Vierailija

Kun jatkuvasti lukee siitä, että on tehty näitä ns. aiheettomia lastensuojeluilmoituksia tms.Eli siis vauva ja 3v kaatuivat syöttötuolin kanssa. Onneksi ei tapahtunut mitään, mutta minä säikähdin ihan järjettömästi ja soitin varmuuden vuoksi terveyskeskukseen ja kysyin, että riittääkö ihan että seurailee lapsia. Molemmat itkivät hetken ja sitten heitä jo nauratti. Vauva siis pian 9kk.Puhelun lopuksi nainen kysyi lasten nimet ja syntymäajat ja sanoi kun kysyin, että kaikki kirjataan aina ylös, jos otan uudelleen yhteyttä samasta asiasta niin tiedetään mitä on puhuttu.ALoin puhelun jälkeen miettiä, että onkohan ennenkin kysytty. Minä siis olen kerran tai kaksi aiemminkin soittanut, kun lapsi on lyönyt päänsä, että riittääkö seurailu. Olen ihan hermoheikko aina, että jos lapsille tapahtuu jotain ja sen takia mieluummin tarkistan turhaan asian terveyskeskukseta niin ei tarvi murehtia itsekseen asiaa.Ja nyt sain päähäni, että katsooko ne että "jaa tuo äiti on ennenkin soitellut.... onkohan siellä jotain vialla kun lapset on ennenkin lyöneet päänsä." Tai jotain tälläistä.Olen aika väsynyt, kun lapset on sairastelleet tällä viikolla niin mietin varmaan liikaa. :(

Sivut

Kommentit (30)

Kyse on molempien oikeusturvasta. Jos myöhemmin tulee jotain ongelmia, pystytään katsomaan mitä on asiasta kirjattu. Esim. jos lapselle tulisi myöhemmin jotain ongelmia ja te syyttäisitte terveyskeskusta siitä, että teitä ei pyydetty ajoissa näytille, asia pystyttäisiin tarkistamaan.Tuskinpa mitään lastensuojeluilmoitusta ollaan tekemässä, ihan normaaliahan lasten kaatumiset ja tippumiset on. Tietenkin, jos samoilla lapsilla on jatkuvasti jotain ruhjeita, asiaa aletaan selvittelemään.

Minä soitin muutama kuukausi peräkkäisinä viikonloppuina päivystykseen kun eka isompi muksautti kovasti päänsä vauvan päähän ja siitä panikoin ja seuraavana vkonloppuna isompi löi päänsä olohuoneen pöytään ja se piti tikata. Minäkin olin ihan varma että ollaan kohta jollain "mustalla listalla" kun joka viikonloppu on näitä päävammoja... Mutta ei ainakaan vielä ole tullut mistään mitään yhteydenottoja! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Minä olen useasti soittanut terveysneuvontaan nimettömänä, en siis ole kertonut nimeäni, ja tietoja kysyttäessä en ole kertonut niitä. Ei ole mitään salailtavaa, mutta en myöskään halua, että perheemme joutuu aiheettomaan syyniin. Tiedän nimittäin ylilyöntejäkin tapahtuneen, sillä työskentelen itsekin lastensuojelussa.
Minulle taas joku lääkäri tosiaan joskus sanoi, että on parempi kysyä kuin turhaan miettiä itsekseen jotain asiaa ja aina on parempi varmistaa. Tuntuisi hassulta alkaa pimittelemään asioita.Onko sinun mielestäsi siis minulla jotain huolta tässä asiassa? Sinänsä toki ei, että ei meillä ole mitään salattavaa, mutta voitaisiinko tuollaisten muutamien soittojen takia tehdä joku ilmoitus?

ja sen perusteella kyllä voin olla vain tyytyväinen jos tehdään ilmoitus. lastensuojeluilmoitushan ei tarkoita mitään syyttämistä. Silloin asia selvitetään ilman syytöksiä ja jos kaikki on kunnossa niin ei tule mitään seuraamuksia. Jos tuolla käytännöllä saadaan pahoinpitelijöilt älapset turvaan niin hyvä niin. Niin karua tekstiä oli eilisess äohjelmassa että pahaa tekee. Kuinka esiml isä oli meinannut heittää vauvansa ikkunan läpi ulos, lapsien käsiä laitetaan kiehuvaan veteen tai lasta poltetaan silitysraudalla. Jos epämääräiseen tapaturmaan puutuaan niin hyvä näin. se on vain kaikkien parhaaksi. Ja tietenkin vielä se puoli, mistä on mainittu, että jos tulee jatkokäyntiä ym. niin ainakin lääkäriasemalla tiedetään että asiasta on puhuttu ja on jotain pohjatietoja koneella.Ilman ilmoituksia monet pahoinpitelyt jäisivät pimentoon ja kierre jatkuu, eli ilmoituksella voidaan pelastaa lapsen henki.

tiedän tapauksen jossa äiti ei saanut syöttiksestä pudonnutta lastaan mukaan kotiinsa sairaalasta, koska hänen tarinaansa ei luotettu. Vasta kotivierailu ja sukulaisten haastattelut ratkaisivat tilanteen.

kun selityskin oli mitä ihmeellisin, suhteessa siis vamman vakavuuteen. Harvemmin olkavarren luu menee kokonaan poikki muutenkuin että on sattunut jotain vakavaa, laskenut esim pulkkamäessä ja kaatunut kovassa vauhdissa tms, meillä ihan sisätiloissa satutti "normaalissa" leikissä.ehkei lastaan pahoinpitelevä ala keksimään mitään kovin ihmeellisiä selityksiä ja siksi uskoivat, ja varmaan osittain kyselevät myös siksi, että tietävät miten on mahdollisesti murtunut, onko kaatunut päälle vai mitä, ennenkuin röntgeniin päästään.. eihän sitä päällepäin varmaan voi nähdä että onko vain sijoiltaan tai poikki (vai voiko?)en sitten tiedä, ehkä joku lääkäri osaa paremmin sanoa

Meillä taas lapselta murtui ihan tavallisissa ulkoleikeissä sääriluu. Ihan nätti pieni murtuma lopulta ja helposti kipsillä hoidettu, mutta ei meinattu millään päästä edes lääkäriin.Siis heti kohta tapahtuman jälkeen, kun soitin niin lääkäri ilmoitti, että ei voi olla murtunut, kun kyselin eikä huolinut meitä näytille. Seuraavana päivänä soitin ja sanoin, että nyt se lapsi tuodaan. Mies vei ja lääkäri sanoi edelleen, että ei todellakaan ole murtunut, mutta laittoi kuitenkin röntgeniin seuraavaksi päiväksi. Röntgenkuvista näkyi, että on nätti murtuma sääressä. Ei kyselty mitään, tietysti piti kertoa, että mitä oli tapahtunut mutta ei mitään tenttejä. Ärsyttävää, kun ei voida tarkastaa, kun äiti on huolissaan ja sanoo, että lapsi vaikuttaa siltä että jalka on TOSI kipeä. Onneksi pidin pintani.

Jos siis tosiaan tulee myöhemmin jotakin niin asiasta on tieto.Ja mielestäni on hyvä ihan seurannankin kannalta. Jos jossakin perheessä toistuvasti lapsille sattuu outoja vahinkoja / onnettomuuksia, on se aiheellista tutkia. Ja jos teillä ei ole asiassa mitään hämärää, niin ei sen pitäisi sinua vaivata.Mutta jos jossakin perheessä valvonta ei ole riittävää eikä lapsista huolehdita tai on päihteiden liikakäyttöä tai vanhemman sairaus estää huolenpidon, niin hienoa jos tuon kautta asiaan voitaisiin puuttua.Ja faktahan on, että ei ne siellä tk:ssa TIEDÄ onko lapsellasi joku hätä. Jos ne sanoo että seuranta riittää, ei se takaa mitään. BTW.

Nimittäin meidän alle 1 v:lla tuli pieni hiusmurtuma, kun isompi sisarus kaatoi rattaat, joissa pienempi istui, ja pikkuinen kaatui maahan rattaineen kätensä päälle.Vietiin lapsi hädissään lääkäriin, käsi kuvattiin röntgenissä, ja murtuman vuoksi laitettiin lasta. Lääkäri kyllä kovasti mittaili meitä (varsinkin miestäni) katseillaan ja oli aika kylmän tuntuinen. Tuolloin se tuntui kurjalta, mutta jälkeenpäin sitten tuli mieleen, että ehkä hän mietti kovasti, ollaanko me "niitä vanhempia"...

Toisaalta oli hassua, että lääkäri ei olisi millään meinannut uskoa, että murtumaa olisi, ja kuvasikin vähän niin kuin väkisin. Vaikka itse olin todella huolissani, kun lapsi ei pystynyt tarttumaan, ja itki aivan tuskissaan kun yritti liikuttaa sormiaan.Mutta ei toisaan meille ainakaan tullut tietoa mistään, että olisi lastensuojeluun laitettu ilmoitusta. Ja käsittääkseni, jos sellainen olisi laitettu, kai siitä meille olisi kerrottu! :o

Ei ketään sentään syynätä ja lastensuojeluilmoitusta ei todellakaan tehdä rutiinisti. Totta kai kaikki yhteydenotot kirjataan, se on oikeuturvaa ja tekee asioista paljon helpompaa. Ajattelepa ap, jos tuo henkilö ei olisi kirjannut tapahtumia, sitten olisitte myöhemmin menneet vaikka tk:n iltapäivystykseen kun lapsi on alkanut voimaan pahoin saamansa aivotärähdyksen vuoksi, missään ei näkyisi mitä on tapahtunut ja että olette todella olleet yhteydessä ja kyselleet neuvoja jo aiemmin ettekä laiminlyöneet lastenne hoitoa! On siis kyse myös teidän oikeusturvasta.

Lukekaa lastenlääkärin viesti.

T. toinen lääkäri

Lainaus:

onko kukaan viela sanonut, mutta aivan jokaisen soiton jalkeen kirjataan potilaan (oli siis aikuinen tai lapsi) koneelle. Jos nain ei tehtaisi ja seuraavan kerran vanhemmat ottaa yhteytta ja koneella ei ole tietoja, niin hoitaja voi joutua edesvastuuseen huolimattomuuden vuoksi. Samalla lailla aina kun hoitaja joutuu esim. laittaa laastarin pikkuhaavaan, tama kirjataan koneelle. Terveydenhuoltoalan kaytanto.
Joo onhan tämä selvä, että näin tehdään.Tosin kun minä soitin lapsen kuumeesta ja kyselin enterorokosta niin ei kyllä kysytty lapsen nimeä silloin joten ei taatusti laitettu minnekään ylös. Ja puhuin vieläpä lääkärin kanssa, hoitaja yhdisti lääkärille.

No minä nyt en sentään puhunut mistään murtumista! Lapsella tai siis kummallakaan ei ole mustelmaa eikä edes naarmua missään. Kyse oli siis puhtaasti säikähdyksestä tänään. Onneksi.Mutta kyllähän lapset itseään muksii ja meillä ainakin tuo keskimmäinen on jotenkin erityisen tapaturma-altis. Tai sitten se tuntuu siltä, kun esikoinen on yltiövarovainen.

Lainaus:

ensiapuun kun mentiin ja kyselivät miten on tapahtunut, niin mulla oli niin eriskummallinen selitys sille että ihmettelin miten eivät alkaneet kyselemään enemmänEhkä selitys oli niin eriskummallinen, ettei voinut olla keksitty :D
Ei kuulosta kovin hyvältä. Mikä ihmeen selitys? Mitä piti selitellä?

Mikset puhunut totta? Lasten luut eivät ihan itsekseen katkeile...Toivottavasti saat mitä ansaitset.

onko kukaan viela sanonut, mutta aivan jokaisen soiton jalkeen kirjataan potilaan (oli siis aikuinen tai lapsi) koneelle. Jos nain ei tehtaisi ja seuraavan kerran vanhemmat ottaa yhteytta ja koneella ei ole tietoja, niin hoitaja voi joutua edesvastuuseen huolimattomuuden vuoksi. Samalla lailla aina kun hoitaja joutuu esim. laittaa laastarin pikkuhaavaan, tama kirjataan koneelle. Terveydenhuoltoalan kaytanto.

Väärässä olet! Kaikki murtumat alle 1v. on ilmoitettava lastensuojeluun,näin sanoi Tayssin lääkäri.

Eri asia jos tapahtumalle on todistaja, mutta jos todistaja puuttuu niin heikoilla on.

Varmasti on ihan kiva tulla syytetyksi, kun ei voi todistaa syyttömyyttään.

Eikä kyllä lastensuojelukaan voinut todistaa syyllisyyttä.

Vanhemmillekkin pitäisi taata juridinen oikeus saada korvausta, jos aiheetta syytetään.

On todella loukkaavaa ja satuttaa aivan hirveästi tulla syytetyksi lapsen pahoinpitelystä, vaikka kyseessä silkka tapaturma.

En unohda asiaa koskaan. Sain siitä ikuisen trauman ja liiallinen suojelus kynnys kasvoi.

Lainaus:

Lainaus:

Minä olen useasti soittanut terveysneuvontaan nimettömänä, en siis ole kertonut nimeäni, ja tietoja kysyttäessä en ole kertonut niitä. Ei ole mitään salailtavaa, mutta en myöskään halua, että perheemme joutuu aiheettomaan syyniin. Tiedän nimittäin ylilyöntejäkin tapahtuneen, sillä työskentelen itsekin lastensuojelussa.
Minulle taas joku lääkäri tosiaan joskus sanoi, että on parempi kysyä kuin turhaan miettiä itsekseen jotain asiaa ja aina on parempi varmistaa. Tuntuisi hassulta alkaa pimittelemään asioita.Onko sinun mielestäsi siis minulla jotain huolta tässä asiassa? Sinänsä toki ei, että ei meillä ole mitään salattavaa, mutta voitaisiinko tuollaisten muutamien soittojen takia tehdä joku ilmoitus?
No ei teillä mitään huolta ole, jos teillä kerran asiat kunnossa :) Hyvä että soitit, parempi se on tarkistaa.

Kun vanhempi poikani aloitti päiväkodissa, niin vannoin että mä en ole se hankala vanhempi, joka heti valittaa yhdestä ja toisesta. Mutta sitten kun poika oli kolmatta päivää hoidosta ja katsoin hänen päätään, niin kallossa oli lommo!No minä kysyin tietty päiväkodin henkilöiltä, että mistä se on tullut ja kukaan ei

tiennyt. Kysyin, että onko poika itkenyt niin kukaan ei muistanut. No tietty nappasin miehen kanssa pojan mukaan ja vein sitten Ruusulaan, jossa lääkäri totesi, että ei muuta kuin röntgenkuvaan ja sitten kun sieltä tultiin, niin lääkäri sanoi, että mistä se on tullut, johon totesin, että en todellakaan tiedä. Lääkäri selitti minulle, että kai ymmärrät, että jos tarina ei täsmää, niin lapsi otetaan meiltä pois.Siinä vaiheessa kyllä hivenen jo mietitytti koko juttu, että mitenkäs me oltaisiin voitu todistaa, että lommo oli tullut päiväkodissa, jos päiväkoti ei ollut koko lommoa koko päivänä huomannut (tai ainakin väitti ettei ollut huomannut), niin sinnepä olisi jäänyt poika tutkittavaksi, että mitä sille on ja missä tapahtunut. No, ei löytynyt pään sisältä mitään ihmeellistä onneksi ja lommokin oikeni vähin erin itsekseen. Periaatteessa olen sitä mieltä, että kaikki tapaukset, joissa voidaan yhtään epäillä, että lapsia voidaan pahoinpidellä, pitää tutkia, mutta tuo, että meiltä oltaisiin voitu viedä poika pois päiväkodissa tapahtuneen takia veti kyllä aika hiljaiseksi.No jäi aika lyhyeksi se mun "kiltin vanhemman rooli" päiväkodissa ja marssin tuosta asiasta toki keskustelemaan päiväkodin johtajan kanssa ja laskettiin, että oliko ollut riittävästi hoitajia paikalla yms.

Minä taidan olla ainut tässä maassa, joka alkaa säikkyä tälläistä. Mutta minä olenkin se, joka pelkää odotusaikana listeriaa ja pesee liikaa käsiään. Ihan normaali siis olen muuten, mutta hieman luulotautinen.

Lainaus:

ja sen perusteella kyllä voin olla vain tyytyväinen jos tehdään ilmoitus. lastensuojeluilmoitushan ei tarkoita mitään syyttämistä. Silloin asia selvitetään ilman syytöksiä ja jos kaikki on kunnossa niin ei tule mitään seuraamuksia. Jos tuolla käytännöllä saadaan pahoinpitelijöilt älapset turvaan niin hyvä niin. Niin karua tekstiä oli eilisess äohjelmassa että pahaa tekee. Kuinka esiml isä oli meinannut heittää vauvansa ikkunan läpi ulos, lapsien käsiä laitetaan kiehuvaan veteen tai lasta poltetaan silitysraudalla. Jos epämääräiseen tapaturmaan puutuaan niin hyvä näin. se on vain kaikkien parhaaksi. Ja tietenkin vielä se puoli, mistä on mainittu, että jos tulee jatkokäyntiä ym. niin ainakin lääkäriasemalla tiedetään että asiasta on puhuttu ja on jotain pohjatietoja koneella.Ilman ilmoituksia monet pahoinpitelyt jäisivät pimentoon ja kierre jatkuu, eli ilmoituksella voidaan pelastaa lapsen henki.
Minä en katsonut tuota ohjelmaa eilen, koska olen niin herkkä että saan vain huonon mielen niistä, vaikka asia tärkeä onkin. Mutta hetken se oli tuossa taustalla auki ja kuulin juuri tuosta silitysrautajutusta ja käden laittamisesat kiehuvaan veteen ja mietin, että millainen vanhempi tekee niin. Siis millainen ihminen ylipäätään tekee kenellekään niin. Vaikka olisi kyseessä aikuinen niin miten kukaan voisi tehdä jotain niin kauheaa toiselle. :(

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat