Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

äitä ei kerrota Suomen mediassa:http://israelupdate.achlak.net/perjantai 09.01.09

9. tammikuuta 2009PERJANTAI 09.01.09

1. OPERAATIO CAST LEAD, 14. päivä, maaoperaation 6. päivä.

ISRAELIN sotilastappiot nousivat eilen yhdeksään kuolleeseen ja kymmeniin haavoittuneisiin. Eilen kapteeni Omer Rabinowitch, 23 Aradista, ja kersantti Amit Robinson, 21 Magalin kibbutsista Baka al-Charbiyasta etelään, kuolivat kiväärin luodeista, sekä majuri Ro´i Rosner, kuoli panssarintorjuntaohjuksen osumasta, mikä haavoitti myös toista sotilasta.

Eilen iltapäivällä 7 sotilasta haavoittui kranaatin sirpaleista Eshkolin alueella, yksi heistä vaarallisesti.

PALESTIINALAISLÄHTEET kertovat, että IAF teki eilen n. 24 pommituslentoa Gazan kaistalle. Yksi ihminen kuoli ja 10 haavoittui iskussa Gazan kaupunkiin. Toisessa iskussa Gazan pohjoisosassa rakettimiehistöä vastaan sai surmansa kolme miehistön jäsentä. Isku tapahtui 150 m:n päässä sairaalasta, haavoittaen lisäksi 12 sivullista, kertoo tietolähde. Taistelut kiihtyivät torstain aikana keskiviikkoyön rauhallisen jakson jälkeen. (JP)

2. TERRORISTIT ampuivat eilisen torstaipäivän aikana n. 30 rakettia Gazasta Israeliin. IDF:n asiantuntijat varoittavat, että Hamasilla on vielä runsaasti, kymmenittäin, pitkänmatkan raketteja, joilla se yltää Beershebaan, Ashkeloniin, Ashdodiin, Ofakimiin, Kiryat Gatiin, Kiryat Malachiin ja kaikkiin tämän kantomatkan sisällä oleviin juutalaisyhteisöihin. Jotkut tiedot kertovat, että Hamasilla on iranilaisvalmisteisia Fajr3 ja ehkä myös Fajr5 ohjuksia, joilla se yltää Tel Aviviin - ainakin sen esikaupunkiin Rishon LeZioniin - sekä Dimonaan. Näitä kuitenkin säästetään viimeiseksi valtiksi, kun kaikki muut mahdollisuudet on käytetty. Mikään uutislähde ei ole kertonut, että Hamasilla olisi joukkotuhoaseita, bio- tai kemiallisia kärkiä raketteihinsa, mutta Hamasin vihjailut suurista yllätyksistä voivat ennakoida tätä.

TORSTAIN AIKANA Gazasta ammuttujen rakettien ei ilmoiteta surmanneen ketään, mutta muutamia ihmisiä haavoittui ja lukuisia joutui shokkiin. (JP)

3. RAKETTITULI Gazasta Israeliin kiihtyi heti perjantaiaamusta. Kahdeksan maissa hälytyssireenit soivat sekä Ashkelonissa että Ashdodissa, vain muutama tunti sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto julkisti päätöslauselman no 1860, jonka mukaan taistelut tulee lopettaa välittömästi. Ainakin yksi raketeista putosi aukealle alueelle Ashdodissa, ja yksi raketti tuhosi taloja Eshkolin aluekeskuksessa. Kukaan ei haavoittunut. Tuntia aiemmin neljä rakettia putosi Beershevan lähelle aukeille alueille ilman ihmisvahinkoja. Kaupungin asukkaat kertovat, etteivät he voi nukkua öisin, ja tultuaan töistä tai asioiltaan he linnoittautuvat kotiinsa peläten kaiken aikaa lastensa turvallisuudesta.

SHIN BETIN keräämien tietojen mukaan operaatio Cast Lead alusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin yli 450 rakettia, joista uutuutena aiempaan käytäntöön kaupungit n. 40 km:n etäisyydellä rajalinjasta ovat joutuneet hyökkäyksen kohteiksi.

IDF:n taholta vakuutetaan, että Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat kärsineet raskaita tappioita IAF:n ja maajoukkojen iskuissa, minkä korvaaminen uusilla aseilla veisi vuosikausia. Tämä on heikentänyt terroristien mahdollisuuksia ampua rakettejaan Israeliin, mutta ei ole pystynyt lopettamaan sitä kokonaan. (JP)

Kommentit (6)

4. AKTIIVISTEN taistelujen ohessa käydään kiihtyvää propaganda- ja tiedostussotaa Israelin ja Hamasin sekä sitä tukevien järjestöjen ja maiden välillä. Kansainvälinen Punainen Risti syytti Genevessä torstaina Israelia, ettei se avusta haavoittuneitten palestiinalaisten hoitamisessa ja asettaa hylättäviä esteitä hoitohenkilökunnan tielle päästä heidän luokseen. Se kertoi tapauksesta, jossa eräästä kodista oli löydetty 4 pientä lasta kuolleen äitinsä ruumiin vierestä. IDF oli estänyt Punaisen Ristin työntekijöitten pääsyn Zeituan lähiöön Gazan kaupungissa usean päivän ajan. IDF sanoo, että kielto johtui meneillään olevista taisteluista. PR:n edustaja valittaa, että lupa saatiin keskiviikkona, vasta 4 päivää taistelujen jälkeen. Hän kertoi, että alueelta löydettiin 15 ruumista ja 18 haavoittunutta kolmesta talosta. Mukana oli lapsia, jotka olivat liian heikkoja voidakseen seisoa pystyssä. Lupa päästä muihin alueen taloihin kiellettiin, hän kertoi. Israelin lähettiläs Genevessä Aharon Leshno-Yaar tyrmää PR:n syytteet todeten, että Israel noudattaa kansainvälisiä lakeja ihmisoikeuskysymyksissä, ja että avustusjärjestöt voivat mennä alueille taistelujen jälkeen, mutta ei niiden aikana. Hän kertoi, että IDF toimii yhdessä avustusjärjestöjen kanssa, ja useita haavoittuneita palestiinalaisia on siirretty hoitoon Israelin sairaaloihin. Lisäksi IDF noudattaa päivittäin kolmen tunnin yksipuolista tulitaukoa, jonka aikana avustuskolonnat pääsevät Gazaan.

IDF:n taholta selvennetään, että määritelmä aseistettu, taisteluihin osallistuva henkilö, on epämääräinen, koska Hamasin taistelijat eivät usein käytä asepukua, mutta osallistuvat taisteluihin toisten mukana.

TORSTAINA humanitäärisen tulitauon aikana joku tuntematon ampui UNRWA:n tarvikkeita kuljettavan rekka-auton kuljettajan ja haavoitti kahta muuta. Tämä nosti uuden syytösten aallon IDF:n toimia vastaan. UNRWA ilmoitti, että se lopettaa toistaiseksi kaikki avustustoimensa Gazassa välikohtauksen vuoksi. YK:n alainen UNRWA ruokkii n. 750 000 ihmistä Gazan alueella, joilla ei useillakaan ole muuta tapaa saada ruokaa ja lääkkeitä. Asiaa tutkitaan, mutta tosiasia on, että Eretz-terminaalin lähellä kuoli yksi autonkuljettaja ja kaksi muuta ihmistä haavoittui, joita hoidetaan Ashkelonissa Barzilain sairaalassa.

ISRAEL jatkaa aloittamaansa humanitääristä tulitaukoa välikohtauksesta huolimatta. (JP)

5. ATATRAN kaupungissa Gazan pohjoisosassa toimivat laskuvarjojääkärit löysivät etsintöjensä yhteydessä Hamasin laatiman kartan, jossa yksityiskohtaisesti osoitettiin, miten Hamas asetti sala-ampujia, erilaatuisia pommeja ja muita ansoja kaupungin alueella siviili-asuntoihin tai niiden sisäänkäynteihin. Sotilastiedustelun johtava upseeri prikaatikenraali Yuval Halamish esitteli löydettyä karttapiirrosta median edustajille eilen. "Kartassa terroristit näyttävät sala-ampujien sijoituksen, tienvarsipommien, panssarintorjuntapommien sekä maamiinojen paikat. Tämä on siviilialuetta, ja kuitenkin kartassa nähdään, miten Hamas asetti miina- ja pommiansoja asuntojen sisäänkäynteihin IDF:n sotilaita varten."

Toisessa tapauksessa kartassa näytettiin, miten laaja pommi oli asennettu lähelle bensiini-asemaa, mikä lauetessaan olisi aiheuttanut laajaa tuhoa alueen rakennuksille ja asukkaille. Kolmannessa tapauksessa sotilaat löysivät sotilaaksi puetun mannekiininuken asunnon sisäänkäynnissä. Jos sotilaat olisivat menneet sisään asuntoon, nukkeen asetettu pommi olisi räjähtäessään romauttanut asunnon lattian, jonka alla olevien tunnelien kautta terroristit olisivat voineet siepata putouksessa haavoittuneita tai kuolleita sotilaita. (JP)

6. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO sai lopulta neljän päivän jahkaamisen ja neljän tunnin viimeisen rutistuksen jälkeen hyväksyttyä Gazan taisteluja koskevan päätöslauselman äänin 14-0, USA:n pidättyessä äänestämästä. Israel yritti viimeiseen saakka saada päätöstä siirrettyä 24 tunnilla voidakseen nähdä, miten Kairon tulitaukoneuvottelut edistyvät. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, eikä USA:n edustajilla ole enää voimaa eikä halua puuttua pontevammin YK:n sisällä tapahtuvaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Rice kertoi myöhemmin, että USA olisi myös halunnut ensin Kairon keskustelujen edistyvän, mutta totesi, että USA kannattaa tehtyä päätöstä. Rice muisti myös mainita Hamasin sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ja vaati, että hänet täytyy vapauttaa. Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shavet totesi, että YK:n tulee keskittyä lopettamaan Hamasin terroristisen toiminnan ja todeta, ettei terrorijärjestö voi koskaan toimia laillisena johtajistona.

PÄÄTÖSLAUSELMASSA vaaditaan Israelin ja Hamasin välisten taistelujen välitöntä lopettamista. Siinä tähdennetään, että tulitauon tulee olla välitön, kestävä ja molemmin puolin kunnioitettu johtaen IDF:n voimien täydelliseen poistamiseen Gazasta. IDF:n vetäytymistä vaaditaan toteutettavaksi vasta sitten, kun tulitauko on hyväksyttävästi voimassa. Arabimaitten lähettiläät olivat kovan julkisen paineen alla vaatia välitöntä taistelujen lopettamista, jotka ovat vaatineet yli 760 Gazan asukkaan hengen. Päätöksessä ei mainita Hamasia ollenkaan, mikä on varsin outoa tulitaukoa sovittaessa, ikään kuin Gazassa olisi vain IDF:n sotilaita eikä vastapuolta ollenkaan. Ainoa viittaus Hamasin suuntaan on "turvallisuusneuvoston tuomio kaikenlaista siviilejä kohtaan osoitetun väkivaltaisuuden, vihamielisyyden ja terrorismin harjoittamista vastaan". Päätöslauselma asettaa vastuun jäsenvaltioitten harteille, joitten tulee toimia päätöslauselman tavoitteiden toteuttamiseksi, joihin kuuluu kaikenlaisen laittoman aseitten salakuljetuksen lopettaminen sekä toimia siten, että "haave kahdesta valtiosta, jotka asuvat turvallisina ja rauhassa, voi toteutua". Lauselma antaa tukensa kvartetin esittämän kansainvälisen konferenssin toteutumiselle kuluvan vuoden aikana, jossa Palestiinan valtion itsenäistyminen voitaisiin todeta. Teksti on osoitteessa:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3653258,00.html

7. UUTISOTSIKOITA

- Aiempi IDF:n komentaja Moshe Ya´alon on huolestunut, että sotatoimia ohjaavien ministerien päätöksiä ohjaavat poliittiset laskelmat. Hän antoi tunnustusta IDF:n operaatioille todeten, että armeija on osoittanut todelliset kykynsä ja osaamisensa. Hän totesi, että IDF:n toimien ainoa tarkoitus on uuden turvallisuuskriteerin saavuttaminen maan eteläosissa, eikä siihen tarvita enempää hallituksen kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia eikä kansainvälisiä joukkoja. (ynet)

- Obama on salaisesti valmistellut keskustelujen aloittamiseksi Hamasin kanssa taistelujen loputtua, kertovat jotkut uutislähteet. Tämä olisi täydellinen muutos Bushin harjoittamaan politiikkaan, ettei terroristien kanssa neuvotella. (ynet)

- IAF iski yli 50:en kohteeseen viime yön aikana Gazassa. (INN)

- 43 000 asukkaan Nasaret Illit, yläkaupunki, pelkää väkivaltaisuuksia kommunistisen Hadash-puolueen mielenosoitustilaisuuden yhteydessä. Kaupungin pormestari vaatii Avi Dichteriä peruuttamaan lauantain tilaisuuden, jonka tarkoituksena on tuomita IDF:n toimet Gazassa. (INN)

- Poliisi rajoitti vain yli 50-vuotiaitten arabimiesten pääsyn Temppelivuorelle perjantaipäivän rukoustilaisuuteen. (INN)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. OPERAATIO CAST LEAD, 16-päivä, maaoperaation 8. päivä.

IDF levitti viikonvaihteen aikana kymmeniä tuhansia lentolehtisiä Gazaan ilmoittaen, että operaation tahti tulee kuumenemaan, ja kehotti siinä asukkaita pysyttelemään poissa Hamasin tukikohdista tai ase- ja rakettivarastoista. Lehtisissä selitettiin, ettei IDF:n operaatio ole osoitettu Gazan asukkaita vaan Hamasia ja terroristeja vastaan.

IDF:n johdon taholta selitetään, että poliittisen johdon tulee tehdä nopeita päätöksiä, sillä muuten armeija menettää aloitteensa ja saavuttamansa etuudet, ja tulee olemaan helppo saalis Hamasin elpyneille joukoille ja sala-ampujille. Olmert on vakuutellut, että operaatiota tullaan jatkamaan, kunnes asetetut tavoitteet on saavutettu, mutta päätöstä operaation jakamiseksi uudella ponnella ei ole tehty. Tässä näyttää toistuvan Libanonin kakkossodan taktiikka, jossa päätöstä maajoukkojen hyökkäyksestä vitkuteltiin, ja kun se lopulta tehtiin, se toteutettiin YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukosopimuksen ollessa jo periaatteessa sovittu. Sen johdosta kiireellä ja ilman suunnitelmaa toteutettu operaatio oli tarpeeton ja verinen.(JP)

2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustajana turvallisuus- ja diplomaattisosaston johtaja Amos Gilad matkustanee Kairoon seuraamaan Egyptin tekemän tulitaukosopimuksen toteutumista. Kairossa ovat myös Hamasin edustajat sekä Gazasta että Damaskoksesta, sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas. Kuten tunnettua, Abbasin virkakausi päättyi virallisesti 10. tammikuutta 2009, eikä Hamas tunnusta hänen arvovaltaansa tämän jälkeen. TIEDOT Kairon neuvotteluista ovat antaneet vihjeitä, että sopimus olisi lähellä hyväksymistä sekä PA:n että Hamasin taholta. Abbas on esittänyt vaatimuksia, että sen poliisien tulee saada valvoa Rafahin terminaalia Egyptin ja Gazan rajalla, mutta vasta sitten, kun PA ja Hamas ovat sopineet keskinäiset riitansa. Hän vaatii, ettei kansainvälisiä joukkoja sijoiteta Egyptin ja Gazan rajalle ja että terminaaliin sijoitettavat kansainväliset joukot tulee majoittaa Gazaan, eikä Egyptin puolelle. Hän myös vihjaili journalisteille keskusteltuaan Mubarakin kanssa, että myöhemmin Hamasin poliisit voivat osallistua Rafahin terminaaliliikenteen valvontaan. Abbasin mielestä kansainvälisiä joukkoja tarvitaan Gazassa suojelemaan Gazan asukkaita ulkoista hyökkäystä vastaan.

ABBAS ESITTI vaatimuksen Hamasille, että se hyväksyisi Egyptin laatiman sopimus-luonnoksen ilman viivytyksiä, koska aikaa ei ole paljon. Se toteuttaisi samalla YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1860 välittömästä tulitauosta, hän arvioi. Abbas viittasi uhrilukujen kasvamiseen lisäten, että suurin osa uhreista on naisia ja lapsia, mikä on karkea valhe. "Useimmat uhreista ovat lapsia ja viattomia siviilejä", hän vakuutti. (JP)

3. HAMASIN ehdoton vaatimus on ollut, että ennen sopimusta IDF:n tulee vetää joukkonsa Gazasta ja avata kaikki ulosmenotiet. Egyptin tiedetään painostavan Hamasia rajusti, jotta se hyväksyisi kansainvälisiä joukkoja Gazaan lisäten, ettei Egypti koskaan avaa Rafahin terminaalia, elleivät PA:n joukot ole valvomassa sen kautta kulkevaa liikennettä. Hamasin edustaja sanoi vielä lauantaina, että kansainvälisiä joukkoja Gazassa pidettäisiin miehitysjoukkoina, joitten tarkoituksena on varmistaa Gazan hallinto uudelleen Fatahille. Abbasin edustaja Rafik Husseini arvioi, että Hamas on lieventänyt kantaansa, ilmeisesti siksi, että sen tilanne Gazassa alkaa olla toivoton. Hamas on menettänyt yli 500 miestään kaatuneina, ja varsinkin nuoret taistelijat ovat luopumassa taisteluista ja menevät koteihinsa.

HUSSEINI kertoi, että PA suunnittelee syyttävänsä Israelia kansainvälisessä oikeudessa sotarikoksista. Hän ilmoitti, että Abbas aikoo pysyä virassaan, kunnes puheenjohtajan ja parlamenttivaalit on pidetty samaan aikaan. Säännön mukaan se tapahtuu tammikuussa 2010, mutta Hamas vastustaa tätä tulkintaa ehdottomasti. (JP)

4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamasin Gazan edustajat Jemal Abu

Hashem, Salah Bardaweel ja Heiman Ta´a, jotka olivat saaneet luvan matkustaa Kairoon, sekä Hamasin Damaskoksen edustajat Imad al-Alami ja Muhammad Nasser, olivat valmiit aloittamaan keskustelut Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa, kun Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti Damaskoksesta, että Hamasin tulee jatkaa taisteluja, kunnes IDF vetää joukkonsa Gazasta ja avaa kaikki Gazan ulosmenotiet. Myös Rafahin terminaali tulee avata, hän vaatii. Puhuessaan Damaskoksen TV:ssä lauantaina Mashaal hylkäsi ehdotuksen kansainvälisistä joukoista Gazassa miehitysjoukkoina. Hän vakuutti, ettei Hamas koskaan suostu sen asevoimien rajoittamiseen, mikä on suora poikkeama YK:n turvallisuus-neuvoston päätöksestä, jonka mukaan laiton aseitten salakuljetus tulee lopettaa. Hän vaati arabimaitten huippukokousta välittömästi koolle, mitä Egypti vastustaa. Hamas ilmoitti eilen ampuneensa ohjuksen Palmachim- kaupungin

lähistölle, jossa sijaitsee IAF:n sotilaslentokenttä ja asevarikkoja, mahdollisesti myös oletettuja ydinaseita on varastoitu sinne. Alue Tel Nof on 27 km Tel Avivista etelään.

Debkafile arvioi Israelin johdolta saamiinsa tietoihin perustuen, että Mashaal on voinut saada Iranin ja Hizbullahin vakuutuksen viime hetken avustusoperaatiosta estää Hamasin täydellinen romahtaminen, mikä olisi suuri propaganda tappio ja kasvojen menetys Iranille.

Debkafile arvioi, että Hamasin miestappiot, noin 550 miestä, ovat pahoin romuttaneet sen taistelutahtoa ja -kykyä, ja että varsinkin nuoret taistelijat ovat jättäneet asetunneliensa ja bunkkeriensa puolustamisen jättäen Gazan kaupungin lähes puolustuskyvyttömäksi, mikä koskee myös Rafahin kaupunkia etelässä. Debkafile toteaa, että Hamasin poliittinen ja suurelta osin myös sotilaallinen johto on mennyt maanalaisiin bunkkereihin IAF:n ilmaiskujen pelossa, mutta että taistelijat ja rakettien ampujat ovat alttiina tulla tuhotuiksi.

IDF:n taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei Hamas ole vielä suinkaan menettänyt iskukykyään. Lauantaina 12 IDF:n sotilasta haavoittui, joskin lievästi, taisteluissa Hamasin kanssa. Siksi IDF:n johto haluaa jatkaa operaatiota, ennen kuin Hamas saa joukkonsa, joista 3 500 miestä edustaa sen ydinjoukkoja, uudelleen organisoitua ja ryhmitettyä. Hamas on miinoittanut yksityisasuntoja, asettanut niihin asevarastoja ja piilopaikkoja sala-ampujille. IDF:n taholta vakuutetaan, että operaation ainoa tarkoitus on saada 8 vuotta kestänyt rakettien ampuminen ja siviiliasukkaitten terrorisointi Gazan läheisyydessä loppumaan. (Debkafile)

5. RAKETTITULI pohjoisesta Libanonin puolelta taisi päättyä niihin kolmeen, jotka ammuttiin viime viikon lopulla. Libanonin sanoo pidättäneensä 7 ihmistä epäiltyinä rakettien ampumiseen, mihin Hizbullah ilmoitti olevansa syytön, ja ettei se halua mennä mukaan Gazan taisteluihin tässä vaiheessa. Tämä voi muuttua, jos Iran niin käskee.

GAZAN terroristien ampumien rakettien määrä on laskenut torstain 40:stä lauantain 20:en. Eilen kaksi Grad-rakettia osui kerrostaloihin runnellen niitä pahoin ja haavoittaen lievästi neljää ihmistä. Davidin Punaisen Kilven (MDA) edustaja kertoi, että 23 rakettia putosi eilen Israelin puolelle turva-aitaa. Ashkelonissa haavoittui yksi keskinkertaisesti ja kaksi lievästi, hän kertoi. Toinen raketeista Ashkelonissa osui kerrostaloasuntoon, mutta kukaan ei ollut paikalla, koska asuntoa saneerataan; toinen kerrostalon viereen.

19 ihmistä hoidettiin Ashkelonissa lauantaina shokin vuoksi. Koulut päätettiin pitää suljettuina, vaikka opiskelijoitten tuli valmistautua ylioppilas-kirjoituksiin.

Muualla etelässä kouluja avataan kokeiluluonteisesti, mutta vain siellä, missä opetusta voidaan antaa pommisuojissa tai jos koulurakennukset on vahvistettu raketteja vastaan.

HAMASIN vastaus YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan oli jatkaa rakettien ampumista Israeliin. Hamas ilmoitti, ettei päätös sisällä sen vaatimuksia eikä siten sido Hamasia millään tavoin. (JP)

6. IDF:N JOUKOT ovat tunkeutuneet Gazan kaupungin sisälle, jossa kiivaiden taistelujen sanotaan olevan meneillään. Palestiinalaisten tappioiksi ilmoitetaan 10 kaatunutta. IDF:n joukot tunkeutuivat Gazaan sen lounaispuolelta. Hamasin ja Jihadin joukot kertovat järjestäneensä väijytyksen IDF:n joukoille Sheikh Ahjileen lähiössä. Silminnäkijöitten mukaan palestiinalaiset tulittivat eteneviä IDF:n joukkoja panssariohjuksilla ja kranaateilla. Sotilaat vastasivat niihin tankkien tykkitulella ja ilmahyökkäyksillä. IAF teki 60 ilmaiskua lauantain aikana tuhoten yhden auton rantatiellä sekä iski myös moskeijaan Rafahissa. Hamas on varastoinut aseita ja rakettejaan moskeijoihin, asuntoihin ja kouluihin. Moskeijaa käytettiin harjoitusalueen tukikohtana ja Hamasin aktivistien kokouspaikkana.

HAMASIN terveysministeri ilmoittaa, että taisteluissa on kuollut 846 ihmistä. Israelilaisia on menehtynyt 13, niistä sotilaita 10 ja raketti-iskuissa kolme siviiliä.

HAMASIN politbyroon johtaja Moussa Abu Marzouk kertoi Al-Hayat lehden toimittajalle sunnuntaina, ettei Hamas ole enää kiinnostunut Gilad Shalitin hyvinvoinnista, eikä sanonut tietävänsä, onko tämä haavoittunut tai ei. Hamasin ja PRC:n kommandoyksikkö sieppasi Shalitin kesäkuussa 2006 Kerem Shalomin lähellä sijaitsevasta tukikohdasta. Hamas ei ole päästänyt kansainvälisiä edustajia tapaamaan Shalitia, kuten yleiset säännöt edellyttävät. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, onko hän edes elossa. (ynetnews)

7. UUTISOTSIKOITA

- Raketteja on pudonnut Israeliin pitkin aamua. Kaksi Gradia putosi 7.20 aikaan aamulla lasten ollessa matkalla kouluihin saaden 7 ihmistä shokkiin. 7200 oppilasta 11. ja 12. tasolta jatkavat opintojaan pommisuojissa. Yksi talo ja auto kärsivät vahinkoja raketti-iskussa. (ynet)

- Bush kieltäytyi myymästä Israelille tehokkaita täsmäpommeja ja kielsi IAF:n koneitten ylilennot Irakin ilmatilassa jota USA hallitsee tehden siten tyhjäksi Israelin suunnitelmat iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan.(ynet)

- Monin paikoin maailmalla on järjestetty mielenosoituksia puolesta ja vastaan.

- http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/159052

- Hallitus päätti viikkokokouksessaan jatkaa Gazan operaatiota. (ynet)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat