Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Jos olet jossain valtion kustantamassa mielenterveysryhmässä mukana, ja olet sitä mieltä että ryhmässä opetetaan väärää asiaa, joka voi olla porukalle jossain määrin haitallista, niin olisitko asiasta hiljaa vai sanoisitko rehellisen mielipiteesi? Kyse ei ole mistään asiasta joka voidaan faktisesti todeta tms. selvästä asiasta, vaan ehkä vanhentuneesta näkökannasta. Tai ainakin puutteellisesta.

Kommentit (6)

Mielenterveysjuttuihin ihan koulutuksenikin puolesta jonkin verran perehtyneenä, ainakin ensimmäinen neuvoni olisi että luota itse omiin tunteisiisi ja vaistoihisi.Mielenterveysalan ammattilaisia on kaikenlaisia, ja jotkut eivät kerta kaikkiaan ole hommassaan hyviä, ihan niin kuin on parempia ja huonompia partureita. Jotkut saattavat olla jopa katastrofaalisen haitallisia. Ikävintä on tietysti se, että kun kyseessä on tietyllä tavalla valtasuhde, ammattilainen-maallikko, hoitaja-potilas, sen heikomman osapuolen näkemykset saatetaan pyyhkäistä syrjään tai niitä vastaan saatetaan jopa hyökätä, rajustikin. Ammattiylpeys se on itse kullakin, ja nokalle hyppiminen saatetaan hyvinkin ottaa henkilökohtaisesti.Keskustele ainakin ohjaajan kanssa asiasta. En tiedä kuinka hauraassa tilassa olet henkisesti tällä hetkellä - varaudu siihen, että sinun tuntemuksiasi saatetaan vähätellä tai tyrmätä. Se ei tarkoita, että olet väärässä.Vaikea sanoa muuten... kun et tuon yksityiskohtaisemmin kerro tilanteesta.

Ongelmana tuossa on tietysti se, että ei "hullujen puheita" oteta vakavasti. Tiedän kokemuksesta kun olin masennuksen takia hoidossa ja siellä yritin puuttua joskus johonkin, niin se vain sivuutettiin. Olen täysin järjissäni oleva, varsin fiksu ja akateemisesti koulutettu, mutta sillä ei ollut mitään merkitystä. Monet ihan oikeastikin hullut osaavat käyttäytyä ja puhua hyvin fiksusti ja vakuuttavasti. Ja tietenkin monet ovatkin älykköitä vaikka olisivat sekaisin, en sitä tarkoita.

usein aiat tuntuvat typeriltä, kun ei tunnista mihin niillä pyritään metodien ollessa sinänsä ihan valideita ja hyviä. Oletko oikeasti perehtynyt metodiin tarpeeksi syvällisesti? Tietenkin on mahdollista, että ko ryhmässä käytetään jotain epäkelpoa menetelmää - sinuna kysyisin ryhmän vetäjältä henkilökohtaisesti kahden kesken tarkemmin metodista ja sen tavoitteista. Minusta voit ottaa hyvin asian esille rakentavassa hengessä - kysyt miten ohjaaja ajattelee metodin auttavan teitä ja muuta, keskustelun kautta ehkä ymmärrät metodia paremmin tai sitten pystyt esittämään siitä aiheellista kritiikkiä ja perusteluja, miksi se ei sovellu sinun tarpeisiisi ja mikset halua sitä käyttää. Siten sinulle voidaan löytää soveltuvampi kuntoutusmuoto tms.

mutta kun se ei toimi kovin hyvin. Tai sanotaan että se toimii vain melko pinnallisella tasolla JA saattaa joillakin kaltaisillani ihmisillä vain johtaa ongelman pitkittymiseen. Olen perehtynyt tosi paljon aiheeseen joten en ihan hatusta näitä juttuja vedä. Suosittelen esim. lämpimästi kaikille masentuneille Kognitiivisen psykoterapian verkkolehdestä artikkelia "Masennus tunteiden prosessoinnin ongelmana".Tykkään tosi paljon käydä tuossa ryhmässä, ihan sama mitä siellä puhutaan :). Mutta en kyllä mielellään haluaisi ruveta teeskentelemäänkään, että jotkut jutut on ok, jos ne ei mielestäni ole. Hankalaa! ap

Lainaus:

ehkä saat jopa perusteluja miksi näin tehdään. Pelkäätkö jotain jos kerrot oman mielipiteesi?
ohjaaja sanoi alkuhaastattelussa että jos on jotain ongelmaa metodin suhteen, pitää puhua mieluimmin ohjaajien kanssa eikä kaivaa maata muiden osallistujen osallistumisinnolta. Ja ymmärrän sen näkökannan ihan hyvin. Hitsi kun en muista enää onko tämmöinen keskustelu koskaan edes käyty...Mutta kun ongelmana on, että en haluaisi tehdä harjoituksia jotka koen turhiksi ja jopa haitallisiksi. Että teeskentelenkö mukana vai sanonko että mieluimmin jättäisin nämä väliin. En viitsisi tehdä asiasta niin suurta numeroa että ihan rupeaisin erikseen sopimaan keskusteluaikaa aiheen tiimoilta.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat