Turvallistako

Kommentit (4)

Pekka

Minkä ihmeentakia pitää juoda litratolkulla makeutettuja limunaateja, eihän niistä lähde jano, vaan lisääntyy. Kraanavesi on kaikkein terveellisintä, edellyttäen että putkistot on kunnossa ja että vesi on puhdasta. Ihan järjetöntä mättää sisuksiinsa esansseja, makeuttimia ja lisä- sekä säilöntäaineita, jotka kaikenlisäksi ovat kallis tapa pilata terveytensä. Kraanavesi on halpaa , kalliimmillaan se maksanee noin 5€ m3, laskekaapas kuinka paljon maksaa kuutiometri limunaateja!

ei limsaa!

Huh, minun mielestäni 12-vuotiaan ei pitäisi juoda tuota kahta litraa limua edes viikossa! Tai kenenkään muun. Kaksi litraa viikossa on kuitenkin 4xpuolen litran pullo, ja se on mielestäni jo todella paljon.

Taannoin oli "kohua" siitä, että jo pienille lapsille joudutaan tekemään juurihoitoja, koska hoitotakuu ei toteudu. Kumma kyllä, katsetta ei voi kääntää kotiin ja tuohon uskomattomaan määrään hampaita tuhoavaan limsaan. Hiilihapot tekevät aikamoista hallaa hampaille!

Outoa vähättelyä

Aika vähän kerrotaan stevian hyödyistä verrattuna esim. Aspartaamiin! Taitaa vaihteeks olla makeutusainejätit pistämässä kampoihin, Stevia kun luonnollisena makeutusaineena veisi joiltain bisneksen. Tässä pätkiä laihduttaminen.info -sivulta:

Aspartaamin vaaroista on kohistu jo pidemmän aikaa, sillä sen on tutkittu aiheuttavan kymmeniä sivuvaikutuksia, kuten astmaoireita, erilaisia kipuja, migreeniä, näköhaittoja, ihon kutinaa, ja mielenterveysongelmia. Lisäksi aspartaamin käytön uskotaan altistavan lukuisille kroonisille sairauksille. Aspartaamin suosio laski selkeästi, kun kävi ilmi että sitä on käytetty jopa rotanmyrkyssä. Kuitenkaan täyteen ymmärrykseen tuotteesta ei ole päästy, eikä sitä pidetä vaarallisena jos käytön pitää kohtuullisena. Stevia puolestaan on luonnollinen makeuttaja, jota on tutkittu vuosien ajan, ja nyt elintarvikevirasto on myöntänyt luvan sen myymiseen. Etelä-Amerikassa stevialla on makeutettu jo vuosisatojen ajan. Alkuperäiskansat löysivät kasvin Brasilian ja Paraguyan rajalta. Myös useissa maissa ympäri maailman steviaa on käytetty jo monia kymmeniä vuosia. Esimerkiksi japanissa se on toiminut yleisenä makeuttajana jo 70 - luvulta lähtien. Stevia on ollut myös Suomessa yleisesti käytetty makeuttaja jo ennen elintarvikeviraston antamaa lupaa. Moni laihduttaja onkin kasvattanut steviaa kotona luontaistuotekaupoista ostamillaan siemenillä.

Mitä stevia on?

Steviaa saadan stevia - kasvista uuttamalla. Se on 300 kertaa sokeria makeampaa, jonka vuoksi pieni määrä riittää makeuttamaan suuremmankin annoksen. Tuotteen käyttöä kannattaa siis kokeilla kohtuudella, jottei laita liikaa. Yleensä esimerkiksi nestemäistä steviaa käytetään vain pienen pieni tippa. Steviaa voisi pitää myös hyvin edullisena tuotteena, koska se kestää niin pitkään korkean makeuspitoisuudensa vuoksi. Stevia kestää kuumennuksen, toisin kuin aspartaami, jonka hajoamislämpötila on paljon alhaisempi. Steviaa voi siis käyttää esimerkiksi hauduttamiseen, kuten myös uuniruokiin, esimerkiksi piirakoihin ja muihin leivonnaisiin. Steviaa voi myös pakastaa, aivan kuten sokeriakin.

Stevia on nyt laillista Suomessa
Steviaa on alettu jo käyttämään muutamissa virvoitusjuomissa, kun aiemmin kaikki kalorittomat juomat ovat sisältäneet aspartaamia. Nyt siis laihduttajakin voi juoda limunsa hyvällä omalla tunnolla, ilman sokeria! Pian voisi odottaa myös makeisteollisuuden huomaavan stevian suosion, ja tuovan markkinoille kalorittomia, mutta turvallisia makeisia. Steviaa voi myös ostaa jauheena tai nestemäisessä muodossa. Steviaa on jo aiemmin myyty luontaistuotekaupoissa, muuhun kuin elintarvikekäyttöön, mutta nyt sitä mainostetaan juurikin nautittavaksi. Myös useimmat ruokakaupat ovat ottaneet stevia-makeuttajan hyllyllensä. Aiemmin muita makeuttajia myynyt Canderel on ottanut myös stevian kätösiinsä. Sokerin tapaisia kiteitä on helppo käyttää niin juomissa, kuin ruoanlaitossakin.

Stevian turvallisuus

Steviaa tutkittaessa ei ole löydetty sen aiheuttavan syöpää. Sillä ei ole myöskään mitään terveydelle haitallisia ominaisuuksia suositusannosten mukaan nautittuna. Suositeltu vuorokausiannos stevialle on 38 grammaa 70-kiloista aikuista kohden. Lapselle suositus on 10 grammaa per vuorokausi. (Tässä ei siis verrata samaa, ainesosaa kuin ylläolevassa artikkelissa).

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat