Vierailija

huonosta ympäristöstä huolimatta tulee ihan täysipäinen? Luin juuri jostain että hyvä kasvuympäristö paikkaa huonoja geenejä ja hyvät geenit taas huonoa ympäristöä, mutta entä jos molemmat on pielessä? Silti ei kaikista tule ongelmatapauksia, miksi näin? Mullakin on tuttavapiirissä yksi tapaus, jolla oli ihan kauheat olot lapsena, vanhemmat alkoholisteja ja mielisairaita ja muutenkin epätyypillinen perhe. Lisäksi köyhyyttä yms., siis sellainen juttu mitä en ollut uskoa kun ensimmäisen kerran kuulin... Tässä tapauksessa on siis huono perimä ja ympäristö, mutta tämä ihminen on kuitenkin itse ihan tavallinen, perheellinen ja koulutettu, ei itse hullu tai juoppo tms.. Millä tämä selittyy?

Kommentit (13)

Lainaus:

Mutta kyllähän jotkut selviää sodista, sairauksista ja vaikka mistä kauheuksista paremmin kuin toiset, olisi vain kiinnostavaa tietää mikä mekanismi siinä on sen selviytymisen taustalla.
Pienikin asia voi jatkuessaan toistuavsti traumatisoida, jos sitä ei saa käsitellä.Toisaalta taas kamalakin katastrofi tai elämänkohtalo voi jättää kohtalaisen pienet jäljet, jos on joku jolle puhua ja joka hyväksyy asiaan liittyvät tunteet. Samalla tunteet tulevat käsitellyiksi, eivätkä jää alitajuntaan kummittelemaan.Ja tosiaan, yksikin hyväksyvä ihminen riittää, jonka kanssa voi puhua.Jos kotiolosuhteet ovat ihan kamalat, lapsella voi toisaalta myös olla tieto siitä, että asiat ovat pielessä, ja joku hänen ulkopuolellaan oleva asia on syyllinen, esim. alkoholi. Eikä hän sijoita syyllisyyttä itseensä. Sellaiset jotka eivät tiedosta olevansa vanhingollisissa olosuhteissa, saattavat voida pärjäävän ja supersuorittavan fasadinsa takana todella huonosti. Ulkopuolisen on aika vaikea usein tietää mikä on mitäkin. Minullekin on muutama ihminen sanonut mielenterveysongelmistani kuullessaan, ettei IKINÄ uskoisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

geeniperimä altistaa tietyille asioille, jotka sitten voi puhjeta tai olla puhkeamatta ympäristön vaikutuksesta.Ystäväsi tapauksessa luulen että hän on käsitellyt ongelmat läpi esim. terapeutilla tai muuten ja sitä kautta kasvanut ja itsetietoisuuden avulla päässyt kuiville. Ja muutenkin uskon että yksikin hyvä ihmissuhde kasvuiässä suojaa, se voi olla vaikka isoisä tms.

Enkä kyllä kehtaa hirveästi kyselläkään vaikka tämä henkilö kertoo kyllä aika avoimesti. Mulla on sellainen käsitys, että oli myös koulussa kiusattu, ja perheestä kuulemani asiat ihan järkyttäviä. Mutta kyllähän jotkut selviää sodista, sairauksista ja vaikka mistä kauheuksista paremmin kuin toiset, olisi vain kiinnostavaa tietää mikä mekanismi siinä on sen selviytymisen taustalla. Jos ei siis selkeästi pystytä osoittamaan vaikka nyt hyvää kasvuympäristöä tms.ap

Monet geenit ovat altistavia, eivätkä määrää absoluuttisesti että joku asia X tapahtuu. Lisäksi monien geenien toimimiseksi ei riitä että on vain yksi kappale sitä geeniä. Huono kasvuympäristö taas toimii usein kahdella tavalla: joko mennään samaa huonoa rataa, tai sitten lähdetään täysin vastakkaiseen suuntaan.

Vaikka vanhemmat olisivat juoppoja ja hulluja niin heidän ongelmansa/sairautensa ei välttämättä johdu geeneistä. Ja vaikka johtuisikin, ne huonot geenit evät ole välttämättä siirtyneet jälkeläiselle.

Vaan hedelmöityksessä tapahtuu geenien yhdistymistä uudelleen. Jos perusbiologia on unohtunut niin kertauksen vuoksi sanottakoon, että sukusoluissa on vain yksi kutakin kromosomia ja muissa soluissa kaksi. Eli kummaltakin vanhemmilta tulee kromosomiparista vain toinen ja kun ne yhdistyvät hedelmöittyneessä alkiossa uudeksi kromosomipariksi tulee erilaisia geeniyhdistelmiä. Lisäksi tapahtuu myös crossing-overia eli kromosomitkaan eivät välttämättä säily "ehjinä" juuri samassa muodossa kuin vanhemmilla. Ja koska geenien toiminta on hyvin monimutkaista ja monella tavoin säädeltyä, nämä eri lailla järjestyneet geenit voivat toimia jälkeläisessä eri tavoin kuin vanhemmassa. Näin karkeasti lyhennettynä.PLUS sitten ympäristön vaikutus siihen päälle. Eli tietysti on täysin mahdollista, että "huonogeenisten" vanhempien lapsesta ei tule epäonnistujaa vaikka kasvaisi miten "huonojen" ympäristövaikutusten alaisena tahansa.

Eli sama juttu kuin joku mainitsikin, että yksi hyvä ihmissuhde voi tosiaan riittää ja korjata muiden aiheuttamia vaurioita. Uskoisin, että näissä pärjääjissä on kyse tästä ainakin osittain. Minusta aika lohdullinen ajatus.

Läheskään kaikki mielisairaudet tai alttius niihin eivät periydy.Lainaus:

eli voisi kuvitella perimässä olevan alttius vastaavalle. Vaikka ei yksi yhteen ole perimä=vanhemmat. Sitä varmaan ap haki?

Ei se ihmisen mieli ole yksinkertainen mekanismi, eli syy-seuraussuhteita ei voi yksilötasolla selittää helposti, ei edes ryhmätasollakaan.Ihminen voi menestyä huonosta kodista ja geeneistä huolimatta ja syrjäytyä hyvistä geeneistä ja kasvuympäristöstä huolimatta.Minusta kannattaa muistaa ainakin seuraavien tekijöiden vaikutus:- vastoinkäymiset voivat nujertaa, mutta myös kannustaa. Jos ihminen on perusvahva ja jos hänen itsetuntoaan ei täysin tuhota, vastoinkäymiset voivat sisuunnuttaa ja saada ihmisestä kunnianhimoisen ja sitkeän. Itse asiassa liian helppo elämä tuppaa tekemään ihmisistä (keskimäärin, ei tietenkään aina) laiskoja yrittämään ja tavoittelemaan asioita...- sosiaalinen ryhmä voi olla lapsen arvomaailman kehittymisessä TÄRKEÄMPI tekijä kuin perhe, näin uskoo osa nykypsykologeista. Lapsi ja nuori voi kyetä hyvinkin mullistaviin arvojen vaihtamiseen, jos haluaa tulla hyväksytyksi jossain sosiaalisessa ryhmässä! On sitten kyse luokasta, kaveriporukasta, jengistä, harrastusryhmästä, mistä vain. Tämä voi pelata positiiviseen suuntaan, mutta tietenkin - ryhmästä riippuen - myös negatiiviseen suuntaan. Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää, millaisissa porukoissa lapset ja teinit liikkuvat.- "Huono ympäristö" on aina tulkinnanvarainen. Jonkun mielestä huonoa on se, jos lapsen perhe asuu ahtaassa vuokra-asunnossa ja vanhemmat ovat työttömiä. Toisen mielestä viikonloppukänni on se ratkaiseva tekijä. Ja silti noissa perheissä voi moni asia olla hyvinkin, lasta rakastetaan ja arvostetaan. TAI sitten voi olla, että ns. hyvässä perheessä lasta nujerretaan ja itsetunto nitistetään. Ulkopuolisen voi olla aika vaikea tarkalleen analysoida ihmisen lapsuutta - se on yleensä hänelle itselleenkin vaikeaa ilman ammattiapua.

selvästi itse tuntee ylpeyttä selviämisestään. Voi olla siis, että hän on "sisuuntunut" vastoinkäymisistä ja ne ovat saaneet hänet ponnistelemaan parempaan. Ehkä hänellä on ollut tukenaan joku aikuinen tai sosiaalinen ryhmä.Voi olla, että hän hiukan myös liioittelee, koska haluaa antaa itsestään kuvan sisupussina ja selviytyjänä. Mene ja tiedä, paha sanoa.Mutta olet oikeassa, se ON mielenkiintoista, miten ihminen reagoi vaikeuksiin. Ja se, miten ihminen selviytyy aivan kauheistakin asioista, tai tuhoutuvat ulkoisesti vähäpätöisiin vaikeuksiin.Yksi asiaan liittyvä seikka on ihmisen kyky suojella itse itseään pahoilta asioilta. Niitä voi "unohtaa" eli ihminen voi kieltäytyä muistamasta niitä. Voi vähätellä ja asettua tavallaan pahantekijän puolelle (esim. kotiväkivallan uhrit usein ajattelevat, että "sain piiskaa ihan ansiosta"). Ihmisen psyyke on hurjan monimutkainen juttu!Ja kuka sitä loppupeleissä tietää, millaisia traumoja tuolla tuttavallasikin on, näennäisestä normaaliudesta huolimatta. En nyt tokikaan TOIVO, että hänellä niitä on, mutta VOI olla.Lainaus:

Enkä kyllä kehtaa hirveästi kyselläkään vaikka tämä henkilö kertoo kyllä aika avoimesti. Mulla on sellainen käsitys, että oli myös koulussa kiusattu, ja perheestä kuulemani asiat ihan järkyttäviä. Mutta kyllähän jotkut selviää sodista, sairauksista ja vaikka mistä kauheuksista paremmin kuin toiset, olisi vain kiinnostavaa tietää mikä mekanismi siinä on sen selviytymisen taustalla. Jos ei siis selkeästi pystytä osoittamaan vaikka nyt hyvää kasvuympäristöä tms.ap

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat