Onko muita, jotka ylittäneet rakennusbudjetin reippaasti, miten selvisitte?

Vierailija

Elikkäs meillä on lähes valmis omakotitalo ja siihen jo kertaalleen otettu lisälainaa ja nyt pitäis välipäivinä hakea yhä lisää. Varmaankin lähdimme liikkeelle hieman liian optimistisella budjetilla, mutta vastaan tuli pari pahaa takaiskua pohjarakennuksen aikaan, samoin kaavamuutos kesken rakentamisen aiheutti lisämenoa. Suurin ylityksen aiheuttaja on kuitenkin mieheni, joka on ollut paljon pois töistä, kun muka rakentaa itse ja säästää näin palkkansa, mutta kuitenkin on pakko olla joku timpuri kaverina, no eipä siitä säästöä tule pelkkää tulomenetystä. Mutta ei millään ymmärrä ei, ylitys on kuulemma minun vika, kun minähän ne laskut maksan, just joo. Hän on kuitenkin sellainen, että on vaikea sanoa vastaan, kun hän menettää hermonsa, tätä piirrettä ei ollut ennen rakentamista. Vaikka yhdessä ollaan oltu liki 20 vuotta.En ylipäätään halunnut rakentaa, mutta kun asuimme niin kauan vanhassa talossa jossa oli ihan liian paljon vikaa niin päätimme sen myydä, kun sille löytyi ostaja. Minä olisin vain ostanut uudemman, mutta mies halusi ehdottomasti rakentaa. No kai minäkin sitten innostuin, kun mies niitä laskelmiaan näytti ja itsekin laskin, että kyllä tästä selvitään. No lisää lainaa on jouduttu ottamaan 45 000 euroa, joka vie nyt talouden kuralle, samoin minä menetin työpaikkani aika yllättäen ja vielä en ole löytänyt uutta tilalle, pienellä paikkakunnalla se ei ole niin helppoa.Miten olette kestänyt lainojen tuoman paineen ja murheen siitä, että uutta kaunista kotia ei ehkä saadakkaan pidettyä. Lasten puolesta tuntuu niin pahalta, he kun ovat kodista niin haltioissaan. Saisimme ehkä lainat juuri ja juuri lyhennettyä, mutta mitään ylimääräistä ei tarvitsisi kyllä haaveilla enkä tiedä haluanko sellaista elämää, että jokainen euro pitää miettiä.Vielä tiedoksi, että emme rakenna mitään ökytaloa, vaan ihan tavallista perustaloa, jonne kaikki kuusi perheenjäsentä mahtuisi ja jossa äidille viimein olisi kunnon eteiset ja kodinhoitotilat kun vanhassa ei ollut kumpaakaan. Mutta ei tämäkääm hääviä ole, joka ilta vuodattaa kyyneleitä tulevaisuuden pelossa. Ehkä kaikki meneekin hyvin ehkä ei, mutta ihmettä sitten tehdään, kun asunnon myyntikään ei laman iskiessä ole varmaa.

Kommentit (13)

koeta pitää mieli positiivisena, edes lasten vuoksi, anna heidän iloita rauhassa uudesta kodista niin kauan kuin se on mahdollista. Juttele asiasta vasta sitten, jos tai kun siltä näyttää ettei kotia saadakkaan pidetyksi, turha lapsille sellaista murhettä sälyttää niskoille. Mun sisko kanssa rakensi ja budjetti ylittyi enemmän kuin teillä saivat kuitenkin pankin kanssa soviteltua maksuaikaa, ovat selvinneet ihan mukavasti.Ei auta yhtään vaipua synkkyyteen, jospa se työpaikkakin jostain löytyisi se varmasti helpottaa tilannetta. Varmasti tämä epävarma aika ja jatkuva lamasta jauhaminen lisää epävarmuuden tunnetta ja minuakin aikanaan ahdisti juuri tuossa lähes muuttovaiheessa, kadutti ja hirvitti, miten tässä selvitään minusta se on aika yleistä. Onhan talonne myyntiarvo kuitenkin suurempi kuin velkanne määrä, se antaa jonkinlaista turvaa, kun tietää ettei myynnin jälkeen jää velkoja mielellään saisi olla varaa pieneen arvonlaskuunkin, kun asunto markkinat tosiaan näyttää vähän huonolta.Tsemppiä! Ehkä kaikki ei ole aivan niin synkkää kuin miltä nyt näyttää

nyt heti!. Molemmat te olette asialla ja tosien syytteleminen budjetin ylityksestä on pelkkää vastuun pakoilua. TOdennäköisesti te olette molemmat "mokailleet" ja tehneet alunperin tarkoitettua kalliimpia päätöksiä, mutta sen päätöksentekijän puoliso on samaan aikaan syyllinen siihen, että on antanut toisen tehdä hölmöjä päätöksiä. Kun pariskuntana rakennetaan yhteistä projektia, siinä ei kukaan tee päätöksiä yksin. Siksi niistä ei voi vain toista syyttääkään! Sitäpaitsi se syyttely ei auta mitään, se vain syö teidän työtehoa ja jaksamista.Toinen asia on, että lopetat sen iltaisin itkeskelyn. Nyt heti senkin. Ei siitäkään ole kuin haittaa, lapsille etenkin.Mitä tulee tulevaisuuteen ja talon mahdolliseen myymiseen, niin onhan se mahdollista, että teidän täytyy se myydä. Mutta hei, ei se nyt mikään katastrofi ole. Ihmiset myyvät talojaan ja asuntojaan koko ajan. Mekin ollaan myyty jo kolme, vaikka jokainen rakennettiin "itselle". (Rakentamisesta on jotenkin tullut elämäntapa kun mies on ammattilainen.) Juuri nyt ei ole myynnin kannalta mikään paras mahdollinen tilanne, mutta parin vuoden sinnittelyn päästä kauppa alkaa taas käydä. SInähän sanoit, että selviätte lainoistanne juuri ja juuri ja euronjen laskentaa jaksaa hyvinkin pari vuotta, jos tietää sen aikanaan loppuvan. Vaikkeivät hinnat nousisi ihan viime keväisiin, saatte valmiinä myytävästä talosta todennäköisesti silti enemmän kuin rakennuskustannukset (ette ehkä ihan kauheasti enemmän, mutta vähän, ja velat pois kuitenkin).Ja mitä tulee tutavien kommentteihin, en usko niitä tulevan. Koska talonmyyjiä on tosiaan muitakin. AInahan kommentoijille voi selittää, että tämä oli ihan järkevä ratkaisu. "Talosta saikin hyvän hinnan, (ei tarvi sanoa, minkä hinnan), tai oli tarve muuttaa toisenlaiseen (en mä tykännyt pihatöistä), piti muuttaa parempien koulujen alueelle tai kokonaan toiselle paikkakunnalle - vaikka sun töiden perässä). EI niistä kommenteista kannata huolehtia!

pari vuotta sitten jolloin hinnat rupesivat nousemaan rajusti. Samaan aikaan mieheni joutui työttömäksi 5kk ajaksi - tuo vähän heikensi tilannetta vaikka häne hyödynsikin ajan raksalla. Jouduimme "syömään" raksarahoja ja kun hän meni takaisin töihin otimme 25k€ lisälainaa. Pikkusumma (vain 3,5%) talon todellisesta arvosta, eikä muuttanut edes kuukausierää (jatkoimme vuodella tai parilla maksuaikaa). Ei lainan asumiskuluja pidä ajatella ollenkaan, on helpompi elää! Kun jossain on pakko asua niin mielummin maksamme kaikkineen 1900€/kk isosta uudesta talosta kuin vuokraa melkein puolta pienemmästä rivarista tällä seudulla. Itselleenhän sitä maksaa.Sen verran seuraan kustannuksia että lasken missä vaiheessa kuoletus+korko+rakennuskulut saavuttaa tämänhetkisen myyntihinnan. Silloin ollaan kipupisteessä, mutta sellaista hetkeä tuskin tulee - tällä hetkellä lähes 10 vuoden päässä.

Mieheni oli laatinut hyvin tarkat suunnitelmat kuluista, siis supertarkat, ja silti jouduimme hakemaan lisälainaa 1-2 kertaa, en muista. Mitään takaiskuja ei edes tullut, mutta tietyt asiat vain aiheuttivat paljon enemmän kustannuksia kuin etukäteen osattiin laskea (räjäytysten jälkeiset maansiirrot).Yöunet menisivät, jos tietäisin, paljonko meillä on lainaa. En voi ajatella asiaa...Tsemppiä teille raksaprojektiin ja pidä mielessä, että asioilla on tapana järjestyä. Ja jos vain on tarpeeksi kova tahtotila, niin kyllä aina löytyy ratkaisu.

kun pienellä budjetilla rakennettu. Yli ei ole menty, jos on meinannu, niin vaatimustasoa madallettu. Omakotitalo ja mökki itse rakennettu.Mulla on sellanen tunne, että aina selviää jos on tahtoa ja halua. Asioilla on taipumus järjestyä.Saanko kysyä paljonko teillä on lainaa otettu? Meillä silloin aikoinaan taloon 400tuhatta markkaa ja mökkiin pari vuotta sitten 60tuhatta euroa.

Mitä tarkoitat tällä:Sen verran seuraan kustannuksia että lasken missä vaiheessa kuoletus+korko+rakennuskulut saavuttaa tämänhetkisen myyntihinnan. Silloin ollaan kipupisteessä, mutta sellaista hetkeä tuskin tulee - tällä hetkellä lähes 10 vuoden päässä.

[/quote]
Tuleva talonrakentaja tässä kyselee!

mutta rakennettiin ihan liian hulppea ja meille kallis, eikä sitten saatu pidettyä. Jouduttiin laittaa aika pian muuton jälkeen se myyntiin. Luojan kiitos se meni kaupaksi aika pian ja saatiin omat pois, hieman jäi ylikin. Nyt asutaan ihan ok talossa jolla ikää noin 15 vuotta. Tottakai harmitti myynti ja itkin varmaan enemmän kuin ikinäni ennen sitä, mutta nyt kun asiasta on kulunut muutama vuosi, osaa asioita katsoa oikeasta perspektiivistä. Mikä kuitenkin tärkeintä perheenä selvittiin, kukaan ei sairastunut tai kuollut. Kumpa silloin oltaisiin osattu suhteuttaa tulot paremmin lainan määrään eikä olisi hamuttu enemmän, niin ehkä oltaisiin saatu koti pidettyä.Jos joudutte myymään niin kannattaa jo ennalta varautua muutamiin ilkeisiin kommentteihin siitä miten sitä pitää uusi talo saada vaikkei varaa olisikaan, anna niiden puheiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Osa ihmisistä taasen on aidosti pahoillaan kodin menetyksestä, mutta minusta enemmän törmättiin noihin selän takana naurajiin.

Pohjatyöt nielivät tuplasti suunnitellusta, yllätyksiä todellakin tuli eteen.

Jo suunnitteluvaiheessa tehtiin päätös, että mikäli jokin menee pieleen ja joutuisimme tulevasta talosta luopumaan, ei se kaataisi maailmaa. Nyt elellään rahallisesti äärirajoilla vain toisen tienatessa leipää pöytään, vielä kuitenkin pystytään laskut maksamaan eikä ruokakaupassa tarvitse maitolitran hintaa katsoa.Tulevaisuudesta ei voi olla mitenkään varma. Jos lainojen korot nousevat edellisen lama-ajan tasolle tai jotain muuta ihmeellistä, emme pystyisi lainoja maksamaan vaan joutuisimme myymään uuden talon. Siinä sitä aloitettaisi alusta. Seuraava talon rakennus onnistuisi tehokkaammin, koska osaamme molemmat nykyisin aika monta työtä ja isoimpana etuna osattaisi paremmin pitää langat käsissä kaikenmaailman kusettavien urakoitsijoiden kanssa.

Mutta sovimme jo rakennusaikana, että nostamme lainaa 195 000e ja sen mitä emme sillä saa, ostamme pikkuhiljaa myöhemmin. Lainat riittikin itse rakentamalla ihan hyvin, tai siis paremmin kuin aikaisemmin kuvittelin. Loput mitä jäi muuttomme jälkeen puuttumaan, olemme ostaneet pikkuhiljaa palkkarahalla. Mies on välillä tehnyt ylitöitäkin sen vuoksi, mutta nyt reilu puolitoista vuotta asumisemme jälkeen, olemme ostaneet kaiken mitä jäi puuttumaan. Rahaa on palanut noin 15000e. Joku muu ehkä olisi ottanut lainaa lisää, mutta me emme halunneet. Jos talo olisi tehty myyntiä varten, tämä ei varmaan olisi ollut järkevää, mutta me rakensimme ajatuksella: tässä nyt asutaan ja on loppu elämä aikaa.

Nyt jo vähän pirteämmällä mielellä, kävin siivoilemassa rakennuksella ja yritin valaa itseeni uskoa, että kyllä se tästä. Meillä tosiaan kanssa noiden pohjien kanssa tuli ongelmia ja aluksi olisimme rakentaneet lähelle tietä, mutta tulevan kaavoituksen vuoksi jouduimmekin tekemään kahteen kertaan pihatien ja siitä tuli yli 60metrin mittainen sen aiotun 10 sijasta. Samalle alueelle rakentaa kaksi muutakin ja heidänkin budjetiti ovat menossa 30 - 45 000 yli juuri näistä tontti ja kaava ratkaisuista.Mielestäni olemme olleet järkeviä, kaikki alennus myynnnit on sisustusmateriaaleja hakiessa koluttu, kaapistot kilpailutettu kahdeksalla firmalla samoin muut isot jutut toki teetetty tarjousten perusteella. Eihän meilläkään olisi tuo miehen töistä pois olo haitannut, jos silloin olisi voinut joko laittaa timpurin kotiin tai sitten olisi ollut niin hyödyksi, että miehen työpanos olisi huomattu. Mutta mies kulta on näitä miehiä, joka kulkee koko päivän rakennuksella vasara perstaskussa näyttää pätevältä, mutta mitään ei saa aikaiseksi. Tämä oli tiedossa ja siksi timpuri otettiinkin ja miehen oli puhe tehdä pitkää päivää töissä, että saatais kaikki juoksevat kulut maksettua omista mutta niin ei sitten käynyt. Minä jäin siis työttömäksi hoitovapaan aikana, täytyy nyt uuden vuoden ensimmäiseksi tehtäväksi ottaa työpaikan haku.Meillä talon kustannusarvio oli 195 000 euroa ja siihen piti sisältyä myös autotalli, mutta näin ei todellakaan tule käymään. Budjetissa oli paha virhe sähköurakassa, siitä oli sijaiselta jäänyt vahingossa 1 edestä ja 9000 sähköt olivatkin 19000 siitä kyllä talofirmaa moitittiin, mutta eipä siitä hyötyä ollut. Nyt näyttää siltä, että taloon ja autotalliin + pihatöihin tulee menemään noin 235 000, ja tontti maksoi 15 000 eli yhteensä kaikki 250 0000. talon myyntiarvoksi välittäjä tuttuni arvioi valmiina noin 270 000 - 280 000 ja velkaa meillä tulee olemaan tuohon tasan 200 000 mikä on aika paljon sitä noin 160 000 enemmän mihin alussa varauduttiin.Perhetilannekin on nyt sellainen kalliinlainen isoimmat lapset ovat jo 17 ja 15 eli tosi rahaa vievässä iässä ja nuorempi kaarti on 6 ja 3 vuotiaat, mutta täytyy tinkiä menoissa rajusti ainakin niin kauan, että saadaan talous tasapainoon.

He lähtivät kauhealla vauhdilla liikenteeseen ja mitkään varotukset eivät menneet perille. Me olemme miettineet näitä asunto ja rakennusasioita vuosia ja meillä on paljon tietoa ja ajatuksia taviksiksi. Veli taas ei vaimoineen koskaan ennen ollut edes mitään keskustelupalstaa seurannut vaan parissa viikossa tekivät päätöksen ja tilasivat harkkokeon. Budjetti oli ilman tonttia 280 000 Euroa ja tämän saivat harkkomyyjältä. (joo, ei parane luottaa, mutta kun kaikki tapahtui niin nopeasti, niin ei ehditty edes varoittaa, kun tilaukset oli jo tehty) Tarkoitus oli tehdä vähän itse eli melkein avaimet käteen. Sitten alkoi rakennusprojekti... jo pohjiin meni 2-3 -kertaa enemmän kuin laskettu ja aika nopeasti alkoi raksalla pyörivät tyypit sanoa suoraan, ettei budjetti tule pitämään. Loppujen lopuksi tekivät itse maksimimäärät työtä eli kaksi vuotta kaiken vapaa-aikansa ja rahaa paloi 380 000 Euroa. Olivat tosi katkeria ja kiukkuisia. Nyt talo on valmis ja onhan se kiva, mutta jotenkin vihaavat sitä asuntoaan ja haluaisivat siitä eroon. Heillä ei sinänsä tullut taloudellisia ongelmia, koska molemmilla on hyvät työt ja alkuperäinen suunnitelma oli tehdä velatta talo. Lainaa taitaa nytkin olla vain se 50 000 Euroa tai alle.Joka tapauksessa he saivat hienon talon ja nyt toivotaan, että asuntojen hinnat ei kauheasti tipu, niin saavat omansa pois ja jos vaikka edes hiukan saisi vaivanpalkkaa.

myyntihinta on lähes 750k€. Rakentamiseen kului tontteineen 550k€ (josta lainaa 250k€), korkoja on maksettu reilun 2 vuoden aikana 30k€ eli nuo yhteensä 580k€. Lainan kuoletushan on toisaalta säästöä - niin kauan kun korotkin saa tavallaan takaisin arvon ollessa suurempi kuin rakennuskulu + korot olemme plussalla. Tuo korkojen osuus pienentää myyntivoittopottia joka kuukausi tonnilla. Kun potti on +/-0 pitää talon olla myyty (emme aio asua tässä loppuelämää) . Jos hyvin käy, talon arvo kohoaa hieman joka vuosi ja tuo 0-piste siirtyy kauemmas, jos taas tulee laman aiheuttama pudotus aika lähenee huomattavasti.Vähän vaikea selittää, mutta kyse on maksetun todellisen kulun ja myyntihinnan erotuksesta. Todellista hintaahan ei voi tietenkään tietää, nyt vertaamme tämän päivän myyntihintoihin vastaavien talojen kohdalla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat