Millä perusteilla avioerossa määrätään toinen vanhempi yksinhuoltajaksi?

Vierailija

Siis sivuutetaan kokonaan toinen?

Kommentit (9)

Lainaus:

Huoltajuus ei ole lasten eikä vanhempien kannalta lainkaan yhtä ratkaiseva kuin lapsen vakituinen asuinpaikka. Sitäkään ei yleensä määrätä, vaan sovitaan.
Nimittäin yhteishuoltajuudessa joka ikiseen ulkomaanmatkaan tarvitaan kummankin huoltajan lupa, samoin sairaustilanteissa jos lapsi joutuu sairaalaan ja täytyy tehdä isompi operaatio niin tarvitaan kummankin lupa. Virallisiin lasta koskeviin dokumentteihin tarvitaan kummankin lupa (esim. tilinavaukset) Jne jne.Jos silloin jompi kumpi vanhemmista haluaa ryhtyä kettuilevaksi niin voi erittäin helposti vaikeuttaa toisen vanhemman elämää.Yksinhuoltajana ei tarvitse lippulappuja ja lupia toiselta vanhemmalta vaan voi oikeasti yksin päättää lapsen asioista.

Yleensä huoltajuutta ei määrätä vaan sovitaan.Huoltajuus ei ole lasten eikä vanhempien kannalta lainkaan yhtä ratkaiseva kuin lapsen vakituinen asuinpaikka. Sitäkään ei yleensä määrätä, vaan sovitaan.Näistä asioista voi määrätä jotakin vain käräjäoikeus. Oikeuteen mennään, ellei keskenän päästä sopuun. Käräjäoikeus määrää yleensä yhteishuollon.Toisen vanhemman sivuuttaminen on valitettavasti yhtä mahdollista huoltajuusmuodosta riippumatta. Vaikka olisi yhteishuoltokin, se, jonka luona lapsi on kirjoilla, voi halutessaan elää kuin yksinhuoltaja ja päättää lapsen kaikista asioista yksin sekä, jos sattuu olemaan oikein kypsymätön, lapsensa parasta ymmärtämätön ihminen, myös eristämään lapsen toisesta vanhemmastaan. Tämä ei riipu huoltajuudesta mitenkään muuten paitsi että on vähän helpompaa jos lähivanhempi on vielä yksinhuoltajakin.Yksinhuoltajuutta ei määrätä oikeudessa muutoin kuin sellaisissa tilanteissa, että voidaan todistaa, että yhteisuoltajuudesta on haittaa lapselle. Ja niitä tilanteita on hyvin vähän. Jopa mielenterveysongelmien takia sairaalahoidossa olevat ja vankilassa olevat ovat usein lastensa huoltajia eron jälkeen aivan niin kuin avioliitonkin aikana.Suomalaisessa oikeuslaitoksessa elää vahvana käsitys, että yhteishuolto edistää sitä että lapsi saisi pitää jonkinlaisen yhteyden molempiin vanhempiinsa. Ja sitä taas pidetään lapsen etuna, olipa vanhempi millainen tahansa.

että yhteishuoltajuuden sijaan kannattaisi useissa tapauksissa valita mieluummin yksinhuoltajuus. Yhteishuoltajuudessa toinen huoltaja pystyy todella paljon vaikeuttamaan elämää: en pystynyt muuttamaan, vaihtamaan päiväkotia kotihoitoon toisen lapsen (ei exän kanssa yhteinen) synnyttyä, lähtemään Kreikkaan lomamatkalle ja monia muitakin juttuja exäni on onnistunut pilaamaan yhteishuoltajuuteen nojaten. En ÌKINÄ suostuisi enää yhteishuoltajuuteen, jos saisin ajan takaisin!

Vaan jos molemmat on lapsen huoltajia, niin pitää olla tosi painavat syyt että saadaan toiselta huoltajuus pois, jos ei siitä itse halua luopua. Se taas on sitten eriasia kenen luona lapsi asuu ja tapaamisoikeudet ym.

käytännössä samat kuin tuolla edellisellä vastaajalla. Isä kieltäytyi antamasta huoltajuutta minulle ja lastenvalvoja puolsi hänen kantaansa. Välillä ärsyttää kun isä haluaa leikkiä perhettä lapsen kanssa aina juuri silloin kun olemme lapsen kanssa suunnitelleet jotain kivaa menoa (esim ulkomaanmatka). Sitten nousee hirveä haloo jos en lasta hänelle anna. Tavallisena arkena isää ei lapsi juuri tunnu kiinnostavan.

Lainaus:

että yhteishuoltajuuden sijaan kannattaisi useissa tapauksissa valita mieluummin yksinhuoltajuus. Yhteishuoltajuudessa toinen huoltaja pystyy todella paljon vaikeuttamaan elämää...
Ei ole mitenkään lapsenkaan edun mukaista että kokoajan pitää metsästää toisenkin vanhemman kirjallista lupaa kaikkeen mahdolliseen.Sen sijaan tärkeämpää lapsen kannalta olisi että huoltajuustyylistä huolimatta hänellä olisi hyvät yhteydet sekä isään että äitiin. Se onko vanhemmilla yksinhuoltajuus vai yhteishuoltajuus häneen on lapselle sivuseikka.

Ratkaisumme mun yksinhuoltajuudesta oli täysin oikea. Isä asuu satojen kilometrien päässä ja yhteyttä pitää lähinnä 5 vkon välein lähettämällä tektiviestin jota 4 vuotias lukee aika heikosti. EN ole KOSKAAN rajoittanut isän tapaamisoikeutta joka sekin seisoo paperissa tekstillä "sovitaan erikseen". Olen lukemattomia kertoja kehoittanut isää edes soittaman lapsilleen ja juttelemaan. Saati sitten tapaamaan heitä. Jos isä tulee tapaamaan hän viipyy korkeintaan 1,5 tuntia eli ajaminen tänne kestää kauemmin. Isälle en lapsia halua antaa kun ei kerro edes osoitettaan vaan haluaa että jätän lapset jonnekkin bussipysäkille josta hän sitten poimisi kyytiin. Eli minulla ei ole mitään käsitystä millaisissa olosuhteissa lapseni olisivat. Ottaen huomioon isän ongelmat jo avioliittomme aikana, alkoholi, peliriippuvuus ja yleinen välinpitämättömyys lapsiaan kohtaan katson olevani erittäin kypsä ja täydessä ymmärryksessä päättämään lasteni asioista kantilta joka on takuulla heidän parhaakseen.

Lainaus:


Toisen vanhemman sivuuttaminen on valitettavasti yhtä mahdollista huoltajuusmuodosta riippumatta. Vaikka olisi yhteishuoltokin, se, jonka luona lapsi on kirjoilla, voi halutessaan elää kuin yksinhuoltaja ja päättää lapsen kaikista asioista yksin sekä, jos sattuu olemaan oikein kypsymätön, lapsensa parasta ymmärtämätön ihminen, myös eristämään lapsen toisesta vanhemmastaan. Tämä ei riipu huoltajuudesta mitenkään muuten paitsi että on vähän helpompaa jos lähivanhempi on vielä yksinhuoltajakin.

.

ratkaisuMME oli oikea.5 kertoi siis tilanteesta, jossa hän sai sovituksi exänsä kanssa siitä, että exältä otettiin huoltajuus pois. Keskenään voi sopia mitä tahansa, mutta siinä ei ole kysymys siitä että yksinhuoltajuus MÄÄRÄTÄÄN ja sitähän ap kyseli. Kuten 6 kertoi, yksinhuoltajutta ei ole helppo saada, jos toinen vanhempi ei suostu.Huoltajuus ja tapaamiset ovat virallisesti kaksi eri asiaa. Hienoa, että 5 on ymmärtänyt sen eikä ole lähtenyt estämään tapaamisia. Aivan liian usein yksinhuoltajuusvaateen taustalla on halu estää tapaamisia ja kuvitellaan, että yksinhuoltajuus antaa siihen oikeuden. Niinhän ei ole.Myöskään 6:n ongelma ei johdu yhteishuollosta vaan toimimattomasta tapaamissopimuksesta. Se on eri asia.Ja se, että mikä tahansa exän toiminta ärsyttää, on eroperheissä vakio. Ärsyttää se, jos isä ei tapaa, ja se vasta ärsyttääkin, jos isä haluaa tavata liikaa. Koska siinähän on tietysti taustalla isän ja hänen uuden vaimonsa halu leikkiä ydinperhettä äidin ikioman lapsen kanssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat