Seuraa 

Meillä on takka, jonka päällä leivinuuni.

Ei ole kokemusta, kuinka siellä tehdään esim. leipää tmv.

Kinkut mies on siellä tehnyt, mutta olisi kiva käyttää muutenkin kuin kerran vuodessa :o)Kokemuksia kokeneilta kokeilta kaipaan :o)

Kommentit (3)

Itselläni on leivinuuni, joka on osa talon sydänmuuria eli toimii lämmityksen lähteenä. Koska talviaikaan lämmitän uunin joka päivä, valmistan siinä suurimman osan perheemme ruoista.

Eli siis leivon leivinuunissa kaikki leivät, pullat, piiraat ja kakut. Paistan laatikot, perunat, lihat ja kalat. Talviaikaan en juurikaan käytä sähköliettä, koska se vie aivan turhaan energiaa.

Ensimmäisenä suosittelen ostamaan uunilämpömittarin, ihan sellaisen parin euron kapistuksen, jotta tiedät, miten uunisi on lämmin. Sen jälkeen lämmitä uunia ja tarkkaile tunnin välein lämpöitiloja ja merkitse ne muistiin.

Kun olet tullut tutuksi uunisi kanssa ja tiedät, milloin siinä on kuinkakin paljon lämmintä, niin voit alkaa hyödyntämään sitä.

Kuumaan uuniin piiraat ja pizzat, sitten pullat ja leivät, lopuksi laatikot. Illalla sinne voi vielä laittaa puuron, joka on aamulla valmis.

Leivinuuni antaa kaikille paistoksille ja ruoille aivan oman makunsa, jota yleensä kaikki kehuvat. Samalla kun tuotat lämpöenergiaa lämmitykseen, voit valmistaa ruokaa. Ei muuta kuin rohkeasti vain kokkailemaan, mutta ei kiireellä. Leivinuunin kanssa pitää olla rauhallinen, muutoin paistokset palavat karrelle.

Tervetuloa mukaan meidän leivinuunin ystävien suureen ja onnelliseen joukkoon!

Perunoita voi tehdä uunissa todella monella tavalla. Kuumaan uuniin voi laittaa teräskattilan, jossa perunoita ja vettä. Sitten keitetään kuten liedelläkin. Perunoita voi valmistaa myös uunivuoassa, esimerkiksi valkosipuliperunat, juustoperunat jne. Eli perunat viipaloidaan ja ladotaan voideltuun uunivuokaan. Nesteeksi käy lihaliemi, vesi, maito, kerma jne. Mausteeksi mitä huvittaa, kuten siis valkosipuli, juusto, ruohosipuli, sipuli, yrtit jne.¨

Leivinuunissa saa ihanasti myös lohkoperunoita. Eli pestyt perunat leikataan neljään osaan, asetellaan voidellulle pellille ja pirskotellaan päälle hieman ruokaöljyä ja mausteita maun mukaan. Meillä kaikki rakastaa grillimaustettuja lohkoperunoita.

Vanhan ajan maalaisranskalaiset tehdään kuten lohkoperunat, muutta perunat leikataan suikaleiksi.

Uuniperunoita voi leivinuunissa tehdä yksinkertaisesti siten, että käärii pestyt perunat folioon ja heittää uuniin. Ei tarvitse peltiäkään.

Juuri tänään tein uunissa minestronekeittoa. Laitoin teräskattilaan jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, tölkin tomaattimurskaa, litran vettä, purjorenkaita, porkkanasuikaleita, pakasteherneitä, hieman suolaa, valkopippuria ja kirveliä. Ulkoilimme lasten kanssa reilun tunnin ja pääsimme sen jälkeen nauttimaan ihanasta keitosta.

Leivinuunin pohja on kuin liesi, lisänä on uunin lämpö. Ainoat rajoitukset ruoanlaitossa on kuumuutta kestävät astiat ja hyvät patakintaat. Kun ne on hankittu, niin leivinuunissa voi tehdä aivan kaikki ruoat.

Uunin lämpöä ja ruoanlaiton iloa kaikille´!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat