Vierailija

missä vaiheessa ensisynnyttäjä voi saada spinaalipuudutuksen, jos tarvii kovempaa kivunlievitystä muttei halua epiduraalia? Kuinka helposti spinaali luvataan pelkästä toivomuksesta? Millaisessa tilanteessa se evätään?

Sivut

Kommentit (25)

"Käyttämämme kertapistos-spinaalipuudutus on koettu hyväksi kivunlievitysmenetelmäksi avautumisvaiheen loppupuolella etenkin uudelleensynnyttäjillä. Puudutus on nopeampi ja yksinkertaisempi laittaa kuin epiduraalipuudutus ja sen antama analgesia alkaa myös nopeasti ja on teholtaan hyvä. Synnyttäjät ovat erityisesti kehuneet spinaalipuudutuksen erinomaista tehoa myös ponnistusvaiheessa."...jos on kestänyt avautumisvaiheen loppupuolelle asti ilman kivunlievitystä, niin miten helppoa siitä on kestää vielä ponnistusvaiheeseen asti ilman puudutusta? Mitä tarkoittaa "avautumisvaiheen loppupuolella" noin ajallisesti? Onko se synnytyksen kivuliain vaihe?Ap

Esikoiselle sain epiduraalin, mutta vaikutus alkoi vasta vauvan synnyttyä. Kakkoselle en sitten saanutkaan mitään puudutteita. Molemmat synnytykset oli ihan hirveitä. Nyt oon menossa pelkopolille, kun jotain puudutusta haluaisin ihan ehdottomasti ensi kerralla.Mulla vaan vauva syntyy alle tunnissa siitä, kun kalvot on puhkastu, ja noissa molemmissa tarvitsee puhkoa kalvot ja ottaa käyrää sitten vielä puoli tuntia.Tietääkö kukaan, onko olemassa puudutetta, jota voitaisiin antaa kalvoja puhkomatta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmannessa meni osittain vedet kotona ja käynnisteltiin pari päivää ennenkö lapsi putkahti.

Siis salissa puhkasivat vedet ekoissa synnytyksissä. Esikoisella meni koukulla, ei sattunut ja puudutteita sain sen jälkeen. Olin ajatellut olevani ´mahdollisimman vähillä kipulääkkeillä, mutta ei se ihan mennyt niin.

Toisen lapsen aikana kätilö puhkasi kalvot käsin tunnustellessaan alapäätä.

Kolmannen kohdalla kaikki loppu vesi meni käynnistyksessä kun tunnustelivat alapäätä.Esikoisesta oli ponnistus pahin, toisesta avautuminen ja ponnistus oli OK ja kolmannesta avautuminen oli helvetti, ponnistus ei tuntunu missään.

Ihan samanlailla synnytykset voi olla erilaisia kuin raskaudetkin.

Olin ajatellut pyöräyttäväni kolmannen helposti, mutta taas meni mönkään ajatukset.Tärkeintä on että on varautunut, mutta ottaa kätilöltä ajatuksia vastaan ja muistaa rentoutua niin hyvin kun vaan pystyy.

Ei se kipulääkkeitten vastustaminenkaan parasta lapselle ole jos saat sillä itsesi jännittyneeksi ja synnytys saattaa siitä johtuen pidentyä. Kivunlievitys auttaa nimenomaan rentoutumisessa.

Sitä käynnisteltiin 3 vrk, kunnes se vihdoin käynnistyi rytinällä. Sitten tahti olikin niin kova, että kätilöt eivät uskoneet / kuunnelleet äitiä. Pyysin epiduraalia, mutten saanut koska muka en vielä pitkään aikaan synnytä. Siitä puolentoista tunnin päästä lapsi oli sylissä. Sain spinaalin ihan viime metreillä koska meinasin mennä tajuttomaksi sen kivun kanssa.Toisen kanssa ei ehditty antaa kumpaakaan, koska äitiä ei taaskaan kuunneltu.

vaikka haaveilen synnytyksestä ilman voimakasta kivunlievitystä, eli tilannetta jossa en tarvitsisi epiduraalia tuntitolkulla... vaan synnytys näyttäisi etenevän nopeasti (kukapa ei sellaista toivoisi!) Yrittäisin kestää ilman piikkiä, mutta jos kipu kävisi liian rasittavaksi eikä epiduraalia voitaisi enää antaa, saisinko edes spinaalin?Jos synnytys olisikin oletettua hitaampaa ja kivut palaisivat, niin ei voi mitään. Mutta missä vaiheessa spinaalin voi vielä antaa sikiön turvallisuutta ajatellen? Annetaanko se TYKS:ssä jos äiti vain pyytää, vai ajatellaanko että kohta ruinaa sen lisäksi vielä epiduraalia joten antamalla heti epiduraali päästään helpommalla? Siis jos äiti asennoituu synnyttämään ilman kivunlievitystä, mutta toivoo hätävaraksi spinaalia edes hetkeksi helpottamaan, niin kuinka helposti sen saa?http://www.epshp.fi/seka/ilmoit/say2002/hanna.htm

http://www.epshp.fi/kotisivu/synn/synosast/kivunlie.htmAp

Lainaus:


Mulla vaan vauva syntyy alle tunnissa siitä, kun kalvot on puhkastu, ja noissa molemmissa tarvitsee puhkoa kalvot ja ottaa käyrää sitten vielä puoli tuntia.

?
Ei tarvitse, spinaali on nimenomaan nopeisiin synnytyksiin eikä siinä mitään käyriä ajella enää kalvojen puhkaisun ja piidutteenlaiton välissä vaan piikki pistetään heti kun kalvot on puhkaistu ja anturit laitettu vauvan päähän vai mitä siinä nyt onkaan niitä pakollisia juttuja.

Paraservin, spinaalin, epiduraalin. Toisesta lapsesta samat piikit.

Kolmannesta paran ja epiduraalin -pyysin spinaalin mutta suositteli epiduraalia koska synnytyksestä odotettiin pidempää kuin mitä spinaalista riittää tehot.Spinaalin sain aikasempiin synnytyksiin koska esikoisesta synnytys kesti vuorokauden ja toisen lapsen kohdalla ensin sain spinaalin koska synnytys oli hyvässä vauhdissa ja tyssäsi, jonka jälkeen ehdittiin ottaan vielä epid.Kannattaa muistaa että spinaali on kerta piikki jota ei lisäillä, sen teho ei riitä kovin pitkälle. Jos tarttet kipuun lääkettä eikä paikat ole kunnolla avautunu niin kätilö saattaa ehdottaa epiduraalia, eli pidä kuitenkin avoin mieli -kaikkea kuitenkin kannattaa kysyä ja ehdottaa!

epiduraali- tai spinaalipuudutuksen yhteydessä. Kalvojen puhkaisua harkitaan, jos sydänääniä ei pystytä luotettavasti kuuntelemaan ulkoisesti. Samoin joskus kalvot puhkaistaan ennen puudutusta, jos halutaan tietää lapsen tilanteesta tarkemmin eli halutaan kuunnella vauvan sydänääniä suoraan vauvasta ns. pinnin avulla. Puudutuksen yhteydessä kalvot voidaan puhkaista myös synnytyksen nopeuttamiseksi sen jälkeen, kun on todettu puudutus hyväksi eli synnytys saadaan edistymään ja äiti on kivuton.Spinaalipuudutusta suositaan uudelleensynnyttäjillä ja niillä äideillä, joiden synnytys etenee nopeasti. Spinaalin etuna on sen nopea vaikutus, mutta haittapuolena suht lyhyt kestoaika (2-4 tuntia). Spinaalia ei voi lisätä, koska selkään ei jää mitään letkua, jota pitkin ainetta voitaisiin laittaa, niin kuin epiduraalin yhteydessä. Jos vaikutus loppuu, voidaan laittaa uusi spinaalipuudutus, mutta se merkitsee uutta pistoa.Kannattaa muistaa, että käytännöt vaihtelee sairaaloiden välillä, joten kannattaa varmistaa omasta synnytyssairaalasta, miten siellä toimitaan ja mitä puudutuksia siellä on käytössä. Toivottavasti selvensi edes vähän.

sain ensisynnyttäjänä spinaalin odotellessa epiduraalia. En ehtinyt edes mitään kivunlievityksiä edes pyytää, kun minulle niitä jo tarjottiin.

Ekalla kertaa sinnittelin n. 10 tuntia ilman kivunlievitystä eikä homma oikein edennyt. Sitten laitettiin oksitosiini, epiduraali ja kalvot puhki. Epiduraali meni vissiin väärään osoitteeseen, koska ei tehonnut lainkaan. Oksitosiini tehosi, joten olin varsin kipeä. Laitettiin uusi annos kipulääkettä epiduraaliin - ei tehoa. Sitten sain hetken päästä spinaalin, jota kätilö itse ehdotti. Kivut loppui täysin ja sain jopa melkein nukuttua hetken. Vauva syntyi varmaan noin tunnin, parin päästä spinaalista. Ponnistus oli kivuton.Toka synnytys kesti nelisen tuntia, ja sain heti salissa spinaalin, joka ei kyllä oikein ehtinyt tehota, koska vauva syntyi melkein heti.En sitten tiedä epiduraalin ja spinaalin eroista - varmaan epiduraali auttaa ihan yhtä lailla, jos se vain tehoaa. Jos se ei tunnu tehoavan, luulisin, että sitten voit saada spinaalin ekallakin kertaa.

Olin 7 cm auki, kun pyysin puudutuksen. Kalvot puhkaistiin 9.00 ja sitten loppu etenikin niin rivakasti, ettei puudutusta ehditty antaa. Vauva syntyi 9.40.

ei sitä kuitenkaan tiedä etukäteen miten menee ja mitä tarvii.

Synnytysvalmennuksessa kiinnostuin spinaalipuudutuksesta, mutta jäin miettimään kun sanottiin sen olevan ensisijaisesti sellaisille ensisynnyttäjille joiden voidaan olettaa synnyttävän nopeasti. Ei kai se sulje sitä pois, että aina katsotaan tilanteen mukaan - oli sitten ensi-/uudelleensynnyttäjä. Jos se tappelua muka vaatisi niin kai ne ammattilaiset sitten tietää mikä kannattaa ja mikä ei. Toivottavasti en tarvii spinaalia, jos tarviin mutten saa niin evo.Ap

Sen jälkeen olinkin niin kipeä, etten pystynyt kävelemään. Vikat kolme senttia olivat kamalimmat ja se ponnistusvaihe on mulla aina kaikkein pahin. Ja ihan täsmälleen samalla tavalla on menneet molemmat edelliset synnytykseni. Homma räjähtää käsiin, kun ne kalvot puhkaistaan, ja samaan aikaan pistetään vielä oksitosiini.

Nyt toistamiseen raskaana, enkä kyllä varmana anna tumpelonukutuslääkärin enää pistää selän alueelle yhtään piikkiä. Lääkäri pisti KOLME kertaa suoraan hermoon ja vasta neljännellä kerralla osui oikeaan kohtaan.

Siitä aiheutui pahimmat kivut mitä kuvitella saattaa, haamukipua oli koko oikealla puolella kroppaa vielä 4pv vauvan syntymän jälkeen.

Ei se epiduraali sitten mitään tuntunut kun meni oikeaan kohtaan, mutta meni vasta neljännellä yrityksellä. Minulle ainakin jäi siitä sellainen kammo, että tämän mamman selkään ei pistetä enää piikin piikkiä.

voi saada epiduraalin ja kohdunkaulanpuudutuksen (PCB) ilman että puhkaista kalvoja. Tapana vain on puhkaista että saa sen intrauteriininen pinni vauvan päähän sydänäänten takia ja on paremmat tulkitsemismahdollisuudet sen kautta. Mutta puudutukset voi laittaa vaikkei kalvoja puhkaista, joskus tehty näin. t kätilö

no en oikeastaan tiedä, annetaanko niitä ensisynnyttäjälle.

Omassa kakkosen synnytyksessä kuulin, että lapsen on synnyttävä spinaalipuudutuksen aikana kun epiduraalissahan vasta sen puudutuksen vaikutuksen jälkeen.

Eli mulle ainakin laittoivat sen mukaan, että tilanne näytti siltä, että nopea avautuminen ja lapsi siis ehtii syntyä puudutuksen vaikutuksen aikana.Mikset epiduraalia halua? Samaan tyyliinhän se laitetaan? Mulla ekassa epiduraali ja tokassa spinaali ja molemmat kyllä nappiin osuivat eli hyvät puudutteet oli.

Itse pyysin ekassa synnytyksessä epiduraalin, vaikka olin ajatellut pärjätä mahdollisimman pitkään ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Sattui vain olemaan pitkä synnytys... Olin synnytyksen jälkeen ihan tyytyväinen puudutukseen. Ja niinpä pyysin sitä tokassakin synnytyksessä, tilanne vain eteni sen verran paljon jo sillä välin, kun anestesialääkäriä odoteltiin, että päädyttiin sitten kätilön ja anestesialääkärin kanssa yhdessä tuumin spinaaliin. Ja mulle kyllä sanottiin silloin kolme vuotta sitten, että sitä voi lisätä tarvittaessa ihan samallalailla kuin epiduraaliakin. Eikä silloin ollut myöskään mitään puhetta, että vauvan olisi synnyttävä puudutuksen aikana. Ja kyllä mulla alkoikin puudutuksen teho jo loppua siinä vaiheessa, kun oli ponnistusvaiheen vuoro. Multa ei myöskään puhkaistu kalvoja ennen puudutuksen laittoa, koska synnytys oli hyvin käynnissä, vaan vasta myöhemmin kun puudutus jo vaikutti, en edes itse huomannut kalvojenpuhkaisua. Liekö näissäkin sitten sairaala kohtaisia eroja, mutta näin siis Kättärillä 2005.Kesällä olisi kolmas synnytys edessä ja samoilla eväin olen ajatellut mennä kuin kakkosen kanssa, mikäli kaikki sujuu odotetusti. Koskaanhan sitä ei kuitenkaan voi tietää mitä synnytyksessä eteen tulee.

Lainaus:

sain ensisynnyttäjänä spinaalin odotellessa epiduraalia. En ehtinyt edes mitään kivunlievityksiä edes pyytää, kun minulle niitä jo tarjottiin.
Ja kaikkiaan aukenin viiteen senttiin, kun päädyttiin sektioon yllätysperätilan takia.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat