Vierailija

Näitä joku tässä taannoin kyseli, en enää löytänyt keskustelua, mutta ole hyvä:ToimenpidekuvausNielurisaleikkauksessa haavapinta on hieman kookkaampi kuin kitarisaleikkauksessa ja se sijaitsee suunielussa, joka on puhuessa ja niellessä liikkuvaa aluetta. Tästä syystä kipuoireita on keskimäärin enemmän ja pitempään kuin kitarisaleikkauksessa.Pienten lasten leikkaus alkaa usein maskinukutuksella, isommilla ja aikuisilla laitetaan ensin kädenselkään tai käsivarteen kanyyli. Laskimokanyyli pistetään neulalla, mutta heti piston jälkeen neula otetaan pois ja käteen jää vain pehmeä muoviletku ja "lääkekorkki" josta potilasta voidaan nesteyttää ja lääkitä tarpeen mukaan. Pienille lapsille kanyyli pistetään usein vasta heidän nukahdettua. Iho voidaan tarvittaessa puuduttaa puudutevoiteella ennen toimenpidettä. Itse leikkaus kestää 20-30 minuuttia ja nukutus jonkin verran pitempään valmistelujen ja toisaalta herätyksen takia.Leikkaus tehdään suun kautta suunavaajaa käyttäen ja nielurisat poistetaan yleensä niitä ympäröivää kapselia myöten kokonaan.ToipuminenPotilas on nukutuksen aikana saanut kipulääkkeitä, mutta usein kurkku on siitäkin huolimatta jonkin verran kipeä heti herätessä. Levottomuutta saattaa lapsilla esiintyä heräämisvaiheessa, mutta kun pieni potilas saa lääkitystä, hän usein nukahtaa uudestaan ja tilanne rauhoittuu. Kun potilas on herännyt kunnolla hän voi alkaa juoda ja sen jälkeen jäätelöt tai mehujäät kuuluvat asiaan. Seuranta-aika on yleensä noin 6 tuntia leikkauksen jälkeen. Joillakin potilailla esiintyy pahoinvointia, mutta jos oksentelua esiintyy enemmän, voidaan sitä tarvittaessa lääkitä.Useimmiten kotiutuminen tapahtuu leikkauspäivänä. Kotilääkitys rakentuu useammasta kipulääkkeestä joita yhdistelemällä saadaan toivottu tulos. Kivuliaisuus leikkauksen jälkeen on suuresti vaihtelevaa. 4-5-vuotiaat ovat näppäriä toipujia ja heillä toipuminen tapahtuu noin viikossa, kun taas aikuisella siihen menee kaksikin viikkoa. Alkupäivät menevät usein melko

helposti ja kipu yltyy vasta 3-4 päivää leikkauksesta. Sen jälkeen seuraa muutaman päivän hieman helpompi vaihe kunnes noin viikon kuluttua leikkauksesta haavapinnan peitteet irtoavat tai sulavat pois ja nielu kipeytyy taas enemmän. Vasta tämän toisen kipuaallon jälkeen toipuminen edistyy määrätietoisemmin hyvään suuntaan.Tässä kuvattu on toki vain keskimääräinen toipuminen, jokaisella potilaalla tilanne etenee omia ratojaan.Riskit

Jopa joka neljäs potilas näkee jossakin vaiheessa toipumistaan verta esimerkiksi veriviiruina syljen seassa. Varsinaisia vuotoja esiintyy harvemmin ja hoitoa vaativia tilanteita tulee eteen noin 2 %:ssa tapauksista. Verenvuotoriski on olemassa jopa 2 viikkoa leikkauksen jälkeen, joten fyysinen rasitus, saunominen ja matkustelu on kielletty sinä aikana.

Mahdollisen vuodon ensiapuna on asettaa potilas etunoja-asentoon suu auki ja veren annetaan valua paperitukkoon tai vatiin. Niskaan asetetaan jääkylmä pakkaus; joko varsinainen kylmäpakkaus tai pakkasesta vaikka vihannespussi ohueen pyyhkeeseen käärittynä. Jos vuoto on tippuvaa voi tilannetta seurata kotona noin 10 minuuttia, pienten lasten ollessa kyseessä noin 5 minuuttia, jona aikana miltei kaikki vuodot tyrehtyvät itsestään eikä muuta hoitoa tarvita. Vuodon ollessa runsaampaa tai pitkäaikaisempaa on parempi hakeutua hoitoon. Yhteyttä tulee ottaa leikanneeseen lääkäriin tai alueen päivystävään korvaklinikkaan, jossa tilanne osataan hoitaa.RuokailuRuokailu toipumisaikana on ajoittain jonkin asteinen ongelma. Syömiset ja juomiset kannattaa painottaa 20-30 minuuttia lääkkeenoton jälkeen, jolloin niiden vaikutus on parhaimmillaan. Tärkeintä on katsoa, että potilas saa riittävästi nesteitä. Esimerkiksi 15-kiloisen toipujan nesteentarve on noin 12 dl päivässä, kun taas aikuisen tulisi juoda jopa 2 litraa päivässä. Nesteeksi voi laskea jäätelöt ja soseet sekä keitot.

Ruuan suhteen noudatetaan maalaisjärkeä ja suositaan pehmeitä ruokia joissa ei ole teräviä kuoria tai vastaavia, jotka saattaisivat raapia kurkkua. Toisin sanoen voi hyvin syödä esimerkiksi pehmeää leipää josta kuoriosa on poistettu. Pienten poikien herkut lihapullat ovat myös aivan hyviä vaihtoehtoja. Nakeista poistetaan kuoret ja makaronilaatikosta mahdollinen kuivunut kuoriosa. Soseita ja keittoja on helppo niellä ja ovat suositeltavia, kunhan niitä ei nauti aivan kuumina. Appelsiinituoremehu ja kuplivat virvoitusjuomat saattavat tuntua kirpeiltä kurkun haavapinnoissa.

Kimmo Saloranta

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat