Vierailija

Ei se pappi sille lapselle sitä nimeä anna, vaan vanhemmat. Pappi liittää lapsen kasteella vain seurakunnan jäseneksi.

Sivut

Kommentit (117)

Ollaan oikeastaan alettu miettiä vaihtoehtoja vasta sitten ja meidän on vielä ollut vaikea päästä nimestä sopuun joten ovat saaneet nimensä vasta 1-2 kk ikäisinä. Ristiäisiä meillä ei ole ollut koska emme kuulu kirkkoon.Mutta olen kyllä huomannut että tämä ärsyttää tosi monia, ihmettelen miksi? Ovatko ihmiset niin uteliaita että loukkaantuvat moisesta?Ja mitä eurooppalaiseen tapaan tulee niin eurooppaa on muuallakin kuin lännessä... idässä on ollut ihan tavallista antaa nimi vasta myöhemmin. Esim. Kreikassa lapsi saa nimensä lähempänä vuoden ikää-

Lainaus:
Ennen ristiäisiä nimeä pihdataan kuin viimeistä päivää, ja juhlan jälkeen tulee vaisu tekstari: "Nuppu sai kasteessa nimen Jenna_Jannica".Kyllähän siitä vähän plääh-olo tulee. Paljon melua tyhjästä, sanon minä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

en tiedä mistä tuo ylempi teksti on lainattu tai ehkä tuo on sitten joku vanha tapa. Olen asunut Ateenassa ja todellakin juhlinut muutaman Yanniksen ja Yorgoksen kastejuhlat :) Lapsia kutsutaan vauvoiksi tai pikkuisiksi siihen asti että kastejuhlat (mitkä siellä ovat samat kuin nimijuhlat) on vietetty.

Mutta kun tyttö syntyi oli hän yli nelikiloinen sininaamainen(tuli vauhdilla ja sai verenpurkaumia naamaansa) ja nenäkin oli poskella. Emme voineet kuvitellakaan antavamme hänelle nimeä mitä olimme ajatelleet. Joten odotimme sen pari kolme viikkoa jolloin kasvoista oli turvotus lähtenyt ja naamakin tullut normaalin väriseksi ja nöpönenäkin oli oikealla paikallaan. Hän sai aivan toisenlaisen nimen joka sopii juuri hänelle. NImen kerroimme sitten vauvajuhlassa kuukautta myöhemmin.

Lainaus:

Minua ei kiinnosta juuri ollenkaan minkä nimen kukin lapsoselleen antaa vaan tässä aiheena olevassa käytännössä todella jurppii se, että ei ole oikeasti mitään syytä pitää se nimi kastejuhlaan asti salassa, muuta kuin vanha käsittämätön tapa joka vaan saa ihmiset virheellisesti luulemaan, että ristiäiset on nimenantojuhla. Yleensäkin suomalaisten jotkut vanhat tavat ovat alkaneet ärsyttää, siis sellaiset joille ei ole mitään kunnon selitystä.Ravistelen mielelläni tätä vanhaa tapaa ja olen tyytyväinen kun nykyään niin moni tekee vastoin vanhaa perinnettä. Sinänsä arvostan ja vaalin oikeita kunnon perinteitä mutta tämä nimen pihtaaminen on aivän päätön!

Lainaus:

kutsutaan lapsi seurakunnan jäseneksi!

KASTEEN LAHJA

Edellinen

35

SeuraavaKasteen sakramentissa Jumala kutsuu jokaisen nimeltä omakseen. Tämä armo annetaan kaikille, myös lapsille. Jeesus käski tuomaan lapsia luokseen, koska Jumalan valtakunta kuuluu heidän kaltaisilleen. Vanhemmat tuovat lapsen kasteelle ja rukoilevat yhdessä kummien kanssa hänen puolestaan. Kasteen arvo ei riipu meidän asenteestamme, sillä kaste ja usko ovat Jumalan teko meissä.
Vaikka lapsi kutsutaan NIMELTÄ ei se tarkoita sitä, että sitä nimeä pantataan ennen juhlaa ja oletetaan, että kastejuhlassa pääosa on NIMEN ANTAMISELLA / JULKISTAMISELLA.Lapsen voi kutsua NIMELTÄ vaikka nimi olisikin jo tiedossa.Piste.

Meillä on paljon ulkomaalaisia kavereita, jotka ihmettelevät myöskin tätä suomalaista tapaa antaa nimi vasta kuukausien päästä syntymästä. He eivät voi käsittää miksi lapsi ei saa omaa nimeään kun hän syntyy, vaan se pidetään salaisuutena ristiäisiin asti. Meillä on kolme lasta ja kaikkia on kutsuttu omalla nimellään jo vatsassa ollessaan. Kolmen kokemuksella voin vain miettiä miten se luonne niin hirveästi muuttuu noina alkuviikkoina, että se vaikuttaisi itse lapsen nimeen...Jos taas nimi annettaisiin uhmaiän ym kynnyksellä niin asia olisi toinen :-).

En myöskään ymmärrä, miksi ensin pitäisi keksiä 'tekonimi' josta yritetään sitten päästä puheessa eroon kun virallinen nimi on annettu. Mutta kukin tyylillään...

myös ärsyttää aivan hirveästi "sai kasteessa nimen"-ilmoitukset! Aaargh.

Meillä lasten nimet on julkistettu vasta ristiäisissä, mitä nyt pari ihmistä tiesi nimestä jotain jo aikaisemmin. Syitä tähän on perinne (paha ei voi kutsua lasta nimellä jne.), nimestä on päätetty juuri ennen kuin pappi kaavakkeen on eteen antanut ja siksi, että anoppi takuulla haukkuisi nimen kuin nimen (paitsi omat ehdotuksensa) ellei kuulisi sitä "vasta kuin on liian myöhäistä kommentoida" (siis ristiäisissä!), papin amenen jälkeen pitää sentään mielipiteet omana tietonaan...

Kuulkaa ihan alunperin se meni niin, että Pietari tai joku muu saarnasi, ihmiset (joilla oli nimi) kuulivat sanoman ja tulivat uskoon, ja sitten lähdettiin järvelle tai joelle ottamaan kaste, ilmeisesti vielä niin, että ihminen kävi kokonaan veden alla.Kastaminen liittyi nimenomaan uskonelämän alkamiseen, ei nimenantoon.

Lainaus:

Ennen ristiäisiä nimeä pihdataan kuin viimeistä päivää, ja juhlan jälkeen tulee vaisu tekstari: "Nuppu sai kasteessa nimen Jenna_Jannica".Kyllähän siitä vähän plääh-olo tulee. Paljon melua tyhjästä, sanon minä.
Meillä on kyllä lähtenyt kaikista kolmesta lapsesta ristiäisten jälkeen kauniit kortit "joulukorttilistalaisille" joissa on sekä lapsen nimi, syntymätiedot (pituus paino jne) ja kuva lapsesta ristiäisistä. Ihan tällä tavalla ollaan hoidettu ilmoitus.

tavisnimen tai sitten jonkun väkisin väännetyn hienostelunimen. Ollaan muka olevinaan omaperäisiä, vaikka sukulaisilla on pokassa pitelemistä kun pennun nimen kuulevat.

Antaisitte sukulaisille aikaa harjotella naaman pitämistä peruslukemilla kun pappi kutsuu Kosti-Petteri Georgea nimeltä

Luepa uudestaan: Arvostan ja vaalin OIKEITA, KUNNON PERINTEITÄ. Nimen pihtaaminen kastejuhlaan asti on vain typerä tapa ilman kunnon tarvetta tai syytä.Got it?!?!?

Meillä pappi sanoi puheessaan kun oli kastamassa lasta, jotain siihen suuntaan että nimen jonka jo kaikki tietävätkin. Kukaan muu kuin me vanhemmat eivät sitä tieneet ja lapsen kummi sanoikin lujaan ääneen, ei muuten tiedetä !Se vaan on niin hauskaa pitää sukulaiset ja ystävät jännityksessä loppuun asti.

Kiusa se on pienikin kiusa.Tiedetään, että pappi ei sitä nimeä anna vaan ottaa lapsen seurakunnan jäseneksi.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat