Vierailija

Onko omakotiasumistietäjiä? Jos ostamme perheellemme sopivan omakotitalon alueelta, jossa kaikki tontit on kaupungin vuokratontteja, mitä riskejä siihen liittyy? Verrattuna siis omaan tonttiin, joita tuntuu haluamillamme alueilla olevan tosi niukasti. Jotenkin oma tontti tuntuisi turvallisemmalta, mutten tiedä, onko siinä kuitenkaan mitään todellista eroa vuokratonttiin nähden.

Kommentit (11)

Naapureillamme kävi niin, että 20 vuotta vanhasta talosta löytyi sädesientä ja muuta kosteutta myynnin yhteydessä. Taloon olisi pitänyt tehdä mittavat remontit. Omasta tontista olisi saanut sentään sen tontin hinnan.Talo oli lopulta 2-3 tyhjänä ja pimeänä kunnes joko vanhat tai uudet omistajat päättivät tehdä mittavan remontin. Laittoivat pohjan täysin uusiksi ja korvasivat pilaantuneet materiaalit terveillä. Ei halpaa sekään, mutta varmaan järkevin vaihtoehto vuokratontin kyseessä ollen.Itse suosin mieluummin vuokratontteja. Meidän vanhalla asuinalueella vuokra on 250 euroa, mutta tontit maksavat 60 000 - 100 000 euroa. Ei mitään järkeä ostaa omaa, kun ei myyntitilanteessa siitä talosta saisi noin paljon enemmän vaikka olisi vuokra- ja omalla tontilla identtiset talot.

Myyn ja vuokraan tontteja työkseni, joten kävisinköhän tämän alan asiantuntijasta?Jos vuokraajana on esim. kaupunki, ei siinä ole oikein eroa. Suurin ero taitaa olla pelkkä omistamisen status. Tämä on osin paikkauntakohtaista, sillä joillakinpaikkakunnilla oma tontti nostaa kiinteistön arvoa, mutta taas toisaalta on paikkakuntia, joissa omistustontti ei vaikuta kiinteistön hintaan, ainoastaan haluttavuuteen myyntitilanteessa.Kun talo on vuokratontilla, talokauppa on irtaimen omaisuuden kauppaa ja kaupanvahvistajaa ei tarvita. Jos taas omistustontilla oleva talo myydään, kyseessä on kiinteistönkauppa ja kaupanvahvistaja tarvitaan. Tällöin haetaan myös lainhuuto saannolle (eli kaupalle). Vuokratontin kyseessä ollessa haetaan vuokraoikeuden siirto, joka vastaa omistustontin lainhuutoa. Molempiin saa kiinnityksiä samalla tavalla.Mitä tuohon turvallisuuteen tulee, niin vuokrasopimukset ovat pitkiä. Kun vuokrasopimus päättyy, se tehdään uudelleen. Tällöin vuokra tarkistetaan ja nousu voi olla suurikin. Tämä on ehkä se ikävin puoli vuokratontilla. Jos kävisi niin, että sopimusta ei uusittaisi, sillon vuokranantajan pitää lunastaa rakennukset. Jos omistustontti tarvitaan jostakin syystä muuhun käyttöön, niin silloin pyritään vapaaehtoiseen kauppaan ja jos se ei synny, on lunastusmenettely mahdollinen.Vuokratontista ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa maapohjan osalta, joten vuokra tavallaan pienenee sen veron verran, jos niin haluaa ajtella.Asustele vaan turvallisin mielin vuokratontilla. Ja useimmilla paikkakunnillahan sen vuokratontin voi lunastaa omaksi sitten myöhemmin kun siltä tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korvauksen saivat, mutta eivät sellaista, jolla olisivat saaneet vastaavan asunnon samalta alueelta.Tietenkin talosta maksetaan kiinteistövero, mutta ei vuokratontista.Ja vitoselle, jos vuokra on alle lainakoron, ei vuokraa voi verrata lainan lyhennyksiin. Sen tontin voi lunastaa myöhemminkin itselleen.

Useat kaupungit tarjoavat VAIN toista tai toista mahdollisuutta. Esim Tampere ja Hämeenlinna ovat määritelleet tontit/kaavoitetut alueet JOKO ostettaviksi TAI vuokrattaviksi, eikä siinä ole neuvotteluvaraa vaan se on sitten mentävä sillä alueella sen mukaan kuin kaavainsinööri päättänyt on.Ja monelle se sijainti on kuitenkin tärkeämpi kuin tontin omistussuhde.

Vanha pariskunta kannettiin väkisin pihalle omasta kodistaan kun kaupunki ja NCC olivat päättäneet että se maa otetaan parempaan hyötykäyttöön. Nyt en muista aikoivatko rakentaa siihen tien vai jonkin talon. Försti taisi olla pariskunnan sukunimi.

pienempää tosin kuin omalla tontilla.Ja ainahan niitä provokatiivisia ohjelmia on! miten vanhukset viedään "väkisin" kotoa.... ei ihan näin toimita Suomessa... Kiinassa se menee näin. Siellä siirretään muutaman miljoonan kodit enempiä kyselemättäMaailma muuttuu ja tarpeet. Se on mummojen ja pappojen hyväksyttävä, jos tilanne muuttuu ja talon paikalle tulee tie tai tehdas, on väistyttävä vaikka kuin ois oma tontti. Täällä kuitenkin ihmistä kuullaan ja maksetaan korvaukset jos lunastetaan tonttit. Eihän tästä tulis mitään jos kaikki vois ikuisesti olla siinä mistä ovat tontin ostaneet

Meilläpäin vuokra oli 5%, ja kun kiinteistöveron huomioi, oli edullisempi vuokrata kuin ostaa velkarahalla.Turvallisuudesta sen verran, että kunnat ja kaupungit voivat tunnetusti tarpeen vaatiessa surutta pakkolunastaa ne omatkin tontit, joten sinänsä omistamisesta ei ole mitään hyötyä. Tulee mieleen se vuoden takainen kammottava ohjelma vanhuksista, jotka raahattiin talostaan väkisin kaivinkoneiden tieltä. Tontti oli oma.

Sen joutuu aina maksamaan, jos se on oma, tai pankin, niin voit aina puljata koroilla ja lyhennysmäärillä jos on kuukausittainen rahasummat tiukila joskus.

Vuokran joudut aina maksaan, eikä se lyhennä mitään, lopu koskaan, pahimmillaan joudut maksaa vielä lunastuksen joskus.Jos ei saa pankista lainaa, ja rahat riittää muuten, niin sitten voi ottaa vuokratontin, varsinkinj jos vuokra on kohtuullinen, mutta parempi OMA silti. Siinä arvo pysyy

eikä heilahtele niin paljo kun kiinteistöissä, ja toisaalta, saat senkin omaksesi joskus.

ei edes tonttia jos vuokra on huokea..Niinhän ne on papat kannettava pihalle jos eivät muuten ymmärrä lähteä. Korvauksethan maksetaan käyvästä arvosta eikä sen mukaan että sais uuden.

Ohjelmaa en nähnyt mutta luulen että kyseessä oli joku vanhempi, huonohko talo.

jonakin prosenttiosuutena tontinhinnasta joten jos se prosentti on suurempi kuin lainankorkoprosentti; kannattaa tontti mielummin ostaa. Edellyttäen tietty että sitä lainaa saa sit sen verran paljon että rittää vielä taloonkin.Vuokratontti on kyllä ihan riskitön, sopimusajat on pitkät. Kyse on yleensä hinnasta.

Meidän kaupungissa tonttien vuosivuokra on 7% tontin hinnasta joten ei ole mitään järkee vuokrata.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat