päälle ja mennään rattaisiin ja ulos nukkumaan tai siirrytään omaan huoneeseen ja pinnasänkyyn nukahtamaan. Yöunille mentäessä muutoin samat rutiinit, mutta sammutellaan yhdessä valot, laulan eri laulun kuin päivällä ja sitten poika jää isänsä kanssa iltatoimille. Syömisen poika pystyy ennakoimaan sillä, että laitan hänet syöttötuoliin odottamaan ruuan valmistumista.Muilta osin päiviä en järjestele vaan mennään tilanteen mukaan. Tosin aika usein päivät tuppaa silti menemään samojen kaavojen mukaan kotitöitä tehdessä, ne kun eivät tekemällä tunnu loppuvan =)Ja kyllä täytyy tunnustaa, että kuulun siihen joukkoon, joka mahdollisimman pitkälle pitää kiinni päiväuniajoista eli ajoitan kyläilyt siten, etteivät osu päiväunien aikaan. Jouluna tosin poika saa nukkua päiväunensa automatkalla ja rattaissa hautausmaakierroksen aikana, jos nukkuu.t: Vilmis joka jännää, miten ensimmäinen joulu äitinä menee (poika 6.5 kk)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat