Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

5-v:n iltatoimet ei suju - vinkkejä väsyneelle äidille :((

Vierailija

Usein menee hommat läpi äidin raivarin kera, en jaksais.... kamalaa.Millainen aikataulu teidän perheessä ?

Missä järjestyksessä hommat ? Tekeekö lapsi itse?

Meillä pitää muistuttaaa ja käskyttää monen monta monituista kertaa, nopeimmin sujuuu kun seisoo vieressä ja autttaa.Meillä vielä se iltasadun lukeminen pisteenä iin päällä - raskasta ja kiukuttavaa lukea satua (tai kirjaa) kun hommat muuutenkin myöhässä. Mutta en raaski jättää lukemattakaan kun pettymys liian suuri sitten. Yh olen ja omaa aikaa liian vähän, usein olen kiukkuinen ja ihan loppu.

Sivut

Kommentit (25)

Sitten mennään hammaspesulle (minä pesen) ja pisulle. Lapsi riisuu vaatteet, menee peiton alle ja luemme iltarukouksen, jonka jälkeen valot pois ja vanhempien oma aika alkaa. Tähän kaikkeen meneen 20-30 minuuttia.Venkoilusta menee joku rakas lelu jäähylle, ja se toimii aika hyvänä uhkana. Pahinta on, jos päästää lapsen liian väsyneeksi (kuten tänään vähän aikataulut lipsuivat), silloin kaikki menee pieleen.

tämän negatiivisen palautteen ja uhkailun vs. positiivisen palautteen ja kehumisen välillä. On niin paljon helpompaa kiristää, uhkailla, haukkua ja murista vihaisena, kiire pahentaa asiaa ja mitä kiireempi on ja mitä enemmän itseä ärsyttää, sitä enemmän tenava haraa vastaan.Paljon paremmin toimii (mutta itseltä sen toteuttaminen usein valitettavasti unohtuu) kun 1) tenavalle kerrotaan riittävän ajoissa mitä pitää tehdä (eli vähintään 5-10min aikaisemmin, mitä kohta tapahtuu eli esim. kohta on lelujen keräämisen aika, lopetapa leikit vähitellen) 2) tehtävät kerrotaan yksi kerrallaan ja niiden toteutus on tehty helpoksi (siis ei käskytetä " nyt leikit seis kerää lelut ja sen jälkeen iltapalalle ja iltapesulle vie likaiset vaatteet kylppäriin äläkä jää sitten välillä leikkimään muuta ja sitä ja tätä"). Esim. laita pyjama päälle, pyjamat on laitettu valmiiksii sängylle. Vasta sitten seuraava komento. 3) Vaikka tuntuu niin supernannymaiselta, ne tarrataulut toimii. Eli kun homma menee niinkuin on sovittu, tulee tarra ja kymmenestä tarrasta vaikka uimahallireissu tai muuta yhteisesti sovittua kivaa. 4) Joskus on hyvä käyttää esim. iltatoimien alkamiseen tms. mekaanisia apuvälineitä, vaikka munakelloa tai herätyskelloa (jonka viisareista lapset oppii myös kellon, esim. iltatoimet alkaa kun kello on seitsemän...); lapset usein tottelee paremmin tällaista ulkopuolista merkkiä kuin sitä jatkuvaa marmatusta.

7vee ja 5vee suihkutetaan n.19.30, sitten on vuorossa iltapala jonka jälkeen hammaspesu. Klo 21.00 sänkyyn ja luetaan satu, joskus 7vee lukee sadun siskolleen. 1vuotiaan kanssa iltatoimet samaan tyyliin, siinä sivussa. Kun tätä samaa on vuosikaudet toistunut, ovat lapset tottuneet tähän rytmiin, eikä mitään ongelmia ole ollut pitkään aikaan.

Tämä on vaatinut sen, että mistään ei lipsuta, asioista jankutetaan kunnes menee perille.

Ja toki avustetaan, ei voi olettaa, että lapset saa itse otettua iltapalansa ja pestyä hampaat kunnolla itse.

Eikö olisi mukava päättää ilta kaikkien mielestä kivalla tavalla? Kuulostaa hurjalta, että lapsia pitää kiristää tekemään iltatoimet aikuisen vaatimalla nopeudellakin! Huh huh.Miten olisi, jos vanhemmat HYVÄLLÄ ohjaisi ja kannustaisi, eikä pahalla uhkailisi? Minne teillä on kiire, jos ei ole aikaa antaa lasten tehdä puuhia rauhassa tai auttaa heitä niissä?

Onhan se helppo keino. Käyttäkää vain, jos muuhun ette pysty.Minä väitän, että normaalin ja normaalisti kasvatetun lapsen saa tekemään iltatoimet hienosti, kunhan muistaa muutaman seikan.

1. ajoitus: Iltatoimet joka ilta samaan aikaan (toki juhlat yms. aiheuttaa poikkeuksia, mutta pääsääntöiseti näin), lapselle myös kerrotaan iltatoimien lähestymisestä.

2. järjestys aina sama, lapsi tietää, mitä iltapalan jälkeen tapahtuu jne. Lapsi ei silloin ala temppuilemaan ja vaatimaan esim. leikkimään pääsemistä, kun niin ei ikinä tapahdu.

3. rauhallinen käytös aikuisella. Hoputtaminen vain pahentaa.

4. aikuisen apu. Antakaa lasten olla lapsia. Mikä voisi olla tärkeämpää tekemistä vanhemmalle, kuin oman lapsen hoitaminen? Kyllä pitää löytyä aikaa tehdä iltatoimet yhdessä! Varmasti ne lapset kiukkuaa, jos ei edes illalla saa huomiota.

ja homma muka sujuu ikuisesti - amen...

Minun kokemukseni mukaan kaikki lapsien kanssa on enempi ja vähempi kausittaista... Vaikka 5-vuotiasta olisi nukutettu viimeiset 4 vuotta saman rutiinin mukaan ja se olisi sujunut, on enempi epänormaalia, ellei joku 5-vuotisuhma tai orastava 6-vuotiaan pikku murrosikä tätä hommaa sotkisi

illat kulumaan mukavammalla mielellä. Meillä tepsi aikanaan, kun takkusi joulukuussa aamulähdöt ja sain samanikäiseltä vinkin: "no älä anna mun avata joulukalenteria, jos en ole reipas". Tepsi :)No ei se välttämättä aina noin helposti käy, mutta saa ehkä lapsenkin ajattelemaan asiaan ja ehkä kertomaan jotain, mikä häntä illoissa harmittaa.Me aloitetaan hyvissä ajoin: iltapala, hammaspesut sun muut ja iltasatu. Kyllä hermo palaa silti välillä meilläkin. Voimia!

ja tutulta kuulostaa. 5-vuotiaan kanssa täälläkin väännetään pukemis-, riisumis-, lelujen keruu-, hampaidenpesu- ja kaikkea muuta mahdollista asiaa. Olen varma, että sinulla on yksin tässä kestämistä :(Meidän pojalla auttaa tyly uhkailutuomio. Otetaan aikaa kännykän sekuntikellolla tai lasketaan hitaasti kymmeneen. Jos hommat ei ole selvät määrättyyn aikaan mennessä, otetaan jotain mieleistä pois. Meillä toimii karkkipäivän karkeissa sellainen systeemi, että joka lauantai saa ottaa viittä erilaista irtokarkkia muutaman karkkipäivän pussia varten. Jos tulee viikolla sössittyä, lähtee karkki pois. Yhtenä viikkona kaveri sai vain yhtä laatua ja muistaa sen erinomaisesti. Tästä säännöstä on pidetty kiinni joka kerta ja hyvin toimii!Jospa löytäisit arjestanne vastaavanlaisen jutun, jota voisit käyttää käänteisenä kannustimena :) Voimia sinulle arkeen!

Nyt silmäni avautuivat, ihan tyranneja ollaan kun uhkaillaan. Uhkailua on vaan niin monenlaista, räyhääminen on meiltä poissa. Faktana esitetään kaiken hyvällä yrittämisen jälkeen, miten käy jos homma ei toimi. Jälkeenpäin kehutaan kuplille. Ihan ihmeellistä!

teen juuri kuten luettelet, ja silti kaikki kolme lastani (7,5,3) jokaikinen ilta haraavat vastaan jokaikisessä iltatoimen kohdassa! Ja tätä on jatkunut niin kauan kuin meillä on iltatoimia suoritettu. Jatkan hamaan tulevaisuuteen ja TOIVON, että joskus tämä haraaminen loppuu. Aamen. Minulta ei tule yhtään viisasta vinkkiä tähän asiaan, koska en tiedä niitä.

iltapalan jälkeen riisutaan heti, vaatteet tuolille , pikkarit+sukat pyykkikoriin, sit hampaat+suihku. Sen jälkeen yöpuku päälle +iltasatu joko lukien tai joskus äänisatuna+kirja(kirjastosta lainaa) .

Meillä saa rastin seinätauluun jos iltatoimet sujuvat hyvin ilman kiukutteluja ja sitten 15 rastia saa kaupasta jotain (esim.. videon, kirjan tms.) kannustimen.

Kuvia voi myös käyttää apuna tarvittaessa papunetin kuvatyökalu tulosta iltatoimet kuvina ja aina kun on tehnyt saa kääntää kuvan.

on meillä iltasadun ehdoton ehto! Lapset ovat 4 ja 8 v. jos hommat ei suju, en lue satuakaan.En edes odota että lapset omatoimisesti hoitaisivat iltapesut. Siinä on vanhemman seisottava veiressä, jotta jälki on oikeasti kunnollista.Kun meidän esikoinen joskus 3 v taisteli nukkumaanmenoa vastaan, psykologi neuvoi laittamaan kellon soimaan iltapesuajan merkiksi. Kumma kyllä se toimi: käsky tuli kellolta ja sitä vastaan oli turhaa mekkaloida. Kun kâsky tuli äidiltä, vastaus oli aina EI!

teen juuri kuten luettelet, ja silti kaikki kolme lastani (7,5,3) jokaikinen ilta haraavat vastaan jokaikisessä iltatoimen kohdassa! Ja tätä on jatkunut niin kauan kuin meillä on iltatoimia suoritettu. Jatkan hamaan tulevaisuuteen ja TOIVON, että joskus tämä haraaminen loppuu. Aamen. Minulta ei tule yhtään viisasta vinkkiä tähän asiaan, koska en tiedä niitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat