Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Onko se aina näin? Miehellä ja sen kaikilla sisaruksilla ollut jonkin asteinen lukihäiriö ja oppineet myöhään puhumaan. Nyt 4-vuotiaalta tyttäreltämme puuttuu puheesta muutama kirjain ärrän ja ässän lisäksi. Mietin vaan, että taitaa tulla lukihäiriökin, joska miehen suvussa sitä paljon on esiintynyt. Miten tukea lasta? Puheterapeutti ei tehnyt mitään lapsen ollessa 3-vuotias, sanoi vaan, että antaa lapsen kasvaa.

Sivut

Kommentit (19)

isän suvussa lukihäiriötä, sekä adhd lapsilla lukihäiriötä. Lapsi kohta 5v. ja on tosiaan vikkelä kiipeilijä ja muitakin juttuja on, vaikka ei ole hyper.

Adhd epäily on ja olen melkein varma, että pojalla tulee olemaan lukihäiriö.

Adhd lapsilla on paljon myös lievää puhevikaa. Varsinkin ennen kouluikää ja korjaantuu myöhemmin.

Siinä mielessä ikävä juttu toi lukihäiriö, koska aiheuttaa oppimisvaikeuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esikoinen oppi varhain puhumaan selkeästi (oli 3v. kun viimeinennkin puuttuva kirjain löytyi, nimittäin se R) ja on liikunnallisesti ketterä ym. ja hänellä on lieviä oppimisvaikeuksia. Oppi lukemaan eskarikesän aikana ja eka ja tokaluokka sujuivat hyvin, kokeista tuli vain täysiä tai lähes täysiä pisteitä. Vaikeudet alkoivat kolmannella ja sitten todettiinkin lievä oppimisvaikeus.Kakkosella puhe oli erittäin epäselvää 5v asti. Oli erityisryhmässä sen takia ja sai yksityistä puheterapiaa koko varhaislapsuutensa ajan. Hänellä ongelma oli puheentuotossa, ei millään muulla alueella. Huima puheenkehityksen paraneminen tapahtui 6v. jolloin oppi sen R-kirjaimenkin. Nyt on koulussa ja todella hyvin menee, matikassa tekee 4-luokan tehtäviä (on siis tokalla nyt) ja lukee paksuja kirjoja ja sovellus- ja päättelytaidotkin ovat todella hyvät, paremmat kuin esikoisella.Kolmosesta ei vielä tiedä, kun on niin pieni.Meillä on molempien vanhempien puolelta suvussa erilaisia oppimis- ja lukivaikeuksia, itsellä ei, mutta miehelläkin on tod. näk. ollut, vaikkei diagnosoitukaan silloin 80-luvulla.Eli aina puheen hidas kehittyminen ei tarkoita, että koulussa olisi sitten vaikeuksia.

Meillä miehellä keskivaikea lukihäiriö (ihan normaali insinööri) :D ja esikoisesta vahdittiin puhetta kuin haukat. Puhetta ei vuoden ikäsenä oikein tullut ja sekin vähä sitten meni takapakkia.

Neuvolassa juteltiin asiasta ja saatiin puheterapeutille aikaa jossa käytiin pariin otteeseen jonka jälkeen päästiin tulokseen ettei asian kanssa tartte murehtia ja puhetta alkaa muodostumaan mukavasti.Nyt esikoinen on 4- vuotias reipas poika joka ei puhu hyvin, mutta asia ei ole kenestäkään ongelma. Kirjaimia puuttuu mutta itsekin olen ollut S- kirjaimesta koulussa reenaamassa ja sillä asia korjaantunut niin uskon että aika korjaa asian.Kotona ja tarhassa seurataan puhetta ja autetaan siinä. Meillä poika on onneksi sen verran pitkämielinen ettei ole hermostunut kun aina ei ole ymmärtänyt mitä sanoo. Jos niin kävisi että lapsi reagoi niin ottaisin uudestaan terapeuttiin yhteyden.

Kaksi sai tosi hyvät pisteet ja menestyneet koulussa hyvin/loistavasti. Kolmannella todettiin lukihäiriö.Kuopus nyt 2v7kk ja puhuu paljon yksittäisiä sanoja, ei vielä (lyhyitäkään) lauseita

mutta meillä kolme poikaa, joista kahdella vanhemmalla on ollut/on osittain vieläkin puheentuoton sekä puheenymmärtämisen vaikeutta.

Vanhempi poika on nyt 6,5 v, ja hänellä todettu dysfasia.

Keskimmäinen poika on 5 v, ja hänellä todettu dyspraksia.

Nuorin vielä vauva, joten jokelluksesta vaikea sanoa mitään ;)Vanhimman pojan ongelmat olivat alkuun vähäinen puhe, sekä osittain epäselvä puhe.

Myös puheenymmärtämisen ongelmia oli/on.

On edistynyt hurjan paljon, kun sai/saa puheterapiaa, sekä on päiväkodissa integroidussa pienryhmässä.

Alkuun tuntui toivottomalta tuon puheen osalta, mutta nykyään kommunikointi onnistuu täysin ongelmitta.

Ymmärtämisen puolella vielä jonkinasteisia vaikeuksia, mutta ei mittavia.

Poika oppi lukemaan ollessaan 3,5 v, ja pian sen jälkeen oppi kirjoittamaankin ;)

(tämä oli alan lääkäreillekkin suuri mysteeri ;) )Nuoremmalla pojalla taas sanavarasto ollut suurempi alunalkaenkin, mutta puheentuotossa ongelmia.

Eli suomeksi sanottuna puheensa on epäselvää, ns. vauvamaista.

Kieli pyrkii hampaitten väliin puhuessa.

Saa puheterapiaa, ja on edistynyt hurjan paljon.

Hän oppi lukemaan ollessaan 4 v, ja pian sen jälkeen myös kirjoittamaan ;)

(tämä myös hätkähdytti alan lääkärit ;) )Saas nähdä kuinka käy pikkuveikan puheen/kirjoittamisen/lukemisen kanssa aikanaan.

Meillä vanhemmilla ei oo ollut lukihäiriötä, eikä muutoinkaan ongelmia puheentuoton kanssa.

no ei todellakaan pidä paikkaansa. Tiedän monia joilla lukihäiriö vaikka ovat puhuneet tosi nuoresta esin minä ja lapseni 1v1kk täydellisiä lauseita. Eikä mikään kirjain ole puuttunut. Lukihäiriö silti. Serkkuni sanoi ekan sanan 4v ja kirjaimia paljon hukassa. Nyt 42v ei vieläkään sano R oikein. Ei lukihäiriötä.

Eiköhän ne ole muita syitä kuin puhumaan oppiminen mikä on "syynä" lukivikaan.

Eikä se lukivika maailmanloppu ole. tälläkin palstalla moni kielipoliisi saa työtä

3v (puhumaan 4v) ja potkulaudan kanssa on myös ketterä.

Isän puolelta suvussa on lukivaikeutta (luultavasti dysfasiaa, sitä ei vaan aikoinaan tiedetty). Lapseni on koululainen ja lukivaikeus on hänen haasteensa tällä hetkellä.

Jos puheen hidas kehitys johtuu puhtaasti motorisista artikulaation ongelmista, ei sillä ole tekemistä lukihäiriön kanssa. Mutta jos on kyse jonkinaisesta dysfasiasta, on taipumus myös lukihäiriöön.

mutta mitään muita siihen liittyviä oireita ei ole. Lapsellani on erittäin hyvä tasapaino ja on tosi vikkelä kiipeilemään ja liikkumaan. Ymmärtää puhetta niin paljon mitä tuon ikäisen kuuluukin ymmärtää. Pari kirjainta puuttuu joten puhe on aika epäselvää. Monet 2,5-3-vuotiaat puhuu paremmin. Joka kuukausi oppii jotakin uutta puheeseensa. Ennen oli vaikeuksia sanoa jopa L-kirjain, varsinkin tuplana. 3-vuotiaana puheesta puuttui varmaan 10 kirjainta. Ehkä kielessä on jotakin vikaa?ap

En tiedä onko heillä lukihäiriö. Mutta ihan hyvin ne lukemaan ja kirjoittamaan oppi ja pelkkiä kymppejä saavat kokeista.

Nuorempi on 8-v ja se R-kirjain puuttuu yhä. Molemmat oppi puhumaan 2 sana lauseita vasta 3-vuotiaina. 4-v puhe oli nuoremmalla vielä epäselvää ja useita kirjaimia puuttui.Molemmilla vanhemmilla taitaa olla lievä lukihäirö, josta ei ole diagnoosia.Kirjoittaessa tulee pojilla virheitä, mutta ei opettajien mielestä ole mitään vikaa. On vissiin normaalin rajoissa.

meidän esikoisella on lukivaikeus+laaja-alaiset oppimisvaikeudet ja oppi myöhään puhumaan. Keskimmäinen oppi aikaisin puhumaan ja hänellä ei ole ko. vaikeutta--kuopuksesta ei vielä tiedä,mutta opii myöhään puhumaan ja lasten isällä on lukivaikeus.

Sivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat