Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Onko kokemuksia?

Meidän pojalla (9,5 kk) on syntymästä lähtien toinen silmä vetistänyt ja ajoittain rähminyt. Kyseessä siis synnynnäinen kyyneltietukos.

Sanoivat, että yleensä korjaantuu itsekseen yksivuotiaaksi mennessä

Ei ole avautunut tähän mennessä ja kohta kai laittaisivat lähetettä sondeeraukseen.En pidä ajatuksesta näin pienen nukuttamisesta, eli onko kokemuksia missä iässä sondeerauksia on tehty muille? Entä mitä tapahtuu, jos kyyneltietä ei sondeerata?

Sivut

Kommentit (18)

Toisin sanoen painelleet kanavan aukkoa? Meillä loppui rähmiminen kun paineltiin siitä nenän viereistä silmäkulmaa...vai miten se ilmaistaan. Siitä vaan paineltiin ja vedettiin hiukan silmään päin. Loppui rähmiminen. Tytöllä se aukesi 5 viikon ikäisenä, syntymästä asti rähmi. En tiiä auttaako enää tuossa vaiheeessa. Tosin kaverit kertoi, että heidän pojalla loppui 7kk ikäisenä rähmiminen kun joku neuvoi tämän pumppaamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pojalle annettiin jokin rauhoittava esilääkitys, joka tosin ei tehonnut. Esilääkityksen annossa olin mukana, mutta kun poika haettiin nukutettavaksi, en päässyt enää mukaan. Odottelin heräämössä, kului ehkä 2-3 tuntia (en muista enää) ja nukkuva poika tuotiin takaisin. Lääkäri sanoi, että eivät olleet saaneet hänele tippaa nukutusta varten - "Hän on villi, villi poika...", totesi vaan, joten olivat antaneet vielä jotain kaasua ennen nukutusta. Pojan herättyä oltiin tarkkailussa noin tunti, sitten kotiin.Pumppaaminen meillä ei auttanut, mutta tapahtuu siis niin, että nenänvartta pitkin ylöspäin kohti silmänurkkaa painetaan varovasti pikkurillillä niin, että mahdolliset tukokset kyynelkanavassa aukeaisivat.

Kiva kuulla kokemuksia, kun itsellä ei ole mistään toimenpiteistä lasten kanssa kokemuksia (paitsi korvien huuhtelusta lääkärin vastaanotolla, mitä ei lasketa ;)).

ap

leikattiin kyynelkanavat noin 8kk iässä. Eipä näy mitään arpea tai jälkeä tai muutakaan muistoa. Ja olen käsittääkseni ihan päästä terve ja normaali ihminen :) Leikkaus tapahtui siis vuonna '83 nukuttamalla

Meidän nyt 3,5 vuotiaalla oli tuo vaiva joten melko hyvässä muistissa vielä.

Muistaakseni vuodeniässä suunnilleen se aukaistiin. Sairaalassa eivät puhuneet nuktuksesta vaan "humautuksesta" se on nopea nukutus koska toimenpide on nopea eikä ole kivulias niin siksi ei täysin nukutettu. sen verran vaan "huumattiin/nukutettiin" että toimenpide saatiin tehtyä. Toimenpiteessä meni ehkä 15 min. sitä kun lasta tultiin hakemaan toimenpiteeseen ja tultiin taas takaisin. Muistaakseni oltiin puolisen tuntia toimenpiteen jälkeen osastolle. syötiin aamupalaa ja katsoivat samalla että kaikki meni hyvin antoivat jotain ohjeitakin. Sitten mentiin kotiin ja kaikki oli hyvin silmä ei enää rähmi. Tyttö ei itkenyt missään vaiheessa. Pari kyyneltä silmästä tuli mutta muuten silmä toimi normaalisti.Kaikki menee varmasti hyvin terveet lapset selviävät hyvin nukutuksista. Meidän esikoinen on nukutettu 6kk iässä kokonaan kun kaulata leikattiin kidusonkalojäte pois. Sekin meni upeasti silloin.

Saan nestettä ja rähmää sillä tavalla poistettua, mutta ei se näytä aukaisevan kanavaa pysyvästi.Silmätippoja ollaan laitettu, kun on ollut kovin rähmäinen, mutta antibiootteja ei olla tarvittu.

En suostunut ottamaan antibiootteja vaikka aina neuvolassa hoettiin sitä, kun toinen silmä oli aina rähmässä. Puhdistin keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä. Lähetteen on saanut silmäpolille, siellä on 6 kk jonot, eli lapsi on noin 2 v ennenkuin pääsee edes silmälääkärin vastaanotolle.Nyt jouluna oli kova nuha, ja silmä rähmi todella voimakkaasti. Silloinkin puhdistin keitetyllä vedellä: miksi laittaisin antibiootteja johonkin, mikä ei ole antibiootteja vaativaa tulehdusta??? Ja jos se silmän putsaaminen pumpulilla on vaikeaa, miten vaikeaa olisikaan niiden tippojen laittaminen!!

Pieni kyyneltippa on melkein aina silmän alla ja silmä on ärtyneemmän näköinen, kun vuotaa aina.Kukaan ei ole neuvonut mitään pumppaamista, eli miten se tapahtuu???Sondeeraus minua pelottaa, jos joku puoskari pääsee rassaamaan, että meneenkö näkö.

Lainaus:

Pojalle annettiin jokin rauhoittava esilääkitys, joka tosin ei tehonnut. Esilääkityksen annossa olin mukana, mutta kun poika haettiin nukutettavaksi, en päässyt enää mukaan. Odottelin heräämössä, kului ehkä 2-3 tuntia (en muista enää) ja nukkuva poika tuotiin takaisin. Lääkäri sanoi, että eivät olleet saaneet hänele tippaa nukutusta varten - "Hän on villi, villi poika...", totesi vaan, joten olivat antaneet vielä jotain kaasua ennen nukutusta.
Mä haluaisin ehdottomasti olla mukana kun poika nukahtaa ja kun herää. En todellakaan suostuisi jättämään "kaasutettavaksi", niin etten voi olla mukana tekemässä päätöksiä ja rauhoittamassa vauvaa.

Lainaus:

Sairaalassa eivät puhuneet nuktuksesta vaan "humautuksesta" se on nopea nukutus koska toimenpide on nopea eikä ole kivulias niin siksi ei täysin nukutettu. sen verran vaan "huumattiin/nukutettiin" että toimenpide saatiin tehtyä. Toimenpiteessä meni ehkä 15 min. sitä kun lasta tultiin hakemaan toimenpiteeseen ja tultiin taas takaisin. .

Meillä silmätulehdukset alkoivat myöhemmällä iällä ja koska syitä niihin ei löytynyt, kyynelkanava päätettiin sondeerata. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nukutuksessa kyynelkanavaa pitkin viedään ohut katetri ja katsotaan onko siellä tukoksia. Toimenpide oli nopea ja vaikka mitään tukosta ei varsinaisesti löytynyt, sen jälkeen silmätulehduksia ei ole ollut. Suosittelen toimenpidettä, jos lääkärit ovat sitä mieltä. Meillä ainakin arki helpottui huomattavasti, kun ei tarvinnut joka kuukausi tiputella silmätippoja.

Hänellä rähmi ja oli silmätulehduksia vähän väliä. 10 kk iässä käytiin silmäklinikalla tarkastuksessa ja saatiin ohjeet "paineluun" kotona. Sen jälkeen rähmi kerran ja loppui siihen. Ei tarvittu toimenpiteitä.Nykyään eivät tee operaatiota yleensä alle vuoden ikäiselle, sillä suurimmalla osalla korjaantuu itsekseen.

että miten käytännössä sondeerauspäivä menee. Kauanko nukutuksen jälkeen ollaan tarkkailussa? Saako vanhempi olla nukutukseen saakka mukana? Heräämössä?

Kiitos vastauksista tähän saakka ja jos vielä joku jaksaa kertoa :).

Meidän nuorimmaisen molemmat silmät sondeerattiin 8kk ikäisenä.

Siihen asti oli silmät vauvasta asti rähmineet todella voimakkaasti (aamulla varsinkin vasen silmä aivan ummessa). Tippoja oli ehkä 3 kuuria, mutta niistä ei ollut mitään hyötyä.Toimenpide oli nopea ja tehtiin kevyessä nukutuksessa. Tyttö oli tosin suuttunut emlojen poisotosta ja nukahtanut itkien. Leikkuriin ei vanhemmat pääse, mutta sitten heräämöön pääsee odottelemaan.

Tyttö heräsi sekaisena ja hirmuisesti itkien, ei edes tissiä huolinut.

Sitten sain nukahtamaan vielä ja nukkui hyvät unet ja heräsi omana nauravaisena itsenään. :)

Muutama tunti muistaakseni siinä vielä tarkkailtiin ja sitten päästiin kotiin.

Vasemmassa silmässä oli tuntunut selvää vastusta.Edelleen nuhassa vasen silmä rähmii enemmän, mutta silloinen jatkuva rähmiminen loppui sondeeraukseen.

joten sura lainaus sieltä... Ikää neidillä oli 1v1kk olivat aikaisemmin lapulla ilmoittaneet että sairaalassa menisi 5hHyvin meni se sairaala hommeli. Ukko meni neidin kanssa nukutukseen tai oma hoitaja käytti nimitystä "humautus". Eli tyttö nukahti mutta siinnä käytettiin pääasiassa ilokaasua nukuttajana näin olen nyt ymmärtänyt. Sama se millä nukutettiin mutta tyttö nukahti ukon syliin ja siitä vietiin sitten toimenpiteseen. Toimenpide oli nopea ja 30 min sisään tyttö oli taas isin sylissä hereillä =). Vähän kyyneleen mukana tuli verta ja alaluomi vähän punersi mutta muuten ihan normaalin näköinen tyttö. Ukko antoi tytön minulle köllimään mutta eihän tuo enää paikalla pysynyt pynkäsi ylös ja lattialle juoksemaan. En kuitenkaan päästänyt vaan ensin syötiin aamupala leipää, jogurttia ja juotiin pillimehua. Sitten alkoi juoksu. Vähän oli vielä askel paikoin hakusessa ja jalkaa nostettin välillä kohtuuttoman korkealle mutta meno oli silti päällä.1h sielä sitten juostiin enkeli4 edellä ja jompikumpi meistä vanhemmista perässä kunnes hoitaja tuli antamaan isille sairaslomalapun ja ym. papereita ja päästi meidät kotiin klo 11.30 1,5h sielä sairaalassa sitten vain menikin aikaa. Tämmöinen oli lääkärin kuvaus toimenpiteestä: "Laajennetaan kyynelpisteet ja huuhdellaan kyynelteitä. Märkää tulee ulos. Erikseen myös puhdistetaan. Sondilla edetään kyynelteitä pitkin nenäluuhun asti. Kyynelteiden alaosassa selvä resistenssi, joka aukeaa. Neste menee hyvin nenänieluun nyt." Tippoja saatiin silmään vielä 10 päiväksi 4xpäivä.hieman siis on aika kullannut muistoja =).

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat