Imelletyn perunalaatikon tekijät - siirapilla vai ilman? Ja miksi?

Vierailija

Itse olen aiempina vuosina laittanut siirappia ja nyt mietin, uskaltaisinko jättää pois.

Kommentit (12)

Ilman siirappia sen vuoksi että se ei mielestäni kuulu perunalaatikkoon.Olempa sukulaisilla syönyt sellaistakin "imellettyä" perunalaatikkoa, jossa rutkasti siirappia mutta jäi sitten imellyttäminen väliin. Eli siis paistettua perunamuusia siirapilla ja sitä sitten kutsuttiin imelletyksi. Imelyttäminen ohjeen mukaan kuulemma turhaa kun siirappi hoitaa makeuden.... huoh.Aito hämäläinen imelletty laatikko on todellakin erilaista kuin siirapilla maustettu perunamuusi. Koostumuskin aivna erilainen. Imelletty on todella löysää, melkein lusikkaruokaa.

Me sekä imellytämme, että terästämme siirapilla. Ja muutamalla muulla mausteella. Matildaa olemme käyttäneet. Perunalaatikko on tosi löysää, ei ollenkaan muusimaista.Perimätiedon mukaan paras imelletty perunalaatikko tulee paleltuneista perunoista :)

Mutta onnistuuko se miten, se on aina vähän arpapeliä meillä. Riippuu perunoista, imellyttämislämpötilasta ym, mutta minä teen sen ilman siirappia.

Siis se makeahan saa sen imeltymisen aikaan.En tiedä muiden perunalaatikoista, koska en ole muiden maistanut. Meillä tehty samalla ohjeella jo isoisovanhempien aikaan.Kokeile, niin sitten tiedät.

Tosin ei minusta pikku loraus siirappia mikään kardinaalivirhe ole. Varmistaa ehkä vain paremmin lopputuloksen.Äitini oppien mukaan pitää käyttää tiettyä perunalajiketta, tosin nyt en muista mitä. Perunat kuoritaan kuumina ja tosiaan riittävän lämpimään paikkaan imelymään yön yli. Äidin opeille olen onnistunut tekemään hyvää laatikkoa. Tänä vuonna tosin meillä ei tehdä laatikoita ollenkaan vaan nautitaan ne mummolassa.

Jussi

Perunalaatikon imeltymisestä. 

1. VESI. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään lämmintä vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen. "Kuiva" sose ei imelly.

2. JAUHO. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. 

3. LÄMPÖTILA. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

4. AIKA. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.  

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Siis se makeahan saa sen imeltymisen aikaan.

En tiedä muiden perunalaatikoista, koska en ole muiden maistanut. Meillä tehty samalla ohjeella jo isoisovanhempien aikaan.

Kokeile, niin sitten tiedät.

Ei saa!

Imeltymisen saa aikaan kun jauhon alfa-amyylaasi pilkkoo noin 75 asteessa tärkkelystä dekstriineiksi ja beetta-amylaasi pilkkoo 65 asteessa tärkkelystä maltoosiksi. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tosin ei minusta pikku loraus siirappia mikään kardinaalivirhe ole. Varmistaa ehkä vain paremmin lopputuloksen.

Äitini oppien mukaan pitää käyttää tiettyä perunalajiketta, tosin nyt en muista mitä. Perunat kuoritaan kuumina ja tosiaan riittävän lämpimään paikkaan imelymään yön yli. Äidin opeille olen onnistunut tekemään hyvää laatikkoa. Tänä vuonna tosin meillä ei tehdä laatikoita ollenkaan vaan nautitaan ne mummolassa.

Kaikki perunalajikkeet imeltyy kun imeltäminen aloitetaan sekoittamalla jauho 78 asteiseen vedellä ohennettuun soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat