ps.

Kommentit (4)

Merkitsevien, välittävien jatkuvien aikuisten läsnäolo lapsen arjessa on kehitystä parhaiten tukeva tekijä. Päiväkodit jotka tämän ymmärtävät pyrkivät myös kehittämään työtapoja joiden tavoite on tämän mahdollistaminen. Tämä merkitsee myös vanhempi-lapsisuhteen merkityksen ymmärtäminen ja sen tukeminen. Mitä pienemmästä lapsesta kyse sen tärkeämpi on tämän tiedostaminen. Toimiva omahoitaja käytäntö jossa todellinen ymmärrys, ei ainoastaan tyhjä tekninen malli, pyrkii tähän tavoitteeseen.

Tervejärki

Itse luotan enemmän persoonaan kuin koulutukseen. Äidilläni ei ole minkäänlaista koulutusta (70-luvun peruskoulu eli kansakoulu?), ja hän on kasvattanut omien lastensa lisäksi perhepäivähoitajana kymmeniä lapsia. Terveellä järjellä ja hyvällä hoidolla voidaan saadaan aikaan välillä paljon parempiakin tuloksia kuin hienolla koulutuksella.
Äidin ohjauksessa lauloimme, soitimme, kuuntelimme, luimme, askartelimme ja leivoimme. Suurimman osan ajasta leikimme itseksemme. Lopputulos: koulussa menestyvä, mutta myös muiden ihmisten kanssa menstyvä ihminen.

Tiesittehän, että lapsen aivot kehittyvät parhaiten juuri toisten lasten kanssa leikkiessä ilman aikuisen ohjausta.

Varhaiskasvattaja 30v.

"Sosionomit voivat myös toimia lastentarhanopettajina, mutta heidän koulutuksestaan vain osa liittyy suoraan lapsiin. "

Pitää paikkansa. Sosionomeilla onkin todella laaja osaaminen koko perheen kohtaamisessa. Tämän koulutuksen saaneet pystyvät auttamaan perheitä monenlaisissa arjen pulmissa ja kohtaamaan lapsen yksilönä. Sosionomit ovat erityisosaajia mm. perhetyössä, palveluohjauksessa, monikulttuurisuudessa ja vammaistyössä.

Olen ollut työssä päiväkodissa, jossa ryhmässä on kirjoilla 30 lasta. Silti tuossa ryhmässä järjestettiin pienryhmätuokioita ja pidettiin huolta, että jokainen lapsi saa yksilöityä hoitoa ja aikuisen huomiota, päivittäin.

Väitän, että nämä edellä mainitut "hyvän päiväkodin kriteerit" eivät pidä millään kohtaa paikkaansa. Kyllä se on ihmisestä kiinni, miten työnsä hoitaa. Jossei homma kiinnosta niin varmasti laatu kärsii, mutta jos on työstään kiinnostunut, lapsista innostunut ja haluaa tehdä työnsä hyvin, siihen on päiväkodissa täydet mahdollisuudet. Se kun vaan on itsestään kiinni.

ps.

... eli hoitajien motivaatio hoitaa lapsia ja aito välittäminen ja lämpö yms. Päiväkoti ei ole ensisijaisesti mikään koulu vaan päiväKOTI!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat