Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

on yrittäjä ja voi hyvin sumplia asiat niin että vaikuttaa tulottomalta. Lisäksi voi raivostua niin, ettei tapaa lastaan enää yhtään. Nytkin tapaa pari kertaa vuodesas kun lapsi mummolla. Pelkään hieman myös pilaavani välit isovanhempiin, jotka kivoja. Eli kannattaako antaa asian olla?Lisäksi saan elatystukea alle minimin, koska sopimus tehty ennen vuotta 2002 eli jos uusisi sen saisin 10e/kk enemmän kunnan tukea.Mutta onko vaivan väärti? Kellään tietoa/kokemuksia yrittäjien elatusmaksuista.

Sivut

Kommentit (24)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä on nyt tullut paljolti vastauksia ja osa ihan oikein, osa olettamuksia.Mieheni on yksityisyrittäjä, on elatusvelvollinen.

Yritysmenojen jälkeen tulot on aika pienet. Maksaa minimielarin. Exä ajatteli hakea korotusta sillä perusteella, että oletti miehen tienaavan enemmänkin, mutta kun kuuli, että meille syntyy toinen yhteinen, luopui ajatuksesta. Eli miehelläni on elatusvelvollisuus myös meidän yhteisiin lapsiin.Semmosta paperia, jossa valehdeltaisiin yrittäjien tulot ja menot, ei voi laittaa. Itselaatimaa paperia ei edes lastenvalvoja hyväksy. Eli pitää olla verottajan paperi tai joku tilinpäätös tuloista. Niistä yrittäjän tuloista pitäisi jäädä myös mahdollisuus elää sen miehen itsensäkin, eli kaikkea irtoavaa ei voi elatusmaksuihin vetää.JOS yrittäjä jättää maksamatta, sinä laitat ulosottoon ja saat elarit kunnalta. On ulosottomiesten ja kunnan asia periä saatavansa. Ei sinun. JOS saat kunnan elatustuen, siinä on indeksikorotus automaattisesti. JOS mies maksaa itse, siihen kuuluvat indeksikorotukset pitää sinun hakea, joten yhteys lastenvalvojaan.Monen etän on vaikeaa ajatella että hän elättää omaa lastaan, koska ei näe lastaan kovin usein ja raha menee exän tilille. Tulee tunne, että raha menee exän elättämiseen, koska ei nähdä mitä kaikkea lapsi kuluttaa.

Toisaalta on myös niitä lähihuoltajia, jotka laittaa elarit ihan oikeasti johonkin muuhun kuin lapsen menoihin ja lapselle tarjotaan vain lähinnä hengissä pysymistä: huonoja vaatteita, risoja kenkiä, ruokaa määräannoksina, ei harrastuksia - eikä tämä johdu pienistä tuloista ja pienestä elarista, vaan siitä, ettei lasta arvosteta, sillä mikään lapseen kohdistettu ei kelpaa - ei vaatteet lapselle, ei harrastusten maksu.Ja sitten lopuksi minä ihmettelen, millä oikeudella sinä puutut sinun exäsi nykyelämään vaatien häntä lopettamaan kannattamattoman tai pienituloisen yrityksen ja menemään "oikeisiin" töihin!!?? Siksikö, että saisit enemmän elareita!? Jos et kykene elättämään lastasi, mene itse parempipalkkaisin töihin!Myös pienituloisia ydinperheitä on. Esim. meill äei ole mahdollisuutta kyniä yhtään ketään ulkopuolista sillä perusteella että lapsen kulut ovat kasvaneet. Mutta mieheni exällä on?! elatusmaksujen muodossa!

Meillä on sopimus tietystä elatusmaksusta joka on sovittu tapaamatta isää, virkamiehet hoiti sopimusasiat.Isä maksaa miten sattuu joten kunta maksaa aina sen lakisääteisen summan 10.päivä tai jos se osuu viikonloppuun maksupäivä on edellinen perjantai. Jäännöseriä tulee milloin tulee joskus useamman kuukauden rahat kerralla ja niiden maksatukset on kaksi kertaa kuukaudessa.En tiedä miksi isä ei maksa ajallaan en ole sitä häneltä kysynyt sillä en halua riitaa mutta tiedän että maksaminen on epäsäännöllistä ja joskus odottavan aika on pitkä.Minusta on kummallinen ajatus ettei isä ymmärrä sitä että lapsen elatukseen ne rahat menee eikä riitäkään. Olen puhunut muutaman eronneen isän kanssa ja ovat sanoneet etten sille akalle maksa tms. Jossain kohtaa on naksahtanut kun ei ymmärrä että lapsensa tarvitsee joka päivä ruokaa, asunnon ja vaatteet sekä lelut yms.Kukaan ei elareilla rikastu ellei kyse ole jostain hillittömän suuresta maksusta tyyliin Hjallis Harkimo Merikukalle, mutta nämä tapaukset on harvassa joilla on oikeasti sitten varaakin maksaa isot elarit.

Meillä asui miehen lapset 2 kpl kolme vuotta ennen kuin saimme edes elatustuen.Äiti uhkasi tappaa itsensä, jos vaadimme rahaa ja koska itsemurhayrityksiä oli takana, ei mies uskaltanut ryhtyä mihinkään.Kolmen vuoden jälkeen sitten vihdoin laitoimme jutun oikeuteen, sillä lastenvalvojalle ei äitiä saanut. Lopputuloksena "nollapäätös", mutta onneksi kunta maksoi elatustuen sen jälkeen. Todella suureen tarpeeseen tuli ja enemmästä emme edes haaveilleet.

Jos nytkään lapsi ei tapaa isäänsä kuin pari kertaa vuodessa mummolassa, niin miten niin pilaisit välit isään elareiden muodossa?Onko teillä enemmän kuin yksi lapsi? Vai onko niin, että esim. yksi lapsi asuu sinulla ja toinen lapsi isällään? Jos näin on, on järjetöntä vaatia mitään elatusmaksuja, koska isä on lähihuoltaja sille toiselle lapselle aivan samanlaisin menoin ja kuluin kuin sinäkin omalle lähilaplsellesi.

osallistua lapsensa elatukseen vaan haluaa lusmuilla läpi elämän. Pidän sellaista elämäntapalusmuiluna.Ihan eri asia jos nuorena opiskelee tai on tilapäisesti työtön, mutta jos on ihan elämäntavakseen valinnut kokopäiväharrastuksen niin en näe sitä kovin arvostettavana.

senttiäkään en saa kun ei ole minkäänlaista sopimusta. Asia on oikeudessa. On muka varaton. Saas nähdä kuinka tässä käy.Pelkään pahinta ja toivon parasta.

Mitenkäs pienipalkkaiset? Eikö ole velvollisuus alkaa saada isompaa palkkaa?

Pienyrittäjä tienaa monesti juuri ja juuri oman elantonsa, ei siitä jää ylimääräistä, mutta itsensä pystyy elättämään. Sama juttu on työttömillä, pienipalkkaisilla jne. Niin että miksi yrittäjän pitäisi luopua ammatistaan?

ei ole tuloja tai tulot on pienet, kunnalta elatustukea. Ihan sama juttu siis pienipalkkaisilla/työttömillä/yrittäjillä. Miksi yrittäjä olisi eri asemassa kun palkansaaja. Ja missä on sanottu, että jos yrittäjä lopettaa yrityksensä, hän saa töitä? Mitä jos onkin työttömyyskortistossa vuosikausia?

Vai pitäisikö äiditkin pakottaa mahdollisimman hyvä palkkaiseen hommaan, jotta isien ei tarvisi maksaa? Mutta älä sure asiaa. Sinä saat sossusta haettua tuon minimituen verran ainakin. Sen saa kaikki.Lainaus:

tosin en tiedä onko paljon iloa nytkään. Isällä on hyvä koulutus, jolla miehet yleensä saa todella hyvää palkkaa. Eli onko oikein että on yrittäjänä, jos ei kuitenkaan ole varaa maksaa edes minimielaria?

Siis ei ole olemassa käytäntöä, jonka mukaan esimerkiksi työtön isä velkaantuisi ja joutuisi ulosottoon, koska on tulot niin pienet. Ihmeellinen ajatuskin. Sen sijaan ap, olet oikeutettu saamaan sen perustuen yhteiskunnalta eli onko se nyt 130 Euroa/kk. Sen saat joka tapauksessa. Yhteiskunta sitten perii sitä eksältäsi ja jos eksä on varaton ja tarpeeksi pienituloinen, jää se maksu yhteiskunnalle.

Nyt nopeasti hakemaan lastenvalvojalta indeksikorotusleimat ja toimitat paperin miehelle. Joutuu maksamaan korotukset takautuvasti. Sitten saat ainkain sen minimin....

Sivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat