Lapsi rupesi kyselemään kuolemasta, kun kerroin miksi joulua vietetään.

Vierailija

Auttakaa mitä pitäisi tehdä, mitä pitäisi kertoa lapselle. Lapsi on vasta juuri täyttänyt 4v. Kerroin miksi joulua vietetään, eli että on Jeesuksen syntymäpäivä. Lapsi innostui ja alkoi kysellä missä Jeesus nyt on. Kerroin, että Jeesus eli kauan kauan sitten kun meitä ei ollut vielä olemassakaan, ja että on nyt kuollut ja mennyt taivaaseen. Sitten lapsi alkoi kysellä taivaasta ja kuolemasta...yritin mahdollisimman yksinkertaisesti ja lapsen tason mukaisesti sanoa vaan, että kun ihminen tulee vanhaksi mummoksi tai papaksi, silloin kuolee ja pääsee taivaaseen. Että jokainen kuolee joskus. En pystynyt tässä vaiheessa kääntämään keskustelua mihinkään muualle, lapsi vaan kysyy ja kysyy lisää...Rupesi kyselemään miten sinne taivaaseen pääsee ja eikö hän mene siitä rikki kun hän ampaisee sinne (varmaankin raketilla kuvitteli menevänsä) ja että mitä meidän kodille sitten käy jos me mennään taivaaseen. Meinasi itsellä tulla ihan tippa silmään, kun lapsi sanoi haluavansa ottaa rakkaan unilelun sinne taivaaseen mukaan, ettei se jää tänne. Sitten kyseli vielä, saako siellä ruokaa ja kuka sitä antaa, taikooko sitä joku ,tuleeko sinne taikuri...Lopuksi lapsi sanoi vielä nukkumaan mentäessä, että haluaisi että sinne taivaaseen tulee taika-auto joka vois viedä hänet takaisin kotiin.Lapsi rakastaa pohtimista ja hänellä on valtava kyselykausi. En silti odottanut, että kyselisi noin paljon. Nyt pelkään, että lapsi on ahdistunut tuosta kuolemasta ja taivaasta, kun kyseli siitä niin paljon. Mitenkä tuon asian voisi selittää lapselle niin, ettei siitä jää kauheita ajatuksia mieleen? Kaikki lähti siis pelkästään siitä, että kerroin miksi joulua vietetään. Ei olisi näköjään pitänyt...Oletin vain, että Jeeuskin olisi jollain tavalla tuttu juttu, koska lapsi käy seurakunnan kerhoakin. Kotona näistä asioista ei ole aiemmin puhuttu.

Kommentit (4)

Meillä on käyty noita keskusteluja jo yli puoli vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Meillä kuolemakeskustelut lähtivät hautausmaasta, ja nyt meidän 4v. kertoo iloisena kaikille että ihmisestä jää jäljelle vain luuranko ja sielu menee taivaaseen. Olemme keskustelleet asiasta paljon eikä lapsi ole ahdistunut asiasta. Asia olisi ehkä vaikeampi selittää jos ei itse usko kuoleman jälkeiseen elämään. Meillä on vastattu rehellisesti kysymyksiin myös ruumiin hautaamisesta arkussa tai tuhkauksesta. Lapsen ukki nimittäin tuhkattiin, joten asia tuli puheeksi.

tositositositositosi sairasn, kuolee ja Taivaan Isä kantaa taivaaseen enkelien luo. Itse uskomme Jumalaan ja meille on luonnollista kertoa lapsillekin noin. Jos emme uskoisi, en oikeasti tiedä miten raaskisin lapsille sanoa, että ihmisen elämä vain loppuu kuolemaan ja piste.

Enpä usko, että lapset aivan kauheasti ahdistuvat, kun jutellaan kuolemasta yleisellä tasolla. Noin pieni ei vielä tajua kuoleman lopullisuutta, eikä yleensä ajattele asiaa omaa elämää koskevaksi - kun kerran yleensä vasta sitten vanhana kuollaan. Rehellinen ja lapsen ikään sopiva keskustelu on mielestäni ok. Mitä sitten kuoleman jälkeen- kysymyksiin sanon itse (vähän vanhemmille), että asiasta on monta käsitystä, mutta minun mielestäni elämä päättyy kuolemaan, enkelit ovat vain kaunista satua..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat