Onko tämä"lama" ihan vaan median kouhkaamista? Miten niin muka nyt

Vierailija

rakentaminen on halpaa. Aivan sairaan kalliitahan nuo tarvikkeet ovat edelleen. Jos pari vuotta sitten sai laminaattia 4,90 e neliö, tämmösiä tarjouksia ei tasan ole enää. Ihan yhtä paljon ja enemmänkin kuin 3 vuotta sitten maksaa putkimies. Ei kai nuo noissa firmoissa ole alentaneet hintoja! Palkkani on noussut 50 euroa. Olen kunnassa töissä. Ei näy siis käytännössä missään!Olenko ainoa, jolle "lama" ei näy mitenkään ja joka ei edes tajua, että nyt on muka lama. Ja vielä vähemmän tajuan sitä, että tällä lamalla olisi joitain positiivisia taloudellisia seurauksia???Eri asia tietysti, jos työpaikka menee alta, sitä en tarkoitakaan nyt.

Sivut

Kommentit (39)

Kuntalaisille ei tuo lama näy vielä pitkään aikaan, voi näkyä tosi pitkällä viiveellä.Rakennuskustannuksetkaan eivät äkkiä laske, mutta se missä pitäisi näkyä aika pian on se, että saat parempia työntekijöitä raksalle ja nopeammin kuin muutama vuosi sitten.Positiivisia taloudellisia seuraumuksia voi olla siinä, että jos uskaltaa sijoittaa, niin voi olla, että se palkitaan joskus. Kun hinnat laskee (osakkeissa on jo laskenut) tulee hetki, että kannattaa ostaa. Asuntojen hinnat ovat vasta lähteneet laskuun, joten siellä ei ole mitään erinomaisia ostomahdollisuuksia vielä.

As if. Kyllä se maksetaan pörssiyhtiöissä osakkeenomistajille ulos se voitto, ja palkataan hyvinä aikoina melko lyhytnäköisesti lisää työvoimaa, joka sitten irtisanotaan paniikissa taantuman alkuun. Lisää irtisanotaan sitten matkan varrella.Miten joku urpo mittaa muuten taantumaa tai lamaa vain rakennuskustannuksin? Eikö talouden trendit muuten kiinnosta, vai etkö vain ole avannut lehtiä, televisiota tai nettiä viimeisen puolen vuoden aikana lainkaan?Lainaus:

Yritykset tekee ihan tolkuttomia paniikkiratkaisuja parin kuukauden perusteella -mitä ne tekee sitten jos tästä seuraa vuosien alamäki? Eikö firmoissa olla millään lailla varauduttu hyvinä vuosina, kun voittoa on tahkottu, siihen, että varmasti tulee ne heikommatkin vuodet?Tällähetkellä taantumaja lama näyttää lähinnä olevan hyvä tekosyy sille, että saa firmat siirtää loputkin tuotantonsa johonkin kolmanteen maahan lasten hommiksi rääkkäystehtaisiin.

Työtilanne on hyvä, ja niin on miehenkin. Asuntolainaa on aika paljon, mutta mitä sitä turhaan ressaamaan. Nyt elämme näin ja maksamme lainaa pois minkä pystymme - jos myöhemmin taloutemme romahtaa, niin sitten katsotaan asiat uudelleen.Eihän siitä yhtään mitään tule jos kaikkea pelkää - voinhan saada vaikka aivoverenvuoden millä hetkellä hyvänsä ja siihenkin loppuu maksukyky. Onneksi elämässä on kuitenkin tärkeämpiäkin asioita kuin raha, esimerkiksi sisäinen rauha, rakkaus ja perhe.

Ehkä olen hieman kyyninen, mutta katson tätä tilannetta finanssipuolelta ja kyllä oikeasti tällä hetkellä kyyti on kylmää.Se vaikuttaako tämä tilanne tavalliseen ihmiseen on ihan tuurista kiinni jos laina on kohtuullinen ja työpaikka säilyy en usko tämän juurikaan heilauttavan. Toisaalta taas tämä varmasti tulee heijastumaan toista kautta lasten kavereiden joukossa saattaa pahoivointi lisääntyä mikäli sinne napsahtaa potkut.Kyllä yleinen mieliala vaikuttaa kaikkeen ja mikäli jollakin alkaa mennä tosi huonosti ja naapuri taas porskuttaa kuten ennen tulee kateutta ja katkeruutta joka saattaa taas heijastua mitä kautta tahansa. Ystävyys suhteet voi kärsiä oikeasti ihan mitä tahansa voi tapahtua.Mutta jos rakentaminen halpenee ja asuntojen hinnat laskee sehän on vain positiivinen asia. Alkaa nimittäin ottaa pikkasen päähän se, että 4h+keittiö asuntoa ei meiltä päin saa alle 300 000 euron. Jos hinnat laskee niin laskeehan sen nykyisenki asunnon arvo, mutta ei sitä ole ostettu nyt kalleimpaan aikaan joten nykyisestä arvo saa jonkin aikaa laskea ennen kun ollaan "miinuksella".

Niillä, joilla työpaikat on edelleen ja lainaa kohtuullisesti, ei varmasti näy taantuma missään. Irtisanomiset ovat kuitenkin lisääntyneet, ja ne, jotka saavat potkut tai joutuvat lomautetuksi, ovat varmasti huomanneet asian taloudessaan. Kauhuskenaario on varmasti nyt se, että on vuosi sitten ostanut asunnon kokonaan velaksi, saa potkut, korot nousevat ja asunnon hinta laskee. Tulot ovat tippuneet, velkaa on enemmän kuin omaisuutta ja tulot eivät riitä lainan lyhennyksiin...

En usko, en kertakaikkiaan usko. Maalarinteippirullan sai ennen 10 markalla, nyt se maksaa 4,5 euroa. Ihan vain näin karkea esimerkki. You get the point.Miten niin yksittäiselle ihmiselle on nousukauden aikana parempi jäädä työtttömäksi?Eikö työttömäksi kannata jäädä just laman aikana, kun "kaikki mukamas halpenee"?Ja kuka idiootti ottaa nousukaudenkaan aikana 300 000 euron talolainaa, siis kukaan opettaja, hoitaja tai muu kunnan virassa oleva, joille lamat ei palkassa näy. Aina maksetaan ihan yhtä vähän. Kai se nyt on jo omaa hulluutta, jos on metsäbotnioissa töissä ja ottaa 400 000 euron lainan. Kai jokaisella se taju on, että työoaikat tulee ja menee.

Yritysmaailma on hieman erilainen kun tavallisen taplaajan sukanvarteen pistämistä.Yrityksen johto on tiivelvollinen omistajille ja vain heille. Omistajat haluavat tuottoa sijoitukselle ei heitä kiinnosta vaatiiko se Matti Möttösen laittamista kilometritehtaalle vai ei kunhan tulee tuottoa.

Yritysjohto tekee kuten omistajat odottaa liikevaihto laskee samalla on pienennettävä kustannuksia jotta ei tulisi näytettyä tappioita jos tappioita silloin lähtee johtoporras sinne kilometritehtaalle.Ei yritys laita sukanvarteen pahanpäivän varalle se jakee ne voitot ulos omistajille.Oletteko koskaan seurannut markkinoiden reaktioita esim Nokian ilmoitettua tuloksensa voittoa tuli ziljoonabiljoona enemmän kun viime vuonna samaan aikaan, mutta markkina osuus oli prosentin pienempi kuin odotettiin tulos=osakekurssi laskee kun lehmän häntä.Yritysmaailma on kylmä ja tuulinen paikka siellä ei kiinnosta ihmiset vain raha.

Ja jos korkotaso pysyy alhaalla, on heillä asiat hyvin (hoitoala, opetus jne.)Se ei silti suojaa siltä, jos lainaa on ylimitoitettu tuloihin nähden. Koron noustessa ei välttämättä ole enää mahdollisuutta edes koron maksuun. Valitettava tosiasia on, että meillä on paljon tällaisia perheitä, jotka eivät ymmärrä koron ja lyhennyksen eroa ja joilla laina lyhenee jonkun satasen kuussa (puhutaan 200.000 e lainasta) eikä pelivaraa oikeastaan ole. Vaikka heille asian selittää, ei se vaikuta asiaan - ajattelevat että voihan laina-aikaa pidentää. Kyllä, näin on, mutta kuukausittainen korko ei siitä pienene.Tiukkoina aikoina pankki ei ole niin höveli kuin vielä vuosi sitten.Myöskään asunnon arvon laskulta ja sen vaikutukselta lainaan ei pysyväkään työpaikka suojaa.En oikeasti halua lietsoa lamapaniikkia, en ollenkaan. Suurella osalla Suomen kansaa asiat on todella hyvin ja he varmasti luovivat laman läpi ilman kolhuja. Eikä tulevia kannata yökausia murehtia. Pääasia että tuntee oman taloutensa ja siihen kohdistuvat riskit, joita ei ole ainoastaan työpaikan menetys.

Lainaus:

En nyt halua keskustella yksittäisen ihmisen lamasta, vaan yleisesti tästä ilmiöstä,miten lama näkyy tavallisen työntekijän kohdalla.

mediassa vouhkataan lamasta ja siis siitä että hinnat laskee ja kannattaa rakentaa ja ostaa jne.Ok. Kiitos.Sitä juuri tarkoitinkin, että eikö ole aika absurdia, että lama on, mutta se ei näy yhtään mitenkään PAITSI sillä, joka jää työttömäksi. Mutta se joku voi jäädä työttömäksi nousukauden aikanakin mutta silloin siitä jostakin ei vouhkata ollenkaan.

Riippuu ihan siitä, missä on töissä. Jos on opettaja, hoitaja tms. ei varmaankaan lama näy. Mutta pankkialalla taantuma on ollut jo kuukausia havaittavissa. Sadat isot yritykset ja pienemmätkin lomauttaa ja irtisanoo. Kyllähän media jonkun verran asiaa lietsoo, mutta kyllä nyt on poikkeuksellisen onnetonta aikaa.

Edellisen laman aikaan noin kävi ja se johtui taas siitä, että Suomessa oli silloin oma valuutta, jota yritettiin suojata silloin. Nyt taas tilanne on eri, kun ollaan EU:ssa ja yritetään elvyttää. Käytännössä korot siis laskee, koska yritetään saada ihmisiä ostamaan. Esim. Jenkeissä näin ei ole kuitenkaan oikein käynyt, sillä siellä esim. asuntolainojen korot menevät vähän suhteessa sen kanssa, että minkä verran on vakuuksia ja omaa rahaa. Tällöin ne, jotka sitä halpaa lainaa juuri tarvitsisivat (ensiasunnon ostajat) eivät sitä kuitenkaan saa. Sama juttu näkyy mutta vähän toisin tavoin nyt myös Suomessa. Korot kyllä ovat laskeneet, mutta marginaalia on nostettu ja luultavasti jatkossa myös lainan saamisen ehtoja tarkistetaan. Eli ne, jotka haluaisivat ostaa 100% lainalla halvalla asuntoja pienien korkojen jyllätessä eivät taas siihen pysty. Kohta ovat "voimissaan" ne, joilla on jonkin verran säästöjä eikä kädet sijoitettuna lainaan, heillä on mahdollisuuksia ostaa halvalla erinäisiä asioita, lähinnä osakkeita, asuntoja, urheiluautoja, veneitä tms.

Kyllä meillä ainakin talon rakentamista on nyt vähän lykätty siinä toivossa, että hinnat laskisi. Nyt on puhuttu 10 prosentin hinnan alenemisesta. Meidän talon budjetti on 400 000, joten kymmenen prossaa tarkoittaa 40 000 säästöä. Kyllä se vaan on iso läjä rahaa, ja sillä todellakin on merkitystä! Mieluummin hankin niillä säästöillä jotain lisää kuin laitan sen rahan kalliimpiin kustannuksiin.Eikä me olla odotettukaan, että taloja alkais saamaan puoleen hintaan. Se olisi ihan epärealistista haihattelua. Mutta ei me syljetä 10 prosentin alennusten päällekään. Jos joku ei sitä arvosta, niin se on hänen tappionsa.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat