Vierailija

Tilanne siis tämä: Ostettiin kiva rivitalokoti ja muutettiin tuossa reipas kuukausi takaperin rempan jälkeen tähän... Syy, miksi tähän kotiin päädyttiin, oli tuo julmetun iso takapiha... Ja nyt sitten... siellä takapihan nurkassa könöttää ilmeisesti komposti. Sellainen muovinen pömpeli...Enhän mä sitä huomannut pimeällä, kun tätä asuntoa käytiin katsomassa (no eipä sillä, vaikka oisin huomannutkin, niin ei se mitään olisi muuttanut).

Miten sitä käytetään???? Ensin meinasin hävittää koko kapineen, mutta sitten se pieni viherpiipero, joka asuu jossain todella syvällä mun sisälläni, alkoi vihjailemaan, että ehkä mä voisin opetella käyttämään sitä...

Eihän se nyt mitään salatiedettä kai kuitenkaan ole?

Edellinen omistaja on ilmeisesti vain lapikoinut sinne lehdet, kun on haravoinut...

Mitäköhän sille nyt ihan ekana pitäisi tehdä?Kiitokset avustaTerkuin

Eräs, joka kaiketi yrittää olla parempi ihminen ;)

Kommentit (6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eli hanki keittiöön biojäteastia; meillä paras yhdistelmä on kissan puupelettiä kourallinen ämpärin pohjalle, sitten biojätepussi ja päällä aktiivihiilisuodatin kansi. Tällä konstilla ämpäri ei haise yhtään ja pysyy siistinä.Sitten vaan kippaat kompostoriin biojätteet ( olettaen että kyseessä on kunnon lämpökompostori), heität vähän kuiviketta päälle . Seuraavalla kerralla ennen uuden jäte-erän laittamista, sekoita kompostia ( Biolanin mukana tuli sellainen "sekoitustikku") Parin viikon välein otan pohjasta ehkä ämpärillisen "valmista" seosta ja siirrän vieressä olevaan toiseen kompostiin ( ihan peruslaatikko/ kehikko käy ja tähän sitten sitä puutarhajätettä sitä mukaan kuin sitä syntyy) ja sitten siirrän pohjasta toisen ämpärillisen kompostin päälle ja taas sekoitan. ( tällä systeemillä meillä pysyy lämpökompostori käynnissä myös talvella)Voi kuullostaa monimutkaiselta mutta oikeasti tosi helppoa.

Musta laatikko... ihan vaan yksi lokero löyyy, kun kannen avaa... Alhaalla luukku, josta ilmeisesti saisi sitä valmista multaa otettua... ja täynä lehtiä ja oksia yms...

Olisikohan ihan vaan joku puutarhakomposti? Sellaisiakin näytti siellä biolanin sivuilla olevan.

Jos ei ole lämpökompostori, ei kannata laittaa talvella ruuantähteitä, koska komposti ei käy talvella.Mutta kesällähän sä voit tunkea sinne lähes kaiken ylimääräisen, mitä pihalta tulee. Rikkaruohot, lehdet, oksatkin pilkottuina. Kesällä voi sekaan laittaa myös biojätteet keittiöstä. Sekoitat vaan keittiöjätteet puutarhajätteiden sekaan tai pidät huolen, että peität aina jollain keittiöjätteet, niin säästyt karvaisilta kuokkavierailtakin. Möyhit sillöin tällöin. Tuleva tavara kukkapenkkiin ja pensaille.

Talvella eristämätön komposti kyllä toimii aika huonosti. Jos edellinen omistaja on kärrännyt sinne vain lehdet ja muut puutarhajätteet, niin saattaisi olla että ei ole kovin kätevä kotitalousjätteen kompostointiin. Mutta jos nyt sattuisi sellainen olemaan, niin sitten kippaat sinne kaiken eloperäisen jätteen ja väliin laitat hieman kuiviketta kuten risuhaketta tms. Aina välillä on hyvä hieman sekoittaa ja sitten tyhjennät multana pois.Kotitalousjätteelle tarkoitetut on yleensä sellaisia, että joko niissä on väliseinä ja välillä täytät toista toista puolta, kun toinen kompostoituu ja sitten sellaisia joissa yläpäästä laitetaan raakaa tavaraa ja alhaalat tyhjennetään.Kyllä se siitä. Pääasia ttä toimittaa vähemmän jätettä kaatikselle ja omalta osaltaan vähentää metaanikaasuja ja ilmaston lämpenemistä. Kompostoituessa jätteet ei tuota metaania, kuten mädäntyessään hapettomissa olosuhteissa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat