Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Eli mielipiteitä kehiin. Olen jäämässä ensi elokuusta osittaisella hoitovapaalle ja lapsi on silloin 2v2kk. Kovasti mietitään nyt miehen kanssa kumpi olisi parempi lapsen kannalta - se että teen 6h työpäivää vai että olen yhden ylimääräisen päivän viikossa kotona. Taloudellista puolta en niinkään mieti vaan tosiaan ihan lapsen kannalta.Meillä olisi tällaiset vaihtoehdot:1. Olen perjantait pois töistä ja lapsi olisi päiväkodissa ma-to klo 8:00-17:00 eli 9 tuntia per hoitopäivä. Joskus hieman pitempään.2. Lapsi on päivähoidossa ma-pe klo 8:00-14:30 (joskus klo 15 asti). Eli hoitopäivä yleensä 6,5h (maksimissaan 7h).Ollaan pohdittu tätä puoleen jos toiseenkin mutta kummassakin on hyviä puolia/ongelmia eikä oikein osata tehdä ratkaisua. Olisi ihana saada extra vapaapäivä lapsen kanssa ja voisi tehdä kaikkea kivaa lapsen kanssa koko päivän kotona. Tai ulkoilla rauhassa lapsen kanssa. Mutta...tulisi pitkiä hoitopäiviä noista muista ja eikö päiväkodeissa ole eri viikonpäivinä usein eri teemoja (retkipäivä, oma lelu mukaan päivä tms). Jos lapsi on aina pois saman päivän viikosta niin jääkö siitä sitten jotain vaille? Lyhyempi hoitopäivä olisi ihana kun lapsi ei jouluisi olemaan niin pitkää päivää päiväkodissa mutta sitten hänellekin tulisi 5 päiväinen "työviikko". Onko 6,5h vs 9h iso ero tämän ikäiselle?Olisi kiva kuulla minkälaisiin ratkaisuihin muut ovat päätyneet ja millä ajatusmalleilla. :)

Sivut

Kommentit (23)

toinen menee mahd aikaisin töihin ja toinen mahd myöhään. Ja hoitoura aloitettiin niin, että molemmat vanhemmat oli osittaisella, joten hoitopäiviä vaan kolme. Mutta aikas kivoja hoitopäiviä sais niistäkin, jos molemmat olis osittaisella ja toinen tekis 7-13 ja toinen vaikka 9-15.Mutta siis aina kannattaa miettiä teidän perheen parhaat mahdolliset vaihtoehdot

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielestäni teillä toimisi lyhennetty päivä paremmin. 8-17 on tosi pitkä päivä pienelle ja siihen tulee vielä matkat päälle. Jos teidän pitää esim. lähteä puoli kahdeksan jälkeen kotoa, niin lapsen pitää herätä seitsemän jälkeen. Eli (tietysti lapsesta riippuen) mennä nukkumaan yhdeksän aikaan. Joten jos olette kotona puoli kuuden aikoihin, saatte pitää aika kiirettä, että ehditte hoitaa kaiken välttämättömän.Me ollaan kotona hyvällä tuurilla puoli kuudelta, jos pitää käydä kaupassa vasta kuudelta. Ollaan syötyä aikaisintaan puoli seitsemältä, sitten puolituntia telkkaria ja sen jälkeen pitääkin jo oikeastaan ruveta valmistelemaan iltatouhuja. Ihan hullua kiirehtimistä joka välissä. Meillä on aamuisin vähän enemmän aikaa, kun päiväkodilla tarvitsee olla vasta vähän ennen yhdeksää.Onneksi tämä vaihe kestää vain vähän aikaa, sitten olen taas kotona 1,5 vuotta. Sen jälkeen ajattelin tehdä 4-päiväistä viikkoa, koska minun työhöni ei oikein sovi lyhennetty päivä. Toivottavasti mies pystyy siinä vaiheessa joustamaan vähän enemmän.Päiväkodeissakin taidetaan enemmin suositella lyhyempää päivää. Ja oma (suppea) kokemukseni on, että 7 tuntia taitaa olla aika normaali hoitoaika alle kolmevuotiaalle. Eli jos sinun työhösi sopii lyhennetty päivä se on varmasti lapsen kannalta parempi. Muuten hän on tod.näk ensimmäisenä paikalla ja viimeisenä lähdössä.

Jos pitää, niin se tulee 6h päälle minuutti minuutilta, mutta 6h työpäivän aikana ei ole pakko mennä lounaalle. Kahvitauolla voi syödä eväitä.Lainaus:

Tuleeko siihen päälle vielä lounastunti 30min vai onko 6h niin lyhyt päivä ettei lounasta tarvitse pitää?

Jos lapselle lähteminen ja siirtymistilanteet ovat stressaavia, niin silloin 4-päiväisellä viikolla pääsisi vähemmillä lähdöillä. Tää siis tuli mieleen meidän isommasta lapsesta, joka ei mitenkään rakasta mitään muutoksia, ja lähteminen aiheuttaa usein kaikenlaista kiukkua, karkuun juoksemista ym.Mutta jos lähteminen ei oo vaikeaa, niin sitten sanon minäkin vain sen, että mustakin nuo 9 h hoitopäivät kuulosti tosi pitkiltä. Mutta ei se silti välttämättä ole ainoa tai painavin päätösperuste.Sulla on ilmeisesti lyhyet työmatkat. Jos työmatkat on pitkiä tai vie aikaa, niin silloin sekä lapsen että koko perheen kannalta viikkoa voi helpottaa enemmän se, että yhdet työmatkat jää kokonaan pois. Eli hoidossa olon kokonaisaika vähenee pitkämatkaisella enemmän 4-päiväisessä viikossa. Ja lyhyen työpäivän takia on turhauttavaa ajaa pitkää työmatkaa.Ootteko kirjanneet kummankin vaihtoehdon plussat ja miinukset paperille. Voitte vaikka pisteyttää eri näkökulmia eri painoarvolla. Paperille kirjaaminen voi selkeyttää miettimistä ja suhteuttaa vaihtoehtoja.

Meillä valittiin tuo lapsi hoidossa alle 7 h per päivä eli joka päivä mies töissä 6h (+ilmeisesti vielä ruokatunti).Olen kuullut molemmista ihan hyvää, mutta mitä enemmän niitä perusteluja mietin, niin mielestäni lapselle on enemmän etua tuosta lyhyemmästä 5-päiväisestä viikosta ja sitten taas tuosta 4-päiväisestä viikosta tuntuu olevan enemmän vanhemmille iloa. En tiedä onko näin, mutta ainakin minusta 1,5 v lapselle 9h hoitopäivä on ihan kamala ja jos on jotain vaihtoehtoja, niin itse tekisin ainakin kaiken mahdollisen. Yksinhuoltajilla ei tietty tähän mahdollisuutta varmaan juuri ole, mutta muissa perheissä voi esim. työaikojen liukumilla varmaan saada lapsen päivää lyhyemmäksi. Lapsen hoitopäivä on kuitenkin lapsen työpäivä ja jos miettii itseään 9 tuntisen työpäivän jälkeen, niin ainakin minä olen väsynyt.

valitsisin sen 9 h ja neljäpäiväisen viikon, mutta jos voidaan hakea vasta viideltä niin ehkä sitten lyhentäisin päivää. Nimittäin omien lasteni päiväkodeissa klo 16.15 jälkeen siellä ei ole enää juuri ketään ja klo 16.30 eteenpäin pihalla värjöttelee pimeässä pari hassua lasta. Jos pääsee hakemaan vasta lähempänä viittä niin on usein viimeinen, eikä se ole lapselle välttämättä kauhean kivaa, että on aina se vika jota tullaan hakemaan.

Eli lapsen kannalta käsittääkseni parempi, ettei joudu olemaan liian pitkää aikaa erossa vanhemmistaan - pienimpien kohdalla suositus taitaa olla alle 5h. Meillä olleet aina alle 7h ja tekee kyllä arjesta mukavampaa kaikille, kun ei juosta ruokapöytään ja siitä melkein suoraan nukkumaan. Iltaisinkin ehtii tekemään kaikenlaista tuon "ylimääräisen" parin kolmen tunnin aikana. Meillä vielä pienempi oikea kotihiiri ja aluksi sai jokaisen viikonlopun jälkeen asennoitua uudelleen päiväkotiin menemiseen - saati sitten ylimääräisten vapaiden jälkeen :)

Meillä menee vähemmän hoitomaksuja, kun ollaan tehty sopimus 16 hoitopäivästä kuukaudessa. Joinain kuukausina tuo määrä ylittyy, mutta juhlapyhien, lomien ja vapaapäivien ansiosta yleensä jää siihen tai alle. Eli maksetaan vähän vähemmän. 5 vähän lyheyemmästä hoitopäivästä (7 tuntia esim.) ei mitään alennusta saa...Meillä siis 4 päiväinen hoitoviikko, hoitopäivät n. 9 tuntia (7.20-16.20).

Perusteluja tulikin jo tuossa yhdessä hyvin. Kuitenkin pitää herätä, kuitenkin pitää erota, kulkea ne matkat, jne. Neljällä päivällä saatte yhden ihan vapaan "vaan" oleiluun ja lepäämiseen. Ei aamuherätystä, lapsi saa nukkua rauhassa päiväunet.Tuon ikäinen lapsi ei menetä mitään vaikka olisi kaikki perjantait pois. Ehkä sen lelupäivän, mutta ei muuta. Eskarissa vasta on enemmän "sidottua" ohjelmaa.

Riippuu ilmeisesti työpaikasta. Näyttää mitä pahimmin siltä, että miehelleni tulee vielä ruokatunti tuon 6 tunnin päälle, mutta pomon kanssa pitää päästä juttelemaan asiasta. Onneksi hällä aika lyhyt työmatka, niin päivät ei veny silti kamalan pitkiksi vaikka olisi tuo 6,5 h töissä.

Teen 5pv lyhyempiä päiviä, n. klo 8-14.15, olen lapsia hakemassa ennen kolmea. Sitten ehditään ulkoilla, käydä kaupassa, kirjastossa tai vain oleilla ennen ruuanlaittoa ja muita iltahässäköitä, on vähän aikaa rauhoittua ennen iltaharrastuksia (oma jumppa 1x/vko, isoveljen jumppa 1x/vko, koirien lenkitys ym.). Musta paljon parempi systeemi lasten kannalta kuin neljä pitkää päivää.

ja olen tehnytkin. Toki lisävapaapäivä on "ihan kiva", mutta 8-17 on todella pitkä hoitopäivä 2-vuotiaalle. Lisäksi illat ovat yhtä kaaosta kaupassakäynteineen, ruoanlaittoineen jne. kun aikaa on vain vähän. Lapsi on myös pitkän hoitopäivän jälkeen väsynyt ja menee varmasti viimeistään klo 20 nukkumaan...Kun teet lyhyttä päivää, pääset hakemaan aikaisin, juuri välipalan jälkeen. Voitte käydä rauhassa kaupassa tarpeen vaatiessa (ennen ruuhkia!) ja laittaa ruokaa, syödä, ulkoilla jne. ilman kamalaa kiirusta jatkuvasti.Itselläni kokemusta molemmista vaihtoehdoista ja valitsisin kyllä ehdottomasti sen lyhyen päivän 5 kertaa viikossa. Myös päiväkodeissa on eri päivinä yleensä eri juttuja ohjelmassa. Meillä on esim. joka tiistai jumppapäivä ja perjantai synttäripäivä. On tylsää jäädä aina pitsi jostain kivasta jutusta.

Lapsi on 1v 8kk vanha. Työ on kokonaan uusi vakituinen työ. Lapsi joutuisi olemaan hoidossa miehen ollessa työmatkalla (joskus jopa viikon kerralla ja työmatkoja on n. 2-3 x/kk) n. klo 7.00-16.00 eli aika pitkiä päiviä. Nyt aloin miettimään tuota lyhennettyä työpäivää mutta onko todella niin että työssä on oltava se 6kk ensiksi?? Täytyypä soittaa kelaan huomenna ja selvittää asiaa. Vai teitäiskö joku jo nyt onko kuitenkin olemassa mahdollisuus?

Sivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat