Pitkälle automatkalle pikkulapsen kanssa?

Vierailija

Mietimme Lappiin lähtöä 2v8kk ikäisen tyttömme kanssa. Tarkoitus on mennä autolla ja matka kestää varmaankin 13h pysähdyksineen. Matkan kesto tietenkin kovasti mietityttää, kuinka jaksaa tyttö istua autossa. Pisimmät automatkat tähän asti ovat olleet kuitenkin vain parin-kolmen tunnin luokkaa tähän mennessä. Onko kenelläkään jakaa kokemuksia pitkästä automatkasta tai antaa kenties hyviä vinkkejä matkaa varten? Mitään autoon asennettavaa dvd:tä emme aio kuitenkaan hankkia...

Kiitos vinkeistä etukäteen!

Sivut

Kommentit (17)

aikaa tähän menee n 10½ tuntia lasten kanssa ajellessa. Ei olla vielä ainakaan kaivattu dvdtä autoon vaikka moni sanoi ennen ensimmäistä matkaa että se pitää ilman muuta hankkia. Lapset 1v (ollut vasta kerran mukana) ja 2½v (kokenut matkaaja jo) viihtyvät yllättävän hyvin pitkänkin matkan. Olemme pitäneet 2-3 taukoa jos päivällä ajetaan. Eli aamiaisen jälkeen lähtö, sitten ajetaan ainakin 3h, ehkä välipalaa autossa ja lyhyt pissa/jaloittelupysähdys kun ei enää jakseta. Sitten seuraava tauko pidempi jolloin syödään ruoka ja lapsi pääsee huoltamon leikkipaikalle myös. Taukopaikoiksi suosittelen abc asemia koska niissä aina leikkipaikat, kauppa, saa ruokaa, lastenhoitohuoneet. Meidän vanhempi lapsi puhuu välillä kotonakin että mennään abclle leikkimään:) Autoon viihdykkeeksi kirjoja, jotain leluja, lastenmusaa, naposteltavaa, juotavaa. Ollaan ajettu joskus yötä vastenkin niin että lähdettiin päivällisen jälkeen, pidettiin huoltamolla iltapalatauko ja ajettiin sitten yön yli ja lapsi nukkui. Tykkäämme kuitenkin enemmän ajaa päivällä ja jos matka olisi vielä pidempi niin ehkä lähtisin (kuten joku tuossa neuvoikin) aikaisin aamulla/aamuyöllä liikkeelle.

Vaikka itsekin olen sitä vastustellut, mutta mieheni sen kuitenkin osti, esikoista varten ja on kyllä ollut hyvä juttu. Esikoinen ei kyllä ole ollut mikään hankala matkustaja koskaan, mutta nyt kun ei enää nuku päiväunia, niin kolmen tunnin mummolamatkat ovat rasittavia energiselle lapselle.Mutta meillä on käytössä myös äänikirjat ja kirjat ja lelut, jotka lapsi on itse valinnut.Tosin kaikki riippuu lapsesta itsestään, siis millainen matkustaja ylipäätään on. Kuopuksemme on päälle vuoden ja kestää maksimissaan tunnin ajomatkat, jonka jälkeen alkaa kitinät (viihdykkeistä huolimatta) ellei sitten satu nukkumaan.

1v3kk ja 2v5kk lapset kun lähdin kummipojan ristiäisiin 600km päähän ja siitä vielä matkattiin juhlien jälkeen kaverin luo 400km. Aamulla pakkasin pikkuset autoon klo 5 suoraan yöpuvuissa (oli kesä onneks) ja omat peitot päällä ja unilelut. Toki heräsivät, mutta olivat takas unessa alle tunnissa kummatki. Nukkuivat sitten jonneki muistaakseni kahdeksaan asti ja siitä noin tunnin päästä pysähdyttiin aamupalalle. Kaverin luona matkan päätteeksi oltiin kahdeksan maita illalla eli kokonaisuudessa kesti just sen 13h jossa välissä oli ne ristiäiset parisen tuntia.Tarpeeks vaan pysähdyksiä ja ressitöntä ajua. Suosittelen lähtemään just tolleen aamuyöstä niin on iteki ehtiny saada muutaman tunnin unta ennen lähtöä ja kyllä sen yhden päivän jaksaa valvoa, iteki ajoin yksin koko matkan sillon. Vrt. siihen, että lähtis yötä vasten ajamaan ja päivän ois jo valvonu, en mä ainakaan jaksais...Meillä on mukana autoreissuilla aina paljon kirjoja, kyniä, värityskirjoja, banaania, pillimehuja ja limua ja tietty vettä pullossa. Lisäks on jotku ylläripyllärit kuten tikkarit tms. jotka voi törkätä käteen jos tulee koko autollisella mitta täyteen matkustamista.Nyt nämä aloituksessa kertomani matkalaiset on jo kuus ja neljä vuotiaat ja viime kesänä ajettiin 650km kera näiden ja 3kk vanhan vauvan ja hyvin meni sekin reissu!! =D Ja ihan ilman kannettavaa dvd -laitetta ;)Otsalamput on meilläki hommattuna jos joskus pimeen aikaan lähdetään noin pitkää matkaa ajamaan.

ja autoilleet Suomen "päästä-päähän" moneen kertaan. Viime kesänä ajoin menomatkan yksin mutta en kylläkään yhtäsoittoa. Kokemukseni mukaan mitä pienemmät lapset sen paremmin menee. Dvd ei tosiaan ole välttämätön, kirjat, äänikirjat ja muut lelut riittävät ihan mainiosti, myös pientä naposteltavaa ja juotavaa syytä varata autoon. Välillä kannattaa pysähtyä, vessaan, syömään ja päästää leikki-ikäinen leikkimään vähäksi aikaa. Lapsia on viisi ja nuorin nyt 1v4kk ja tammikuussa lähdetään taas.

Pakko sanoa, että tuo dvd-soitin etupenkin niskatukeen on se, joka meillä on pelastanut kaikki pitkät matkat! Siihen vaan joku Muumit tai muu vastaava pyörimään, niin lapsi viihtyy tosi pitkään. Osan matkasta varmasti tuon ikäinen nukkuu ja sitten muutama hyvä ruokatauko, niin eiköhän se siitä!Joskus on yritetty ajaa ilman leffaa, mut heti alkaa se "koska ollaan perillä", "onko vielä pitkä matka"... Ei paljon naurata, jos matkaa on vielä 1000 km ja yksi jo kiukuttelee...

joillekin lapsille. Meillä kuopus on tällainen autossa helposti pahoinvoiva ja siksi lapsilla on pitkillä automatkoilla ollut äänikirjoja mukana.

Meillä vanhempi (nyt 5 v.) on aina voinut pahoin autossa. Joka kerta kun ajetaan yli puoli tuntia, hän oksentaa. Ja oksentelee koko ajan. Ja kun oksentaa, usein alkaa tulla myös verta nenästä. Siinä sitten paikkaillaan ja pyyhitään.Nuorempi huutaa kurkku suorana kun ei kestä olla vangittuna paikalleen. Siistiä ;)Me vältämme pitkiä matkoja niin paljon kuin mahdollista.Jos epäilyttää, niin tarkista pääsisittekö perille autojunalla?

Tykkää enemmän kuunnella vaikka satu cd:tä tai katsella kirjoja. Pitkän matkan pystyy myös ihan vain olemaan ja katselemaan ikkunasta ulos. Eväät autoon on myös in. Rusinapaketti tms. on lapsesta kiva juttu! Ikää 4.5v.

Viihtyy sen kanssa oikein hyvin lastensatuja tai -lauluja kuunnellessa. Samalla aikuiset voi kuunnella autossa jotain muuta. Olemme tehneet joka talvi Lapin matkan yli 1000 km päähän ja kesäisin olemme käyneet Euroopassa autolla. Lapsella ikää nyt 4v. ja matkusteltu on alle 1v. saakka.

Me matkustetaan monta kertaa vuodessa halki Suomen, eikä olla vielä dvd:tä hankittu, eikä hankitakaan. Lapset viihtyy autossa ihan hyvin, kun ei opeta heitä kaiken maailman vempaimiin.Toi otsalamppu oli kiva vinkki, meillä on käytössä ollut taskulamput. Niistä on 2- ja 4-vuotiaat tykänneet tosi paljon. Ihan ehdoton on ollut sellainen piirustuslevy, jossa on kynä kiinni ja lapset saa itse sen pyyhittyä puhtaaksi. Sitten ihan vaan ollaan katseltu ulos ikkunasta ja ihmetelty maisemia radiota tai cd:tä kuunnellen. Kannattaa matkustaa lapsen ehdoilla, pysähtymispaikoiksi abc:t on lapsiystävällisimpiä minun kokemuksen mukaan. Ja silloin kun lapsi nukkuu tai viihtyy, ei todellakaan pysähdytä vaan ajetaan eteenpäin :) Teilläon sen verran pitkä matka, että valoisaa aikaa kannattaa hyödyntää oman jaksamisen kannalta, ja lapsetkin viihtyy paremmin, kun näkevät ympärilleen. Turvallista matkaa!

Luulisi pelkän soittimen maksavan reilusti alle 200 euroa. Käy katsomassa esim. verkkokauppa.comista tai gigantin sivuilta.t. nro 5 toisesta samanlaisesta ketjusta (sama aloittaja?)

Meillä samanikäinen eikä koskaan ole mitään erityistä autossa tarvinnut. Osan aikaa hän nukkuu aina päiväunia, autossa vielä pidemmät kuin kotona. Syömistä, juomista ja jotain leluja. Niillä me ollaan pärjätty. Ja koko perhe sitten kuuntelee Fröbelin palikoita matkat.

automatkoja (6 tuntia suuntaansa) ilman minkäänlaisia viihdytyksiä. Ollaan pysähdytty pari kertaa kahville/jätskille matkan aikana ja muuten ovat saaneet viihdyttää itse itseään (joku lukee, yksi kuuntelee musiikkia kuulokkeilla), kaksi muuta tappelevat keskenään jne. Yleensä lapset jossain vaiheessa nukahtavat ja saattavat nukkua parikin tuntea putkeen, vaikka päiväunia eivät muuten nukukaan.

Lasten ollessa pieniä läksimme usein pitkälle ajotaipaleelle aamuyöllä, jolloin lapset nukkuivat vielä useamman tunnin autossa. Muutenkaan heillä ei ole ollut vaikeuksia nukkua autossa esim. päiväunia, myöskään matkapahoinvointia ei ole ollut kenelläkään, onneksi.Viihdykkeenä on ollut radio, kasetit, levyt, korvalappustereot, kirjat ja erilaiset pelit ja leikit. Lasketaan tietyn automerkin autoja, punaisia autoja, keksitään rekkareista lauseita. "Arvaa mitä ajattelen"-leikki on ollut vuosikausien suosikki ja sitä me leikitään vieläkin, vaikka nuorin lapsista on jo 14 :D Vitsejä kerrotaan ja kaikenlaisia tarinoita vanhempien elämästä lapsena ja kaikesta muustakin. Joskus takapenkki on katsonut läppärin avulla dvd-leffoja, virtaa saa auton tupakkasytkäristä sopivalla pistukkeella. Sitten meillä on myös värkki, jonka avulla lapsien mp3-soittimesta voi lähettää musiikkia autostereoiden kautta kaikille kuultavaksi. Se on tosi kätevä.Tauot pidetään paikoissa, joissa ollaan huomattu että esim. ruoan saa nopeasti ja se maistuu kaikille, kuten Oulun lähellä olevalla Zeppelinin Shellillä. Kunhan vaan osuu kohdalle siihen aikaan, kun bussilastit eivät ole paikalla...

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat