Vierailija

Hei.Meidän 12-vuotiaalla pojalla todettiin juuri koivuallergia ja sen lisäksi pitkä lista ruoka-aineita, jolle on allergisoitunut mm. hyvin monelle mausteelle, omenalle, pähkinälle... Kuinka teidän perheessänne on sopeuduttu allergiaan ja onko koko perheen ruokavalio samalla muuttunut? Meillä poika stressaa ja hieman itkeskelikin, kun mietti oppiiko olemaan syömättä. Nyt kundilla mukana joka paikassa epipen.Kuinka opettaa poikaa sanomaan, ettei voikaan enään syödä kaikkea mitä tarjotaan. On mm. lähdössä leirille, sekä kaverin perheen kanssa risteilylle, joten hieman jännittää kuinka pärjää.Meillä ei muita allergikkoja ole, joten tilanne on minullekin uusi, joten vinkkejä ja kommentteja saa antaa. Kiitos

Kommentit (8)

Hei!Allergia- ja astmaliiton sivuilla kannattaa käydä vilkaisemassa, jos olisi hyviä vinkkejä. Meillä pahimmat allergiat ovat jo taakse jäänyttä elämää, mutta juuri pientä siitepölyallergiaa ja siihen ristiinreagoivia esim. mausteita ja hedelmiä on vielä jäljellä.Kysyisinkin heti miten teillä on allergiat todettu ja miten oireet näkyvät joka päiväisessä elämässä?Mielestäni allergioiden kanssa on helppo elää jos tietää mille on allerginen. Esim leirille etukäteen selvitettynä ja keittäjän kanssa tarkkaan puhuttuna lista mitä saa syödä esim. vain näitä mausteita jne. Laivalla sovitte mitä voi syödä esim. ranskalaiset ilman mausteita pihvi ilman mausteita tms. Soita aina etukäteen paikkoihin ja muistuta että lapsesi pitää vaatia palvelua, jos hänelle tulee vakavia oireita eli anafylaksia. Meillä ei muutettu kaikkien ruokavaliota kuin siltä osin kuin oli pakko esim. kanamunia ei käytetty useaan vuoteen kun aiheutti reaktion jo ilmateitse.Opetelkaa epipenin käyttö ja vielä parempi olisi se toinen adrenaliiniruiske Jext tms.Tsemppiä teille

Iso kiitos vastauksesta. Meilla tuli eka kohtaus vikalla viikolla koulussa. Antoivat kyypakkauksesta lääkkeet ja soitto kotiin. Poika lekuriin ja sanoivat että raaputustesteihin. Ilmeni koivuallergia, josta johtuen pahat ristiallergiat. Nyt jonossa allergiasairaalaan jossa tehdään laajemmat testit. Lääkäriltä saatiin pitkä lista mitä pitää välttää. Mm.omena, porkkana, MAUSTEET, Aamuisin ottaa histamiinia, prendisolon kohtaukseen ja epipen aina mukana.Päivittäin joutuu syynäämään paketit ja mausteista käy suola ja pippuri. Poika itse miettii oppiiko koskaan varomaan, kun ei voikaan syödä 'mitä sattuu'. Itse huomaan stressaavani ruokailuja ja tunnen tarkkailevan poikaa koko ajan, kutittaako huulia, onko sun ääni käheä jne... Ehkä tään oppii... :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä te opitte elämään allergian kanssa. Pikku hiljaa helpottaa kun saatte lisää selvyyttä reaktioita aiheuttaviin aineisiin. Toivotaan että vain koivu on se pahin eli ruoka-aineetkin aiheuttavat oireita vain koivun siitepöly aikana. Tänä keväänähän moni joka ei normaalisti oireile sai vaikeitakin oireita. Kannattaa kysyä lääkäriltä koivun siedätyshoitoa. Riippuu toki oireiden vakavuudesta voidaanko antaa. Meillä siedätys auttoi loistavasti. Ruokavaliossa mausteet tuottaa vaikeuksia, koska muiden ihmisten on vaikea ymmärtää että pieni ripaus voi aiheuttaa vakavia oireita. Suosittelen että käytte poikanne kanssa usein ulkona syömässä, jotta hän huomaa ettei elämä tähän lopu. Teillä on oikeus vaatia mausteiksi pelkkää suolaa ja pippuria ja muistuttakaa ettei saa käyttää samoja astioita valmistuksessa kuin muuten maustettuihin ruokiin.Kannatta selvittää onko teillä paikallista allergiayhdistystä ja soittaa sinne. Meidän yhdistyksestä ainakin löytyy tukea tällaisessa tilanteessa. Monella paikkakunnalla pyörii vertaistukiryhmiä. Allergia- ja astmaliitolla on myös sopeutumisvalmennuskursseja, joihin ehdottomasti kannattaa hakea, jos vain täyttää kriteerit. Lisätietoja löydät liiton sivuilta.Uskon että poikasi oppii nopeasti omat ruokansa eli vaatimaan sitä mitä voi syödä. Vanhempina paras tuki on että menette rohkeasti uuteen maailmaan mukaan ettekä ala voivottelemaan tilannetta nuorenne kuulleen. Anafylaksian saaneita nuoria voisi löytää netin kautta ja saada vahvistusta epävarmuuden voittamiseen.Hyvää kesänjatkoa ja rauhallista allergioiden opiskelua. = )

Nuo allergia- ja astmaliiton sivut ovat todella hyödylliset. Suuret kiitokset vinkeistä! Mut mites toi epipen koulujen alkaessa? Opettajalle tietty viestiä, samoin ruokalaan. Kannattaako hankkia yksi vai saman tien kaksi ruiskua, josta toinen kotona ja toinen koulussa? Diabeetikoitahan opettajat eivät pistä, mutta mitä jos poika saa allergiakohtaukse koulussa, niin jääkö pisto pojan omalle vastuulle??


Anafylaksian kohdalla adrenaalin anto on ensiapu eli JOKAISEN VELVOLLISUUS! Opettaja ei siis voi kieltäytyä asiasta. Harjoitelkaa ruiskun käyttöä, sekä itse että koulussa se on tarpeen osata. Yhdistyksillä saattaa olla omia harjoitusruiskuja ja ainakin siellä pitäisi opastaa jossa hoitonne on. Muistakaa vaatia opetusta, koska sitä ei välttämättä tarjota. Lääkäri kirjoittaa taatusti useamman ruiskun, koska kaikillehan ei ensimmäinen riitä hoitoonpääsyyn saakka. Koululla ruokalan lähellä olisi musta hyvä olla yksi yksi mukana repussa ja yksi kotona. Ovat kalliita, kun käyttöikä on niin lyhyt Jext on vähän pidempään käyttökunnossa, eikä mene pilalle auringon paahteessa. Neula ei myöskään jää näkyviin käytön jälkeen. Saittehan ohjeeksi että adrenaalin eli epipenin annon jälkeen lähdette AINA jatkohoitoon. Tämä kannatta teroittaa myös opettajan tietoon, jotta ottaa asian riittävällä vakavuudella.Käyn harvoin enää näillä sivuilla, mutta nyt on ollut ihan pakko käväistä, kun asia on minullekin niin läheinen.Juu lääkäri sanoi, että aina soitto 112, jos joutuu epipeniä käyttää. Iso kiitos vinkeistä ja neuvoista! Pitää syksyllä luokanopettajaa infota ja luulen, että ymmärtää. Aurinkoista kesää ja mukavaa jatkoa Teille! :). Huoleni on vähintäänkin puolittunut. :)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat