Lapsille ajankulua - tehkää sokerilinna!

Vierailija

Olen vuosia tehnyt lasten kanssa sokeripaloista lautaselle mahtuvan linnan. Aikuisen apua tarvitaan näyttämään ja lisäliiman valmistukseen, mutta sittenlapset jatkavat oman näkemyksensä mukaan.Tähän linnaan voi sitten laittaa tuikun palamaan, raoista näkyy valoa mukavasti hämärässä. Jo lähes 3-vuotiaskin on ollut samassa pöydässä tekemässäomaansa, se voi jäädä ensimmäiseen kerrokseen, mutta tehty kuitenkin ja seuraavana vuonna jaksaa korkeamman.Tarvitaan palasokereita, sekä pölysokeria liimaamiseen. Astiaan sekoitetaan runsaasti pölysokeria sekä vain tilkka kerrallaan vettä sekoittaen. "Liima" ei saaolla liian löysää ja lisätään pölysokeria jos tarve. Tekemällä saa tuntuman.Kastetaan sokeri "liimaan" ja kiinnitetään alustaan, johon linna halutaan tehdä. Lautaseen tms. mutta tuikun kanssa tulen kestävään. Liimataan näin ympyränmuotoon, jättäen pienen raon, ei ihan umpeen, ikään kuin sisäänmeno.Seuraava kerros päälle, yksi pala tulee kahden alemman päälle, ei siis pala palan päälle, jotta rakoa jää. Ensikertaa tekevät ja pienemmät tekevät omannäkemyksensä mukaan ja ihan OK, sillä linnat muuttuvat iän mukaan. Viimeiseen kerrokseen voi "pala sinne toinen tänne" kuten ehkä oikeassakin linnasa.Kannattaa valutella lusikalla liimaa ulkopulelle että varmasti pysyy kiinni. Näyttää jääpuikoilta.Kun linna on kuivunut on se erittäin pitävä liimauskohdistaan. vaatii kunnon kuivumisen. Päälle ja ympärille sihdin läpi pölysokeria lumeksi.Ulkopuolelle voi laittaa koristeita, mutta silloin ei voi pitää tuikkua.Meillä lapset ovat pitäneet rakentelusta niin, että joskus kesälläkin halusuvat tehdä.Mukavia rakenteluhetkiä, linna on kaunis joulukoriste valoineen... Kummeille ja mummeille tuliaseksi...

Kommentit (14)

Kapeneeko se ylöspäin vai pysyykö tasaisena? Sillä jos pysyy tasaisena, silloinhan jokaiseen kerrokseen menee yhtä monta sokeria, asetellaan ne miten vain...Onko jokaisen sokeripalan välissä rako, vai ovatko kiinni toisissaan?

Eli kannaattaako ne asetellaa niin, että kapea sivu on lautaseen päin, jolloin yksi kerros on hieman korkeampi... Vai niin että levein puoli on alaspäin, jolloin kerros on aina matalampi, mutta olettaisin, että hieman tukevampi?

Olen lasten kanssa ja itseksenikin tehnyt linnoja niin että katto on auki. Yksi kätevä lapsi teki tosi korkean tornin minisokereista, jotka ovat millilleen saman kokoisia.

Pysyi hyvin pystyssä, siinäkin katto auki mutta hyvän näköinen. Kuinka sitten lasketaan tuikku sinne, saimme kyllä.Täytyy vain muistaa pakssulla liimalla ja valella lirutellen lusikalla liitoskohtia. Suippoa voi yrittää, antaen vaikka alaosa kuivua seuraavaan päivään ja jatkamalla.

Tertveisin vinkin lähettäjä.

Linna ei sula vaikka tuikku on sisällä. Liimauksen annetaan kuivua, jolloin siitä tulee tosi pitävää. Tehdessä seoksen tulee olla paksua, melkein puuromaista ja tosiaan kannattaa valella lusikalla vaikka painamalla liimaa kiinni. Kerran ajattelin pussissa säilyttämäni linnan käyttää vappusimaan, niin eihän linnaa saanut rikki millään. Keitin vedessä niin jotenkin suli.

Terveisin vinkin laittaja.

Kuinka paljon palasokeria tarvitaan esim. ruokalautaselle mahtuvaan linnaan... Mietin tässä löytyiskö tarpeeksi materiaalia, jos vaikka nuo pojat tekis muutakin iltasella kuin kisuasu keskenänsä :D

Sokereita menee sen mukaan kuinka ison tai korkean llinnan tekee. Pieni lapsi tekee matalan ja jos lautaseeen liimaa yhden kerroksen niin ei montaa.Kerroksiin menee kerta kerralla vähemmän, koska kerros aloitetaan yksi kahden päälle jne.Pölysokeria kannattaa varata paljon ettei linna hajoa ohueen liimaan. Paketti Sirkkua tai Pulmua riittää useampaankin linnaan, ja palat ovat kivasti aidon näköisiä "kokkareita" kun eivät ole millilleen saman kokoisia kuten minipalasokerit. Tänään aion minäkin tehdä noista mineistä kun niistä saa niin siistin tuikulle. Ihan kummalla tyylillä vaan, tehdessä näkee ja huomaa. Lasten tekemät ovat jotenkin luonnollisia.

Terveisin vinkin antaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat