Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Olen 39 v, ja jo yli 10 v ajan kärsinyt aknesta - koko ajan ikäviä kipeitä näppylöitä lähinnä leuassa. Nuorena minulla ei ollut minkäänlaisia iho-ongelmia. Olen joskus saanut lääkekuurinkin tähän vaivaan, mutta kuurin jälkeen akne tuli takaisin. Onko kenelläkään kokemusta aikuiiän aknen poistamista kotikonstein, vai onko pakko taas kääntyä ihotautilääkärin puoleen? Oletko kuullut vihreän teen tehosta aikuisiän aknen poistajana/onko omia kokemuksia sen tehosta?

Syön paljon suklaata, mutta olen kuullut, että ruokavalio ei ole ainoa syy akneen. Pitäisi tietty jättää suklaat syömättä, mutten pysty :D

Kommentit (2)

Rasvaa vähemmälle. Pascoe emäsjauhetta päivittäin, paljon kasviksia ja hedelmiä sekä tietty ulkoilua ja hyvää mieltä. Luonnonkosmetiikkainen kosteusvoide ilman ihohuokosia tukkivia mineraaliöljyjä. Näillä onnistui. :)

Hypoteesia: Pohjimmiltaan aknessa saattaa olla kyse suoliston ongelmista. Siellä on joko vääriä bakteerikantoja (voisin veikata Clostridium difficile) tai sitten vain bakteereita väärissä paikoissa. Tämän takia jotkin antibiootit tehoavat akneen (esim. Metronidazole), vaikka kyseinen antibiootti ei haittaisikaan P. acnes bakteerin eloa laisinkaan. Samaiset antibiootit eivät myöskään enää toimi, jos niitä ei syö, vaan käyttää suoraan aknealueelle voiteena.Vaikea kuitenkaan sanoa, miten bakteerikantaa saisi paremmaksi, suolistossa niitä on kuitenkin tuhansia, siinä missä probiooteissa yleensä 1-10 kpl eri kantoja (eikä mitään takeita siitä, että jokin niistä olisi aknen kannalta hyvä).Tutkimusta: Sinkki auttaa akneen useissa tutkimuksissa, sitä voi kokeilla syödä esim. 10-20 mg/päivä. (Hypoteesia: Auttaa mahdollisesti antimikrobisen vaikutuksensa takia tai sitten melatoniinin valmistuksen kautta).Hypoteesia: Joidenkin mukaan liian vähäinen vatsahappojen eritys voi johtaa akneen, kun bakteerit pääset liian ylös ruoansulatuskanavaa kolonisoimaan (samoin vatsahappojen määrä vaikuttaa ravinteiden imeytymiseen, kuten sinkin). Voit siis kokeilla syödä betaiini hydrokloridia (esim. Solgarilta Suomesta tai jotain muuta iHerbistä) ruoan yhteydessä, jos se auttaisi ongelmaan. Vatsahappojen määrää voi edistää myös syömällä vähäproteiinisia ruokia, tulisia ruokia ja syömällä vähän kerrallaan. Vähän omituisesti närästys on oire liian vähistä vatsahapoista, (kuten saattavat olla myös ruoka-aineallergiat).Tietysti aknen syntyketju on varsin moniulotteinen ja pitkä, joten ongelmaan voi yrittää vaikuttaa ketjun muussakin kohdassa kuin suolistossa. Esim. Roacuttanhan ei taida suoliston sinänsä vaikuttaa laisinkaan, mutta sitä ei suositella käytettäväksi sivuvaikutusten takia kuin viimeisenä oljenkortena.Reactive Oxygen Species (ROS) on googlaamisen arvoinen aihe. Antibioottien (Metronidazole, Tetracycliinit) lisäksi näiden vähentämistä voinee edistää joillain antioksidanteilla (esim. melatoniini) ja linolihapolla.Hypoteesia: Yksi tapa vaikuttaa akneen saattaa olla säännöllinen unirytmi ja valon kanssa kikkailu. Eli ei kirkkaita valoja iltaisin, öisin ei valoja laisinkaan, päivisin mahdollisimman kirkkaassa valossa. Tällä on merkitystä melatoniinin tuotantoon. Melatoniini on erittäin voimakas antioksidantti, joka tehoaa ROSeihin. Sinkki on myös kytköksissä melatoniinin tuotantoon.Joissakin tutkimuksissa B3 (niasiini) tehoaa akneen, toisissa B5 (pantoteenihappo). Näiden syömisestä ei liene haittaa, eikä yliannostus pienillä (tai oikeastaan kohtuu-isoillakaan) määrillä ole vaarana.Siinä nyt muutamaa vinkkiä, mutta ne oikeasti toimivat vinkit voivat vaihdella yksilöittäin, kun joku korjaa ongelmaansa ketjun eri kohdasta kuin joku toinen, ja akneakin lienee useampaa erityyppistä ja ongelma kaiketi voi johtua eri ihmisillä aivan eri asioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat