Vinkkejä, miten saisin kaverini ymmärtämään, että hänen tyttönsä ei (välttämättä) ole ihan terve?

Vierailija

Lapsiahan on toki monenlaisia, mutta kun itselläni on neljä eri-ikäistä, niin ajattelen jo jotain tietäväni.

Kaverillani on vain yksi lapsi, pian 4 vuotta täyttävä tyttö. Tämä tyttö on omalla tavallaan kovin suloinen, mutta on montakin asiaa, jotka mielestäni ei ole ihan normaalin kirjoissa. Olen yrittänyt vihjata aika kovastikin kaverilleni asioista, mutta hän ei ota kuuleviin korviinsakaan.

Tässä muutamia juttuja:-tyttö nukkuu ihan hirmuisen PALJON. Nukkuu heräämättä, sikeästi yli 12t yöunet, mutta SILTI tarvii joka päivä päiväunet (kuulemma saattaa nukkua tunnin, toistakin). Jos äitinsä ei laita tyttöä päiväunille, tyttö nukahtaa itsekseen esim. sohvalle tai omaan sänkyynsä viimeistään 16 aikaan.

Olen hämmästellyt tuota unentarvetta tytön äitille, mutta hän ei ole ollenkaan asiasta huolissaan. Meillä kuopus on vasta alle 3v eikä todellakaan enää nuku päiväunia, koska on kotihoidossa. Samoin on myös kaverini tyttö.-tyttö puhuu todella huonosti. Siis täyttää jo alkuvuodesta 4 ja ainakin R on ihan kokonaan hukassa, S ei aina tule selkeästi ja muutenkin en aina saa ihan selvää, mitä tyttö haluaa sanoa. Tähän oli jopa neuvolassa kiinnitetty huomiota ja sanottu, että pitäs varautua 5-vuotiaana käymään puheterapeutin arviossa, mutta kaverini kohauttelee tällekin olkiaan. Kuulemma antaa ajan parantaa. HALOO! Jos oma 4-vuotiaani ei osais kunnolla puhua, vaatisin jo lujaa päästä tarkempiin tutkimuksiin!-kaverini tyttö on myöskin aika tukeva. Painaa saman verran kuin oma 5-vuotiaani, sillä erotuksella, että omani on lähes 10cm pidempi. Ja omanikaan ei edes mikään laiha ole. En tiedä tarkkoja mittoja, mutta tämä kaverin tyttö on varmasti alle metrin mittainen ja painaa jo yli 15kg. Tänään olivat meillä kylässä ja käytin tytöt leikin varjolla puntarilla, vaatteet päällä omani painoi 15,8kg (107cm) ja tuo kaverin tyttö 15,9kg. Ja tosiaan, vasta kaveri osti tuolle tytölle 104cm toppahaalarin ja se oli jopa reilu, eli mittaa tytöllä lienee 95-99cm.Nyt siis kaipaan vinkkejä, miten saan kaverini havahtumaan, että kannattas tehdä jotain. Että aika ei aina ihan kaikkea paranna ja että tyttö nyt ainakin tarvis jonkun lääkärikäynnin jo tuon jatkuvan nukkumisen ja puheen vuoksi. Eikä kai joku ravitsemuskeskustelukaan pahaa tekis??

Sivut

Kommentit (58)

Meillä on lapset aina nukkuneet paljon, olen ne totuttanut siihen, aamu-uninen kun olen.

Puheterapeutti varmaan osaa asiansa, samoin neuvola puuttunee painoon, jos se huitelee liiaksi ylikäyrillä.

puheen kehityksen ongelmat huomataan tosiaan neuvolassa ja he ovat se taho päivähoidon ohella jotka voivat puheterapiaa suositella. Kirjainvirheet ovat tavallisia eivätkä kerro mistään sairaudesta/vammasta.Nukkuminen on yksilöllistä. Mutta joskus kilpirauhasarvo voi olla hyvä tarkistaa, se vaikuttaa painoon sekä väsymykseen.Meilläkin 4v nukkuu yöunien lisäksi päiväunet mikä on tosi hyvä asia. Itse pidän aivojen kannalta tärkeänä nukkumista.

Jos kyseessä olisi oma lapseni, olisin jo reagoinut aikapäivää sitten. Ja kyllä kummaksuisin todellakin, jos kaverini lapsi olisi tuollainen.

kyllä se nyt menee toisinpäin, että adhd lapsilla on vaikeuksia nukahtamisessa ja häiriö on heillä ensiksi ja sitten tulee uni ongelmat.

adhd lapset ovat erilaisia lapsia ja diagnoosi edellyttää, että lapsella on nippu neuropsykiatrisia erityispiirteitä.

Mitä sairautta sitten epäilisit?Lapsilla on erilainen unentarve. Meilläkin voi helposti nukkua 3,5 vuotias (ja samanikäisinä muutkin sisarukset) 12 tunnin yöunte heräämättä. Meillä on itseasiassa nukuttu yöt ihan pienestä n. 6kk asti yhtä putkeen n. 12 tuntia kerralla.Meilläkin r-kirjain ei tule oikein ja joskus ei s-kirjainkaan, mutta en ole niistä nyt niin huolestunut.Meillä ei ole tukevia, mutta hyvinkin pitkiä. Poika oli 3-v vneuvolassa 102 cm ja on lyhyin meidän lapsista tuon ikäisenä. Ja poiska painaa nyt n.16 kg ja pituuttakin on tuon puolen vuoden aikana tullut muutaman sentti. Mutta eikö tuo lapsen pyöreyskin ole ihan normaalia? Toiset ovat pyöreämpiä kuin toiset.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat