Miten kertoa/kertoakko 3v lapselle kuolemasta?

Vierailija

Näyttää siltä, että 3v tyttäreni rakas pappa kuolee lähiaikoina... Ovat viettäneet paljon aikaa yhdessä ja ovat hyvin läheisiä.Millä tavalla 3-vuotialle kerrotaan kuolemasta?Uskomme Jumalaan kyllä, mutta miehen kanssa meillä on erilainen suhtautuminen hautajaisiin ja hautoihin. Itse en pidä hautajaisia tärkeänä, enkä koskaan käy haudoilla, sillä mielestäni ei siellä haudassa tai arkussa ole ketään vaan se henkilö on taivaassa ja hänen kanssaan voi jutella muutenkin kuin käymällä haudalla... (tämä asian vierestä...)Mutta millä tavalla olette käsitelleet asiaa te, jotka olette tällaisen eteen jo joutuneet?Kiittäen!

Sivut

Kommentit (18)

Esikoinen oli silloin himpun alle 3v. Me kerroimme että mummo on nyt niin pahasti sairas että kuolee, sanoimme että se tarkoittaa sitä että hän lähtee pois ja menee taivaaseen. Emme ole uskossa mutta tuntui helpolta kertoa lapselle jostain konkreettisesta paikasta. Totta kai lapselle jotain täytyy kertoa jos läheinen ihminen "katoaa" elämästä.

älä missään nimessä sano että nukkuu. Meillä oli lapsen mummopuoli vienyt 4-veen hautausmaalla käymään ja selittänyt että se kuoli ja siellä se nyt nukkuu nurmen alla.Eipä mennyt tytär enää nukkumaan ilman yövaloja ja parkui, kuolenko minä? Vuosi kesti tätä joka-iltaista kyselyä.Lapselle pitää selittää selkeästi ja selkein käsittein, mitä kuolema tarkoittaa.

Kirjastosta löytyy hyviä kirjoja käsittelyyn.. erilaisia nalle ym satukirjoa, jotka käsittelevät kuolemaa eri tavoin.Kun aihe tulee meille ajankohtaiseksi isovanhempien kohdalla, niin haen itse kirjoja kirjastosta ja käsittelen asiaa niiden kautta... Sadut ovat helpoin tapa lähestyä vaikeita asioita, vielä isommallekin lapselle. Ja itselleni on varmasti helpompaa lähestyä asiaa sadun kautta, omien vanhempien poismeneminen on iso ja raskas asia.Jaksamisia teille!

Lapset näkevät kuoleman hyvin luonnollisena asiana. Itse kerroin heti omille pienille lapsilleni kun heidän serkkunsa, 18-v, teki itsemurhan. Tietävät jopa että hän ampui itsensä:(. Minusta siinä ei ole mitään salattavaa. Äskenkin puhuimme taas asiasta (vaikka aikaa tapahtumasta on kohta 3v) ja pian 3v kysyi että onko "XX kuollut"? Katselimme nimittäin valokuvia joissa serkku oli vielä mukana.

Niin jatkan vielä sen verran, että ap:n tilanteessa kertoisin, kolmevuotiaalle asiasta seuraavaan tyyliin: pappa on nyt kuollut, se tarkoittaa, että hän on poissa, eikä tule enää. Kuolema tarkoittaa sitä, että sydän pysähtyy ja ihminen ei enää elä. Kuollut ihminen näyttää siltä kuin nukkuisi, mutta hän ei enää hengitä eikä herää "unestaan". Papan muistoksi järjestetään hautajaiset.Tämän jälkeen odottelisin lapsen reaktiota ja kysymyksiä. vOi olla, että 3-vuotias ei edes osaa kysyä mitään tai ei ymmärrä asiaa, jolloin ei oikein osaa surrakaan. Tai sitten ikävä voi olla tosi kova, jolloin asiaa tulee käsitellä hänen kanssaan.

Pappa kuolee syöpään 60-vuotiaana. Ilmeisesti ei ole enää mitään tehtävissä, kun keuhkosyöpä on levinnyt jo lisämunuaiseen ja aivoihin...Kiitokset vielä teille!! :)ap

että XX oli vanha ja sairas, eikä jaksanut enää elää. XX kuoli, ja hänestä tuli tähti tuonne taivaalle, ja sieltä se XX nyt katselee aina meitä iltaisin. Mikään ei oikeesti oo niin hellyyttävää, kun 3-vuotias poika, joka iltakävelyllä joulunaikaan katsahti taivaalle, otti kädestä ja sanoi, että "tuolla on XX:n tähti, siellä se meille tuikkii". Tuli äiteellä vähän kyynel jos toinenkin...

Kun soitto kuolemasta tuli, kerroin heti kolmelle pienelle lapselle että pappa on kuollut ja hän on taivaassa ja hänellä on hyvä olla. Lapset 9v, 4v ja 4v.

Äkillisen poismenon kanssa ei kyllä ehdi mihinkään kirjastoon, kun mekin oltiin lomamatkalla, kun piti sitten vaan sekunnin varoitusajalla kertoa lapsille, miksi nyt käännytäänkin takaisin kotiin.Mutta ideaalitilanteessa asian voi hoitaa kaikkien taiteens sääntöjen mukaan. Tosin meidänlaisissa yllättävissä tilanteista asioista ei toisaalta ehdi tulla turhan mutkikkaita.

Minusta lapsille pitää näissä asioissa olla rehellinen. Meillä lapsen mummu on kuollut jo ennen hänen syntymää, ja haudalla käydään säännölisesti. Olen kertonut, että mummu on kuollut ja varmaan tästä johtuen 3v. on kysellyt paljon kuolemasta. Esim. kysymykseen, mihin ihminen kuoleman jälkeen menee, olen vastannut, että eri ihmiset uskovat eri tavalla ja kukaan ei voi varmasti tietää. Osa uskoo, ettei kuoleman jälkeen ole mitään, osa uskoo, että pääsee taivaaseen ja osa uskoo uudelleen syntymään jne. Tuon ikäistä asia selvästi jo kiinnostaa ja hän jollakin tavalla jo pohtii näitäkin asioita.

Minusta on hyvä, että esim. itsemurhasta puhutaan avoimesti. Tottakai on huomioitava lapsen ikä ja kyky ymmärtää asioita, mutta salailu voi vain hankaloittaa tilannetta. Yllättävän pienkikin lapsi voi keskusteluista ja muista päätellä itsekin aika paljon. Salailu voi myös lisätä turhia pelkoja, joihin ei edes olisi aihetta.Joku asiantuntija on joskus sanonut, että lapselle voi vastata vain siihen, mitä hän kysyy, ei tarvitse alkaa selittämään koko monimutkaista asiaa ja kaikkea siihen liittyvää. Riittää, että vastaa siihen yksityiskohtaan, jota lapsi kysyy. Hän tarvitsee aikaa asian sulattamiseen ja kysynee todennäköisesti sitten lisää.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat