Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kertokaahan kokeneemmat, mitä vaatteita kannattaa säästää ja mitä myydä välissä pois, kun toinen lapsi on haaveissa joskus, muttei heti. Kalliit vai halvat? Juhla- vai arkivaatteet? Ulko- vai sisävaatteet? Jos kaiken säästää, käykö niin, että esim. kolmen vuoden päästä eri sukupuolta olevalla lapsella ei tulekaan pidettyä juuri mitään eikä kirpparillakaan saa samaa hintaa kuin tuoreemmasta vaatteesta?

Kommentit (21)

Eka on tyttö + kaksi poikaa. Tytön vaatteet säästin tietenkin kaikki, keskimmäinen sai hyvin vähän uusia vaatteita lahjoiksi, mitä melkein ihmettelin. Ostin jotain sit itse.Näiden kahden isomman kaikki vaatteet on säilötty kolmannen varalle, kun ei tiedetty kumpaa sukupuolta on. Ikäeroa on jonkun verran ja tämä pikkuinen sai valtavasti uutta poikavaatetta lahjoiksi, ihan järjettömät määrät eli ne vanhat, huonommat, ei-miellyttävät on jäänyt miltei käyttämättä. ja tietenkin tytön vaatteita on jo työnnetty eteenpäin, ne mitä lainasta on palautunut. Ja huom!! Ne 5-7-vuotta vanhat sisävaatteetkin jotkut ovat niin OUT, niin out... en uskoisi itsestäni, että tuollaiseen kiinnitän huomiota, mutta näin se aika ajaa ohi joistakin jutuista.Ulkovaatteet ja kengät pyörii vielä nurkissa, mutta pinkit lähtee eteenpäin heti kun joku niitä huolii. Peruspunaista voi käyttää pojallakin.Tälle kolmoselle tulee varmasti ostettua jotain uuttakin matkan varrella, sillä kahdella olleet ulkohaalarit ja kengät ei enää ole sitä luokkaa, että ihan ykkösvaatteena ilkeäisi käyttää.

kuten farkkuja ja muita housuja. Myös joitain juhlavaatteita, niitä mitä olen ajatellut etteivät vanhene. Kenkiä myös, mutta niissä tuo vuodenaikapuoli tulee äkkiä vastaan kun meillä esikoinen on syntynyt syksyllä ja muut keväällä. Meillä siis 3 poikaa kaikki 2 vuoden välein mutta olen huomannut että en pidä enää samoja vaatteita seuraavalla vaikka säästäisinkin ne. Ei ne vaan näytä enää niin kivoilta, eikä ne kyllä sitten oikein enää mene kaupaksikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ja lapsen koolla (mutta sitähän ei voi etukäteen tietää), meillä kaikki poikia, kaksi alkuvuodesta ja yksi alkusyksystä syntynyt, ja vaikka kaksi samaa merkkiä ja suht samaan aikaan syntyneitä, kun kokoeroa oli 1vuotiaana 10cm ja 2kg, eipä noita vaatteita paljon kierrätelty.Kalliit juhlavaatteet nyt ainakin kannattaa säästää, ne ei mene niin muodistakaan, vaikka myöhemmin myisi. Talvivaatteissa näyttäisi liimasaumat prakaavan muutaman vuoden säästämisen jälkeen, eli ne on siinä ja siinä kannattaako säästää. Kaikki missä on mukana lycraa, rupeaa hajomaan jossain vaiheessa ihan vanhuuttaan. Mä oon säästänyt kaiken paitsi kengät (esikoisella kampurajalka, joten ei edes saa kierrättää eteenpäin). Nyt kun ovat isompia ja kokoerot tasoittuneet, kaiken muun pikkuveli suostuu päälleen laittamaan paitsi isoveljen vanhat kalsarit:) Ja sukkia nyt ei edes säästy kierrätykseen...

Eli ns. ajattomat klassikot säästin vaatteista. Tai mitä luulin siksi. Nekin nimittäin muuttuu.Meillä on lasten välillä ikäeroa yli 10 vuotta, sukupuoli on eri, ja lisäksi ruuminrakenne on ihan eri. Esikoinen kun on aina ollut hyvin hoikka, niin kuopus onkin enemmän vanttera ruumiinrakenteeltaan.Sen takia meillä ei säästetä mitään esikoiselta kuopukselle. Minäkin alussa säästin jotain, mutta kun toista lasta ei sittenkään kuulunut, niin pikku hiljaa myin/lahjoitin pois kaikki pienet ja vähän isommatkin vaatteet, kengät ja tarvikkeet. Ja onneksi tein niin, silloin kun niistä oli vielä jotain iloa jollekin.Nyt kun katson esikoisen vauvakuvia, niin enpä kyllä huolis niitä vaatteita enää kuopukselle :-) aikalailla aikansa elänneet olisivat tänä päivänä. Vaikka silloin tuntui että ovat tosi kivoja ja ihania.Ihan turhamaisuudessa täytyy myöntää että onhan se myös kivaa taas ostella ihania vauvanvaatteita! :-)

3/00

6/01

8/03

8/06Ekalta säästin vauvavaatteet toiselle, kun aloin niin pian odottamaan toista (esikoinen oli 5kk). kahdelle vanhimmalle ostin vaatteet paljolti kirppareilta, joten pisti niitä sitten aika paljon eteenpäin ja raakasti roskiinkin. Ekalta toiselle ei juuri vaatetta jäänyt, olivat jo niin samankokoisiakin.Kolmoselle ostin kaikki vauvanvaatteet (+ vaunut ja turvakaukalon) uusiksi - uutena ja käytettynä. Lahjoitin eteenpäin, osan vaatteista myin, samoin turvakaukalon.Neloselle ostin taas uudet vauvanvaatteet ja turvakaukalon. Kolme vuotta vanhat vaunut kelpasivat vielä loistavasti. Nyt kuopus siis yli 2v. ja olen samalla tavalla lahjoittanut ja myynyt kaiken - vaunut vielä löytyy, mutta kaikki muu on kierrätetty eteenpäin.Jotenkin en edes jaksaisi säilöä vaatteita vuodesta toiseen ja pitää samoja vaatteita kahta lasta pidempään. Yksi raskausajan ilo on tehdä hankintoja uudelle tulokkaalle. Ja johan se muotikin muuttuu moneen kertaan esim. kuudessa vuodessa.Edelleen ostan lapsille vaatetta myös kirpparilta. Kouluikäisille ei tosin tahdo löytyä (ainakaan kuluttavassa iässä oleville pojille!), joten koululaiset saavat uutta. Samoin ulkovaatteet ostan uutena, laatutavaraa.

Itse säästin kaikki ehjät ja siistit (myönnetään, vähän huonokuntoisempiakin, joita ei olisi kannattanut säästää) vaatteet kahdelta vanhemmalta, ihan siksi, että toivoin saavani vielä lapsia. Tuli ero, mutta sitten tuli uusi mies ja lisää lapsiakin 5 v kakkosen jälkeen. Osalla säästämistäni vaatteista on ollut käyttöä, huonommilla ei. Jos on tilaa, kannattaa mieluummin säästää kuin heittää pois, onhan niistä säästöä.

Lainaus:


Jotenkin en edes jaksaisi säilöä vaatteita vuodesta toiseen ja pitää samoja vaatteita kahta lasta pidempään. Yksi raskausajan ilo on tehdä hankintoja uudelle tulokkaalle. Ja johan se muotikin muuttuu moneen kertaan esim. kuudessa vuodessa.
Juuri tuo on minusta kans kivaa, eli ostella kaikkea ihanaa vauvalle, vaikka ostaisikin "vaan" käytettynä kirpparilta. Ja todellakin, kun ei koskaan tiedä milloin tärppää, vai tuleeko isompi tauko. Elämä on täynnä omia käänteitä.

Jotain vaatteita olen säästänyt, ja nyt huomasin että ensi talveksi menee tytölle silloin 2v haalari joka on ollut pojalla 1.5v. Poika kasvanut aina yläkäyrillä, tyttö hädintuskin keskikäyrällä.Suurimman osan olen antanut pois, jotain kivoimpia vaatteita tosiaan säästänyt mitkä menee sekä tytölle että pojalle. Jos olisi tullut toinen poika olisin varmasti enemmän käyttänyt, mutta silloin olisi ollut ongelma juurikin tuo koko: talvella kun ei tosiaan viitsi shortseihin pukea.

kaiken oman säästöön, vaikkakin nyt se tilanne, että toinen syntyy kesällä kun esikko syntyi talvella. Suurin osa vaatteista kuitenkin ihan perusvaatetta, bodya, teepistä, kollariasua... että menee sitte syksy tai talvi. Ainoastaan pojan eka talvihaalari taitaa olla sellanen että jää nyt sitte laatikkoon odottamaan siskon lapsia (jos sattuu syntymään talvella), sen verta hankala oli löytää mieluista haalaria ja pientä, etten viitsi myydä pois. Fleecet sit taas menee syksy tai kevät. Meillä on ostettu pojalle (käytettynä paljon "poikavaatetta" mutta uudet ja näin myös parempikuntoiset on ostettu unisex vaatteita, joita voi sitte pitää molemmilla. Elikäs paljon löytyy pojalta, vihreää, ruskeaa, vaaleanruskeaa, luonnonvaaleaa, harmaata.

varsinkin laadukkaammat hienot vaatteet.Mutta ulkohaalareista esimerkiksi on tullut vuosien varrella roskia. Kun isot lapsemme olivat pieniä, ei ollut noita kosteussuojia ja muutenkin ovat kömpelömpiä, nyt en enää säilöisi haalareita vuosikausia.

Meillä meni niin että säästin kaikki esikoistytön vaatteet. tyttö syntyi marraskuussa. Toinen oli sitten poika ja syntyi maaliskuussa joten aika paljon meni vaatteet uusiksi kun eihän ne pienen pienet talvivaatteet olleet kevät vauvalle enää syksyllä sopivat ja muutenkin tytön vaatteet ei pojalle juuri käyneet. Annoin sitten siskoni marraskuuss syntyneelle vauvalle kaikki oman tyttöni vaatteet ja ostelin pojalle uusia.Sitten alkoinkin odottaa kolmatta ja sain tietää jo alku vaihessa että toinen poika tulee joten säästin kaikki vanhemman pojan vaatteet ja niillä n ollut käyttöä vaikka vuodenaika taas meni metsään eli talvivauva syntyi mutta niin paljon isompi kuin eka poika joten vaatteet menneet jähes suoran iosn veljen kaapista pikkuveljen kappiin ja nyt kun ovat 4 ja v on samat vaatteet käytössä.Kolmannen lapsen jälkeen myin kaiken pois ja kyllä harmitti kun sitten saatiinkin kolmas poika ja taas olisi vaatteille ollut käyttöä mutta on kyllä ollut kiva ostella uuttakin tälle viimeiselle.Nyt taistelen itseni kanssa että säilönkö isompien akikki vaattt nuorimmalle vai myynkö välissä ja ostan uutta. Ikäeroa kun on 3v. Toisaalta tuntuis järkevältä säästää mutta toisaalta taas tuntuis epäreilulta että nuorin on sitten se joka ei juuri uutta saa kun esikoinen saa kaiken uutena kun on ainut tyttö, kaksi keskimmäistä taas saavat uutena kun ovat poikia ja käyttävät samaa kokoa niin nuorin olisi sitten ainut joka kulkee pelkissä käyetytissä vaatteissa.Tosin kalliit ulkoiluvaatteet ja juhlavaatteet aion säilyttää mutta voi olla etä ainakin osa käyttövaatteista menee kiertoon tässä välillä.

eli ihan samaan vuodenaikaan syntyneet pojat,mutta väliss 3vuotta. Hyväkuntoiset ulkoilupuvut ja juhlapuvut säästän sekä jotain joka on tosissaan miellyttänyt silmää. Ei ole edes tilaa säilöä kaikkea.

ne, jotka ovat kestäneet käyttöä parhaiten

ne, jotka ovat pehmeimpiä materiaaleja (kuka hullu laittaa kovat farkut puolivuotiaalle..)

ne, jotka ovat siisteimmässä kunnossa

omat suosikkini

Ulkovaatteita suunnilleen joka kokoa.pois olen rankannut:pesussa värjääntyneet/haalistuneet/kuviot hapertuneet

pahasti tahriintuneet (vaipanreunuskohdilla kunnon ruskeat läntit tms)

kovaa materiaalia olevat (jotkut kankaat kovettuvat ja kurtistuvat ikävästi käytössä)

epämukavat (merimiesasut joissa puolipallon muotoisia nappeja mahassa tai selässä vauvaa painamassa)

epäkäytännölliset (tyyliin potkuhousut kokoa 80cm mutta jalkaterä vain puolet siitä mitä 80-senttisen jalkapohja on eli kantapää on siis jalkapohjassa ja varpaankynnet rikkovat kärjen)

uutena ostetun/saadun. Olemme pukeneet lasta aika paljon käytettyihin vaatteisiin ja kuluneita sellaisia en ole säästänyt. Ei riittäisi tila. Toinen tyttö tulossa eikä tarvitse paljon uutta ostella. Tämän jälkeen aion antaa kaiken eteenpäin kiertoon - tai myydä.

koska jos et ole vielä raskaanakaan niin ethän voi tietää mihin vuodenaikaan lapsi syntyy ja vaikka tietäisitkin niin ihan pikkuvauvan vaatteita lukuunottamatta on kohta tosi vaikea ennustaa minkäkokoiset menee minäkin vuodenaikana, koska lapset kasvaa eri tahtiin.

Eli itse säästin kaikki vaikka esikoinen on syntynyt loppukesäsästä ja kuopus sydäntalvella. No niinhän siinnä kävi, että uusiksi meni vaatekaappi nuoremman vauvaaikana kun ei vastasyntynyttä voinut hihattomaan ja shortseihin helmikuussa pukea.myöhemminkin vaikka sopivia vaatteita olisi ollut niin (myönnän turhamaisuuteni) halusin ostaa uusia vaatteita myös nuoremmalla. Sen seurauksena vaatteita on/oli niin paljon, että osa jäi pitämättä.Nyt kun neidit ovat 3 ja 6 olen myynyt/antanut suurimman osan vaatteista(kalleimmat ulkovaatteet, haalarit ja kengät säästän) pois ja ostan uutena. Kolmas vauva on haaveissa ja hänelle on säästössä ne kaikkein söpöimmät potkarit.Juhla-asut olen säästänyt myös kaikki, niistä kun ei missään kirppareilla saisi juuri mitään.

Kalliit ulkoilukamppeet ja juhla-asut myin heti eteenpäin, koska ominaisuudet kehittyvät ja muotikin valitettavasti muuttuu myös lastenvaatteissa. Makuasia tietysti tämä.Säilytin villavaatteet, kaikki 56-62 cm vauvanvaatteet, kumpparit, kaikki päähineet, uima-asut, hyväkuntoiset kengät, peruskauluspaidat ja neuleet, yöpuvut, sukat, sukkahousut ja pitkät kalsarit.Kun pikkukakkonen syntyi ja tuli toinen poika, aloin säästää kaikkein mieluisimmat ja hyväkuntoiset käyttövaatteetkin. Huonokuntoiset ja tahraiset menee luutuiksi, vaatteet jotka eivät muuten ole äidin makuun olen lahjoittanut eteenpäin.Tästä karsinnasta huolimatta vaatetta on kierrossa iavan kamalasti, ikäeroa kun on lähes 4v...

Noin yleisesti ns. tavis käyttövaatteita ei kannata säilöä, vain ne kaikkein ihanimmat ja lähes käyttämättömät. Käyttövaatteita tulee ainakin meillä aivan tarpeeksi synttäri ja joululahjoina. ( kaikkien lasten synttärit joulun lähellä ). Lisäksi ompelen itse käyttövaatteita, esim kaikki pitkät alushousut.Ulkoiluvaatteet olen säästänyt, ja jalkineita jonkun verran, lähinnä juhla ja urheilu. Ns. käyttökengät ostetaan uutena jokaiselle lapselle vartavasten, koska kengän kuuluu muokkaantua lapsen jalan mukaan ei toistapäin. Juhlavaateet olen säästänyt vanhimmalta tytöltä nuorimmalle, keskimmäisen eli pojan juhlavaatteet menevät kiertoon sitä mukaan kun tulevat pieniksi.Meillä lapsiluku on täynnä joten kolmannelta kaikki menee nyt kiertoon. Siitä huolimatta, että olen yrittänyt minimoida säästettävän määrän, meillä isot laatikolliset vaatteita varastossa odottamassa seuraavaa ja välillä on käynyt niin että olen unohtanut että jotain on säästössä ja löytänyt sen, kun se on jo keskimmäiselle pieni :). Lisäksi ainakin meillä lapset ovat pukeutumis tyyleiltään aivan erilaisia; vanhin vilukissa, joka inhoaa kiristäviä vaatteita, keskimmäinen poika rakastaa vaatteiden sävyttämistä sävysävyyn, sekä kauluspaitoja, farkkuja yms ja nuorimmainen taas on kuumaverinen joka viipeltäisi talven pakkasessakin t-paidalla ja shortseilla jos äiti antaisi... eli aivan hirveästi ei edes edelliseltä seuraavalle sopivia vaatteita löytyisi....

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat