Vierailija

Lähipiirissä oleva 23-vuotias nuori nainen yrittää vihdoin neljän vuoden työssäkäynnin jälkeen palata koulunpenkille. Nyt ollaan porukalla yritetty katsoa sellaista alaa kevään hakuun, joka kiinnostaisi jotenkin ja ennen kaikkea työpaikka olisi varma valmistumisen jälkeen. (tämä on tärkeää, koska missään nimessä ei halua lähteä opiskelemaan työttömäksi) Taipumuksia ei ole mihinkään matemaattiseen, eikä niin kauheasti kieliinkään.´Sellainen "keskinkertainen"-tapaus koulumenestykseltään. Palkka saisi olla nykyistä (1400-1500) selvästi parempi, mutta se ei nyt ole varmaan vaikeaa. Sanotaanko, että 2000 Euroa/kk on minimi lähtöpalkka.Hoitoala nyt tulee ekana mieleen, mutta mitä muuta voitaisiin suositella. On kyllä aloitteikas itsekin, mutta toivoo meiltä nyt tukea asiassa hyvillä ehdotuksilla ja ennen kaikkea halutaan laajaa näkemystä eri alojen työtilanteesta. Mikä on esimerkiksi sosionomien työtilanne?

Sivut

Kommentit (32)

Jos nyt akateemisia ammatteja ajattelee (ilmeisesti ei, kun se 2000e/kk kelpaisi) niin lääkäri ja hammaslääkäri ovat sinänsä hyviä (etenkin naiselle) kun uraa ei tarvitse erikseen "rakentaa" ja voi olla pitkäänkin hoitovapaalla ja töitä silti löytyy. Myös osa-aikatyön järjestäminen on helpompaa kuin monessa muussa ammatissa.DI, ekonomi ja juristi ovat ihan hyvin työllistyviä ammatteja ja ekonomi ja juristi ihan hyvin palkattujakin ;-) Mutta huono puoli niissä on, että jo opiskeluaikana tulisi miettiä sitä uran rakentamista. Väärät pääaine- tai työpaikkavalinnat voivat hyydyttää urakehityksen aika tehokkaasti ja lisäksi jos on poissa pitkiä jaksoja, se voi vaikuttaa jatkokehitysmahdollisuuksiin.

siirtelemään. Pidän selästäni ja aion käyttää sitä lopun ikääni. Onneksi en teekään kotisiivouksia. Siinä saattaa juuri ammattitaidoton joutua siihen tilaan, että tekee hommia joista ei laskuta kun asiakas käyttää hyväkseen ja siivooja on miellyttämishaluinen. Pilaa vain kroppansa ja kuntonsa väärillä työtavoilla ja asennoilla. Asiakas voi ihan itse vetää sen sohvan pois seinän vierestä jos haluaa, että siivooja ottaa sieltä. Sohvantaustan pölyt ei oikeastaan edes kuulu ylläpitosiivoukseen vaan perussiivoukseen, joten siitä pitäisi laskuttaakin sen mukaan ja silloin voi siivoojakin siirtää sen sohvan.

oikikseen, kauppikseen tai polille. varma työpaikka tiedossa, mutta sisäänpääsy saattaa olla vaikeampaa. kauppikseen on noista helpoin päästä. en kuitenkaan suosittele tradenomiopintoja, tradenomeja valmistuu käsittääkseni aika pajon.toinen on tietokoneohjelmoija tai muu tekniikan ala. sitten työharjoittelun kautta duuniin.ehkä kannatta katsoa mol.fi:stä avoimia työpaikkoja ja mitä koulutuksia sinen vaaditaan? mol.fi:ssä on myös ammatinvalintatestejä, jotkä kyllä suosittelevat mm. dramaturgia ja muita ammatteja, joissa vamraa on lähinnä se, että EI työllisty.mäkään en tajua miksi kaikki ehdottaa hoitoalaa.tsemppiä vaan opintoihin!

Siksi mekin tässä kuviossa sörkimme. Hän ei lukion jälkeen heti jaksanut mitään vaan alkoi roikkua töissä-pätkätöissä. Ongelma on siinä, että ilman koulutusta työt on noita myyjän töitä, ja niissä työtunnit jää helposti pieniksi ja toisaalta paljollakaan työmäärällä ei kummoisia tienaa. Itseasiassa tuo 1400-1500 on maksimi, mitä tällä hetkellä saa. Useimpina kuukausina palkka jää 1000-1200 Euroon ja eläminen on kohtuuttoman tiukkaa, kun pitää vuokra maksaa jne. Silti se työ sitoo jatkuvasti 6 pv/vko, kun työtunnit on silppua. Jotta saa tuon maksimipalkkansa, on töissä 7 päivänä viikossa ja se on tosi hankalaa, kun joka päivä työvuoro on vaikka 12-18, niin mitä omaa elämää siinä juuri jää. Ja kun on vielä nuori, eikä ole lainoja, niin ehdottomasti kannattaa vielä hommata joku erikoisammattitaito, jota kautta tuossa palkassa on edes jotain toivoa jonain päivänä. Me olemme koko ajan ajatelleet, että "Siperia opettaa" tuon koulun suhteen ja nyt alkaisi olla aika. Olemme ajatelleet painostamatta, että hakee nyt töistä lisämotivaatiota jatkoon ja toisaalta ei työ ole koskaan pahasta. Nyt vuoden ajan on jo miettinyt asiaa ja tällä hetkellä on motivoituneena tutkimassa netistä eri koulutusvaihtoehtoja. Kyselee aina tuota työtilannetta kovasti, mutta kun mekään ei osata aina sanoa ja muutenkin kyselee ehdotuksia tutkittavaksi. Siksi kyselin täältä. Ei pelkoa, että itsepäisenä ihmisenä suostuisi täydellisesti epäkiinnostavalle alalle, mutta yritetään auttaa löytämään sellainen sopiva kompromissi kiinnostuksesta ja realismista. Tärkeintä tuntuisi olevan, että on ihmisläheistä ja ei tarvita matemaattis-teknillisiä lahjoja.Olen miettinyt tuota okl:ää myös, mutta sinne on kyllä tosi vaikea päästä ja sen varaan ei kannata kuitenkaan laskea. Restonomi, siivouspuoli, voisi olla kanssa mielenkiintoinen, täytyypä mainita siitäkin. Tyttöä kiinnostaa kovasti yrittäjyys (sukuvika) ja tuolta puolelta voisi saada hyvät eväät sinne ja toisaalta vieraallakin on mahdollisuus jonkinlaiseen urakehitykseen toisin kuin rivisiivoajana.

että henkilökohtaisesti mua jonkin verran ärsyttää sellaiset tekijät, joille pitäisi osata itse sanoa miten niiden työ tehdään. Eli parturi, joka leikkaa vahingossa toiselta puolelta himpun pidemmän tukan kuin toiselta. Tai ompelija, joka ei laita hameeseen kävelyhalkiota, kun siitä ei erikseen neuvottu. Tai siivooja, joka ei siirrä niitä sohvia, jos ei erikseen neuvota. Eli pitää osata se oma homma, ja sen jälkeen olla itsevarma ja tietoinen omasta osaamisesta, jotta osaa tehdä oma-aloitteisesti myös sen, mitä asiakas ei älyä edes vaatia.

ehdotan, että hakeutuisi päiväkotiin ryhmäavustajaksi töihin. Palkka on muutaman satasen enemmän kuin nykyisessä työssä, mutta päivätyötä ja siinä näkis sen pk arjen ja sen jaksaako se työ kiinnostaa pidemmän päälle.Hoitoalalla työajat on usein vuorotyötä joten jos nyt kuuteen asti illalla työskentely ei sovi, niin tuskin se vuorotyökään herkkua on. Ei silloinkaan ehdi kavereita paljon näkemään (jos nämä päivätöissä) tai aloittaa mitään säännöllistä harrastusta kun jäis joka kolmas kerta väliin.

Tarkoitus on varmaan jaksaa tehdä sitä työtäkin sitten valmistumisen jälkeen. Ja jos ei kyseinen ala kiinnosta, niin kuinka ihmeessä repiä voimia mennä töihin päivästä toiseen?Minä olin keskinkertaista tapusta vielä huonompi koulussa, sellainen 7 oppilas. Luin ylioppilaaksi C:n arvosanoilla. Luulin aina, että olen vain niin tyhmä, mutta myöhemmin huomasin, ettei siitä ollutkaan kykse, vaan siitä, ettei minua kiinnostanut.Luin itseni lähihoitajaksi ja jäin sitten äityislomalle. Silloin jo tietokoneet kiinnostuvat, vaikka niitä ei ollutkaan vielä oikeastaan kenelläkään. Sitten hain aikuiskoulutuspuolelle ammattikouluun ja luin tietokoneasentajakaksi ja silloin jo sain hyviä arvosanoja. Sitten heräsi kiinnostus jatkaa opiskeluja ja luin itseni tietotekniikan insinööriksi. Nyt olen niissä hommissa ja vieläkin voisin jatkaa opiskeluja, mutta taloudellinen tilanne ja jaksaminen ei nyt anna myöten.

Mutta siis minua tämä kiinnostaa erittäin paljon. Palkkakin on ihan hyvä eli himpun yli 3000. Enemmänkin voisi saada jossain toisissa tehtävissä, mutta nykyinen työ on erittäin mielenkiintoista ja haasteellista, että katsotaan sitten kun tämä ei enää jaksa kiinnostaa.Mutta siis tärkeintä on se, että mikä ystävääsi kiinnostaa. Työkkärillä on ammativalintahenkilöitä ja siellä voisi käydä tekemässä testin, että mikä olisi se oma ala. Neuo ystäväsi sinne.

niin on varma työpaikka tiedossa hyvällä liksalla. Tai kauppakorkeeseen. Ei tarvitse olla keskinkertaista parempaa yo-todistusta jos vain jaksaa lukea pääsykokeisiin. Miksi naisille aina ehdotetaan kasvatusalaa?

niin opettajien rakenne (åaljon vanhoja opettajia) on vinoutunut niin että siellä on kohta huutava pula työntekijöistä. Väestön ikääntyminen toisaalta tuottaa sen että hoitoalalla tarvitaan enemmän ja enemmän työntekijöitä.kasvatus- ja hoitoalalle pitää kyllä olla motivoitunut, ei sitä muuten jaksa.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat