Vierailija

voi olla syöpää aiheuttavaa lyijyä?Esim. Arabian astioista on löytynyt lyijyä liian korkeita määriä (muumimukit).Linkit:http://domesticgoddezz.wordpress.com/2008/08/10/lyijya-jopa-muumi-mukeissa/http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2132

Kommentit (14)

naisystäväni kanssa ns. muumimuki-metodilla. Ei kannata jättää niitä siemeniä lojumaan mukiin pitkäksi aikaa. Osa käyttöön ja loppujen päälle kaadan kahvia ja tarjoan ap:lle....

muttei se ole tae siitä, että se olisi tehty Suomessa. Eli pohjassa täytyy lukea made in FINLAND, jotta se on täällä poltettu.Arabian kaikissa astioissa lukee FINLAND, riippumatta siitä tuleeko ne kaukaa vai täältä koto-Suomesta. Eli olkaa tarkkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sesonkiaikana muumimukeja poltetaan thaimaalaisissa uuneissa, joissa on aiempi erä voinut olla vaikka mitä koristekeramiiikkaa suurilla raskasmetallipitoisuuksilla.Nyt sain joululahjaksi Le creuset-vuoan, ja eikös siinäkin lue made in Thailand. En kyllä käytä.

satunnaisesti. Satunnaistestauksissa on löytynyt lyijyä. Se on pelottavaa. Suomessa sai ennen käyttää lyijyä ( ei tiedetty vaaroista) ja sen vuoksi vanhoissa arabian astioissa on lyijyä yli sallitun määrän.Tärkeintä kai että ei pitkäaikaisesti säilytä ruokia (esim. sokeria tms.) näissä astioissa. Koristeina ne voi olla. Punainen ja keltainen väri pahimpia. Myös astiat joissa säröjä on haitallisia, sillä niissä oleva lyijy ilmeisesti irtoaa paremmin.

Katsoin kuningaskuluttajan ja aloitin aiheen täällä. Kukaan ei tuolloin korvaansa lotkauttanut. Muumimukit kierrän kaukaa.Tässä on silti se vaara, että joku neuroottinen äiti hävittää lopulta kaikki astiat ja ajautuu uupuneena mielisairaalaan.

Arkikäytössä meillä on Pentikiä ja uudempaa Arabiaa, joten emme saastuta itseämme normaalisti, mutta kakkosasunnolla on vanhempaa Arabiaa ja meinataan kyllä satunnaiskäytössä jatkossakin käyttää.Se mitä mä mietin vaan on se, että onko fajanssi keramiikaa vai ei? Periaatteessa ymmärsin, että kivitavara (esim. Pentikin tai Kultakeramiikan) on turvallista ja posliinissa on ollut noita jäämiä enemmän, mutta miten lie fajanssi? Meillä nimittäin kahtakin vanhaa Arabialaista fajanssisarjaa.

Joko huutonetissä tai muualla.Sen verran alkoi huolettaa tuo uutinen. kesän alussa on tulossa Eviralta tiedote asiasta kuluttajille.Kannattaa lukea linkit huolella. Vaaraa ei ole kaikissa astioissa, vaan vanhoissa suomalaisissa ja kaikissa erityisesti kaukoidästä tuoduissa astioissa. Käsittääkseni suomalaiset ketjut myyvät paljon näitä ulkoa tuotua astioita, juuri keraamisia lautasia, mukeja, kulhoja jne., joita itsellänikin on runsaasti.Aion luopua kaikista.

"Astioista mahdollisesti irtoava lyijy on erityisesti matalapolttoisen keramiikan ongelma. Lasitteessa käytetty lyijy haihtuu tehtaan piipusta ulos, kun keramiikkaa poltetaan riittävän korkeassa lämpötilassa. Astian polttolämpötilaa voi testata kilauttamalla astiaa lusikalla ja kuuntelemalla ääntä: kumea ääni kertoo matalasta poltosta ja suuresta lyijyriskistä, korkea ääni puolestaan korkeasta polttolämpötilasta ja pienemmästä riskistä."Myös kannattaa välttää esim. etikkapitoisten tai muuten happamien elintarvikkeiden säilyttämistä keramiikka-astioissa. Meillä on vaan uudehkoa Teemaa arkikäytössä. Ne ovat turvallisia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat