justiina

Kommentit (15)

iidi

Jos joudun (monen jäähyistunnon, kehoituksen, puhuttelun ja joskus jopa huudon jälkeen) käyttämään tukistamista tai luunappia, jotta lapsi oikeasti käsittää minun olevan tosissani.

Tukistaminen ei koskaan ole koko tukasta repimistä, kiskomista eikä se koskaan kestä kuin pari sekuntia - sen verran, kuin menee siihe että ottaa alimmista niskahiuksista kiinni aivan päänahan läheltä ja pikkuisen pyöräyttää jompaan kumpaan suuntaan.

Luunappia käytän VAIN ja AINOASTAAN silloin, jos lapsi lyö, heittää kovalla tavaralla, puree, tai on muutoin väkivaltainen toista lasta kohtaan. Jostain syystä lapsi ei tajua, että toiseen sattuu hänen toimintansa, jolloin luunappi auttaa siihen kyllä.

Silti, mielestäni kaikkein tehokkain keino (puhuttelun ja kehoituksen jälkeen) on joutua omaan sänkyyn tai jos siellä ei pysytä niin kesällä pimeän saunan lauteille (ei uskalla tulla pois, jään itse odottamaan oven viereen ja kuuntelemaan milloin lapsi on valmis tulemaan pois) tai pistän talvella ovesta ulos. Hetken kovassa pakkasessa, siihen yleensä riittää se että sulkee oven ja lapsi huomaa, että sisälle on päästävä ja kiltisti oltava. Jäähy pitää suhteuttaa lapsen ikään = 1vuosi / 1 minuutti.

Minun lapseni tottelevat, vaikka välillä kiukuttelevatkin. He tietävät mitä seuraa tottelemattomuudesta.

1. varoitus
2. selkeä käsky rauhoittua
3. puhuttelu
4. jäähy omalla sängyllä tai kesällä pimeässä saunassa, talvella ulkona (jäähy = lapsen ikää vastaava minuuttimäärä, pakkasessa ei koskaan yli 2min)
5. tukistus / luunappi sen mukaan, mitä lapsi on tehnyt (jos lyönyt/purrut/heittänyt tavaralla, luunappi, jos ei mistään rangaistuksesta huolimatta tottele, tukistus)

Hullumaailma

Tämä sosiaaaaalidemokraattinen ajattelu, vapaa kasvatus ja paapominen on syyllisiä nykyisiin karmeisiin tapahtumiin! Omia vanhempia ja muita kanssaihmisiä tai heidän omaisuuttaan ei kuulemma enää tarvitse kunnioittaa. Vanhemmat kyllä tekevät lapsia, mutteivat viitsi/jaksa/harrastuksiltaan ehdi heitä kasvattaa. Haloo! Luonnossa kurittomasta pennusta tulee muiden ruokaa, miettikääpä sitä!

metu

Tottakai lasta saa ja pitää kurittaa. Jos laki sen kieltää niin silloin laissa on vikaa, ei kurittajassa. Kurittaminen on eri asia kuin pahoinpitely!

Lapselle on kertakaikkiaan tehtävä selväksi kuka määrää. Jos asia menee perille normaalisti sanomalla niin erittäin hyvä. Jos ei mene, voi asiaa tehostaa vähän painavammalla äänensävyllä. Tähän voi kehitellä itse omia portaitaan. Jossain vaiheessa tulee mukaan tukistus, luunappi, vanhempien lapsien ollessa kyseessä myös piiskaaminen esim. koivun oksalla. Tässä vaiheessa yleensä jääräpäisinkin lapsi alkaa jo uskomaan. Toki joku ylärajakin pitää olla. Ei mennä väkivallan puolelle kurittamisesta. Jos ei piiskaaminen auta niin sen jälkeen esim. aresti omaan huoneeseen lukkojen taakse niin kauaksi aikaa että alkaa menemään perille.

Ikivanhat sanonnat kuten "Joka vitsaa säästää se lastaan vihaa" tai "Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee" ovat osoittaneet toimivuutensa jo vuosituhansien ajan. Minkä ihmeen takia nykyihmiset olisivat jotenkin poikkeuksia että nämä eivät olisikaan enää paikkansa pitäviä?

Se nyt vain on niin että jos koko ajan höllennetään ja höllennetään kasvatusta niin lopputulos tulee olemaan täysi anarkia. Nyt kun lainsäätäjät ovat kieltäneet fyysisen kurittamisen niin jossain vaiheessa joku hoksaa ettei lasta saa enää kieltäkään ja niin edelleen.

Kyllähän tämä kurin puute on jo vuosia näkynyt suomalaisessakin yhteiskunnassa. Ei ennen ollut mitään kouluammuskeluja vaikka aseita on Suomessa ollut niin kauan kuin aseita on ylipäänsä ollut. Tämä oli vain yksi esimerkki.

Bone button

Joopa joo, ja tätä vapaan lällykasvatuksen tulosta saa ihailla joka päivä sama missä kulkee, kun pilalle lellityt kakarat kiukuttelee, möykkää ja kaikenkaikkiaan tekevät aivan mitä lystäävät, ilman että vanhemmat yhtään vaivautuisivat tekemään mitään. Korkeintaan pari käskevää huudahdusta (joihin lapsi ei reagoi mitenkään) ja homma jatkuu.

Käsittämätön tämä Suomen maa

Mukava huomata että kommenteista kaikki ihmettelevät, että mikä tätä vapaan kasvatuksen maailmaa oikein vaivaa. Ei tietenkään saa käyttää väkivaltaa, mutta herramunjee jos lapsi ei tottele ja tekee pahojaan, mikä siinä sitten enää auttaa! Itse sain lapsena ohuen ohuesta koivunvitsasta räpsäyksen reisille, ja niin loppui keljuilu kuin seinään. En ole laisinkaan katkera, hyvä se vain oli, eipähän tullut sellaista teiniä tai nuorta aikuista joka huorittelee mummoja kadulla ja hajottaa paikkoja.

Siperia

Näitä vapaan kasvatuksen helmiä saadaan päivitellä harva se kuukausi otsikoista ja uutisista.
Väitän että aiemmin vallinnut kovempi kuri piti myös moraalin kunnossa. Ei ollut nykyisiä joukkomurhia. Nykyiset kukkahattutätien ja setien jälkeläiset, nuo uuden kasvatuksen ihmeet näyttävät parhaillaan, mihin on tultu.
Kyllä se Siperia sitten opettaa, vaikka äiti ja isä eivät ole opettaneet.

Kapa

Ja entäs se entisaikojen vanhempien ihmisten kunnioitus? Ei puhettakaan että olisi itse kehdannut saati uskaltanut vanhemmille ihmisille olla töykeä, niin mitä tekevät tämän päivän vapaan kasvatuksen tuotokset? Jokainen saa varmasti osansa ihan normaalielämässä kun kaupungilla käypi, varsinkin jos erehdyt lapsille jotain sanomaan. Huonompaan suuntaan mennään näillä kielloilla.

Niinpä

Perustelit Iidi miten toimit itse ja olen kanssasi samaa mieltä tuossa miten toimit. Tukistaminen on se viimeinen keino jota itse käyttäisin.
Monille tulee mieleen fyysisestä kurittamisesta vyöllä piiskaaminen tai pienestä asiasta tukistaminen mutta ei se aina ole niin. Ne tapaukset ovat asia erikseen ja ovat pahoinpitelyä tai yksinkertaisesti vanhemmilla palaa pinna liian helposti.

Olen monien kanssa samaa mieltä jotain on pielessä ja lapsien kanssa olevat aikuiset eivät aina puutu lapsien käytökseen. Se on eri asia onko kyseessä MINä keskeinen lapsi vai aidosti itseään arvostava.Olen itsekin kuullut miten lapset puhuvat toisilleen tyyliin s**nan hintti sekä pari kertaa saanut osakseni huorittelua. En sanonut mitään mutta mikään kiinnostus näitä kyseisiä tulevaisuuden toivoja kohtaan hiipui.
Kysyn vanhemmilta eikö teitä todella kiinnosta millaisia lapsistanne tulee tai millaisen kuvan he itsestään antavat? Eikö lapsien käytökseen pidä puuttua ennenkuin aikuisena tule tehtyä ne pahat mokat tai toilailtua muuten. Nykyiset lapset tulevat elämään koko elämän tekemässään yhteiskunnassa joten miettikää asiaa siltä kannalta.Ehkä teidän tulisi välittää lapsistanne tavalla mikä ei aina ole mukavaa itsellenne tai lapselle? Nyt jo opettajia painostetaan numeroiden suhteen joten teettekö sen myös ammattikoulussa/lukiossa opettajille tai työnantajalle sen sijaan että katsotte peiliin tai vaaditte lapselta? Opettakaa hyvät vanhemmat lapsenne elämään hyvällä itsekunnioituksella sekä ottamaan muut huomioon koska maailma ei ole sama kuin kotona.Käytös vaikuttaa mm. työhön, perheen perustamiseen, ystävyys suhteisiin ja kaikki-valmiiksi-ja-helpoksi periaate joutu koetukselle kun ne ensimmäiset vaikeudet tulevat. ette tule olemaan aina läsnä lastenne elämässä.

vittuuntunut mies

Lapset ovat nyky päivänä jo 6-17vuotiaisiin saakka niin ärsyttäviä että suomalaiset saisivat sallia korvapuustin jokaisesta väärin käyttäytymisestä esim: rivouksista, tupakasta, alkoholista, kiroilusta, vanhojen ihmisten kiusaaminen kuten myös kehitys vammaisten mollaus, liikenteessä koheltamisesta, ilkivallasta ja muiden vieattomien ihmisten kiusaamisesta korville saisi antaa niin että tuntuu oikein kunnolla että osaisi arvostaa ja kunnioittaa muita eikä irvistää ja heittää kamoja nurkaan.. herätkää saatanan vanhemmat ja kurittakaa perkele ei pään silittely mitään auta eikä sanominen se on jo niin moneen kertaan nähty.

äiti

Yleisesti on paheksuttavaa kurittaa koiraakin fyysisesti, mutta lapsen suhteen se sitten on ihmeen hyväksyttävää. Siis eikö oikeesti ole muita vaihtoehtoja? Eikä me aikuisetkaan toisiamme tukistella tai näpäytellä. Varmasti on muitakin tapoja pitää kuria kun näpäytellä lasta. Monien mielestä tukistelu on ok, mutta minusta olisi kyllä mielenkiintoista kuulla miten vanhaa lasta voi alkaa kurittaa? Siis mikä ihmisten mielipide siitä on.

Meillä on täällä ihan liikaa väkivaltaa, miehiä jotka hiukan kurittaa eukkojaan, perhemurhia jne. Mistä te tiedätte onko ne huonosti käyttäytyvät muksut juuri perheestä jossa ei ole väkivaltaa ollenkaan vai on ja paljon?

Henkka

Toki on muitakin tapoja kurittaa lasta. Mutta jälkikasvun ollessa kovapäinen, niin joskus mikään muu ei vaan tehoa. Tässä pitää ymmärtää ero väkivallan tekemisen ja fyysisen kurituksen välillä.
Fyysinen kuritus:
1. Ei käytetä kuin viimeisen vaihtoehtona (tai joskus toiseksi viimeisenä, kun viimeinen on tyyliin loppu päivä pimeässä saunassa yms.)
2. Ei koskaan kestä kuin hetken.
3. Ei koskaan saa aiheuttaa nautintoa kurittajalleen (kuten väkivalta tekee).
4. Lapselle tulee tehdä selväksi mistä lapsen tekemästä asiasta tämä kuritus on seurausta. Että lapsi oppii tuntemaan syy seurasu suhteen.
5. On sallittua vaan lapsen huoltajalle tai huoltajan valtuuttamalle henkilölle. Ei esim. naapurin tädille/sedälle.

Koiran kurittamiseen ei kannata verrata. Kuriton ja paha tapainen koira kun lopetetaan, jos ei sille rotia tule. Mutta sitä ennen kannattaa kyllä koiraankin soveltaa ensin pientä fyysistä kuritusta. Samat askeleet tuossa kyllä käy sovellettuna myös koiralle/muulle lemmikille.

gewfkeopf

Jos tuo kysely olisi tehty esim 25-79 vuotiaille (harvemmin 15 kesäisellä on tai ollut omia lapsia). Epäilen, että tulos olisi ollut aivan eri.

O tempora, O mores.

Kylillä näkee lopputuloksen kun kuritus on kielletty. Samalla luullaan että myös kasvatus on kielletty. Naapurin kakarat eivät edes tervehdi vaikka ovat syntymästään asti nähneet meidät. Katsotaan vain suu auki naapurin tätiä ja setää.

äiti

Koirat kasvatetaan ja opetetaan tavoille ilman väkivaltaa. Ei ole sattumaa onko niillä huonot tavat, se on kasvatuksesta ja kurista kiinni. Toimitaan johdonmukaisuudella niin kuin lastenkin kanssa. Ei niitä vaan viedä piikille jos ne ei tottele. Ja pelkät jäähyt riittää koiralle.

Toki jokaisen asia on miten lapsensa kasvattaa ja pääasia että kasvattaa. Itse kuitenkin uskon puhumiseen, jäähyihin ja väliaikasesti oikeuksien vientiin (pelit pois jne). Toki ne luunapit on nopea ja helppoa vanhemmalle ja siitä syystä monet niitä varmaan käyttää.

Minuun ei ole käytetty tukistuksia ja luunappeja. Enkä koe että olisin jäänyt mistään paitsi. Eikä ole pakotettu olemaan pimeässä. Jotenkaan en voi ymmärtää miksi pelata lasten peloilla (väkivalta ja pimeän pelko), ei niin saada lapsen luottamusta joka kuitenkin on se tärkein tulevaisuuden kannalta. Ja näihin niin vanhoina hyvinä aikoina juttuihin voin sanoa että ennen ei vaimon raiskauskaan ollut lainvastaista, mut niin ne lait ja ajat muuttuu. Aika räikeä esimerkki, mut kuitenkin perheväkivalta on suomessa aika yleistä ja ennen ollut vielä yleisempää. Ja eiköhän aina ole paheksuttu nuorisoa.

Laki on selkeä, ei tarvii tulkita mikä on fyysistä kurittamista ja mikä väkivaltaa kun lain mukaan fyysinen kuritus on väkivaltaa.

Jossain vaiheessa kun teidät lapset kasvaa niin voi olla hiukan vaikeuksia pakottaa sinne saunaan :D Eräskin väkivallan uhkaa kokenut kaveri sanoi teininä isälleen et luuletko ettet saa takaisin.

Supernannyt ja muut kauhukakara ohjelmat on hyviä siitä että ihmiset näkee muita ratkaisumalleja.

justiina

Just äsken eräs näsäviisas teini osasi olla hyvin nokkava ja epäkunnioittava äitiään kohtaan.Juu, kiinni ei saa käydä.No,mitä tehdä.Uhkailu,kiristys,pelottelu.Menipä ainakin se ärsyttävä ja uhmakas virne teinin naamalta pois nopeasti.Nyt tuo mököttää päivän pari ja sitten on unohdettu koko uhmakohtaus ja jäädään odottelemaan seuraavaa hepulia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat